Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
OECD: Krize snížila blahobyt hlavně v zemích eurozóny

OECD: Krize snížila blahobyt hlavně v zemích eurozóny

05.11.2013 15:04
Autor: ČTK

Finanční krize vedla ke snížení blahobytu ve vyspělém světě, přičemž dopad byl nejtíživější v zemích eurozóny. Uvedla to dnes ve své zprávě Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Řada evropských zemí je ale nadále považována za nejlepší místo k životu. K pětině nejbohatších států patří vedle Austrálie, Kanady a Nového Zélandu stále Švýcarsko, skandinávské země i Británie. Většina ostatních evropských zemí včetně Česka dál spadá do skupiny 60 procent států, kde jsou například i USA či Japonsko, které mají průměrnou úroveň blahobytu. 

Ze členů eurozóny pouze Řecko a Estonsko jsou součástí skupiny, která představuje pětinu zemí, v nichž je poměrně nízká úroveň blahobytu. K nim se řadí i například Turecko, Brazílie a Mexiko. 

Zatímco podle OECD příjmy a zaměstnanost zaznamenaly od počátku krize v roce 2008 pokles, hospodářské potíže měly ještě širší dopady: ovlivnily důvěru lidí v instituce a jejich názor na fungování demokracie, stejně tak jako míru jejich očekávání vnější pomoci. 

Podle OECD neměla nicméně krize žádné měřitelné účinky na zdravotní úroveň obyvatelstva, i když mnoho lidí si stěžuje na větší stres z obav ze ztráty zaměstnání. 

Ve 34 vyspělých členských zemích OECD byl reálný hrubý domácí produkt na obyvatele o jedno procento nižší v roce 2012 než v roce 2007. Naopak skutečné příjmy domácností, které zahrnují dávky a platby poskytované státem, stejně jako platy a investice, byly loni o jedno procento vyšší než před krizí. 

Pokud jde o příjmy, Američané přestáli krizi lépe než Evropané. Zatímco americké HDP na obyvatele se koncem roku 2012 vrátilo téměř na předkrizovou úroveň, příjmy domácností stouply o dvě procenta ve srovnání s rokem 2007. V eurozóně byly HDP na obyvatele a příjmy domácností za stejné období o více než čtyři procenta nižší. V Evropě byly krizí nejvíce zasaženy země na jihu kontinentu - příjmy řeckých domácností v letech 2010 a 2011 poklesly proti roku 2007 o deset procent. 

Přijetí úsporných opatření v eurozóně v reakci na krizi se stalo hlavní příčinou rozdílu ve srovnání s USA, protože vyšší daně a zmrazené mzdy snížily disponibilní příjmy do rozpočtů. 

"Snížení vládního strukturálního primárního deficitu bylo největší v eurozóně a spojilo se s velkým poklesem reálných disponibilních příjmů domácností na obyvatele," uvedla OECD. 

Vyšší míra nezaměstnanosti a finanční stres v důsledku krize se promítly do snížení pocitů spokojenosti v zasažených zemích - u obyvatelů eurozóny více než v USA. 

Nejhorší propad byl nepřekvapivě zaznamenán v Řecku - mezi lety 2007 a 2012 se spokojenost Řeků podle indexu OECD snížila o 20 procent. V Itálii to bylo o 12 procent a ve Španělsku o deset procent. Ve Spojených státech to bylo o sedm procent. 

V roce 2012 byli nejspokojenější Švýcaři v závěsu s Nory, Islanďany, Švédy a Dány. Nejnejspokojenější byli Maďaři, před nimiž na tom byli o něco lépe Portugalci, Řekové a Turci. Češi byli 23. po Francouzích a Chilanech, Slováci 28. po Jihokorejcích a Japoncích. 

V některých zemích spojenost vzrostla. V Německu, kterému se krizí daří proplouvat s udržováním nízké úrovně nezaměstnanosti poměrně bez úhony, to bylo o více než čtyři procenta. 

Nespokojenost ve většině zemí se projevila i v chování obyvatel. V nejzasaženějších státech klesla účast ve volbách nebo jiná forma občanské aktivity, například obracení se na úřady. 

Jednou z mála oblastí, v nichž si eurozóna vedla lépe než USA a Japonsko, bylo vnímání síly sociálních kontaktů, tedy do jaké míry lidé věří, že se mohou spolehnout na rodinu a přátele, když se na ně obrátí o pomoc a podporu v případě nouze.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m