Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vláda schválila vyšší DPH od roku 2013, novou daň z vysokých příjmů, omezení paušálů i konec zelené nafty (přehled)

Vláda schválila vyšší DPH od roku 2013, novou daň z vysokých příjmů, omezení paušálů i konec zelené nafty (přehled)

23.05.2012 10:56, aktualizováno: 23.5. 12:43
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Daň z přidané hodnoty pro tři následující roky od roku 2013 zřejmě stoupne o jeden procentní bod na 15 a 21 %, zaměstnanci z příjmu nad 100 tisíc korun měsíčně budou nejspíš odvádět novou 7% daň. Úpravy jsou součástí balíku daňových změn, který ve středu schválila vláda. Cílem úprav je udržet deficit veřejných rozpočtů na následující tři roky pod třemi procenty HDP. Konkrétně v roce 2013 by měl být schodek ve výši 2,9 procenta HDP a o rok později 1,9 procenta HDP. Balík daňových změn a dalších opatření má přinést státnímu rozpočtu v letech 2013 až 2016 celkem 105,7 miliardy korun. Vedle daní je v souboru opatření také omezení výdajových paušálů pro živnostníky, zrušení slevy na dani z příjmu u pracujících důchodců nebo konec stropů u odvodů na zdravotní pojištění. Premiér Petr Nečas očekává, že parlament navrhované zvýšení daní schválí, jinak bude usilovat o předčasné volby.

Zvýšení DPH o jeden procentní bod podle návrhu neovlivní daňové zařazení jednotlivých položek. Výjimkou budou zdravotnické pomůcky a dětské pleny, které kvůli Bruselu čeká přesun do základní sazby. Ministerstvo financí jako předkladatel zákona avizovalo, že jednotná sazba DPH ve výši 17,5 procenta bude odložená z příštího roku na rok 2016.

Sedmiprocentní, takzvaný solidární příspěvek, mají lidé s příjmy nad 100 tisíc korun měsíčně odvádět z částky nad tuto hranici. "V daném případě se nejedná o zavedení dalšího daňového pásma pro daň z příjmů fyzických osob," uvedlo ministerstvo financí. Vypočetlo, že daň se bude zvyšovat v závislosti na výši hrubého příjmu a čistý příjem z podnikatelské činnosti.

Příjmy vyplývající ze zvýšení DPH a zdanění fyzických osob by měly plynout pouze do státního rozpočtu. Kvůli tomu navrhuje ministerstvo financí i změnu rozpočtového určení daní, které by snížilo podíl obcí na příjmech z těchto daní. Například u DPH pro roky 2013 až 2015 tak budou obce dostávat 18,9 procenta celostátního výnosu a kraje 7,86 procenta. Nyní je to 19,93 procenta a 8,29 procenta. Kraje s tímto návrhem v rámci připomínkového řízení nesouhlasí.

Úprava počítá se zachováním stávající výše výdajových paušálů. Zároveň s nimi ale přijdou živnostníci o možnost uplatňovat daňové zvýhodnění na vyživované dítě a na manželku nebo manžela. "V případě souběhu příjmů z více druhů činností bude nárok na daňové úlevy zachován, pokud součet základů daně s využitím paušálu bude nižší než 50 procent celkového základu daně," zmínil rezort Miroslava Kalouska (TOP 09). 

"U činností spadajících do paušálů ve výši 40 procent, respektive 30 procent, bude absolutní výše odpočtu prostřednictvím paušálu omezena na 800 tisíc, respektive 600 tisíc korun," uvedlo ministerstvo financí. Mezní příjem pro uplatnění odpočtů tak bude dva miliony korun.

Balík daňových změn počítá i se zrušením "zelené nafty", zemědělcům tak nejspíš skončí možnost 60procentní vratky spotřební daně z nafty využité na obdělávání polí.

Podle návrhu se zároveň zvýší daň z převodu nemovitosti ze tří procent na čtyři.

Srážková daň proti vyvádění zisků do daňových rájů stoupne na 35 procent.

Souhlas s novelou zákona přinese změny u příspěvku na bydlení. Místo dvou dávek, které za stejným účelem vyplácejí dva systémy sociálních nepojistných dávek, bude příspěvek pouze jediný. Příspěvek na náklady bydlení bude podle zákona sjednocený do systému dávek pomoci v hmotné nouzi. 

Na víno vláda chtěla vláda uvalit novou daň ve výši 10 korun na litr, ze které by měli výjimku drobní vinaři. Nakonec s ní od roku 2013 nepočítá a plánuje ji zavést o rok později

Předložený balík změn má být účinný od roku 2013 a Kalouskův rezort ho zpracoval prioritně. V průběhu letošního roku vládě předloží další sérii opatření, které budou účinné až od roku 2014. Vláda koncepci změn schválila 11. dubna. Potvrzená legislativní podoba zamíří do Poslanecké sněmovny.

V předstihu už do parlamentu vyrazil návrh, který pro následující tři roky mění valorizační schéma penzí. Důchodci mají podle něj v letech 2013 až 2015 dostávat každoročně navíc sumu ve výši třetiny růstu reálných mezd a třetiny míry inflace. Dosud přitom valorizace kompenzuje penzistům růst spotřebitelských cen stoprocentně.

Schválený koncept počítá s dodržením konsolidační strategie vlády, která si stanovila snižovat schodek mezi lety 2010 a 2014 v poměru dvou třetin na výdajové straně a jedné třetiny na příjmové straně.

Vláda dnes také schválila návrh zákona o pojistném na důchodové spoření, který má umožnit zavedení druhého pilíře penzijní reformy od 1. ledna 2013. Návrh souvisí s odkladem zřízení jednotného inkasního místa o dva roky na 1. ledna 2015 a s právním přesměrováním plateb na daňovou správu. 

"Kvůli odkladu jednotného inkasního místa dochází k absenci nezbytně požadované individualizace plateb daní a veřejného pojistného, což je jedním z předpokladů fungování inkasa finančních prostředků pro důchodové spoření," uvedlo ministerstvo financí v návrhu. Podle MF předkládané návrhy vedle změn legislativně technického charakteru obsahují i z právního hlediska jiné uchopení nastaveného systému financování důchodového spoření. 

Druhý pilíř spočívá v tom, že si lidé budou moci převádět na individuální účty u soukromých penzijních společností tři procentní body ze sociálního pojištění. V současnosti činí 28 procent hrubé mzdy. Podmínkou ale bude to, že přidají částku ve výši dvou procentních bodů ze svého.
Spoření je dobrovolné. Pokud však lidé do nového pilíře vstoupí, nebudou již moci přestat spořit. Čerpání důchodu bude možné pouze formou penze, a to buď doživotně, nebo po dobu 20 let. Jednorázové výběry na rozdíl od současného penzijního připojištění nebudou. 

Celkem osm z devíti tuzemských penzijních fondů už potvrdilo definitivně svou účast v důchodové reformě. Pouze penzijní fond Axa ještě čeká na souhlas mateřské skupiny. Z dalších finančních skupin chystá vznik penzijní společnosti a transformovaných fondů Raiffeisenbank a společnost Conseq. 

(Zdroj: mediafax, čtk, ČT)


Váš názor
  •  
    23.05.2012 17:26

    Tato vláda nic nedělá ku prospěchu naší země,jen ždímá z lidí poslední zbytky peněz.Podívejte se jen jak naše burza upadá proti ostatnímu světu nikdo zde už nechce investovat a to díky našim vládám kteří nechávaj tuto zemi rozkrádat.
    JUKI
    •  
      27.05.2012 19:46

      Možná by nebylo od věci uvažovat o přestavbě na zemědělské techniky na plyn.
      Julie
  • no nic, končím
    23.05.2012 13:37

    přišel ruphejl, debata ztratila smysl...
    Jesse
  • je
    23.05.2012 13:35

    jasný že zabijačka víc chutná u souseda. Stejně jako dětem nám víc chutnali jablka souseda. Zemědělci řvou, protože budou mít míň, to je myslím lidsky pochopitelný, nikomu se nelíbí, že se sahá na jeho dukáty. Kdyby nebyla dříve nesmyslně zavedená zelená nafta nikdo by nic nemusel šktrtat a nikomu by to nechybělo. Každé škrtání je vždy pro toho koho se to týká bolestné.
    tk69
  • Jesse
    23.05.2012 13:33

    Jaktože protestují za požití zelené nafty na silnicích??pokud mají natankováno zelenou,neprokazují,jak ji běžně zneužívají??Přece měli protestovat v polích..o))
    Velkamedvědice
  • tak dobře
    23.05.2012 13:19

    Zakažme dovoz zemědělských produktů za dumpingové ceny z okolních států a můžeme zrušit všechny dotace. Já budu souhlasit. Dotace nesnáším. Je to sprostá krádež financí těm druhým... Ale proč se mám mrskat a drhnout rypákem o zem, když ten stejný producent 5 metrů za hranicemi dostává nepředstavitelnou podporu? Moje cena obilovin bude 6.000,- za tunu a dovozce ji přiveze za 2.000,- On prodá za 3.000,- a shrábne zisk, já to budu muset prodat se ztrátou... Pak se všichni diví, že cena českého žrádla je drahá. Idioti nám vládnou.
    Jesse
    • Re: tak dobře
      23.05.2012 13:29

      a ja cekal sjednocovani dph a voni zvedaj i tu druhou sazbu. asi jsem nepochopil co to je sjednoceni sazeb dph.
      Azb
      • Azb
        23.05.2012 13:31

        Taky mě těch 21% zaskočilo..To sjednocení na 17,5 má platit od roku 2015...
        Velkamedvědice
        • Re: Azb
          23.05.2012 13:36

          mě to nezaskočilo, to se dalo od sviní čekat.
          Jesse
    • Re: tak dobře
      23.05.2012 13:28

      Ale to nemluvíš o zelené naftě.Tuto reparaci využívá všichni zemědělci,ale asi 9000 subjektů/,kolik z nich si potom naleje naftu do tereních vozů je otázka/ plus skkutečná refundace nedělá uváděných 11 kč,ale asi 60%,tedy kolem 6 Kč.Mimochodem odkaz na fakt,že tuto naftu zneužívají i na silnicích si před tím evidentně nepochopil...
      Velkamedvědice
      • neslovíčkuj človíčku
        23.05.2012 13:33

        to dá rozum, že zelená nafta je jen jedna ze stovek dotací... Opakuji - nenávidím dotace !!! a představ si, že ji využívají i státní instituce napojené na MZ, včetně soudruhů úředníků... proti čemuž jasně protestuju. Tys zase nepochopil mediální propagandu ze strany natvrdlého Kalouska a nečase. Toď vše.
        Jesse
        • Re: neslovíčkuj človíčku
          23.05.2012 13:41

          a co nenavidis vic? Dotace nebo cinsky cesnek misto ceskeho, italskou cibuli misto ceske, spanelske brambory misto ceskych, ukrajinskou psenici misto te ceske, atd.
          fluidum
        • Re: neslovíčkuj človíčku
          23.05.2012 13:41

          Že by stránky Neffa podporovali Kalouska,to si děláš prdel,viď??Mimochodem ten text psal agrární analytik,ekonomové se vesmě shodují.I v dotacích by podle mně měla být rovnoprávnost,když už jsou.Ty tady propaguješ dotaci jen pro někoho,viz. Vratku spotřební daně například nemohou využívat subjekty, které nedisponují žádnou zemědělskou půdou, což je část podniků zaměřených na živočišnou produkci. Právě živočišná výroba má přitom v ČR největší problémy a prostřednictvím zelené nafty je fakticky na podporách částečně diskriminována. Zelená nafta se prakticky nevyužívá ani v lesnictví, přestože jde o komunitu podnikatelů, kterou má stejně jako produkci zemědělských surovin ve své gesci ministerstvo zemědělství. Ani to není tedy tak úplně spravedlivé.
          Velkamedvědice
  • adresováno oslíkům
    23.05.2012 13:05

    Otázka: co uděláte s bejkem a prasetem, když nebudte mít peníze na krmení kvůli vyšším cenám? za a) zvýšíte mu daně... za b) necháte ho o hladu... za c) zabijete ho? Otázka č.2 - co budete žrát druhý rok?:-))
    Jesse
    • Re: adresováno oslíkům
      23.05.2012 13:08

      http://neviditelnypes.lidovky.cz/zemedelstvi-snadno-zneuzitelna-podpora-fd6-/p_ekonomika.asp?c=A120414_202833_p_ekonomika_wag
      Velkamedvědice
      •  
        23.05.2012 13:11

        a všiml sis, že víc bordelu nadělali státní úředníci a úředníci MZ, než samotní zemědělci? Asi ne.
        Jesse
        • Jesse
          23.05.2012 13:14

          Už zase mluvíš o něčem jiném.Zatím co brečíš,zaregistroval si,že za minulý rok byli zemědělci v rekordním zisku!!!!!Ano,nebo ne??
          Velkamedvědice
          • demagogu
            23.05.2012 13:21

            Byli v zisku, protože se vydařilo počasí. Jenže ty asi nic nevíš o kompenzacích z jiných let, kdy se neurodilo. Ty bys mohl dělat agitátora v JZD. Ty to máš prostě nalajnovaný a plán splníš i kdyby padaly trakaře.
            Jesse
            • Re: demagogu
              23.05.2012 13:23

              Mně úplně stačí,co všechno víš Ty..o)) Když tak se zeptám ,ju??
              Velkamedvědice
  •  
    23.05.2012 12:57

    Opravdu jsou tady lidi s velmi širokým rozhledem.
    Homo
    •  
      23.05.2012 13:01

      i mne to překvapilo... A to tu ještě schází ruphej :-)
      Jesse
  •  
    23.05.2012 12:54

    Proč lžeš a děláš ze sebe vola.Nikdy jsem se k téhle problematice nevyjadřoval.Pokud stávkuješ a demostruješ chudobu,neměl by si přijet mercedesem.To tě uniká.Stejně jako když pomlouváš Zetor.Budeš se divit,ale jezdí i do kopce.
    Velkamedvědice
    •  
      23.05.2012 13:00

      Mohu se uctivě zeptat, komu jsi adersoval tento poťouchlý názor? Třeba já osobně Zetor nepomlouvám, naopak jsem jako brňák na tuto značku hrdý. Jinak si pleteš výrobní nástroj se spotřebou... jen tak na okraj.
      Jesse
  • to VM
    23.05.2012 12:31

    a nevadí ti 2 miliardy dotací od státu na provoz letadel ČSA a jejich letecký benzín? Začni myslet, dokud máš co žrát.
    Jesse
  • A jak to teda je s tema dividendama
    23.05.2012 12:31

    fakt je tam nula dan? takze vam celou castku, nebo se to douctuje az v priznani?
    tarat
  •  
    23.05.2012 11:56

    Takže: Pokud se učíš dobře, snažíš se v práci a vyděláváš nad 100k, tak tě skrouhnou. Čím víc se snažíš vydělávat, tím víc platíš... Důchod a zdravotní péči máš stejnou jako průměr. Prostě bezva systém... jupíííí
    Zeek
    •  
      23.05.2012 12:32

      a je to nekde jinak? na zapade vcetne USA jsou ty sazby pro vysokovydelavajici mnohem desivejsi
      tarat
  • zkrátím to
    23.05.2012 11:41

    svině!
    bob
  • Zemědělci milionář?
    23.05.2012 11:05

    Celkem jsem se dnes s jejich protestem pobavil. V koloně bylo 6 John Deeru, 1 Fendík a zřejmě z recese jeden Zetor 52, tak nevím zda je to tak stašné, když každá ze souprav byla tak za 2-2,5 mega. Takže rušení výjimek OK, ale daně snižovat a ne zvyšovat no a ta z převodu nemovitosí je asi jedna z nějvětších zlodějin co stát dělá.
    Mike -Green D. is killing Europe
Aktuální komentáře
26.04.2024
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university