Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Grexit jednoznačně lepším řešením pro všechny, tvrdí Ross. Ekonom varuje před obětováním Řecka

Grexit jednoznačně lepším řešením pro všechny, tvrdí Ross. Ekonom varuje před obětováním Řecka

16.08.2012 17:33

Zatímco situace ve většině zemí na evropském kontinentě směřuje k lepšímu, při návštěvě Řecka člověk zjistí, že země je na tom ve skutečnosti hůře, než se zdá vzdálenému pozorovateli, řekl miliardář Wilbur Ross, předseda představenstva a výkonný ředitel investiční společnosti WL Ross & Co. V Řecku je zmatek a mnoho jeho obyvatel očekává odchod země z eurozóny a obnovení vlastní měny, říká. „Člověk může cítit rezignaci jak běžných lidí na ulici, tak těch bohatých, kteří předpokládají, že země nakonec nezůstane v EU.“

Takové řešení není však podle investora třeba vnímat jako špatné, protože dopad tzv. Grexitu (termín se vžil pro scénář odchodu Řecka z Evropské měnové unie) bude méně škodlivý, než důsledky dříve propuknutých obav investorů, že výstup Atén z eurozóny by mohl přimět ostatní dluhem zatížené země k témuž kroku a spustit tak krizi mnohem větší. Podporuji odchod Řecka z eurozóny a to jak z jeho pohledu tak z pohledu EU, říká Ross s tím, že jihoevropská země by si přechodem na vlastní měnu zajistila možnost devalvace a usnadnila si tak splacení veřejného dluhu více než 400 miliard eur. „Myslím, že Evropa má pro tento scénář zajištěn dostatek obranných štítů, obzvláště nyní, když Mario Draghi zaujal postoj věřitele poslední instance, takže by nešlo o žádné velké trauma. Většina řeckého zadlužení spadá do kategorie dluhu vůči veřejným institucím, nikoli vůči soukromým subjektům, takže nehrozí dominový efekt,“ argumentuje Ross.

Grexit by ale nevyřešil všechny řecké problémy, dodává. Tamní politici se snaží využít strachu plynoucího z ekonomické situace tím, že viní Německo, které stálo v opozici vůči některým snahám EU o pomoc Aténám. „V Řecku je dokonce cítit hodně zlosti z toho, co se stalo během druhé světové války, a někteří tamní politici si přisazují, když tvrdí, že problémem není celá EU, ale pouze německá skoupost.

Zcela na opačné straně názorového spektra je proti Rossovi řecký spisovatel a profesor evropské politiky a ekonomie na aténské univerzitě George Pagoulatos. Ten ve svém sloupku publikovaném na webu Financial Times přirovnává scénář odchodu Řecka z eurozóny k příběhu z řecké mytologie, v němž byl mykénský král Agamemnón nucen pro zdar řecké výpravy proti Tróji obětovat svou dceru Ifigenii. „Řecko nemá přístup na kapitálové trhy a Řekům se z eurozóny nechce, muselo by pak jít o rozhodnutí Bruselu potažmo Berlínu.“ 

 
Oblíbeným argumentem „proti Řecku“ je, že se mu nedaří snižovat rozpočtový deficit. Zde se však, navzdory stále vysokému schodku, podařil výrazný pokrok a Atény snížily svůj celkový primární deficit za roky 2010 a 2011 o 8,2 procenta HDP, říká Pagoulatos. Za druhé, ačkoli podle kritiků země nikdy nebude schopna obnovit svou konkurenceschopnost, liberalizací trhu práce a výrazným snížením mezd se daří dosáhnout požadované „vnitřní devalvace“; se zahrnutím nákladů na práci je efektivní směnný kurz Řecka na téměř nejkonkurenceschopnější úrovni za více než deset let, podotýká. „Nejbolestivější úsporný program v novodobé historii Evropy byl schválen vládou premiéra Papademose v únoru dvoutřetinovou většinou a podoba dodatečných škrtů ve výši 11,5 mld. EUR dospívá do konečné formy, i když je možné, že zde k určitému zpoždění dojde,“ pokračuje ekonom ve výčtu.

„Řecko si vzhledem ke své snaze nezaslouží image ztraceného případu, která se kolem něj vytvořila. Nicméně, pátý rok trvající recese je znamením, že status quo není cestou. HDP v roce 2011 klesl téměř o 7 procent a podobný propad se čeká i letos; nezaměstnanost je 23 procent. Řecko je v ekonomické depresi,“ píše profesor. Ale ze všech problémů Řecka, je tím největším právě hrozba odchodu z eurozóny, a argument Bruselu, že tím důvodem má být neudržitelnost veřejného dluhu země, je absurdní. Většinu veřejného dluhu drží zase veřejný sektor, který by v případě bankrotu Řecka „ostrouhal“, a objemné kapitálové ztráty by dopadly na další evropské země, potažmo zmrazily mezinárodní vztahy na x dalších let, varuje Pagoulatos.

Řešením proto není upuštění od eura, ale růst. Tomu by pomohlo právě prodloužení lhůty pro zavedení fiskálních reforem o dva roky, jak v současnosti požaduje řecká vláda, které by rozmělnilo nepříznivé dopady škrtů. Návrat k růstu může zajistit posílení a zrychlení strukturálních reforem a stimulů v podobě přímých investic, přičemž nápomocné jsou také evropské strukturální fondy a dodatečné prostředky od evropských institucí. Pokud totiž Evropa přistoupí na Grexit, pouze tak zvyšuje riziko rozpadu eurozóny. „Obětování Ifigenie by tak vedlo k rituálnímu počátku kolektivní euro-sebevraždy,“ komentuje ekonom.

(Zdroj: FT, CNBC)


Čtěte více:

Řecko zdaleka nemá vyhráno, varuje S&P. Zhoršuje výhled a čeká propad ekonomiky za dva roky až o 11 %
08.08.2012 8:36
Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's změnila výhled řeckéh...
Řekové další část pomoci nemají šanci získat dřív než v říjnu, zní z EU
09.08.2012 10:12
Mezinárodní věřitelé nebudou jednat o vyplacení další části finanční p...
Řecká nezaměstnanost poroste ke 30 %, předpovídají odbory. Úprk pracovníků z jihu Evropy do Německa pokračuje
10.08.2012 15:32
Nezaměstnanost v Řecku svůj růst jen tak nezastaví a v příštím roce se...
Řecko na prahu klíčových dvou týdnů hlásí méně špatnou ekonomiku i rozpočet. Výhled ale varovný a Němci stále více nervózní...
13.08.2012 11:56
Řecká ekonomika ve druhém čtvrtletí podle prvního odhadu tamního stati...
Řecká žádost o dva roky navíc na úspory už je na papíře. Přijde na dalších 20 miliard eur?
15.08.2012 11:10
Řecký, delší dobu avizovaný, návrh na rozložení dodatečných úspor v ro...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.04.2024
23:15Wall Street nadále pod tlakem  
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m