Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ptolemaiovská teorie růstu versus skutečný význam HDP

Ptolemaiovská teorie růstu versus skutečný význam HDP

29.01.2013 18:06
Autor: Rostislav Plíva, Patria Finance

V případě, že čtenář tohoto sloupku nikdy neslyšel o „Ptolemaiovské teorii růstu“, tak ho můžu uklidnit. Nic takového, pokud vím, neexistuje. Použil jsem pouze Ptolemaia k tomu, abych demonstroval jeden problém v běžném komentování vývoje HDP a růstu ekonomiky.

Ptolemaios byl astronomem a zhruba v prvním století našeho letopočtu vytvořil popis geocentrické sluneční soustavy. Soustavy, kdy centrem všeho byla Země, kolem níž (jak bylo hezky demonstrováno ve filmu Pekařův císař) krouží Slunce a ostatní planety, Měsíc a hvězdy. Tento názor byl pak platný po více než tisíc let. Při prosazování myšlenky geocentrismu byly vytvářeny velmi komplikované teorie, které například musely vysvětlit „couvání nebeských těles“ (retrográdní pohyb – v principu je to dáno tím, že Země není středem vesmíru a vše se netočí okolo ní. V důsledku toho se zdá, že například hvězdy na nebi někdy couvají) a také teorie, že Země je placatá a nikoli kulatá.

Třebaže z dnešního pohledu můžeme soudit, že jeho teorie byla chybná, tak dokázala, pro svou zdánlivou mechanickou jednoduchost, a proto, že vyhovovala církvi a mocenským zájmům, nahradit teorie Aristotela, které mnohem dříve spočívaly na heliocentrickém pohledu. Trvalo pak další 1400 let, než byl pohled Ptolemaia vyvrácen Koperníkem, Galileem, či Keplerem. Bohužel obecné odmítnutí ale trvalo dalších 200 let. Mezitím se za kacířskou myšlenku, že Země je kulatá a že se otáčí okolo Slunce, upalovalo a jinak trestalo na těle. To vše se dělo i poté, co Magallanes (placatou Zemi!) obeplul, Kolumbus objevil Ameriku a i poté, co na univerzitách vyspělého světa panovala již desítky let opačná teorie.

V ekonomii bohužel čelíme podobnému problému. Týká se významu HDP a toho, co skutečně tento agregát znamená a k čemu se dá použít. Pokud se zaměříme na to, jak je HDP na ekonomických vysokých školách vysvětlováno dnes, a přeskočíme první ročník, kde se student o HDP dozví maximálně to, že existuje (podobně jako mnoho jiných agregátů a údajů), dostaneme se k jeho vysvětlení, jako přírůstkové hodnoty. Konkrétně HDP nám udává, o kolik se zvedlo celkové bohatství, respektive co se s tímto přírůstkem bohatství stalo. Všimněme si, HDP neříká nic o tom, kolik celkové bohatství je. Bohužel ale, toto je právě ten význam, v jakém ho mnoho komentátorů používá. Pokusím se to vysvětlit na příkladu.

Představte si domácnost, běžnou rodinu s dětmi. Řekněme, že jejich měsíční příjem je 40.000. Těchto 40.000 je jejich měsíčním přírůstkem bohatství. HDP nám nyní řekne, co se s tímto přírůstkem stalo. HDP se většinou vyjadřuje jako součet spotřeby soukromé (C), investic (I), vládních výdajů (G) a rozdílu exportu a importu (ty v příkladu rodiny pro jednoduchost opomeneme).

Naše rodina utratí měsíčně 500 za úklid společných prostor domu, ve kterém bydlí. To můžeme v rámci omezeného příkladu chápat, jako vládní výdaje. Naše rodina se má díky čistému domu lépe, dalo by se říci, že má uspokojení z čistých společných prostor. Kromě toho ještě utratí 29.500 za nájem, energie, vodu, ošacení a jídlo. To jsou výdaje na soukromou spotřebu (C). Zbylých 10.000 si rodina ukládá stranou. Částečně „pro strýčka příhodu“, na dovolenou, či vybavení bytu. Ty můžeme označit jako úspory, respektive investice do lepší budoucnosti.

Dalo by se tedy říci, že rodina ze svého měsíčního přírůstku bohatství ve výši 40.000 částku 30.000 utratí na „provozní výdaje“ (C) a (G) a 10.000 si nechá do budoucnosti. Těchto 10.000 (tedy úspory) je potom v konečném důsledku to, o co se jim skutečně zvedlo jejich bohatství do budoucnosti. Mohou tyto peníze přičíst k tomu, co mají jako bohatství. Řekněme auto, nábytek, chatu na horách, či vklad na spořicím účtu se zůstatkem 50.000.

Pojďme v našem příkladu dále. Rodina se rozhodne, že si koupí novou televizi v hodnotě 25.000. Co se stane s HDP? Zvýší se o tuto částku. V principu je pak jedno, zda budeme brát TV jako provozní výdaj, či přírůstek bohatství. Důležitá je jiná věc. Je nyní zřejmé, že rodina bude mít méně v úsporách a že bude muset omezit výdaje v budoucnosti. To je v principu jejich věc. Podstatné je to, že HDP vykázalo růst, třebaže se s produktivitou ekonomiky nic zásadního nestalo a zároveň bude nutné omezení spotřeby v budoucnu (případně ve stejnou chvíli na jiném místě ekonomiky). Stejně tak se rodina může rozhodnout utratit více peněz za jídlo či ošacení. Opět, je to spíš na úkor úspor a bohatství a zcela jistě tedy nelze říci, že se jedná o prorůstové kroky, které ekonomiku naší domácnosti někam v budoucnu posunou.

Pojďme ale v příkladu ještě dále. Představme si, že rodina nemá žádné úspory a chce si přesto koupit televizor. Rozhodne se proto využít spotřebitelského úvěru. Půjčí si oněch 25.000. Opět dochází k tomu, že roste HDP díky zvýšené spotřebě. Ale v tomto případě se rodina nejen že bude muset v budoucnu vzdát jiných výdajů (jako v případě spotřeby vlastních úspor), ale bude se muset uskromnit ještě více, protože bude půjčku vracet i s úroky, řekněme ve výši 30.000.

Dochází tedy k růstu HDP, ale spolu s tím můžeme říci, že v budoucnu na tom bude naše rodina hůře a o nějakém růstu bohatství tedy nemůže být vůbec řeč. Rodina totiž spotřebovala více než svůj přírůstek bohatství, tedy to, co nového v daném měsíci vytvořila.

Posuňme náš příklad zase o kousek dál. Představme si, že jeden z rodičů v rámci rodiny přišel o práci. Nově tak měsíční přírůstek bohatství bude 20.000. Podle názoru, kdy HDP znamená růst, by se měla rodina zadlužit. Každý měsíc si půjčit nějaké prostředky a za žádnou cenu neomezovat svou spotřebu. Dluhy by pak měla někdy v budoucnosti splatit. HDP jako agregát národohospodářské statistiky v tomto případě neklesne. Můžeme se poplácat po ramenou a říkat, že jsme zadlužením a spotřebou zabránili poklesu HDP, ale po jednom roce takovéhoto života bude mít rodina dluhy (bez započtení úroků) ve výši 240.000. Rozhodně nemůžeme říci, že by se jednalo o nějaký růst a že se bude mít v budoucnosti lépe. Bude docházet k spotřebě na úkor snižování bohatství rodiny a na úkor budoucnosti, tedy přesně pravý opak růstu. Spotřeba sama o sobě bez produktivní činnosti, zlepšování výkonu a produktivity práce k růstu vést nemůže. K bohatství se člověk nemůže proutrácet.

Toto je v zjednodušené formě látka pokračovacích kurzů o národohospodářské statistice. Hned druhého ročníku. Porovnejte to prosím nyní sami s tím, jaké výstupy můžete vidět v médiích. Rádoby odborníci tam radí, že k vyššímu bohatství a růstu se dostaneme tím, že budeme více utrácet a obhajují to „ptolemaiovskou“ teorií poptávky, která má z ničeho vytvářet pracovní místa. Pravděpodobně tito „experti“ nedokončili více než právě ten první ročník, či propluli školou, aniž by výklad skutečně pochopili a nikdy neslyšeli o odborných vyvráceních nesmyslu agregátní poptávky expoziční simplicitou (to doporučuji všem zvídavým přečíst!), či prostým zdravým rozumem, jako byl například vyvrácen onen ptolemaiovský retrográdní pohyb.

To, že roste HDP, totiž nemusí nic říkat o tom, jak se vyvíjejí produktivní síly v ekonomice. Zda dochází k růstu nebo zda se budeme mít v budoucnu lépe. Snahy stimulovat HDP pomocí pobídek k soukromé spotřebě, nebo nedej bože k mnohem méně efektivní vládní spotřebě, a to všechno dokonce dělat na dluh, jsou zcestné. Tyto snahy mohou teoreticky zvýšit ukazatel HDP, ale nezlepší ekonomickou situaci a nezbytně nutně přijde krize z předlužení. To je něco, co vidíme nyní okolo sebe.

Stimulovanou spotřebou na úvěr dosáhneme pouze toho, že budeme spotřebovávat kapitálovou zásobu, což je mimo jiné jedna z nezbytných podmínek, která je opravdu nutná pro skutečný hospodářský pokrok a rozvoj, protože umožňuje zvyšování produktivity práce. O tom možná ale někdy příště, kdybych se mohl zaměřit na to, co je skutečným zdrojem růstu. K tomu rád doplním jeden můj oblíbený citát, který to částečně obsahuje. Jedná se o vyjádření Tomáše Bati k stimulačním balíčkům během hospodářské krize třicátých let:

„V naší zemi je mnoho lidí, kteří se domnívají, že hospodářský úpadek lze sanovat penězi. Hrozím se důsledku tohoto omylu. V postavení, v němž se nacházíme, nepotřebujeme žádných geniálních obratů a kombinací. Potřebujeme mravní stanoviska k lidem, k práci a veřejnému majetku. Nepodporovat bankrotáře, nedělat dluhy, nevyhazovat hodnoty za nic, nevydírat pracující, dělat to, co nás pozvedlo z poválečné bídy, pracovat a šetřit a učinit práci a šetření výnosnější, žádoucnější a čestnější než lenošení a mrhání. Máte pravdu, je třeba překonat krizi důvěry. Technickými zásahy, finančními a úvěrovými ji však překonat nelze, důvěra je věc osobní a důvěru lze obnovit jen mravním hlediskem a osobním příkladem."
 
Tomáš Baťa 1932

Nemám nic proti údajům HDP. Je to ekonomický agregát se zajímavou vypovídací schopností. Dokáže nám říci, co se stalo s přírůstky bohatství ekonomiky. Sama stimulace HDP (pomocí spotřeby, či vládních výdajů) nevede ale k zvýšení těchto přírůstků. HDP nám říká, co se s přírůstky bohatství stalo a ne co je vytvořilo. Nestojí za jejich tvorbou, ani jejich výší. Vyjadřujeme se proto k údajům o něm s ohledem na tento fakt – „Neptolemaiovsky“.


Váš názor
  •  
    08.11.2013 12:22

    Je to dobrý článek. HDP je k něčemu dobrý ale ne často k tomu, co chceme vědět. Už jen to, že hodně lidí se nechá zmást výrazem produkt. Proto slyšíme pak plno Pražáků argumentovat, že živí republiku, přesto, že se v Praze skoro nic nevyrábí ani nevyvíjí (krom tedy kancelářsky upraveného papíru), a přitom realita je opačná, protože Praha ve skutečnosti vysává republiku. Je to tím, že HDP se počítá ze spotřeby, takže by lépe bylo indikátor nazývat HDS. Druhou věcí je, že často chceme vědět po HDP to, co by nám spíše řekl HDD ale tomu se raději nikdo účelově nevěnuje, protože by se přišlo na to, že nám tady není zas tak dobře, jak tvrdí HDP. K tomu opravdu připočítejte kolik růstu HDP dělají spotřební dluhy a jsme opravdu zas někde jinde. No trvá nám to, než vymyslíme vymyšlené. Nakonec zjistíme, že byly časy, kdy nám bylo více dluženo, než jsme dlužili, měli jsme důchodový účet na dvě generace dopředu a HDP Nebyl tedy tlačen dluhy ani v něm nebyly zahrnuty dividendy, které plynou do zahraničí a realita bude opět vypadat zcela jinak. Vše má svůj čas. Staré pravdy padnou, jejich proroci budou nenáviděni a svět se bude zdát jaksi jiným a nečekaným.
    iignac
  •  
    18.02.2013 19:31

    Ten článek je přece zcela špatně. HDP není ideální indikátor, ale není zdaleka tak pitomý, jak se snaží autor ukázat. Zmatený příklad s rodinou ukazuje elementární neznalost toho, co to je HDP a platební bilance.
    Romanov
    •  
      18.02.2013 20:20

      Omyl. HDP je zcela bezkonkurenčně nejpitomější ukazatel, jaký kdy mohli pseudoekonomické rychlokvašky vymyslet. Co ukazuje tento indikátor? NIC !!! Jen to, že je to kolektivistický výmysl. Ukazuje jedním číslem v souvislosti na životní úroveň, tedy v zemi např. 10 mil. lidí to znamená, že každý se má stejně dobře, což je kardinální zhovadilost. Takové NICneříkající ukazatele, které naháží kompletně "kolektiv občanů" jednoho státu do jednoho pytle si měli strčit do p...e už v minulém století. Navíc je to indikátor, který velice umě zneužívají politici k udržení vlastní moci.
      Jesse
  •  
    30.01.2013 9:28

    Ta myšlenka tam je, ale je to celé postavené na nesmyslných příkladech, které nic nevypovídají o vzniklém či již existujícím bohatství. Bohatství je míra užitku z vlastnictví nebo spotřeby a tu nikdo nedokáže vyjádřit, ani HDP, ani růst příjmů v peněžním vyjádření. Mimochodem každý příjem je současně něčím výdajem, takže růst mezd HDP ani bohatství určitě nezvedne, je to jen přesun bohatství.
    Nyk Lísn
    •  
      18.02.2013 19:29

      Ten článek je přece zcela špatně. HDP není ideální indikátor, ale není zdaleka tak pitomý, jak se snaží autor ukázat. Zmatený příklad s rodinou ukazuje elementární neznalost toho, co to je HDP a platební bilance.
      Romanov
    •  
      30.01.2013 14:46

      já myslím, že pro začátek by stačilo HDP počítat jako dosavadní růst HDP MINUS inflace MINUS saldo rozpočtu zadlužení... Z toho jasně vyplyne, že při růstu 2 a inflaci 1 a deficitním zadlužení 3 je výsledek -2 a ne +2 jako dnes... Bohužel pak by lidé začali uvažovat co se děje při -2 a zda jejich virtuální papírky budou mít nějakou hodnotu.... takhle jsou v iluzi že ano a nejdou do banky.... tam by se jich totiž na úložky 100 sešlo 100 a zjistilo by se že v bance je jen 8 k podělení......a to se nesmí stát!!
      TOM
      •  
        30.01.2013 17:00

        Výši HDP vypočtu jako růst HDP - inflace - saldo rozpočtu? Pane, Vy jste přímo ekonomický kouzelník. :)
        Nyk Lísn
        •  
          31.01.2013 16:27

          raději vysvětlím polopaticky... nejde o HDP ale o to co by se "mělo měřit" - tzn jak se máte a zda se vaše "bohatství" rozrůstá či klesá. Pokud v roce 1. berete 1 milion a 1 mio utratíte tak to beru jako výchozí pozici, V roce 2. jste bral třeba 1,03 milionu a inflace byla 2% a utratil jste tím pádem za stejné statky 1,02. Jste na tom o 1% lépe. Dále rozšířím úvahu, pokud jste v roce 2 utratil 1,07 protože jste si 0,04 půjčil! tak na tom s bohatstvím nejste lépe jak by avizovalo DPH, ale naopak hůře, protože ten dluh asi budete muset zaplatit. Dle máho chápání pak máte 1,03 (HDP - příjem)-1,02 (inflace)-0,04 (půjčka) a jste na MINUS -3%. To platí pro každý budget, ať privátní či státní, prostě pokud deficit půjček do salda HDP nedáváte a stejně tak inflaci, tak je to zcela špatně... Doufám, že jsem to osvětlil lépe a jen jsem chtěl ukázat, že modla měření HDP a Vašeho bohatství dle HDP je zcela iracionální a má základní logický defekt viz expoziční simplicita - proutrácet se na dluh k blahobytu prostě nelze... a že roste HDP či klesá, je pro daného člověka a jeho bohatství zcela iracionální... viz můj minulý příspěvek.
          TOM
  • Zcela souhlasím!
    30.01.2013 9:08

    Díky za článek i za navigaci na expoziční simplicitu. Konečně normální názor včetně odkazu na citaci Bati. Článek jen potvrzuje, že "modla" růstu HDP je zcela mylná... Třeba mi spadne most, zadlužím se a musím ho postavit a za rok a den jsem ve stavu jako předtím jen s dluhem tzn. jsem na tom jasně hůř a HDP rostlo!!- Stavěl jsem most!! či zlevní naftu a mohu si autíčkem nadrandit 2x tolik než předtím a jsem na tom jasně léoe a kupodivu HDP klesá!! - je levnější nafta!! Prosím pošlete panu Singerovi....Měl jsem s ním nepřínosný rozhovor na ambasádě UK před vánoci a stále mi vysvětloval, že udělá cokoli proto, aby lidé neodkládali spotřebu a utráceli jako v "steroidové době"... spílal "levným" nemovitostem atd... Na moji námitku, že v Praze platit za garsonku 2,5 mio - což odpovídá hypotéce na 25 let cca 19,000 je nemožné, neboť průměrná sekretářka bere 25 hrubého tzn. 20 čistého a musí ještě něco jíst a že ta bývalá cena je zcela blbě a nerealizovatelná a že cena reálně ekonomikou udržitelná je 1 max 1,2 mio stále tvrdil, že ničemu nerozumím, a že udělají vše proto aby to bylo jako to bývalo, protože nají v popisu práce stabilitu cen!!! Pámbu s námi, hlavně že ty ceny nemovitostí byly dříve asi stabilní....normální steroidovec, který mít volnou ruku tak jde bankám na ruku a udělá vše pro to aby se vče vrátilo do dluhové spirály "kde to vše má být..." Ještě jednou dík.
    TOM
    • Re: Zcela souhlasím!
      04.04.2014 21:16

      1. v Prahe som kupil novostavbu 2izb. za 2.3 miliona 2. 2.5 mil hypo na 25 rokov = mesacna splatka 12 tis. takze si demagog a klamar
      adipro
    • Re: Zcela souhlasím!
      30.01.2013 9:37

      Bože jak to je všechno pravda. Bohužel proti tomu stojí zlodějské struktury, které musí alespoň trochu ubrat víc pro sebe. Získat víc moci, než je normální a ještě další výhody. jak se těch mafiánu zbavit a dostat do čela slušné lidi.
      Homo
      •  
        30.01.2013 10:04

        Máme to, co jsme si zvolili a po volbě Zemana prezidentem je naivní si myslet, že si dokážeme v dohledné budoucnosti zvolit nějakou lepší nekorupční vládu. Nicméně zajisté bude možnost zvolit si i vládu horší. Třeba taková vládní koalice komunisti + dělnická strana + nová euroskeptická klausova strana a Klaus premiér a Grebeníček ministr vnitra by byla úplná lahůdka.
        ..
        • magore
          10.04.2013 15:20

          to jsi snad chtel toho zmetka bilderbergra,kde žiješ ,čím myslíš,používáš někdy mozek ,asi ne jsi jen blbý pravičák co si myslí že vše půjde stále dál i když se krade ,podvádí ,lže a vraždí a vše jen pro malou skupinku zmrdů
          xxx
Aktuální komentáře
24.04.2024
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m