Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Investoři se vrací k osvědčenému ukazateli: růstu zisků

Investoři se vrací k osvědčenému ukazateli: růstu zisků

17.01.2014 7:55
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Ačkoliv v posledních letech růst korporátních zisků ve Spojených státech zpomaloval, investoři si s tím velké starosti nedělali a kupovali akcie jako diví. Víc se zajímali o osud stimulačních nákupů centrální banky, politický pat ve Washingtonu či známky zrychlování ekonomiky. Teď, když Fed kvantitativní uvolňování postupně omezuje a tituly v indexu S&P 500 se obchodují na nejdražších úrovních za šest let, se zisky vrací do centra pozornosti. Pro mnoho hráčů na trhu je stále těžší ignorovat zhoršující se výhled dynamiky výsledovek.

„Pokud se burza má vydat ještě výš, budou ji opravdu muset táhnout rostoucí zisky,“ tvrdí Jim McDonald, hlavní investiční stratég chicagské společnosti Northern Trust, která spravuje aktiva v hodnotě 846 mld. USD. Z vývoje zisků se podle něj stala prvořadá záležitost.

Northern Trust sází na to, že korporátní výsledky nezklamou, a proto v akciích drží velkou část portfolia, v horním pásmu historického průměru. Pokud by ale výsledková sezona, která odstartovala minulý čtvrtek, očekávání nenaplnila, je fond připraven omezovat držbu amerických titulů. Hliníkárenská společnost Alcoa, jež sérii čtvrtletních reportů tradičně zahajuje, v tomto ohledu investory příliš nepotěšila. V položce čistého zisku za konsensem zaostala o 30 %.

Společnosti zasotupené v S&P 500 by podle odhadu sběratele dat FactSet měly ve 4Q13 vykázat 6,1% meziroční růst zisku na akcii, což by bylo nejrychlejší tempo od konce roku 2012. Ve třetím kvartále loňského roku vzrostly zisky 4% meziročním tempem.

I kdyby nakonec výsledky dopadly podle očekávání, loňský rok bude už třetí v řadě, kdy růst zisků zpomaluje. Zatímco v roce 2012 korporátní Amerika vykázala 6% nárůst, loni to při naplněných odhadech bude 5,6 %.

Kombinace zpomalující ziskové dynamiky a 30% rally v uplynulých 12 měsících nevyhnutelně způsobuje, že akcie se obchodují relativně draho. S&P 500 se pohybuje nad 15násobkem očekávaných zisků v letošním roce, což je 8,5 % nad desetiletým průměrem. Pokud bychom srovnávali ukazatel P/E s použitím výsledků za uplynulé čtyři kvartály, vychází burzovní index 12 % nad desetiletým průměrem.

Zdražování akcií si všimli i centrální bankéři. Na prosincovém zasedání několik představitelů Fedu podle zápisu vyjádřilo obavu z „růstu forwardových poměrů P/E některých společností s menší kapitalizací,“ který by mohl podrýt finanční stabilitu ekonomiky.

„Potřebujeme lepší růst zisků,“ který by podpořil zvýšení hodnoty akcií z loňského roku, myslí si Bob Doll, hlavní investiční stratég firmy Nuveen Investments s portfoliem o velikosti 215 mld. USD. Také on počítá se solidním čtvrtým kvartálem, zejména v odvětvích citlivých na hospodářský cyklus, například v průmyslové výrobě. Největší pozici drží Nuveen v leteckém gigantu Boeing, u něhož analytici pro 4Q13 počítají se 7,1% nárůstem zisku na akcii. Průmyslové podniky z S&P 500 by podle konsensu měly za 4Q13 vykázat 14% meziroční nárůstu zisku. Mezi cyklickými sektory se pokles zisků čeká jen v energetice, a to v důsledku klesajících cen ropy.

Určitým zdrojem obav je vývoj tržeb, které by ve 4Q13 měly vzrůst jen o 0,3 %, citelně pomaleji než v předchozím kvartále. Mnoho investorů ale do budoucna hledí s optimismem a domnívá se, že letos tempo růstu tržeb opět nabere na obrátkách. Konsensus na Wall Street počítá se 4 %, proti loňským 1,9 %.

Skeptici mají strach z toho, že investory přivedou k euforii i průměrné výsledky, načež bude následovat vzestup burzy na neudržitelné úrovně, podporované jen nízkými sazbami Fedu. Poukazují na údaje Thomson Reuters, podle nichž pro 4Q13 vydalo negativní předběžné varování ohledně zisků 108 společností, zatímco pozitivních zpráv v tomto směru bylo jen 11. To je nejhorší poměr v zaznamenané historii.

„Určitě panuje nesoulad mezi zprávami, které přichází od společností, a výkonností jejich akcií. Lidé se cítí bezpečně díky podpoře Fedu a spíš než riskovat propásnutí rally se na ní chtějí podílet,“ shrnuje poměry na trhu Michael O´Rourke z brokerského domu Jones Trading Institutional Services.

(Zdroje: WSJ, YahooFinance)


Váš názor
  • Pigs get slaughtered
    17.01.2014 11:23

    Este sa caka, az sa na trh konecne dovalia drobni investori typu mamka, tatka a pediater. Az potom sa vyberieme na juh. Statisticky povedane.
    Eco
  • The Party Is Over
    17.01.2014 9:32

    Ano, patry pomalu končí. Kocovina těch, kteří se ještě zdrží bude těžká. Ale v opojení si málo kdo dá říci. Aby mohla jít burza nahoru když nerostou zisky, proto je jednoduchá rovnice. Musí korigovat valuace.
    jiri
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.