Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ze sklenic na šampaňské potřebujeme udělat tupláky

Ze sklenic na šampaňské potřebujeme udělat tupláky

08.12.2014 17:11

Podle mne trpíme široce rozšířenou neschopností rozlišovat mezi tím, jak dobré máme nástroje a systémy a jak dobře jsme schopni je využívat. Rozdíl je přitom klíčový: I s velice kvalitním vozem mohu špatným řízením skončit v příkopu. Nebo špatnou navigací v úplně jiné destinaci. Mohu mít dobrá kamna, pokud ale nedovedu rozdělat, neohřeju se. Mohu mít kvalitní whisky, pokud ale neznám míru ... Je lehké tvrdit, že za špatný konec může alkohol, auto, kamna, atd. Až na to, že to není pravda. A pokud se i přesto zaměříme na to, že je třeba změnit značku, stroj, či nástroj, nic se nezmění a jen mrháme časem. Tyto příklady jsou samozřejmě jen rozcvičením na něco většího – domnívám se totiž, že ten samý princip platí u kapitalismu (a dokonce i demokracie).

Už řadu let u nás můžeme slyšet moudra o tom, jak nás kapitalismus vede ke konzumu, k odcizení, ztrátě lidskosti, lidství. Zní to hluboce a v podstatě dennodenně bychom našli nejeden „důkaz“. Při detailním pohledu se ale důkaz rozpadá – tedy důkaz toho, že na vině je kapitalismus. Jinak řečeno, že na vině je „vlastnictví majetku a výrobních prostředků soukromými osobami a ne celou společností (tudíž nikým a podle toho to vypadá)“. Ve skutečnosti ale opět viníme dopravní prostředek z toho, kam jsme s ním dojeli.

Jiného druhu může být výtka, že kapitalismus dnešní doby není schopen zajistit „rozumné“ rozdělení příjmů a bohatství ve společnosti. U nás to problém palčivý není, ale třeba v USA velmi. Jde o ono diskutované 1 % (či maximálně 10 %), jehož bohatství prudce roste, zatímco zbytek stagnuje, či dokonce bojuje. Zde jsme skutečně u toho, zda se samotným autem není něco špatně a je nutno mu razantně sáhnout na konstrukci (přerozdělení příjmů). Ale ani zde to podle mne není jasné. Vezměme si typický příklad:

Ředitelé firem v USA si v roce 2013 v průměru vydělávali 331 krát vyšší plat než jejich zaměstnanci. U velkých firem bude toto číslo ještě mnohem vyšší. Na jednu stranu nelze objektivně určit, jaký plat vrcholového managementu je odpovídající. A nepochybuji o tom, že u některých firem je osobnost ředitele hlavním faktorem úspěchu, či dokonce přežití. Na druhou stranu můžeme mít vážné pochyby o tom, že přínos lídrů ve firmách je plošně skutečně takový, že by jejich odměny měly být stonásobky odměn běžných zaměstnanců. Jde o komplexní problém, ale v jádru se nabízí otázka:

Jde o to, že by kapitalismus a trh nebyl toto schopen nikdy řešit, nebo mu to z nějakého důvodu (opět) nedovolíme? Příčiny onoho „nedovolíme“ mohou být různé, od našich vzorců uvažování, představ, zaběhnutých mechanismů až po regulaci. Pokud to trh řešit nedovede, měli bychom regulovat. Pokud dovede, ale mi mu házíme klacky pod nohy, regulace je jen dalším klackem. A podobných podnětů k zauvažování je samozřejmě mnohem více. Včetně oněch podle mne dost pochybných a někdy až alibistických stížností na to, jak z nás kapitalismus po roce 89 udělal konzumenty. On nám to umožnil a v tom je velký rozdíl. A špatná diagnóza vede jen ke stav zhoršující léčbě.

Já sám považuji kapitalismus (a i demokracii) za takové otloukánky, kteří by rádi ukázali, co v nich je, ale my jim to hodně komplikujeme. Najdeme na nich každou blechu a upíráme jim to, co dokázali. Na závěr, ač ještě nezačínají silvestrovské oslavy, si tedy dejme skleničku šampaňského. Ona nám stejně nebude tak moc chutnat, protože jde o nápoj Marxův, revoluční a tudíž ne moc pokojný.

Graf ukazuje rozdělení bohatství ve světě. Jde od nejbohatších 20 %, které drží asi 83 % světového majetku, až po nejchudších 20 %, které drží asi 1,4 % majetku. S většinou čtenářů se asi shodnu na tom, že v grafu popsané rozdělení je velmi nezdravé (přeneseně i doslova). Revolucionáři budou asi uvažovat o tom, jak z horní části „sklenice“ vypustit co nejvíce do té spodní. A o kapitalistech budou tvrdit, že ti zase přemýšlí o tom, jak spodek ještě více vyždímat tak, aby se ještě více přesunulo nahoru. Jenže to je omyl. Pravý kapitalista přemýšlí, jak z té sklenky na šampaňské udělat půllitr, či ještě lépe tuplák. Jinak řečeno, přemýšlí o tom, jak ve spodní části nádoby přestat efektivnímu systému házet klacky pod nohy. Popis pod grafem implikuje, že Marx měl pravdu. Problém je v tom, že graf je takový, jaký je, kvůli rozšířené absenci kapitalismu a svobodných trhů (bez korupce, lobystů, zájmových skupin, absurdních dotací ...) a ne kvůli jejich dominanci.

tuplak




Čtěte více:

Odkup PPF - kdy a jak využít šance k
08.12.2014 7:29
Začátkem prosince skupina PPF odstartovala druhou vlnu odkupu akcií od...
Dividendové trháky pražské burzy na příští rok!
08.12.2014 13:00
Při výběru akciových titulů, kterými investoři mohou vhodně doplnit sv...
Rusko spouští vlastní platební systém v reakci na sankce Západu
08.12.2014 15:13
Ruský bankovní sektor, silně postižený západními sankcemi, hledá nový ...

Váš názor
  • Nejhorsi je lenost
    09.12.2014 17:28

    jsme svobodna zeme, mate moznost se domluvit s africkyma statama, aby vam prodaly kus uzemi a uznaly jeho samostatnost - jeden chlapek si v pousti zalozil kralovstvi. Nemusite tam platit dane, nikdo vas vysavat krome slunce nebude, muzete zasadit stovky stromu a vytvorit si tam prihodne mikroklima. Zde uz ziji jini tvorove, ti se domluvili, ze tu budou mit stat, nikdo nema povinnost vam slouzit. ;-)
    Mezernik
    • Dodatek
      09.12.2014 17:33

      Ja treba hodlam podobnou moznost vyuzit v budoucnu, je to lepsi nez jen nadavat, jak je vse naprd.
      Mezernik
  • Ha Ha Ha
    09.12.2014 12:18

    vždy mne pobaví, když čtu o "nenažraných" kapitalistech a o tom jak "hoblují" zbytek společnosti. Ono je to populárnější ( na Patrii mne to trochu překvapuje) než napsat, že největším vykořisťovatelem společnosti není kapitalista ale stát = společnost sama. Lidé jsou líní, a nechtějí nést vlastní odpovědnost, typické "ať to někdo vyřeší" a pak stát sebere každému více jak 50% jeho příjmu kapitalistovi i více a lid se diví a nadává že je chudý.
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Mike
      09.12.2014 12:24

      Čau! Nejhorší problém kapitalismu je jeho intoxikace socialismem. Partičky berou prachy za přerozdělování, na které vybírají od občanů a po cestě je rozkradou.
      Velkamedvědice
      • VM
        09.12.2014 14:22

        Ahoj kamaráde, je to běs lidi chtějí být oblbováni a kdo jim slíbí více toho ponesou na ramenou :o(. Skoro mám pocit, že jediné řešení je diktatura, ale člověk by musel vybrat správnou stranu. Ať se Ti daří na tom současném divně dlouhém bejkovi :o)
        Mike -Green D. is killing Europe
  • nevím nevim pane Soustružníku
    09.12.2014 9:49

    můj děda vždycky tvrdil, že "Z hovna bič neupleteš". A měl pravdu... pořád to platí:-))
    Jesse
    • Re: nevím nevim pane Soustružníku
      09.12.2014 12:30

      Upleteš, ale nezapráskáš. A když zapráskáš, tak jenom sám sebe..
      Velkamedvědice
  • Exemplární případ
    08.12.2014 20:25

    Tento páně Soustružníkův příspěvek je méně o trzích a více moralistický než obvykle; asi proto, že blížící se vánoce působí dojímavě i na tradery a analytiky :) Autor udá pár dílčích dat, třeba o ředitelských příjmech v USA a pak z nich odvážně fabrikuje závěry. Atmosféra logiky je ovšem navozená analogiemi o tom, že i dobrý nástroj při špatném použití dá špatný výsledek. Analogie osobního auta a kamen se společenským zřízením je velmi zdařilá, i sám citovaný Marx by ji určitě ocenil. Kapitalizmus je chudák otloukánek. Nikdo na něm nenechá nit suchou. Tedy aspoň podle autora, který nezaváhá a tasí údernou obhajobu. A tak se laskavý čtenář závěrem dozví, že kapitalizmus je věc dobrá, ale špatně používaná. Pochopil jsem to správně ? Odvážným skokem po hlavě do hluboké psychologie: jak přemýšlí kapitalista? Prosím opět prostudujte příslušnou pasáž, stojí za to. Až doposud to nebylo o těch dobrácích až tak známo. Trochu nejistoty ve mně stejně zbylo: nepřemýšlí ten kapitalista asi tak, že když už světového socialistického tábora není, může zase utáhnout zaměstnancům šrouby ? (včetně střední třídy).
    • Re: Exemplární případ
      09.12.2014 9:45

      Oni ti kapitalisté mají opravdu zájem rozšířit dno sklenice, ale při zachování rozměrových proporcí. P. Soustružník zapomněl dodat, že kapitalismus je postaven na soutěživosti, jejíž cílem je být lepší nebo být bohatší než ostatní, jak je člověku přirozené. Po dosažení svých cílů a naplnění pocitem úspěchu nic nebrání kapitalistům podělit se o svůj majetek. Jak je vidno, nedělají to. Není to člověku přirozené. P. Soustružník je možná dobrý ekonom, ale špatný psycholog, což je typické pro celou ekonomickou vědu, která zapomněla, že základním kamenem ekonomie není kapitál, ale duše člověka. Bez ní by nebyl žádný kapitalismus, trh ani ekonomie.
      kadanfm
      • Udělej si pořádek v infirmacích...
        09.12.2014 11:06

        ...a zjisti si, kolik ti nejbohatší ze svého majetku rozdali nadacím, sociálním programům, na projekty pro ekonomiku třetího světa a podobně - kapitalista není "vrah z Wallstreetu", jak ti ho ukazovali ve škole a ve špatnejch filmech z doby studená války. Samozřejmě, že nemaj potřebu bejt chudý, aby byli stejný jako ti neschopný, ale jejich majetek je tak velkej že motivaci už nehledaj v tom, jestli budou mít za každou cenu ještě další miliardu dolarů pro sebe. Prostě jí nepotřebujou, pochopils to? Ale jejich majetek funguje, produkuje a hlavně ZAMĚSTNÁVÁ, NEBOLI JE DOBŘE OBHOSPODAŘOVÁN. Což se nedá říct ani o jednom podniku, kterej byl kdy ukradenej, neboli znárodněnej nějakýmu nenažranýmu kapitalistovi, jak bys to asi řek ty. Od roku 1948 do roku 1953 (pouhých 5 let) jsme dokázali zlikvidovat ekonomickou základnu nejlépe rozvinutého průmyslového státu v Evropě, do kořenů rozvrátit zemědělství a srazit venkov na kolena - to je síla tohoto pohledu na věc!!
        marrtt
        • Odpověď panu Marrttovi
          09.12.2014 16:44

          Podle mého názoru to není tak, že by dobročinnost velkých vlastníků něco zachraňovala, jak pan Marrtt naznačuje. Spíš jde o potřebu ulevit si svědomí, nebo o pocit vykonání dobra, který zná každý. Nemilionář tuto potřebu ovšem má také a realizuje tak, že koupí Nový prostor, nebo dá žebrákovi 50-ti korunu, nebo pošle 1000 na Lékaře bez hranic atd. ___________Ovšem z procentuálního hlediska je to stejné: (obvykle) dá jen tolik, aby sám neutrpěl (pocitovou) újmu. Zřejmost takovéhle klasické dobročinnosti (společensky vzato) prokazují indikátory koncentrace bohatství a její nedostatečnost - nefunkčnost zase viz přibývání chudoby po světě. ___________Z boháčů asi nejvíc dává momentálně na dobročinnost strejda Bafyt, ovšem pár miliard si musí nechat, jen 2 miliony $ (např.) by nestačily...
        • Re: Udělej si pořádek v infirmacích...
          09.12.2014 12:01

          Psal jsem o tom, že lidské duši je vlastní snažit se mít víc než ostatní. Nemohu za to, že sis můj příspěvek vyložil po svém, ač v něm o žádných vrazích z WS, zestátnění apod. nepíšu. Rozšíření nádoby, o kterém píše autor článku, znamená rovnoměrně rozdělit bohatství = socialismus. Tak proč se navážíš do mě a ne do autora?
          kadanfm
          • cituji tě...:
            09.12.2014 12:30

            "...mají opravdu zájem rozšířit dno sklenice, ale při zachování rozměrových proporcí..." dále: "... nic nebrání kapitalistům podělit se o svůj majetek. Jak je vidno, nedělají to..." Asi nevíš, co jsi sám před chvílí napsal. Protože s tebou nesouhlasím, vyjádřil jsem se. Opravdu bohatí nemají potřebu být ještě bohatší, protože jim to už k ničemu nepřispěje. Mnozí se snaží rozšířit dno sklenice (cílem je logicky obrácený komolý kužel, ne šampuska ani válec), aniž by z toho měli něco jiného než trochu organizační práce navíc a dobrý pocit. Rozšiřovat dno sklenice násilně nedává smysl, protože chudí prostě logicky neumí pracovat s velkým majetkem - objektivně nemají potřebné zkušenosti. Proto zkrachovaly všechny revoluce a znárodnění, Nikdo z proletářských vůdců si neuvědomil, že bohatství má a udrží jen ten, kdo s ním umí zacházet a nikdo z chudých to neuměl, protože kdyby to uměl, nebude chudý. Revoluce je vždycky válka neschopných proti schopným, vedená touhou "být také bohatý" a přitom se o to moc nesnažit. Zkus rozpustit majetek Billa Gatese v Somálsku - nezbude nic. A nevztekej se zbytečně nebo ti praskne céva...
            marrtt
            • Re: cituji tě...:
              09.12.2014 13:19

              Jinými slovy jsem napsal, že člověku je vlastní hromadit majetek a že kapitalismus z této vlastnosti vychází. Tím podávám vysvětlení, že kapitalismus odráží lidskou přirozenost. Pokud rozporuješ toto, rozporuješ kapitalismus ty, ne já. Řeči o rozčilování si nech pro sebe. Rozčílení je naopak patrno z tvých příspěvků. Soudím podle toho, jak intenzívně ses jal bránit kapitalismus před socialistickými strašákem, přičemž tyto dva systémy nijak nesrovnávám ve smyslu lepší horší.
              kadanfm
Aktuální komentáře
28.03.2024
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university