Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řekové zvolali dost! Z popela voleb má povstat obrozená země plná důstojnosti

Řekové zvolali dost! Z popela voleb má povstat obrozená země plná důstojnosti

26.01.2015 8:31
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Více než čtyřicet let střídavé nadvlády stran Nové Demokracie a Pasok se v Řecku nachýlilo svému konci. Samotní občané středomořského státu totiž s varovným prstem zvolali dost, když ve víkendové volbě poměrně suverénně přiřkli moc do rukou radikálně levicového uskupení Syriza. Svým rozhodnutím tak zemi nasměrovali na zcela opačnou stezku, než po které kráčela od „překonání“ dluhové krize v roce 2010.

Tehdy ve snaze odvrátit státní bankrot země požádala o pomoc MMF a Evropskou unii. Díky vstřícnosti evropských věřitelů (především troiky, tedy seskupení MMF, ECB a Evropské komise) bylo zemi přiklepnuto 240 mld. EUR v úvěrových programech, s jejichž pomocí mělo být zdevastované hospodářství postaveno zpět na nohy. Výměnou za peněžní linku Řecko přislíbilo masivní výdajové škrty, snížení důchodů a mezd a opakované zvyšování daní. A právě radikální utahování opasků v řeckých občanech propudilo zlou krev. Té dokázala velice umně využít levicová Syriza, která s největší pravděpodobností (sečteno bylo 99,8 % hlasů) získá 36,3 % všech hlasů.

Budoucí premiér vlády a lídr uskupení Syriza Alexis Tsipras tak může začít spřádat plány na prosazení klíčových bodů svého programu. On sám za prioritu své strany označil „znovuzískání ztracené důstojnosti nejen pro lid ale celé Řecko“. Kromě zvýšení minimální mzdy, navýšení veřejných výdajů či zavedení daně z luxusu tak bezesporu narážel na další klíčové položky své předvolební rétoriky. Tou nejzásadnější je otázka výše zmiňovaných dluhů vůči věřitelům plynoucím z úvěrových programů minulých let. Ekonomičtí poradci vítězné Syrizy již v listopadu zveřejnili publikaci na téma řešení dluhových problémů v rámci eurozóny. Argumentují v něm pro odkoupení dluhů členských států Evropskou centrální bankou, která získané cenné papíry překonvertuje na zerobondy (nenesoucí žádný výnos) s tím, že smluvní dohoda bude zaručovat zpětný odkup dluhových nástrojů jednotlivými státy v situaci, kdy se veřejný dluh dostane pod hranici 20 % HDP. Dá se předpokládat, že právě okolo snahy odpustit jednu část dluhů a u druhé docílit odložení jeho splatnosti bude formován první pokus Syrizy, jak redefinovat svou dluhovou službu.

Nechuť partnerů

Dá se však očekávat, že země narazí na výrazný odpor. Již v minulých týdnech přední evropští lídři zdůraznili, že od nové řecké vlády budou vyžadovat plnění smluvních ujednání. V případě, že by se pak země rozhodla k jejich nerespektování, mohla by čelit vážné hrozbě zastavení kohoutků peněžní pomoci. A to ani sám Tsipras pravděpodobně nebude ochotný riskovat. Logickým vyústěním by totiž bylo vystoupení z eurozóny, které není za dané situace pro Tsiprase a jeho stranu strategií číslo jedna. Ostatně sám lídr Syrizy v listopadu 2013 označil odchod jakékoliv země z eurozóny za katastrofu pro celou Evropu. Na druhou stranu je třeba počítat, že právě riziko možného Grexitu může Syriza využít při mocenských hrách s členy eurozóny. Mezi nimi totiž panuje značný rozkol způsobený fiskální disciplínou vyžadovanou Německem na jedné straně a touhou nastartovat hospodářský růst v duchu keynesiánských teorií na straně druhů.

Kromě problémů spojených s možnou ztrátou úvěrové linky existuje ve snaze Syrizy výrazně změnit politický kurz ještě jeden (daleko méně problematický) háček. Ačkoliv Syriza jednoznačně ovládla volby a zároveň získá jako vítěz dodatečný bonus 50 křesel, vytoužené majority nedosáhne. Po přepočtu hlasů by totiž na uskupení mělo připadnout 149 křesel v třísetčlenném parlamentu. Logickým vyústěním tak bude formování koalice se stranou Nezávislého Řecka. Ta se totiž netají svým odporem k rozpočtovým škrtům spjatým s mezinárodní finanční pomocí a může tak být optimálním partnerem. Tsipras proto již dnes hodlá navštívit lídra Panose Kammenose, následovat by měla i schůzka se Stavrosem Theodorakisem, lídrem trojky voleb Potami. I přes případný souhlas obou stran v klíčové otázce rozpočtové disciplíny zůstává ve hře mocenský boj, kterému se Syriza bez zformování „čisté“ většiny jednoduše nevyhne.

Následující týdny tak ovládne především koaliční vyjednávání a ladění představ budoucích vládnoucích stran. Následně můžeme očekávat kroky k redefinování stávajících smluv s evropskými věřiteli. Právě zde se pak rozhodne o osudu celého Řecka a v nejčernějším scénáři možná i celé eurozóny. Z popela vše měnících voleb pak může povstat obrozená země, nebo také outsidery na pokraji definitivní záhuby…


Čtěte více:

Quo Vadis Řecko?
29.12.2014 12:28
Je rozhodnuto. I třetí kolo prezidentské volby skončilo bez úspěchu, a...
Šest předvolebních trháků řecké Syrizy
13.01.2015 7:00
Do předčasných parlamentních voleb v Řecku zbývají dva týdny a politic...
Řecko - Spuštění QE neřeší likvidní potíže, dvě banky již požádaly o pomoc
21.01.2015 9:07
Jestliže zítra ECB ohlásí spuštění programu QE, bude to positivní zprá...
Project Syndicate: Řecká časovaná bomba
21.01.2015 13:00
V nadcházejících řeckých volbách je v sázce hodně. Vždyť výsledek by m...

Váš názor
  •  
    28.01.2015 15:46

    neni dobre kdyz se nekomu nechce platit dluhy aby se z toho nesebezavrazdil...mooooc tenkej led
    velkaamdvedice
    •  
      28.01.2015 15:58

      Stává se to, že lidi s velkejma dluhama spáchají sebevraždu. Jeden chlap od nás z fabriky nasekal dluhy, co by nesplatil za 30 let (asi 10 exekucí). Jednoho dne ho přestalo bavit to splácet nepřišel do práce, výplatu za půl měsíce si vybral v hotovosti, nakoupil za to chlast a šel chlastat na posed. Když mu chlast došel skočil pod vlak. Smutnej příběh, ale nic neobvyklého.
      ..
    •  
      28.01.2015 15:58

      Stává se to, že lidi s velkejma dluhama spáchají sebevraždu. Jeden chlap od nás z fabriky nasekal dluhy, co by nesplatil za 30 let (asi 10 exekucí). Jednoho dne ho přestalo bavit to splácet nepřišel do práce, výplatu za půl měsíce si vybral v hotovosti, nakoupil za to chlast a šel chlastat na posed. Když mu chlast došel skočil pod vlak. Smutnej příběh, ale nic neobvyklého.
      ..
  • Řekům to myslí jako Paroubkovi
    27.01.2015 7:50

    Taky si půjčí jenom tolik, aby se dostali z dluhů. To dá rozum. Noo koumáci jako náš Dluhouš.
    Zlatele
  • :))))))))))
    26.01.2015 22:57

    "Argumentují v něm pro odkoupení dluhů členských států Evropskou centrální bankou, která získané cenné papíry překonvertuje na zerobondy (nenesoucí žádný výnos) s tím, že smluvní dohoda bude zaručovat zpětný odkup dluhových nástrojů jednotlivými státy v situaci, kdy se veřejný dluh dostane pod hranici 20 % HDP." :)))))))))) tohle proste mi neda se jenom smat. Kdo jim dela poradce bych teda rad vedel :)
    sazkar
    • Re: :))))))))))
      26.01.2015 23:00

      Asi Džesie o)
      Velkamedvědice
      • helemese demagogu
        27.01.2015 8:43

        Já jsem nikdy nepodporoval a nehájil levičáky. Já pouze konstatuji, že voliči se nechali obelhat. Spatříš někdy mezi tímto konstatováním a tvým podsouváním o levici někdy rozdíl?:-))
        Jesse
      •  
        26.01.2015 23:32

        To neni spatny, jakmile se zacnou oddluzovat, bum ric pic, hned se povinne musi zadluzit vic, aby to odkoupili. kdo umi, umi.
        Mezernik
        •  
          27.01.2015 7:17

          No tak to ja teda nechapu, ale tak fakticky chteji aby vsechno drzela ECB a protoze se jim dluh pod 20 procent nikdy nedostane, tak nikdy ho nemusi splatit :).
          sazkar
          •  
            27.01.2015 18:30

            Ano, tak si zajistis pasivni prijem z uroku uz navzdy. Nebudou se chtit podvedome oddluzit, protoze by se tim dostali pod 20% a v ten moment by museli vyplaznout velkej balik penez. Takze se radeji dobrovolne budou naveky zadluzovat. Jedinej zpusob, jak z toho ven je setrit si bokem na ten narazovej odkup ale vis jak to chodi s nasetrenejma penezma v politice....
            Mezernik
  •  
    26.01.2015 17:42

    Zcela nahodou na cviceni NATO ve spanelsku, kde budou podobne volby probihat take, se zritila recka stihacka F16. Je to nestastna svobodne demokraticka nahoda.
    Mezernik
    • mezerník
      26.01.2015 20:28

      Asi by se Tě vyplatil psychoanalytik.
      Velkamedvědice
      •  
        26.01.2015 20:37

        Pokud bude svobodne-demokraticky zalozeny, klidne.
        Mezernik
    • mezerník
      26.01.2015 20:28

      Asi by se Tě vyplatil psychoanalytik.
      Velkamedvědice
    •  
      26.01.2015 20:16

      Hm, pro mě je zajímavý výčet zemí NATO, které se cvičení účastnily - ani jedna východní. Vypadá to, že zase spadneme do sovětského bloku. Po výronech některých politiků ČR se ani nedivím...
      sgt.Mike
      • Mikesi
        26.01.2015 20:45

        Neboj, vychodni zeme NATO se naopak jeste rozsiri o Svedsko, Kazachstan, Mongolsko a ty stavajici dostanou zasilku par stovek tanku a par tisic vojaku pro podporu svetoveho miru, boj s globalnim oteplovanim, ochranu svobody a demokracie a zapadnich kulturnich hodnot.
        Mezernik
    • ale my víme co jsi za vola.......
      26.01.2015 18:12

      nemusíš nám to tu denně připomínat.
      stahan
  • nebydlí ted' Paroubek v Řecku ??
    26.01.2015 13:55

    Asi tam hodně agituje - dluhy se nemusí platit. Jak jednoduché. Zadlužit se až po krk a hned si získali důstojnost. Ti Řekové jsou ještě větší volové než my. Alespon' tam nemají ožralu na trůně jako my.
    ...
    • Re: nebydlí ted' Paroubek v Řecku ??
      26.01.2015 14:10

      To je furt dokola o hovnech. Rozlišujme - kdo se zadlužil? No, veřejnost určitě ne. Dluhy dělají jen politici, NIKDO JINÝ. Nezazlívejme lidem jak si volili nové politiky. Volili je proto, že ti před nimi je zruínovali. A to platí i u nás. Děkujeme Kalouskovi, že tu jednou zase vyhrají volby komouši....Další debata je naprosto zbytečná.
      Jesse
      •  
        26.01.2015 15:12

        Jsou to jen bolševické kydy. Řekové politiky volili, protože jim mazali med kolem huby. A oni si ho rádi olizovali a žádali další (těch příběhů o důchodech do třetího kolena a příplatky za dýchání čerstvého vzduch tu bylo před pár lety spousta). Stín olivovníku a Uzo, to bylo jejich. Budoucnost prožrali a to jim nebylo nedůstojné.
        Niemetz
        •  
          26.01.2015 17:48

          a jak mohli řečtí voliči vědět, že je politici nepodvádí? He? Zamyslete se nad touto otázkou.
          Jesse
          • džesie
            26.01.2015 19:02

            Ano, ti co umí číst museli vědět o ristoucím dluhu a poměru důchodů na hdp ve srovnání s jinými státy? Zvláštní jak hájíš řeckou levici. Pak se ptám. Jak moho vědět třeba obyčejní rusové, že jim politici lžou?
            • Re: džesie
              26.01.2015 22:00

              Ty sis dnes sedl na hajzlu na rýsováčky, že jsi tak podrážděný a uhádaný? Ty jsi nikdy nevolil? Jestli ano, pak ti taky lhali. Jak to že jsi takový vůl, když ti lhali?:-))
              Jesse
              • Džesie
                26.01.2015 22:59

                Ty ses zeptal, já jsem odpověděl. Maňána. Řecká levice to rozházela , řeci projedli. Řeči o astronomických dluzích za zbraně či že netušili jaké mají HDP a proč po přijetí do státní služby slavili oslavu doživotního zabezpečení. Neměl bys měnit hodnoty ,jak se Ti hodí. Buď podporuješ prerozdělování a rozdávání chování řecké levice nebo ne. A obyčejní lidé nemoho za nic nikde. U pokladny prostě platíš. o)
                Velkamedvědice
  • normálně bu bu bu ve sklenici vody
    26.01.2015 11:49

    Jsem jenom zvědav, kdy němci poprvé otevřeně přijdou s tím, že Řecko by mělo z eurozóny vystoupit. V podstatě to byli němci, kteří si prosadili i za cenu falšování zpráv i makroúdajů vstup Řecka do eurozóny (byl to velký kšeft pro německé zbrojovky i banky). Po hyposračkách němci opět důrazně požadovali, aby řekové v eurozóně zůstali - tentokráte proto, aby bylo možné Řecku poskytnout v podstatě neomezený přísun financí přes ECB, aby řekové byli schopní splatit všechny rizikové dluhopisy, které držely v rukou zejméma německé banky. Dneska už je situace jiná - německým bankám už nehrozí kolaps kvůli nesplaceným řeckým dluhopisům, ani už nehrozí ztráta obrovských obchodů ze zbrojních dodávek, protože ty jsou v době řecké krize už jaksi mimo hru. Takže Řecko v eurozóně nejen že pro Německo už nemá žádný přínos, ale naopak, stává se to pro Německo přítěží. Můj tip - vítězství levice bude pro Merklovou ideální příležitost, jak řeky elegantně kopnout do prdele s odůvodněním, že je třeba respektovat demokratické principy a že nelze řekům bránit, aby si šli svou cestou. Pro euro to krátkodobě bude negativní signál, v dlouhodobějším horizontu to bude ale spíše pozitivní. Ukáže to totiž možnou cestu, že v eurozóně zůstanou pouze země, které na to ekonomicky budou mít.
    Jesse
    • Re: normálně bu bu bu ve sklenici vody
      26.01.2015 11:57

      Za prve,statistiky nefalšovali němci,ale řeci. Za druhé, už jsem Ti jednou psal, že to propaganda. Dluh 240 miliard, ztoho za zbraně do německa a Francie dohromady roku 2010 dělá 1,2 miliardy.
      Velkamedvědice
      •  
        26.01.2015 12:01

        Jestli to není jedno... Raději se ptej, kdo ty řeky do EU lákal a nalákal. Tam hledej gró problémů.
        Jesse
        • Technická
          26.01.2015 12:05

          To je opravdu jiná otázka,než svádět nepřiměřenou velikost důchodů a a prostředků vyplacených ve státní správě povinností koupit německé zbraně...
          Velkamedvědice
          • Re: Technická
            26.01.2015 12:25

            Hele, zbrojení, resp. marnotratné vyzbrojování skalnatých ostrůvků tankama je pouze ukázkový příklad debilních základů EU. Co chceš o tom polemizovat? Jasně že i ty další marnotratnosti existují, ale zase - je to ukázka bruselské idiocie.
            Jesse
            • Džesie
              26.01.2015 12:29

              Nepolemizuji. Jasně a věcně jsem zdělil, že astronomické dluhy řecka nevznikly zbrojením, ikdyž to propaganda rozšiřuje.
              Velkamedvědice
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení