Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecký bankrot bez Grexitu

Řecký bankrot bez Grexitu

16.06.2015 13:33
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Jednání věřitelů s řeckými vládními představiteli nejsou vůbec snadná. Vzhledem k tomu, že Řekové se nechystají ve čtvrtek na setkání euroskupiny předložit nový návrh reforem, dohoda je zdá se stále v nedohlednu a vrcholní představitelé EU tak uvažují o dříve nemyslitelné variantě, jak by mohlo Řecko zbankrotovat, aniž by muselo nutně opustit eurozónu. To vše s cílem vyhnout se chaosu, který by způsobil případný Grexit.

Po celou dobu řecké dluhové krize přitom převládala jasná myšlenka. Pokud dojde k bankrotu, tento šok pro Řecko nevyhnutelně skončí hromadnými výběry bankovních depozit, kapitálovými kontrolami a nakonec povede i k opuštění eurozóny. Je tedy možné, aby Řecko zbankrotovalo, aniž by došlo k tolik omílanému a obávanému Grexitu?

Riziko, že Řecko nedosáhne s věřiteli dohody a nebude nadále schopno splácet své závazky je vyšší než kdy předtím, což vede k podstatně méně konvenčním úvahám. Koneckonců, nalezení cesty, jak zamezit změně měny je daleko atraktivnější než případný chaos. Evropa by si jednak ušetřila ostudu z Grexitu, zmírnila by se panika, která by po bankrotu nastala na trzích a v neposlední řadě by se vyhnula nebezpečnému precedentu, který by mohl ohrozit důvěru ve zbývající členy eurozóny.

Nápadu ponechat Řecku euro i v případě bankrotu se stručně věnovali vysocí představitelé ministerstev financí eurozóny již minulý týden. Mnozí z nich však neskrývají pochybnosti, zda by takový plán mohl fungovat.


Nejde ani tak o plán, jako o posun v myšlení

Zastánci varianty bankrotu bez Grexitu se dělí v podstatě na dvě skupiny. Jedni doufají, že dočasná neschopnost splácet závazky konečně donutí premiéra Tsiprase k uzavření dohody s věřiteli. Ti druzí zase věří, že okamžité vyhození Řecka z eurozóny by vyvolalo nežádoucí chaos nejen v Řecku, ale i za jeho hranicemi. Řecko podle mnohých totiž v každém případě není ve stavu, kdy by bylo schopno rychle zorganizovat Grexit a zavedení nové měny.


Nevyhnutelná paralelní měna

Experti se nicméně shodují na jedné věci. Pokud Řecko neuspěje v dosažení dohody s mezinárodními věřiteli a nezajistí si tak další finanční prostředky, nevyhne se řecká vláda vydání nějaké formy paralelní měny, za účelem vyplácení mezd a placení závazků vůči vládním dodavatelům a to i přesto, že si udrží euro jako zákonné platidlo.

Cirkulace paralelních měn není rozhodně žádnou novinkou. Již v pozdním středověku obchodníci ve Florencii a v Nizozemsku platili místní pracovní síle a dodavatelům stříbrnými mincemi, zatímco větší transakce se vypořádávaly zásadně ve zlatě. A to bez pevného směnného kurzu. V dnešním světě, kde měnové kurzy kolísají v řádu vteřin, by však řízení dvou oddělených měn bylo daleko větší výzvou. V řeckém případě by paralelní měna byla pravděpodobně vydána ve formě dluhu vůči vlastním občanům.


Argentina a Kypr

Řecká vláda by však byla terčem pochybností, zda a kdy bude schopna novou měnu nebo směnky převést na eura. Řecký problém by se tak přiblížil argentinskému bankrotu v roce 2002. Vládní orgány jihoamerické země tehdy vydaly s vidinou rozpočtových problémů různé typy vládních směnek, jejichž hodnota se ovšem propadla pod tu nominální právě z důvodu pochybností ohledně jejich bonity a zároveň obav z toho, zda vydrží směnný kurz k americkému dolaru. Měnový kurz však situaci neustál. S Řeckem je to navíc ještě o něco složitější. Atény by totiž stále závisely na Evropské centrální bance, která nejenže je jedním z řeckých věřitelů, ale také tím prvním, který by v případě bankrotu dostal košem. Zároveň by však právě ECB byla tím, kdo by Aténám musel poskytnout alespoň nouzové financování, aby řecké banky vůbec překonaly zrychlující se odliv depozit. Právě tato nejistota by ovšem vedla k okamžitému oslabení nové měny proti euru a na černém trhu by se poté fyzická eura obchodovala za podstatně vyšší cenu než by byla ta stanovená řeckou vládou.

Pokud by ještě ve stejnou dobu přikročila vláda v Aténách ke kapitálovým kontrolám a zastavila by vybírání úspor v eurech, mohl by se objevit dokonce i třetí měnový kurz pro eura v bankovních vkladech. Na rozdíl od Kypru, který byl nucen přistoupit ke kapitálovým kontrolám v roce 2013, by Řecko nemělo přístup k mezinárodním záchranným fondům, které by mu pomohly s omezenou likviditou.

Zahraniční společnosti by se též mohly obávat uzavírání obchodů v nové měně, což by vedlo k nedostatku některých produktů, jako jsou léky nebo náhradní díly. V zájmu udržení důvěryhodnosti paralelní měny by však řecká vláda možná konečně musela stejně udělat to, proti čemu tolik bojuje: omezit vládní výdaje striktním fiskálním programem. A to je právě důvod, proč se mnoho ekonomů domnívá, že by se Řecko dříve nebo později eur muselo ve prospěch paralelní měny vzdát ve smyslu takzvaného Greshamova zákona: „Špatné peníze vytlačují ty dobré.“

Zdroj: WSJ


Čtěte více:

Rozbřesk - Mezinárodní věřitelé drancují Řecko?!
16.06.2015 9:10
Otevřená konfrontace s věřiteli, ke které se v posledních dnech rozhod...
Řecko vládne trhům
16.06.2015 11:13
Malá země na jihu Evropy již půl roku drží trhy v napětí a (spolu)urču...
Náladu v Německu dál kazí Řecko a pomalejší světová ekonomika
16.06.2015 11:15
Index ZEW sledující názory německých finančních expertů ukazuje na dal...

Váš názor
  • tipy se píše typy
    16.06.2015 16:05

    uf, "tipy směnek", to si snad raději opravte...
    MF
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m