Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
O budúcnosti mexického ropného priemyslu by sa malo rozhodnúť do konca tohto roka

O budúcnosti mexického ropného priemyslu by sa malo rozhodnúť do konca tohto roka

03.10.2013 14:38
Autor: Katarína Obická, Patria Finance SK

Mexiko už od roku 1938 patrí medzi krajiny, ktoré majú svoj ropný priemysel úplne uzavretý. Ústava totiž zakazuje súkromným spoločnostiam vlastniť čo i len jeden barel ropy. Jediné právo na ťažbu má štát, ktorý pôsobí v tomto odvetví prostredníctvom svojho podniku Petroleos Mexicanos (Pemex). Pemexu, ako jedinému podniku ťažiacemu ropu a plyn v Mexiku, sa po objavení bohatého ložiska v oblasti Cantarell skutočne darilo, vyťažené objemy sa ešte v roku 2003 pohybovali na úrovniach okolo 3,4 milióna barelov za deň. Odvtedy ťažba začala prudko klesať až na súčasné úrovne okolo 400 tisíc barelov denne. V roku 2005 tvorili výnosy z ropy a zemného plynu až 41% vládnych príjmov, dnes padajú k 31 percentám. Štátny monopol už nedokáže produkovať dostatok zdrojov na pokrytie potrieb štátu a politici sa tak začínajú obzerať po ďalších možnostiach.

Súčasný prezident Enrique Pena Nieto už v auguste tohto roku avizoval veľkú reformu ropného priemyslu (tzv. The Grand Transformation) a do konca roka má Kongres prijať ústavný dodatok na otvorenie ropného sektora pre zahraničné investície. Energetická reforma je najdôležitejším bodom jeho programu. Dodatok by mal obsahovať 3 základné ustanovenia. Po prvé - ropa a zemný plyn na území štátu zostávajú vo vlastníctve „ľudu“ (t.j. štátu), po druhé – Mexiko nebude udeľovať žiadne výnimky, čo sa týka práva vlastniť pôdu, v ktorej sa nerastné suroviny nachádzajú, a po tretie – Kongres bude určovať politiku a rozhodovať o budúcnosti čierneho zlata vyťaženého na území Mexika. Výsledkom teda ani zďaleka nebude prostredie, ktoré je nastavené u najbližšieho suseda, v USA. Podmienky, ktoré sa týmto dodatkom príjmu, budú skôr pripomínať prostredie ropného priemyslu v Brazílii alebo v Nórsku. V týchto krajinách tiež pôsobia primárne štátne ťažobné spoločnosti, no na rozdiel od Mexika vítajú aj zahraničný kapitál pre investície do prieskumu a rozvoja technológií.

Jablkom sváru v nastavovaní podmienok spolupráce medzi Mexikom a súkromnými zahraničnými spoločnosťami môže byť hlavne podmienka vlastníctva zásob nerastných surovín. Ropné spoločnosti potrebujú tieto zásoby vykazovať vo svojich súvahách, čo by automaticky porušovalo podmienku výhradného vlastníctva ropy a zemného plynu štátom. V tomto odvetví je celkom prirodzené, že spoločnosti vykazujú rezervy, ktoré vlastnia, nakoľko na základe nich vedia investori následne odhadnúť budúcu ťažbu. Súčasný návrh zákona hovorí o tzv. profit-sharing contracts, teda kontraktoch na zdieľanie zisku. Takéto nastavenie je v ropnom priemysle skôr zriedkavé. Súkromná firma vtedy zdieľa s štátnym monopolom zisky (tie sú vyplácané v hotovosti), ale aj súvisiace riziká. Tento typ zmlúv existuje v Bolívii a Ekvádore a týmto krajinám priniesol len obmedzené zahraničné investície. V hre sú však aj tzv. production-sharing deals – dohody o zdieľaní produkcie, a tie by postavili Mexiko do podobnej pozície ako majú Brazília, Rusko alebo Čína. Tento model spolupráce by zaručil súkromným spoločnostiam kontrolu nad samotnou ťažbou a predajom ropy.

Prezident Pena Nieto si je vedomý, že investori potrebujú vykazovať rezervy vo svojich účtovných knihách. Jeho administratíva preto už má za sebou rokovania s Komisiou pre cenné papiere (SEC), na ktorých sa predbežne dohodlo, že spoločnosti budú môcť vykazovať ropné rezervy, no štát zároveň zostane jediným vlastníkom ropy. Prvé hlasovanie o veľkej reforme by malo v Senáte prebehnúť koncom októbra. Vláda by chcela reformu ústavy schváliť do konca tohto roka a celý proces by sa mal dokončiť do apríla budúceho roka.

(Zdroje: Forbes, The Wall Street Journal, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university