Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články  
Dividendové trháky pražské burzy na příští rok!

Dividendové trháky pražské burzy na příští rok!

08.12.2014 13:00
Autor: Research, Patria Finance

Při výběru akciových titulů, kterými investoři mohou vhodně doplnit svá portfolia, hraje často neodmyslitelnou roli očekávaná dividenda společností. Právě ta totiž dokáže mnohdy doslova „zachránit“ i případný nepříznivý vývoj v cenovém pohybu titulu.

Bezesporu tak za pozornost stojí i vybrané tituly pražské burzy, u nichž právě dividenda obykle tvoří výrazný díl celkového zhodnocení. Analytický tým Patria Finance proto přináší souhrnný výhled na příští rok u těch nejzajímavějších „dividendových“ titulů.

ČEZ: V příštím roce počítáme s růstem výplatního poměru na 75 % čistých zisků, což by umožnilo udržet dividendu na letošní úrovni 40 i v příštím roce (náš základní scénář). Nicméně pokud ČEZ realizuje větší akvizici (tj. Slovenské elektrárne, případně Energa – s čímž ale v základním scénáři nepočítáme), výplatní poměr by spíše zůstal beze změny (50-60 %) a dividenda by klesla do pásma 30-35 Kč;

KB: Banka hodlá navýšit výplatní poměr na 70-100 % v příštím roce. Podle našich výpočtů činí „přebytečný“ kapitál KB nad rámec požadavků ČNB asi 345 Kč/akcii a asi 235 Kč/akcii nad rámec interního cíle banky. Silná kapitálová pozice banky by tak podle nás umožnila pohodlně vyplatit až 100 % čistého zisku v příštím roce. Z dřívějších komentářů managementu banky však usuzujeme, že banka nastaví výplatní poměr spíše v dlouhodobě udržitelném pásmu 80-90 %. Uvažujeme-li o dolní hranici 80 %, dividenda by v příštím roce mohla činit minimálně 270 na akcii.

O2 CR: Riziko dalšího nastavení dividendové politiky ze strany PPF stále přetrvává. Domníváme se, že investoři se maximálně dočkají výplaty 100 % čistých zisků, což je méně než hotovost, kterou je firma schopna generovat. To by znamenalo výplatu dividendy maximálně 14 Kč/akcii v příštím roce. Na v minulosti realizovaný zpětný odkup akcií nebo výplatu emisního ážia tak v nejbližších letech podle nás nedojde.

PMCR: Očekáváme, že firma by v příštím roce měla mít prostor vyplatit dividendu ve výši až 900 Kč/akcii. Dividendový výnos by tak při aktuální tržní ceně akcií činil zhruba 9 %, což považujeme za velmi atraktivní výnos v přetrvávajícím prostředí rekordně nízkých sazeb. Navíc, firma disponuje možností dále přerozdělit uvolněné zdroje z letos zrušeného rezervního fondu, a to ve výši 140 Kč/akcii.

Pegas: Velmi solidní meziroční růst provozních zisků EBITDA (+22 % meziročně) v kombinaci s poklesem investičních výdajů v letošním roce by měl umožnit růst dividendy na úroveň 1,10 EUR na akcii po 1,05 EUR v letošním roce (náš základní scénář). Společnost Pegas nemá pevně stanovený výplatní poměr, resp. nepoužívá vazbu mezi výší dividendy a dosaženého čistého zisku;

Fortuna: Společnost Fortuna analyticky nepokrýváme. Nicméně, několik málo odhadů (2) dle agentury Bloomberg počítá v příštím roce s dividendou 0,30 EUR na akcii po 0,22 EUR v letošním roce. Dlouhodobou dividendovou politikou společnosti a deklarovaným výplatním poměrem 70 – 100 % konsolidovaného čistého zisku společnosti. Provozní zisky EBITDA společnosti v letošním roce za prvních 9M rostly o 21 %. Odhad výše dividendy v příštím roce (0,30 EUR/akcie) tak zřejmě kalkuluje i s růstem výplatního poměru z loňských 73,5 % na vyšší poměr.

Z domácích „dividendových“ titulů preferujeme Pegas, Philip Morris, případně Komerční banku, kde šance na růst dividendy v příštích letech (či alespoň udržení její stávající výše) považujeme za vyšší, než u společnosti ČEZ nebo O2 ČR.


Čtěte více:

Odkup PPF - kdy a jak využít šance k
08.12.2014 7:29
Začátkem prosince skupina PPF odstartovala druhou vlnu odkupu akcií od...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m