Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evropské deníky bojují o přežití. Ostrovem stability Německo

Evropské deníky bojují o přežití. Ostrovem stability Německo

16.09.2013 14:24
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Evropský tisk, dlouho držený nad vodou dotacemi a bohatými majiteli zajímajícími se víc o moc než o zisk, se probouzí do drsné reality. Odvětví, stižené rozpočtovými škrty a propadem nákladu a reklamních příjmů, čekají otřesy, propouštění a slučování.

Na rozdíl od americké konkurence zatím evropské deníky nečelily příliš velkému tlaku na osekání nákladů či hledání nových předplatitelů na internetu nebo alternativních zdrojů příjmů. Ve Francii loni noviny na dotacích a daňových úlevách získaly 800 mil. EUR. V Řecku do vypuknutí krize fungovalo přes 70 listů, často krmených reklamou státních firem.

Teď se systém hroutí, obzvlášť v těžce předluženém jihu eurozóny. Subvence se stávají obětí úsporných opatření a do toho přichází propadající náklad a dvouciferný pokles příjmů z tištěné reklamy. Francouzský list La Tribune musel loni změnit kabát a začít vycházet jako týdeník. Majitel předního španělského deníku El Pais je téměř insolventní. Desítky titulů ve Španělsku a Řecku byly zrušeny. Polská Gazeta Wyborcza, která kdysi vycházela nákladem 670 tisíc výtisků, dnes denně neprodá ani 200 tisíc kopií.

Po letech hýčkání státem mnoho listů není připraveno využít masové rozšíření smartphonů a tabletů a přenést těžiště působení na digitální platformy. Slabou obchodní strategii a roky ztrátového provozu tolerovali i někteří dlouholetí vlastníci. „Dojde ke konsolidaci kolem velkých hráčů,“ tvrdí Louis Dreyfus, výkonný ředitel francouzského deníku Le Monde.

V Itálii se loni výdaje na reklamu propadly na 20leté minimum a státní subvence oproti roku 2006 klesly o 60 %. Prodeje novin v zemi v posledních pěti letech klesly o 22 %. Mediální skupina RCS, které patří prominentní deník Corriere della Sera, utrpěla ztrátu 500 mil. EUR a jen těsně se vyhnula bankrotu. Primitivní internetové stránky, které jsou navíc zdarma, a nedostatek pravidelných předplatitelů listu znemožňují sbírat užitečná marketingová data.

Migraci do digitálního prostoru brzdí i protesty žurnalistů, kteří odmítají psát pro tištěnou i online verzi. Zaměstnanci Corriere loni přistoupili na integraci obou platforem, která vyústí ve vyhazov pro 70 lidí. Do tří let se chce skupina v Itálii a Španělsku zbavit 800 pracovních míst. Výkonný ředitel RCS v dubnu představil plán na zvýšení příjmů z digitálního obsahu, avšak řada akcionářů s ním nebyla spokojena. Víkendové vydání Corriere tuto sobotu nevyšlo, jelikož reportéři stávkují kvůli prodeji centrály v Miláně.

Potíže italských novin komplikuje relativně nízké rozšíření internetu mezi obyvatelstvem. Podle údajů Eurostatu 37 % Italů nikdy nebylo na síti; unijní průměr je přitom 22 %. „Jestliže jiní vydavatelé mohou kompenzovat klesající náklad a příjmy z reklamy s pomocí digitálního předplatného a dalších služeb, v Itálii to zkrátka nejde,“ tvrdí výkonná ředitelka byznysového listu Il Sole 24 Ore Donatella Treu. Internetová verze Il Sole nedávno přešla na placený obsah, avšak podnik stále prodělává.

Těžké zítřky čekají vydavatele i ve Francii, kde náklad během pouhých čtyř let klesl o třetinu a vláda chystá ořezat dotace. Le Monde začal slučovat redakce tištěné a internetové verze teprve v loňském roce, poté co deník koupil místní miliardář ve snaze zachránit ho před bankrotem. Dnes má Le Monde 120 tisíc online předplatitelů a dosahuje provozního zisku. Do digitální éry se snaží vstoupit i čtenější Le Figaro.

Světlou výjimkou na trhu je Německo, kde tržby od roku 2008 klesly jen o 10 %. Dvě třetiny dospělých v největší zemi eurozóny stále pravidelně čtou noviny. Vydavatelé, kteří žádné subvence nedostávají, se agresivně snaží lákat nové předplatitele. Digitální příjmy vydavatelského obra Axel Springer loni poprvé překonaly tržby z tištěných periodik, což společnosti pomohlo k nejvyššímu zisku v historii.

(Zdroje: WSJ, Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení