Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Další investiční úlet na technologiích?

Víkendář: Další investiční úlet na technologiích?

15.03.2015 8:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Poslední dobou se hodně hovoří o nové technologické bublině. Například miliardář Mark Cuban se domnívá, že valuace start-up firem leží příliš vysoko, souhlasí s ním i někteří zástupci venture kapitálu. O technologické bublině hovoří rovněž hedge fondový magnát David Einhorn. Je možné, že mají pravdu. Já ji neznám a stejně je na tom většina ostatních. Každopádně ovšem není pravděpodobné, že by dnešní bublina byla stejná jako ta z konce devadesátých let. Tedy pokud tu vůbec nějaká bublina je. Měli bychom totiž rozlišovat mezi ní a tím, co je lepší nazývat chybou v ocenění. Rozdíl je významný.

Chyby v ocenění nastávají v situaci, kdy si myslíme, že něco má velkou hodnotu a pak se ukáže, že tam hodnota není. Pro finanční trhy je to dennodenní chleba. Ekonomové se domnívají, že bublina je něčím mnohem významnějším. Vnímají ji jako hru, která se točí kolem principu „ještě většího blázna“. Každý pak nakupuje i za ceny, o kterých se domnívá, že leží příliš vysoko. Věří totiž, že se najde někdo, kdo od nich aktivum koupí za ceny ještě vyšší. Jde o spekulativní bublinu a v rámci devadesátých let o ní skutečně můžeme hovořit.

Klíčovým předpokladem vzniku spekulativních bublin je ona víra v ještě většího blázna, který se na trhu objeví. Dnešní posedlost technologickými firmami má ale úplně jiný mechanismus. Nejdříve do nich vkládají peníze andělé, zdroje jsou poskytovány i přes tzv. crowd funding. Pak přichází řetěz venture fondů a na konci, pokud firma ještě existuje, přichází prodej přes kapitálový trh nebo akvizice. Významné je, že dnes jsou IPO mnohem vzácnější, než tomu bývalo dříve. A také jsou mnohem větší. Když provedl IPO Facebook, získal 300krát více peněz než Amazon před patnácti lety. Trend k větším IPO prováděným v pozdější fázi rozvoje firmy je odrazem nové regulace. Ta se snaží zabránit i tomu, aby někteří spekulanti potopili mladou firmu na základě negativních zpráv.

Většina investorů tedy neprovádí exit přes IPO, ale své firmy prodává společnostem jako Facebook, Google, Amazon, Apple či Microsoft. Na rozdíl od devadesátých let tak mají tito investoři většinou přesnou představu o tom, kdo od nich bude kupovat. Pokud by tedy sázeli na „většího blázna“, musel by jím být Facebook a spol. Je možné, že i tito kupci platí soustavně vysoké ceny. I kdyby tomu tak bylo, nejde o spekulativní bublinu, ale o valuační chyby. Já nejsem žádný expert na valuaci technologických firem. Zdá se ovšem, že důvod pro vysoké ceny za malé technologické firmy je jasný: Jde o formu pojištění.

Microsoft kdysi kraloval trhu osobních počítačů. Když se ale počítače začaly hýbat směrem k online připojení, Microsoft začal prohrávat s Googlem. Ten se stal králem v oblasti vyhledávání, u sociálních sítí ale prohrál s Facebookem. A od něj se nyní mladí lidé odklánějí směrem k Instagramu a textovým aplikacím. Všechny tyto firmy tak hledají platformy budoucnosti. Čelí obrovské nejistotě, tudíž dávají velké peníze na akvizice ve snaze nezmeškat další velkou věc.

A co Nasdaq , který leží na historických maximech? Co se týče poměru cen a zisků, není jeho valuace nijak odlišná od celého amerického trhu. O něm si můžeme myslet, co chceme. Závěr je ale následující: Je jistě možné, že ceny technologických akcií spadnou. Dokonce je jisté, že jednou se tak stane. Současná situace ale dot.com bublinu z konce devadesátých let moc nepřipomíná.

Autorem je ekonom Noah Smith.

Zdroj: Bloomberg


Čtěte více:

Project Syndicate: Globální strategie pro riziko katastrof
13.03.2015 11:00
Současná úroveň rizika katastrof je alarmující. Škody na komerčních a ...

Váš názor
  •  
    15.03.2015 10:16

    to je prvni clanek od tohoto typka, ktery ma logiku. jinak pise uplny blbosti.
    Azb
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data