Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Makléř, který měl UBS připravit o 2,3 mld. USD: Mí kolegové soudu lžou, protože mají strach

Makléř, který měl UBS připravit o 2,3 mld. USD: Mí kolegové soudu lžou, protože mají strach

01.11.2012 9:29
Autor: ČTK

Bývalý makléř největší švýcarské banky UBS (13,96 CHF, 0,50%) Kweku Adoboli nadále odmítá vinu za vysokou ztrátu, kterou bance způsobil. Soudu v Londýně řekl, že jeho kolegové záměrně lžou, protože mají strach z mocné bankovní "mašinerie". Banka tvrdí, že ji Adoboli podvodnými obchody připravil asi o 2,3 miliardy dolarů (zhruba 44,4 miliardy Kč), Adoboli ale namítá, že UBS o jeho riskantních transakcích věděla. 

"Je zde velký rozdíl mezi tím, co se v bance opravdu stalo, a tím, co oni chtějí, aby věděla veřejnost," řekl Adoboli soudu. Lidé v branži podle něj mají takový strach, že jej nechtějí veřejně podpořit. 

Adoboli, který má ghanský pas a nyní je mu 32 let, byl zadržen loni v září. Tehdy pracoval v londýnské součásti UBS jako vedoucí týmu Delta One. Ten se specializuje na obchody s finančními deriváty. Obviněn je z podvodu a pozměňování účetnictví. 

Prokuratura se snaží prokázat, že Adoboli prováděl transakce, které byly až příliš riskantní, a o nichž své nadřízené řádně neinformoval. Schovával se prý za fiktivní zajištění a když jej kolegové z oddělení dozoru žádali o vysvětlení určitých transakcí, tak jim prý lhal. 

"Vy jste se choval, jako by to byla vaše banka," řekla Adobolimu prokurátorka Sasha Wassová, která se u soudu podílela na křížovém výslechu. "Vy jste si v té bance hrál na Boha, roztrhal jste pravidla a dělal si, co jste chtěl. Proto jste teď tady," dodala. Adoboli na to řekl, že všechno, co dělal, mělo UBS přinést zisky. Před soudem je prý proto, že prodělal peníze svému zaměstnavateli. 

"Oni ty otázky kladli, jen když ty obchody byly ztrátové," řekl Adoboli s odkazem na práci kolegů z oddělení dozoru. Banka podle něj riskantní transakce podporovala a dokud jí makléři přinášeli zisk, porušování interních pravidel přehlížela. "Zodpovědnost (za ztráty) jsem bral na svá bedra, a proto jsem lhal," řekl Adoboli. Wassová však Adobolimu řekla, že nikdo ze svědků z UBS, kteří během soudního jednání vypovídali, jeho verzi nepodpořil. 

"Každý jeden svědek, který stál u tohoto pultu, lhal," řekl Adoboli. "Vy dobře víte, jak je ta mašinérie obrovská. Už jste viděli i všechny ty lidi. Oni všichni jsou zde, aby mě usvědčili," podotkl Adoboli a rukou ukázal směrem k té části soudní síně, kde měla UBS zástup svých právníků a lidi z PR oddělení. Adoboli také řekl, že když byl loni na podzim zadržen, jeho přátelé z UBS mu do vězení i psali, pak jim to ale prý banka zatrhla. 

Případ Adoboli není výjimečný, i když kauzy takového rozsahu se neobjevují často. V posledních letech se s podobným problémem setkala francouzská Société Générale (24,47 EUR, -0,24%), vlastník české Komerční banky (3970 CZK, 0,51%). Francouzské bance způsobil její bývalý makléř Jérôme Kerviel neschválenými transakcemi ztrátu až 6,8 miliardy dolarů (asi 131 miliard Kč). Za to byl odsouzen na tři roky nepodmíněně. 

Adoboli se o Kervielovi také zmínil a řekl, že podle něj se Kerviel před soudem ocitl ze stejného důvodu. Tedy proto, že neprodělal peníze klientů, ale svého zaměstnavatele. "Jsem hluboce přesvědčen, že ve skutečnosti tam šlo o to, že oni na něj (na Kerviela) tvrdě tlačili, aby Société Générale vytvářel zisky. A dokud ty zisky vytvářel, byli spokojeni. Až to ale potom skončilo katastrofou, poslali ho do vězení," řekl Adoboli. 

"Mně se stalo to samé. Ne proto, že jsem nevyzpytatelný makléř, ne proto, že jsem podvodník, a ne proto, že jsem zločinec. Ale proto, že jsem se snažil plnit úkoly, které stanovilo vedení banky," dodal. 

Soud s Adobolim začal v září, sám Adoboli poprvé vypovídal minulý týden. Ve čtvrtek soud pokračuje.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.