Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dvořáková na Patria.cz: Neschopnost držet koalici jde ruku v ruce s neúčinným bojem s korupcí

Dvořáková na Patria.cz: Neschopnost držet koalici jde ruku v ruce s neúčinným bojem s korupcí

27.04.2012 17:36, aktualizováno: 27.4. 18:30
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Je úzká souvislost mezi neúčinným bojem proti korupci a neschopností udržet vládní koalici, byť s pohodlnou většinou, říká v den, kdy inovovaná vláda premiéra Petra Nečase po rozpadu dosavadní koalice a náhradě Věci veřejných novou platformou kolem Karolíny Peake žádá poslaneckou sněmovnu o vyslovení důvěry, profesorka, politoložka a historička Vladimíra Dvořáková, kterou poměry v české politice, státní správě i společnosti přiměly k hledání odpovědí a řešení v čerstvé stati výmluvně nazvané „Rozkl(r)ádání státu“. Varuje, že korupce se stala součástí systému a protikorupční opatření, která vláda „trochu dělala“ jsou neúčinná, protože již do reforem či i vyrovnání s církvemi jsou přímo zabudovávány možnosti pro zisky konkrétních skupin.

Podle profesorky Dvořákové se situace v průběhu vládnutí současného kabinetu prudce zhoršila zejména z hlediska fungování státní správy, kde rozhodování ještě výrazněji začali ovlivňovat lidé, kteří vůbec nemají tušení o fungování státu. Základ boje proti vyvádění či odklánění peněz státu vidí v oddělení politiky od státní správy a dohledu občanů třeba cestou nevládních, ale nikoli institucionálních organizací. „Oddělení politiky od státu se ale zde odmítlo, zákon nikdy nevstoupil v platnost a v současnosti připravovaný zákon o úřednících je nastaven tak, aby prostor pro korupci spíše ještě zvýšil,“ uvádí bez obalu Vladimíra Dvořáková, podle které je třeba tlačit na institucionální mechanismy, které prostor pro korupci sníží a občanská společnost pak bude prostředí hlídat.



I k budoucímu politickému boji podle Vladimíry Dvořákové, v odpovědi na dotaz čtenáře Patria.cz, budou využity výsledky práce Finančně analytického útvaru ministerstva financí. Zamýšlí se především nad jeho neběžným statutem. „Je to velká politická zbraň ministra financí (viděli jsme již její použití v případě otevírání případu PROMOPRO - Vondra). Pokud se nemýlím, byli jsme poslední zemí, která Finančně analytický útvar v EU zřídila, ale také asi jedinou, kde spadá přímo pod ministerstvo financí. Ve světě jsou úpravy (Pozn.: takového útvaru) různé, ale vždy je posílena jistá míra nezávislosti a kontroly. Nikde to není nastaveno tak, aby mohl být využíván jedním politikem. Osobně si myslím, že výsledky jeho práce budou využity zejména vůči ODS jako největšímu konkurentovi v budoucích volbách,“ vyslovila obavu v rozhovoru Dvořáková.

Současní politici podle politoložky Dvořákové svým chováním skutečně podkopávají principy demokracie, kde musí existovat základní důvěra. „Když si vezmeme, kolik korupčních skandálů, různých vzájemných nahrávání (nemluvě o šokujícím obsahu a výrazivu v těchto nahrávkách), vzájemných obviněních (lháři, kriminálníci, slizouni) jsme zažili za poslední dva roky, tak jak může někdo důvěřovat, že se uskutečňují reformy ve prospěch této společnosti,“ ohlíží se za dosavadním vládnutím kabinetu.

Pozitivním překvapením byl pro Vladimíru Dvořákovou způsob vedení prvoinstančního procesu s Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou a to především maximální transparentností, připraveností a profesionalitou soudce. Méně příjemné už dle ní bylo, nakolik soud velmi dobře ukázal, jak funguje naše politika, jaké je chování a uvažování našich politických elit, jak běžné jsou metody vzájemného nahrávání, uplácení, vydírání.

Bárta a Škárka jsou příkladem vydání poslanců či senátorů, jinak chráněných imunitou, v případě reálného podezření z nezákonného jednání. Za nesmyslnou a nemravnou označila doživotní imunitu, kterou si včera odmítli zrušit čeští senátoři přes deklarovanou shodu všech politických stran na takovém kroku. Výmluvný je ale souhlas jen 27 senátorů, při mizivé účasti na zásadním hlasování chyběly dva hlasy. „Imunita má jediný význam a to znemožnit, aby nějakým způsobem (uměle vymyšleným obviněním, zadržením) nebylo možné zabránit poslanci účastnit se jednání parlamentu. Proto o vydání musí hlasovat komora, která by měla zvažovat nikoli vinu či nevinu, ale možnou politickou motivaci. Doživotní imunita je nesmyslná a nemravná, posiluje pocity beztrestnosti a nadřazenosti nad občany,“ reagovala v online rozhovoru na Patria.cz Vladimíra Dvořáková. Senátoři by se podle mí mohli více soustředit na ochranu svobody slova občanů, například náhubkový zákon.

Dvořáková dlouhodobě upozorňuje, že dochází k radikalizaci společnosti a ta se stále více eskaluje. „Stačí si číst poznámky pod různými blogy a porovnávat je s tím, co se psalo před půl rokem, před rokem... Největším rizikem jsou vždy situace, kdy dojde ke spontánnímu a neorganizovanému výbuchu násilí, kdy se přestane věřit v organizované mechanismy vytváření nátlaku,“ uvedla v online rozhovoru na Patria.cz
 
Nedávné volební průzkumy ukázaly na vzestup preferencí KSČM, se kterými by ČSSD v případě předčasných voleb měla silnou převahu. „Každá strana, která je dlouhodobě mimo možnost podílet se na vládě, získává takzvané protestní hlasy, protože nenese zodpovědnost za vládnutí,“ upozornila Dvořáková, stejně jako již po volbách 2010 uvedla, že Věci veřejné v případě vstupu do vlády ztratí protestní charakter. „Začlenění do vlády pak tento potenciál snižuje. Udělal to například Francois Mitterrand ve Francii, když vytvořil koalici s komunisty a pak je zeslabil,“ uvádí příklad Dvořáková s tím, že v ČR je v tomto směru situace složitější, jednak z hlediska minulosti i z hlediska rozdílných pohledů na zahraniční politiku Evropské unie či NATO mezi ČSSD a KSČM.

Premiér Petr Nečas deklaroval, že v případě, že dnes vláda nezíská důvěru, strany prosadí přímou volbu prezidenta a sněmovna bude rozpuštěna. „Rozhodnutí o přímé volbě považuji za nešťastné, zejména poté, co se nijak neupravily a neupřesnily pravomoci prezidenta, zejména ve vztahu k ČNB. Nejsou ani upraveny otázky volební kampaně a financí. Takže opět další krok ke zvětšení prostoru pro korupci, nikoli ve směru posílení rozhodovacích pravomocí občanů,“ reaguje v online rozhovoru Vladimíra Dvořáková.

Otázka se nevyhnula ani kauze plzeňských práv a Akreditační komise. Vladimíra Dvořáková připomněla podnět k Nejvyššímu státnímu zástupci, aby podal žalobu ve veřejném zájmu vzhledem k nezákonnému rozhodnutí ministra školství. Obdobný podnět podali i rektoři z České konference rektoru. „Osobně bych posílila autonomii univerzit, akademické obce (i na soukromých školách), zároveň ale jejich zodpovědnost za to, jakou úroveň škola má. Posílení výdajů na vědu a výzkum - základní i aplikovaný - vysoká škola bez tvůrčí či výzkumné činnosti nemůže být vysokou školou,“ uvedla profesorka se zkušenostmi z vedení Vysoké školy ekonomické v Praze v odpovědi, co reformovat na českém školství.

Otázky na Vladimíru Dvořákovou jako politoložku a historičku se nevyhnuly ani politickým posunům v Evropě, zmítané dluhovou krizí. Vítězství socialistického kandidáta Hollandeho očekává ve francouzských prezidentských volbách, ale bez toho, aby to nutně muselo znamenat zásadní směnu kurzu evropské politiky. Vůči dnešnímu tandemu Merkelová-Sarkozy připomíná dvojici Mitterrand-Kohl, byť s vlivem zájmu na sjednocení Německa. Z hlediska dnešního vývoje v Evropě je podle Dvořákové zřejmé, že nejde o pouhou podobu nějaké cyklické krize, ale mnohem hlubší odraz společenského vývoje, související s globalizací, deregulací a selháváním institucí, které se nedokázaly adaptovat na nové podmínky. „Do jisté míry jde i o znejistění hodnotových orientací. Nemyslím si ale, že by měl skončit projekt Evropské integrace, respektive nedokáži si představit návrat ke vztahům před druhou světovou válkou či těsně po ní. Je ale zjevné, že se Evropa musí nějakým způsobem proměnit. Změna může znamenat určitý návrat pár let zpět, stabilizaci nebo naopak vykročení jinou cestou,“ uvažuje Dvořáková. V narážce na otázku o posledním století říše římské pak zdůrazňuje, že si především politici musejí uvědomit svou zodpovědnost.

Přímé odpovědi Vladimíry Dvořákové čtěte v online rozhovoru.


Čtěte více:

Váš názor
  • Bude další pražská defenestrace ???
    30.04.2012 11:24

    Nejen článek paní Dvořákové ukazuje, proč lidem už opravdu není jedno to, co se kolem děje. To, že zatím ukázali jen jednou demonstrací cca 100 tisíc lidí na Václavském náměstí nám signalizuje že, opravdu není daleko doba, kdy by mohly vypuknout neorganizované nepokoje. Naši politici (v ČR nebo Bruselu) si myslí, že jejich velmi často nemorální postoje, přehlížení skutkových podstat trestných činů v jejich podání budou lidé snášet donekonečna. Že jim se nemůže nic stát. Všeho dočasu!!! Pro tohle jste tam nebyli zvoleni!!! Tak uvažuje většina občanů.
    JS
  • joo kdyby
    27.04.2012 18:08

    kdyby se lidé konečně dokázali zamyslet a místo nadávání v hospodě si raději zjistili co za člověka voli a ne se jen nechat unést emocemi nebo levným pivem s buřtem na předvolebním halekaní. Nebyli by jsme nyni v tomto marastu. Ovšem lína mysl, která lidem nedovoli, aby se logicky jen na chvíli zamysleli je pak výsledkem toho, že máme u kormidla takove vychcánky. Stačí se podívat na starého komunistu v Brusselu, kterému tam za spaní, děláni ostudy a dluhů ještě platíme velke penize o jakých se doma i těžce pracujícímu může jen zdát. Kdo tam takoveho nýmanda a polomozka tedy zvolil. I v Nemecku se v novinách veřejně zabývaji otázkou proč to lidem v České Republice nevadí. Proč se nad tím nedokážeme zamyslet my, ktere tam reprezentuje. Kdy už se začneme ptát svých poslanců, ktere jsme zvolili aby se o něco starali a něco dělali a ne se za naše penize jen hádali a hráli nechutné divadlo. Když jim to dovolíme tak proč by se za naše peníze nebavili jak malí kluci, kteří si někde na pískovišti porovnávaji pindíky .
    petrášek
    • Re: joo kdyby
      27.04.2012 19:00

      Jj, na spáče se nemusíme chodit dívat jen do Bruselu, že... ;-) A to, že v Německu se něco o nás napíše, naprosto neznamená, že si tam o našich záležitostech tak moc povídají, že se to dostane dokonce i do jejich novin. Prostě jim to zdejší kolega napíše, aby se pak mohlo halasně argumentovat, že "i v Německu... " ;-) Btw, petrášek zná svého poslance?
      Kalka.
      • takže tak to ma být
        27.04.2012 21:38

        všechno je tudiž v pořádku a proč se starat že. Stejne jako že pan president krade před kamerami a dělá po světě ostudu. Naší páni poslanci se starají o svá koryta a aby dělali to na co byli svými voliči zvoleni to je jim vzdálené. Tak proč jsou lide stále s něčím nespokojeni. Mně na úsudku sousedu záleží, protože ti mají jiný úhel pohledu, který já nevidím. No na záver jen tak dál ke světlejším zitřkům. Přece jsme nejlepší na světě a ostatní se nám posmívají a poukazují na naše chyby jen tak ze zavisti.
        petrášek
        • Re: takže tak to ma být
          30.04.2012 12:34

          Ale ono opravdu není koho volit. Do politiky se hlásí pořád stejní lumpi. A ti noví, nebo takzvaně noví, jsou asi na tom úplně stejně neli hůř než ti známí . Např Bobo.. Je mě s toho smutno a proto místo hledání stále nových lumpů, navrhuju výchovu. Sem tam někoho zařít, postřelit, nebo zastřelit. Dovoleno bude i zmlátit. Je zde sice nebezpéči, že vychovávaní začnou řvát o terorizmu a takzvanou právní cestou začnou tvořit nepspravedlivé zákony. Neboť jak je známo právo a spravedlnost, není jedno a totéž. Ale pokud vůle a přesvětčovací metody budou dostatečě účinné je možné, že dojde k posunu. Pomoci mohou z počátku například i vajíčka. I když jejich cena je značná a pro některé povolané je jich asi škoda.
          Homo
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data