Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fed se přes všechny sliby z historie nepoučil

Fed se přes všechny sliby z historie nepoučil

11.01.2015 15:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Ben Bernanke si 8. listopadu 2002 při příležitosti devadesátých narozenin Miltona Friedmana vzal volno, opustil budovu Fedu ve Washingtonu a vydal se navštívit University of Chicago. Chtěl tam vzdát známému ekonomovi hold. Ve svém projevu pak mimo jiné uvedl: „Máš pravdu. Udělali jsme to a nyní toho velmi litujeme. Díky tobě se to ale už nebude opakovat.“ Bernanke měl na mysli Friedmanovo tvrzení, že Fed nese zodpovědnost za vývoj ve třicátých letech, protože nesmyslně utáhl monetární politiku v době, kdy měla zůstat uvolněná. Tento jeho slib byl od té doby opakovaně zmiňován a nakonec došlo dokonce k tomu, že George W. Bush vybral Bernankeho v roce 2006 do čela Fedu. Když pak za dva roky propukla finanční krize, šéfoval mu muž, který studoval vývoj během Velké deprese.

Bernanke jednal během krize rychle a kreativně. Zbavil finanční instituce toxických aktiv a převedl je do nově založených entit. Bankám v zahraničí poskytl dolarovou likviditu, domácím bankám poskytl přímé půjčky. Vysloužil si tím kritiku od konzervativců, kteří se obávali aktivismu a inflace. Nicméně svůj slib Friedmanovi podle převládajícího názoru dodržel. Známý ekonom Barry Eichengreen z University of California ale zastává rozdílný pohled na věc. Podle něho udělal Bernanke vedle řady dobrých rozhodnutí i spoustu chyb a je dokonce možné tvrdit, že Fed se z historie nepoučil.

Eichengreen patří mezi ekonomy, jejichž kritiku nelze brát na lehkou váhu. Je také zvyklý zpochybňovat hluboce zakořeněné názory. Patří k nim rovněž Friedmanův pohled na Velkou depresi, který se otáčí zejména kolem Spojených států. Eichengreen ale poukazuje na vývoj v Evropě a na roli, jakou hrál při šíření krize ve třicátých letech zlatý standard. Fed podle něho držel sazby příliš vysoko kvůli tomu, aby bránil zlatou paritu dolaru. Evropské centrální banky pak jeho politiku kopírovaly. Všechny země se pak, svázány zlatem, propadly do deprese.

Eichengreen ale také tvrdí, že Fed si za svou politiku ve třicátých letech zaslouží i určitou pochvalu. V roce 1929 začal po pádu trhu ihned dodávat likviditu a zachránil bankovní systém před kolapsem. V první polovině roku 1930 snižoval sazby a podpořil částečné oživení na Wall Street. Podle ekonoma byl tedy Fed v té době aktivnější, než se obvykle domníváme. Naopak současný Fed si za svou aktivitu zaslouží méně chvály, tvrdí Eichengreen. V první řadě nedovedl odhadnout příchod krize.

Ještě v roce 2007 Bernanke ujišťoval, že dopad klesajících cen nemovitostí na širší ekonomiku bude jen omezený. Nešlo pouze o povzbuzování veřejnosti, protože na zasedání Fedu také panovala optimistická nálada. Bernanke prý prohlašoval, že v americké ekonomice nikdy nedošlo k celonárodnímu poklesu cen nemovitostí. Jako znalec Velké deprese měl ale vědět, že tento pokles nastal mezi lety 1929–1933, tvrdí Eichengreen.

Fed tápal i poté, co krize propukla naplno. Nejdříve zachraňoval Bear Stearns, po kritice tohoto kroku ale nechal padnout Lehman Brothers. V roce 1933 přitom Fed postupoval stejně ve vztahu k Union Guardian Trust of Michigan. Přišla katastrofa, která měla sloužit jako lekce. Fed se však nepoučil a po pádu Lehman Brothers se celá věc opakovala. Pak Bernanke přepnul a začal se chovat jako superman. Zachraňoval téměř všechny instituce, za což ho Eichengreen chválí. Ale monetární politika jako celek byla podle něho málo uvolněná. Měl existovat závazek typu „uděláme vše, co bude třeba“, který by zajišťoval návrat ekonomiky k potenciálu.

Na konci roku 2009 se epicentrum krize přesunulo do Evropy a Eichengreen i zde tvrdí, že politici měli být poučení z vývoje ve třicátých letech. Země jako Irsko a Španělsko byly bezstarostné, protože měly rozpočtové přebytky. Británie do roku 1930 také dosahovala přebytků, v roce 1931 ale byla donucena k opuštění zlatého standardu. I silné rozpočty totiž mohou být velmi rychle zruinovány zachraňováním finančního sektoru.

Eichengreenova kritika se může zdát příliš přísná. Ze zpětného pohledu je jednoduché vidět chyby Fedu či Bank of England. Ekonom má ale ke svému postoji dobrý důvod. Stejně jako chtěl Friedman, abychom se poučili z minulosti, chce to samé i on. Je dobře, že finanční krize zvedla zájem o podobné úvahy, které se namísto matematických modelů zaměřují na historii a poučení z ní. Matematický přístup nás nenaučí pokoře ani flexibilitě, budí naopak dojem jistoty a neměnnosti. Každý ekonom by ale měl studovat to, co se stalo ve třicátých letech a během poslední krize.

Autorem je Sebastian Mallabydec.


Zdroj: The Atlantic


Čtěte více:

Výsledková sezóna USA začíná - Alcoa již v pondělí!
09.01.2015 12:00
V pondělí 12. ledna bude své výsledky reportovat společnost Alcoa Inc....
ECB studuje varianty QE
09.01.2015 13:11
V sídle Evropské centrální banky ve Frankfurtu se tuto středu uskutečn...
Project Syndicate: Putin ve fázi popírání
09.01.2015 15:00
Na sklonku roku 2014 vypukla v Rusku obrovská finanční krize. Světové ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů