Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Klaus v New Yorku: Euro přežije i v menší sestavě, Řecko obětí měnové unie, na odchodu vydělá

Klaus v New Yorku: Euro přežije i v menší sestavě, Řecko obětí měnové unie, na odchodu vydělá

27.09.2012 10:41
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Návrat jednoho či více členských zemí eurozóny k vlastní měně nezničí ani euro ani nezastaví projekt evropské integrace, prohlásil český prezident Václav Klaus. V rozhovoru v newyorském sídle agentury Bloomberg dále uvedl, že odstřihnutí Řecka od společné evropské měny by bylo pro zemi sužovanou hlubokou recesí „vítězstvím“.

Prezident poněkud překvapivě nelíčil vyhlídky eura v nejčernějších barvách. Podle něj ale bude potřeba změnit stávající konfiguraci měnové unie: „Nemyslím si, že euro jako měna zmizí. Otázkou je, jestli má být součástí tohoto systému všech 17 zemí a potenciálně pár dalších.“

Ohledně porovnání přínosů a nákladů obchodu z eurozóny má hlava českého státu jasno: v současném nastavení eurozóna poškozuje některé své členy, kterým by bylo lépe mimo ni. „Řecko je obětí měnové unie. Bylo by pro něj mnohem lepší dostat se ze svěrací kazajky. Bylo by to pro něj vítězstvím,“ uvedl Klaus.

Prezident, který se v New Yorku zúčastní zasedání Valného shromáždění OSN a bude propagovat svoji knihu „Evropská integrace bez iluzí“, se v rozhovoru s redaktory Bloombergu označil za „eurorealistu“. Evropskou integraci prý podporuje, avšak ne v podobě „unifikace, centralizace, harmonizace a standardizace“ kontinentu.

Česko prý do eurozóny nikdo netlačí, což prezident považuje za dobrou věc. „Nastavené podmínky vstupu do EU jsme akceptovali s jistým zdráháním. Byli jsme si vědomi, že přijetí eura je jednou z podmínek. Ale jsme docela rádi, že pro to není žádný harmonogram. Takže možná v roce 2074 se k Evropské měnové unii můžeme připojit také,“ prohlásil jednasedmdesátiletý státník.

Opuštění společné měny nemusí být podle prezidenta, který se odvolával na zkušenost z rozpadu Československa, nijak komplikovanou záležitostí. „Není pravda, co říkají všichni politici o katastrofických následcích. Je třeba to udělat organizovaně. Nelze připustit anarchii,“ komentoval Klaus následky odchodu z eurozóny.

Při bilancování své politické kariéry Václav Klaus za svůj nejdůležitější odkaz označil roli československého ministra financí po pádu komunismu, kdy došlo k otevření ekonomiky, nastavení směnného kurzu a vytvoření nových politických a společenských struktur. „Tehdy to byla ta základní změna. Všechno ostatní jsou ve skutečnosti jen drobné korekce, k lepšímu i k horšímu,“ prohlásil prezident.

(Zdroj: Bloomberg)


Váš názor
  • No worry mate ....
    27.09.2012 16:03

    Uz se jim tam zacina rozhlizet Paroubek. Mezi temi socialisty se musi citit jako doma. Jeste par mesicu a zalozi novo-soci-stranu a vsechno se zmeni.
    realbull
  •  
    27.09.2012 12:28

    Řecko je akorát tak obětí vlastního marasmu - místo regulerní ekonomiky peníze tečou proudem okolo černým kanálem, úředníci sou promazaný, až to z nich kape, daně se nevybíraj, černej kšeft je národní sport a jenom řvou, jak je jim špatně, když jim berou co si nezasloužej. Normální stádo vyžírků. Jen Vendovi se to hodí do krámu, aby zase něco kydnul na Unii, na to je mu každý lejno dobrý. Neřikám, že Unie je zlatá a dobrá, ale náš hradní pán už tu kšandu trochu přepíná - hlavně aby mu ta přezka nerozbila hubu, až to škubne.
    marrtt
  • jsem rád,
    27.09.2012 11:29

    že se Václav objeví u společnosti Bloomberg po boku celé plejády analytiků, dopisovatelů, pozorovatelů, diskutérů, spekulantů atd... Zaslouží si to místo :-))
    Jesse
  •  
    27.09.2012 11:24

    Tak nevim jestli tenhle cimrmanův mladší brácha ví o čem mluví. Nelze přece srovnávat český ovčí stádo s řeckejma horkejma hlavama. Jesli dojde v týhle olivový kolonii k nějakýmu neřízenýmu procesu, bude to fakt mazec. Jestli se u nás krade, že se ani poledne nedrží, tak tam to fakt frčí na tři směny. Než se stačej rozmrkat, bude tam zase u moci armáda, prachy potečou ze země jak z prostřílenýho cedníku, mafie sežerou zbytky majetku a řecko pude ne do bankrotu, ale přímo do mlejna. Každej neklid na Balkáně je potenciální zdroj velkýho průseru - a za čárou si Turci brousej kudly, jednak ze strachu a jednak slintaj na nějaký to úemíčko... Už se na to těšim.
    marrtt
    • marrtt
      27.09.2012 12:01

      Ty se těšíš na občanské nepokoje v řecku?? To moc nechápu. Cimrman, má v podstatě pravdu. Můžeme o tom diskutovat, můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat.
      Velkamedvědice
      • Re: marrtt
        27.09.2012 12:20

        Ale netahej mě za slovíčko. jasně že se na to netěšim, protože to je dycky moc krve a neštěstí. A nervozita stoupá a ekonomika de dolu a já sem bejček a neni to zdraví pro mou šrajtofli.
        marrtt
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data