Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Nejziskovější od úvodu roku

Týden na pražské burze: Nejziskovější od úvodu roku

08.03.2013 18:38
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Index pražské burzy PX si v tomto týdnu připsal dva „zářezy“: byl druhým nejziskovějším od zkráceného úvodního týdne roku a indexu PX od počátku roku 2013 přinesl vymazání ztrát. Týden index PX končí na úrovni 1038,89 bodu při závěru roku 2012 na metě 1038,7 bodu. Letos prozatímního minima index dosáhl 7. února úrovní 986,17 bodu, maxima 9. ledna metou 1066,14 bodu. Průměrnou úrovní je 1021,83 bodu.

Právě uzavřený týden se nesl ve znamení růstu amerických a evropských akcií na nové rekordy, rozhodnutí ECB o sazbách, zátěžových testů amerického Fedu i pokračujících dozvuků italských voleb a dění kolem ČEZu v Bulharsku.

Historická maxima utvořil a zatím navyšuje americký akciový index DJIA , předkrizová maxima posouvají evropské indexy. Stratégové pozvolna debatují, zda rally na trzích má sílu k dalšímu pokračování, či zda je na spadnutí na trzích pád. Faktem je, že celkový sentiment trhů pomáhá vzhůru tituly napříč sektory s výjimkou defenzívy, což se na pražské burze odrazilo růstem ČEZ a KB o 4 %, Erste a VIG o více jak 2 % a naopak ústupem Philip Morris ČR.

Nejziskovějším titulem týdne se stala Fortuna díky výsledkům za rok 2012. CETV naopak zatlačily o více jak 4 % níže zprávy o dopadu navýšených cen reklamy na Nově, které se projevily odlivem inzerentů a velmi pravděpodobným kvartálním výpadkem tržeb v řádu stamilionů korun u TV Nova.

Nevítaným zpestřením týdne byly DDoS útoky hackerů na tuzemský internet, nejrozsáhlejší v historii České republiky. V úvodu týdne útoky zasáhly zpravodajské weby, následně Seznam. V polovině pracovního týdne útoky postihly internetové bankovnictví a webové stránky velkých bank, ČNB, burzy cenných papírů i burzy energetické. Posléze pokračovaly vůči telekomunikačním operátorům.

V závěru týdne se funkce ujal nový český prezident, první zvolený přímou volbou, Miloš Zeman.

Vítězové a poražení pražské burzy v tomto týdnu:
Růsty % změna Závěr Poklesy % změna Závěr
Fortuna 7,56 96,00 CETV -4,41 97,50
ČEZ 4,09 621,00 NWR -1,31 75,50
KB 4,06 4130,00 PM ČR -0,86 11500,00
VIG 2,67 1051,00 Orco -0,33 60,80
Erste 2,17 648,80
Telefónica CR 1,36 328,90
Unipetrol 0,88 171,50
Pegas 0,28 531,50
AAA Auto 23,00 0,00

 

Pražská burza vstoupila do právě uplynulého týdne 0,7% ztrátou. Aktivita na trhu byla nízká. Protikorupční policie uvedla, že se znovu zabývá okolnostmi, za jakých ČEZ koupil solární elektrárny od firmy Amun. Re. Ministr financí Kalousek je „šokován tím, že policie předtím případ odložila přes znepokojivé údaje, které od finančně analytického ústavu MF měla“. Kalousek také odmítl přímé záruky cen elektřiny v projektu dostavby jaderné elektrárny Temelín. Uvedl, že bližší je mu britský model, ve kterém vláda reguluje ceny elektřiny dlouhodobě.

Česká pozice o víkendu s odvoláním na neupřesněný zdroj uvedla, že Westinghouse v předběžném hodnocení nabídek na dostavbu JETE porazil česko-ruské Konsorcium MIR.1200. Týden pak uvedl, že ČEZ v rámci příprav smlouvy o dodávkách uhlí z Czech Coal pro elektrárnu Počerady požaduje, aby Czech Coal zastavila v její prospěch důl Vršany. Z něj půjdou pro ČEZ dodávky uhlí do úplného vytěžení všech zásob uhlí v dolu.

Banky ovlivnilo další vyjádření guvernéra ČNB Singera, že ČNB bude pravděpodobně muset v druhé polovině roku začít prodávat korunu. Měnová intervence podle něho sice není v současné době nutná, rada ČNB ale bude vstup na trh diskutovat na svém příštím jednání.

V úterý růst PX převážil pondělní pokles. Erste poskočila o 3 %, po zvýšeném doporučení ze strany Goldman Sachs získala podporu od Morgan Stanley, nově s doporučením „overweight“ z „equalweight“. Goldman Sachs naopak snížila cílovou cenu pro akcie skupiny ČEZ z 885 na 881 , ale ponechala nákupní doporučení s tím, že očekává zlepšení na trhu s elektřinou a vyjasnění dlouho vleklých kauz.

Bulharská komise pro regulaci energetiky a vodárenství DKEVR rozhodla, že se s okamžitou platností snižují ceny elektřiny pro koncové zákazníky. U oblasti pokrývané společností ČEZ průměrné snížení cen nakonec přesahuje 7 %. (EVN -7,3 %, Energo-Pro -6,22 %). ČEZ následně uvedl, že rozhodnutí plně respektuje. Nové ceny elektřiny mají být v platnosti do 1. července tohoto roku. DKEVR chce zdroje na snížení koncové ceny hledat v položce „technické ztráty“ distributorů, odborníci na odvětví varují před postupným nucením všech článků od výroby po přenos a dodávky elektřiny k produkci pod náklady či nuceným dotacím kroku.

Telefónica CR rozhodla k úterku o pokračování ve zpětném odkupu vlastních akcií v další tranši do 2 % celkového vydaného počtu kmenových akcií, do 6,44 milionu akcií. Jde o druhou tranši z loni v dubnu valnou hromadou schváleného rámce během pěti let odkoupit do 10 % emitovaných kmenových akcií, celkem do 32.208.989 kusů. První tranše proběhla loni. 

S 1,5% růstem přešlo snížené doporučení ze strany GS zámořské CETV, které se vrátilo nad 100 úroveň. Goldman Sachs s odvoláním na výsledky za poslední kvartál loňského roku a následné vyjádření managementu snížila cílovou cenu pro akcie CETV na 3,6 USD (asi 71 Kč) z 3,8 USD a potvrdila doporučení „prodat“.

Pozitivní nálada vydržela Praze i ve středu. Další pozitivní impuls trhům dodala americká makrodata o tvorbě nových míst. Analytici Espirito Santo zvýšili doporučení na ČEZu na „koupit“ z „prodat“, cílovou cenu zvýšili na 745 z 683 korun. Trh podle analytiků banky zareagoval na nedávný propad cen elektřiny nepřiměřeně a přehlíží pozitivní dopad cenového zajištění produkce společnosti pro další roky. Akcie ČEZu jsou podle nich navíc díky očekávanému dividendovému výnosu atraktivnější než polské utility.

Od úvodu týdne pokračovala série hackerských útoků na významné české instituce. Po médiích a Seznamu ve středu DDoS útoky zasáhly internetového bankovnictví a stránky ČSOB, Komerční banky, České spořitelny či Raiffeisenbank. Ataku hackerů následně podlehl také web ČNB, Burzy cenných papírů Praha (BCPP), stránky pražské energetické burzy (PXE) a centrálního depozitáře. Weby všech institucí se během dne rozběhly bez úniku citlivých dat.

Ve čtvrtek si PX vybral oddech poklesem o 0,1 %. Wall Street rostla po poklesu amerických žádostí o podporu v nezaměstnanosti, šéf ECB Mario Draghi potvrdil očekávanou stabilizaci evropské ekonomiky v prvním pololetí tohoto roku.

Mateřská společnost KB, francouzská bankovní skupina Societe Generale, potvrdila vyšetřování americkými úřady kvůli možnému porušení mezinárodních sankcí USA v rámci dolarových transferů. V USA, Evropě i Asii se pak regulátoři zajímají o banku v souvislosti stanovování sazeb Libor a Euribor.

Deutsche Bank na Telefónice CR snížila cílovou cenu na 316 z předchozích 333 při zachování doporučení na stupni „držet“. Na tuzemské mobilní operátory se ve čtvrtek soustředily další DDoS útoky hackerů, výsledkem byl zhruba hodinový výpadek webů a navazujících služeb.

Ostřejší strategie vůči inzerentům, kterou TV Nova prosazuje od začátku letošního roku, může citelně dolehnout do výsledků největší české komerční televize za první čtvrtletí. Celkový objem reklamy za první dva měsíce televizi klesl o 55 procent a na nové podmínky dosud odmítly přistoupit společnosti jako Tesco, Henkel, Česká Spořitelna, Mountfield, Nestlé, Tchibo a další. Šéf agentury GroupM zastupující některé významné české inzerenty odhadl, že Nova kvůli změně obchodních podmínek přijde v prvním čtvrtletí minimálně o 250 až 300 milionů korun. Akcie CETV dnes ztratily.

Výsledky za rok 2012 zveřejnila loterijní skupina Fortuna, která jimi na většině úrovní mírně předčila očekávání tuzemských analytiků. Výjimkou je čistý zisk, který meziročně poklesl o 7,5 procenta, zejména vlivem vyššího zdanění loterijního segmentu v ČR. Provozní zisk EBITDA vzrostl o 10,6 procenta na 22,1 milionu eur, tedy mírně nad horní hranicí výhledu společnosti. Z hlediska přijatých sázek (meziročně +14,3 procenta) šlo o nejúspěšnější rok v historii firmy. Cílem Fortuny pro letošní rok je navýšit EBITDA o jeden milion eur na 23,1 mil. EUR. Firma rozdělí na dividendách 100 procent konsolidovaného zisku za rok 2012 a rovněž zváží výplatu dividendy ze zisku minulých let.

Závěr týdne přinesl PX zisk dalšího 1 %. V čele stála Erste navzdory varování od agentury Moody´s, která uvedla, že kredibilita rakouských bank se dále zhoršuje kvůli narůstajícím nákladům na špatné úvěry ve východní Evropě. Moody’s potvrdila negativní výhled pro sektor rakouských bank na příštích 12 až 18 měsíců.

Americký Fed zveřejnil výsledky nových zátěžových testů bank, které rozhodnou mimo jiné o možnosti vyplácet dividendu. Neprošla jedna menší z 18 bank, ale pochybnosti vnesl výrazně optimistický předběžný odhad Goldman Sachs, Morgan Stanley a JPMorgan proti následnému skutečnému hodnocení Fedem jako regulátorem.

Nákupní objednávky po celý den proudily do Telefóniky CR. Od úterka běží další fáze zpětného odkupu akcií do 2 % celkového vydaného počtu. ČTÚ nečekaně zastavil aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE, což bylo pro titul větším stimulem. Důvodem jsou příliš vysoké nabídky operátorů, které se vyšplhaly z celkové vyvolávací ceny 7,4 mld. na více než 20 mld. a stále rostou. Výše nabídek tak už podle úřadu není ekonomicky reálná a znamenala by nasazení vysokých cen služeb a zpoždění při budování mobilních sítí.

V loňském roce zavedené navýšení zdanění loterijních firem se do výsledků tuzemské skupiny Fortuna projevily snížením provozního zisku na úrovni EBITDA zhruba o 800 tisíc eur, na úrovni čistého zisku dopad činil zhruba 2,2 milionu eur, uvedl v online rozhovoru na Patria.cz finanční ředitel Fortuny Michal Vepřek. Jako reálný potvrdil cíl pro loterii, která by měla být zisková v první polovině letošního roku, a to cestou „poklesu nákladů, nikoliv dramatickým růstem tržeb“. Firma podle něj hodlá dlouhodobě držet výplatní poměr u dividendy na úrovni 70 až 100 procent zisku.

K dění v Itálii po volbách a kolem ČEZu v Bulharsku na Patria.cz:

Itálie_vlajka          CEZ12.jpg

Jednotlivé zprávy k tuzemských akciovým titulům naleznete v sekci Akcie - ČR.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů