Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTÚ: Na mobilním trhu není dostatečná konkurence, bude třeba regulace

ČTÚ: Na mobilním trhu není dostatečná konkurence, bude třeba regulace

04.04.2012 17:24
Autor: ČTK

Český telekomunikační úřad přiznal, že na mobilním trhu není plná konkurence. Nyní chystá jeho analýzu a poté navrhne jak trh případně regulovat. V důsledku to může znamenat otevření cesty pro vstup virtuálních mobilních operátorů, kteří by využívali sítě GSM nynějších operátorů a přitom by jim konkurovali. Vyplývá to ze zprávy úřadu.

Podle mluvčího ČTÚ Františka Maliny na velkoobchodním trhu mobilního volání existují překážky ke vstupu nového operátora, trh plně nesměřuje k trvalé hospodářské soutěži a uplatňování práva hospodářské soutěže samo o sobě nemusí dostatečně řešit selhání trhu.

Virtuální mobilní operátoři, kteří běžně fungují ve většině evropských zemí, by mohli zvýšit konkurenci na trhu, a tlačit tak na pokles maloobchodních cen, které jsou podle odborníků v evropském srovnání vysoké.

O vstup na trh v podobě virtuálního mobilního operátora se v minulosti pokoušelo několik firem. Nedohodly se ale s provozovateli mobilních sítí na podmínkách, za jakých by mohly infrastrukturu využívat. Podle odborníků šlo o obranu mobilních operátorů proti možné konkurenci. ČTÚ podle svého předsedy Pavla Dvořáka dosud neměl prostředek, jak T-Mobilu, Telefónice a Vodafonu zpřístupnění jejich sítí nařídit. Podle informací ČTK je pravděpodobné, že první virtuální operátor vstoupí na trh ještě před tím, než to ČTÚ provozovatelům sítí nařídí.

Operátoři opakovaně tvrdí, že se dohodě s virtuálními operátory nebrání, ale musí být výhodná pro obě strany. "Zatím jsme nenašli oboustranně výhodný obchodní model," řekl ČTK mluvčí Telefóniky (380 CZK, -1,94%) Hany Farghali. "Věříme, že analýza trhu bude profesionální a jsme připraveni k ní jakkoliv přispět," dodal.

Jako virtuální operátor chtěla na mobilním trhu podnikat například největší tuzemská kabelová firma UPC nebo alternativní operátoři pevných sítí Dial Telecom a GTS. Asociace provozovatelů kabelových a telekomunikačních sítí dokonce kvůli vyjednávání s mobilními operátory založila zvláštní firmu Quadruple.

Zájem o poskytování služeb virtuálního operátora mohou mít i další firmy. Například obchodní řetězec Tesco (325,45 GBp, -2,06%) takto nabízí mobilní služby ve Velké Británii a na Slovensku. Mezi zájemci mohou být i tzv. šedí operátoři, kteří dosud jen uzavřeným skupinám zákazníků přeprodávali služby mobilních operátorů za nižší ceny.

Dosud ČTÚ pouze stanovoval maximální výši poplatků, které si platí operátoři mezi sebou za volání do mobilních sítí. To se ale na poklesu koncových cen projevovalo jen částečně. Maloobchodní trhy úřad nereguluje. Průměrná cena za minutu mobilního volání je v ČR kolem 2,50 , což je zhruba na evropském průměru. Domácnosti ale volají za téměř tři koruny, naopak firmy, které si dokážou vyjednat s operátory lepší podmínky, mají průměr pod 2,30 za minutu.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data