Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Soud v USA zamítl nárok harvardských fondů na Koženého peníze

Soud v USA zamítl nárok harvardských fondů na Koženého peníze

13.06.2013 9:54
Autor: ČTK

Nejvyšší soud amerického státu New York minulý týden z procedurálních důvodů zamítl nárok harvardských fondů na finanční prostředky Viktora Koženého získané z prodeje luxusní americké chaty. Dočasný příkaz blokující Koženému přístup k penězům stáhl, a fakticky mu tak umožnil operovat s 22 miliony dolarů (440 milionů korun) mimo dosah americké a české justice. Oznámil to bahamský server Tribune 242. 

Harvardský průmyslový holding (HPH) se u newyorského soudu domáhal výnosu z prodeje luxusní horské chaty v Aspenu ve státě Colorado, kterou prostřednictvím společnosti Landlocked Shipping Company vlastnila Koženého matka. Americká justice nechala peníze zadržet kvůli podezření, že se finančník dopustil podvodu a korupce při pokusu o privatizaci ropy v Ázerbájdžánu. 

Američané loni na konci března definitivně neuspěli se žádostí o vydání Koženého z Baham. Mimo jiné to znamenalo, že by tamní soud musel uvolnit zadržené peníze. Spojené státy proto informovaly české úřady, že mohou na peníze vznést nárok. Prostředků se pak začal domáhat likvidátor HPH Zdeněk Častorál zastupující poškozené akcionáře Koženého privatizačních fondů. 

Newyorský soud vydal loni v červnu dočasný příkaz, který znemožňoval s penězi disponovat. Minulý pátek ale podle Tribune 242 soudkyně nejvyššího soudu Ellen Coinová shledala žádost české strany jako procedurálně nedostatečnou a nárok odmítla. Otázka, zda mohou peníze z prodeje aspenské chaty posloužit ke krytí ztrát poškozených akcionářů, je tudíž podle Coinové jen "akademická". 

Z rozhodnutí newyorského soudu tak česká strana ztratila možnost přístupu k penězům, napsal bahamský server. Soudkyně zároveň podle Tribune 242 zrušila rozhodnutí z loňského června, které finanční prostředky zmrazilo. Firma Landlock Shipping Company, fakticky tedy Viktor Kožený, má nyní možnost okamžitě těmito prostředky disponovat a vyvést je z dosahu české i americké justice. 

Kožený zbohatl počátkem 90. let na české kuponové privatizaci. V roce 1990 v Praze založil harvardské fondy, které v první vlně kuponové privatizace získaly body od více než 800.000 držitelů investičních kuponů, což byla téměř desetina účastníků. Ve druhé vlně získala harvardská společnost 292 milionů investičních bodů, čímž se zařadila na třetí místo v úspěšnosti správců. Někdejší emigrant získal moc nad velkou částí české ekonomiky, a když republiku v roce 1994 opouštěl, počítal se jeho majetek v miliardách korun

V červenci 2010 rozhodl Městský soud v Praze, že Kožený a jeho bývalý kolega Boris Vostrý mají jít za miliardové podvody každý na deset let do vězení, loni odvolací soud trest Koženému potvrdil a Vostrému o rok snížil. Kožený má také zaplatit škodu zhruba 8,3 miliardy a úroky, Vostrý přes 2,2 miliardy a úroky. Česká justice požádala bahamské úřady o Koženého vydání. 

Kožený má irské občanství a žije na Bahamách. Stíhán je i v USA, kde je obviněn mimo jiné za úplatkářství spojené s privatizací v Ázerbájdžánu.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data