Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Socialismus ve Venezuele zlatým dolem pro americké koncerny

Socialismus ve Venezuele zlatým dolem pro americké koncerny

21.08.2013 16:24
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Zesnulý venezuelský prezident Hugo Chávez, pravděpodobně nejznámější kritik amerického „imperialismu“, během 14 let u moci znárodnil, co se dalo. Krom ropných ložisek, z nichž se poté financovaly sociální programy, se do spárů státu dostala velká část stavebního, hutního či potravinářského průmyslu. Velkým latifundistům byla sebrána půda a následně přerozdělena, na základní potraviny byly uvaleny cenové stropy. Chávezova politika se ale ve výsledku ukázala být zlatým dolem právě pro „vykořisťující“ americké ekonomické zájmy.

Venezuela se během socialistického experimentu z exportéra rýže proměnila v čistého dovozce této základní komodity. V prvním pololetí letošního roku země ze Spojených států dovezla rýži za 94 mil. USD, což představuje 62% meziroční nárůst. Pro intenzivní zemědělství ideálně vybavená Venezuela je teď čtvrtým nejdůležitějším odbytištěm amerických rýžových farmářů.

A podobně je to s dalšími položkami. Za Chávezovy vlády ve Venezuele klesla výroba oceli, hliníku, cukru a mnoha dalších produktů, které nyní občas nejsou k dostání. Až donedávna byla země více méně soběstačná v produkci hovězího a kávy. Teď musí obojí dovážet.

Venezuelský import se od Chávezova nástupu zvýšil na čtyřnásobek a loni dosáhl 60 mld. USD. Spojené státy jsou přitom jedním z největších beneficientů dovozního boomu. V roce 2011 se jejich export do Venezuely meziročně zvýšil o 16 % a vyšplhal na 12 mld. USD. Brazilský export do Venezuely za deset let vzrostl šestinásobně a brazilští podnikatelé si mnou ruce nad tím, že jejich sousedé nepředstavují žádnou konkurenci. Z úpadku zemědělství a průmyslu v kdysi prosperující latinskoamerické zemi se může radovat americký hliníkárenský kolos Alcoa, nadnárodní těžařský gigant Xstrata či brazilský developer Odebrecht. V květnu Caracas oznámil, že bude muset dovézt 50 milionů rolí toaletního papíru – od jednoho dodavatele: americké společnosti Kimberly-Clark.

Zastánci venezuelské vlády poukazují na to, že Chávez svými projekty dotovaných potravin, levného bydlení a lékařské péče dosáhl úspěchy v boji s chudobou a hladem. Statistika to potvrzuje. Procento populace pod hranicí chudoby výrazně kleslo a nyní je třetí nejnižší v celé Latinské Americe. Toho bylo ale dosaženo na úkor všech ostatních, zejména co se trhu práce a výše mezd týče. Podle nedávné zprávy Světové banky 30 % lidí, kteří původně nespadali do kategorie chudých, v průběhu let 1992-2006 statusu chudých dosáhlo. Ve většině sousedních zemí se řady střední třídy mezitím rozšiřovaly.

Vysoký návyk na importy spolu se závislostí na vývozu ropy bude pro nové vedení země velkou výzvou. Schodek státního rozpočtu loni činil 12 % HDP, inflace v červenci vzrostla na 42,6 %. Pokud cena ropy klesne pod 100 USD za barel, bude vláda muset razantně omezit dovoz. To by mohlo zasáhnout i potraviny.

Venezuelští farmáři si stěžují, že kvůli importním omezením nemohou dovážet novou zemědělskou techniku ani náhradní díly pro staré stroje. Cenové kontroly a rostoucí náklady přiškrcují marže. Znárodněný zemědělský podnik není schopen dodat hnojiva či herbicidy včas a v požadovaném množství. Úroda zarůstá na špatně zoraných polích.

(Zdroje: WSJ, Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data