Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Poznali bychom dnes, že se systém hroutí?

Poznali bychom dnes, že se systém hroutí?

12.03.2013 14:06
Autor: Redakce, Patria.cz

Panuje obecně rozšířený názor, že se centrální banky dopustily hrubé chyby, když před rokem 2008 ignorovaly množící se známky vážných rizik. Vedou se debaty o tom, zda měly reagovat utažením politiky či přísnější regulací. Jejich pasivita měla ale jasné důsledky. Nyní se tak snaží o to, aby neudělaly opět stejnou chybu. Zároveň se však nechtějí stát generály, kteří se snaží vyhrát již neexistující bitvu. Do popředí v této souvislosti vystupují výzkumné snahy Fedu a Banky pro mezinárodní vypořádání (BIS).

Naposledy debatu o nadměrném riziku rozvířil guvernér Fedu Jeremy Stein, který ve svém projevu ze 7. února varoval před „honbou za výnosy“ na amerických trzích s korporátními dluhopisy. Podle jeho názoru je možná namístě preventivně zvýšit sazby a nespoléhat se pouze na regulaci. Steina podpořila část členů FOMC, což zvýšilo obavy trhů z utažení politiky.

Hrdličky už ale zareagovaly a Ben Bernanke uvedl, že ona honba za výnosy je částečně zamýšleným důsledkem politiky Fedu a částečně odráží nízký růst a inflační očekávání. Bernanke také dodal, že pokud by Fed utáhl politiku příliš brzy, dostavil by se perverzní efekt recese ve formě ještě nižších výnosů dluhopisů. Zároveň však připustil, že finanční rizika je třeba pozorně sledovat. Pokud se ale stanou problémem, měl by se řešit regulací a ne zvyšováním sazeb.

Jak tedy říci, kdy se finanční rizika stávají skutečným problémem? Odpovědět na tuto otázku se snaží výzkum BIS. V minulosti se centrální bankéři ohledně rozhodování o možném přehřátí ekonomiky spoléhali zejména na produkční mezeru. Jestliže produkce ležela nad potenciálem, považovalo se za nutné zvýšit sazby a zabránit růstu inflace. Chybou politiky před rokem 2008 bylo to, že na tento ukazatel byla kladena příliš velká váha. Ignorovalo se naopak skutečné chování spotřebitelských cen a řada dalších ukazatelů. Šlo zejména o klesající reálné sazby, prudký růst úvěrů a cen nemovitostí. Tyto proměnné nehrály při nastavení monetární politiky absolutně žádnou roli!

BIS tedy navrhuje, aby odhady produkční mezery braly v úvahu i finanční proměnné a ceny aktiv. Neměli bychom se tedy spoléhat pouze na porovnání reálného produktu s jeho udržitelnou úrovní, ale vedle proměnných z reálné ekonomiky vzít do úvahy i chování finančních proměnných. To se jednoduše řekne, ale těžko udělá. I samotná produkční mezera byla vždy problematickým konceptem, a kdybychom tento koncept chtěli ještě rozšířit, měli by s tím makroekonomové dost práce. Výsledky tohoto pokusu ze strany BIS shrnují následující grafy.

poznali
První obrázek ukazuje tradiční měřítko produkční mezery – zeleně v reálném čase, červeně podle posledních údajů. Tento ukazatel odhaduje produkční mezeru na základě množství dostupné práce a kapitálu v ekonomice. Uvedený pohled ale naprosto zklamal, protože neumožnil identifikaci toho, jak neudržitelný je boom v letech 2005 – 2008. Ve druhém obrázku BIS ukazuje tzv. finančně neutrální produkční mezeru (opět odhad v reálném čase a podle posledních dat), která neudržitelnost boomu ukazuje mnohem dříve. Odráží totiž i výši reálných sazeb, ceny nemovitostí a vývoj na trhu s úvěry. Produkční mezera, kterou toto měřítko ukazuje v reálném čase, byla na rozdíl od tradičního pohledu před krizí jednoznačně pozitivní a koresponduje i s ex-post odhady.

Uvedený pohled má význam i pro situaci, ve které se dnes nacházíme. Metoda BIS totiž ukazuje, že finanční rizika se ještě nehromadí a není tedy důvod k utahování monetární politiky. Platí to jak o ukončení QE, tak o zvyšování sazeb. Je ale možné, že v některých částech finančního systému vývoj tak pozitivní není. Největší nebezpečí by podle Fedu představovala nadměrná finanční páka u ETF zaměřující se na spekulativní dluhopisy a u REIT. Nebylo by tedy překvapivé, kdyby přišla reakce ze strany regulátorů.

(Zdroj: Blog Gavyna Daviese)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m