Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Mezinárodní věřitelé drancují Řecko?!

Rozbřesk - Mezinárodní věřitelé drancují Řecko?!

16.06.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Otevřená konfrontace s věřiteli, ke které se v posledních dnech rozhodla řecká vláda, začíná konečně přinášet své ovoce. Řeckému premiérovi Tsiprasovi se hláškami o tom, že věřitelé posledních pět let jeho zemi drancují, podařilo rozdmýchat určitou finanční nákazu, kterou jednak odnáší vládní dluhopisy na periferii eurozóny (tedy Italové, Španělé a Portugalci) a jednak trochu paradoxně třeba německé akcie. Hlavní německý index DAX totiž včera vstoupil do fáze tzv. “korekce”, kdy uzavřel více než deset procent pod svými relativně nedávno dosaženými maximy.

Jak tedy konkrétně vypadá drancování Řecka ze strany věřitelů v praxi? Řekněme si k tomu jen pár bodů, abychom věděli, jak se asi cítí Němci, Slováci a spol., kteří Řekům pomohli a pomáhají. Nejprve se této zemi o velmi podobném počtu obyvatel jako ČR odpustily dluhy ve výši 100 miliard euro (nechť si každý přepočte kolik je to na hlavu). Dále, jak včera přiznal prezident ECB Draghi, likviditní pomoc Řecku ze strany této instituce činí aktuálně 66 % rychle se zmenšujícího řeckého HDP. Za této situace pak chtějí věřitelé Řecko definitivně vydrancovat požadavkem na snížení starobních penzí a to v řádu desetinek řeckého HDP. To samozřejmě za situace, kdy o řeckých důchodech by si někteří členové eurozóny mohli nechat jenom zdát…

Z pohledu globálních finančních trhů je každopádně velmi zajímavé, že nákaza se zatím nijak silně neprojevuje na devizových trzích - tedy především na kurzu eura. Euro se velmi statečně drží jak vůči dolaru, ale třeba také vůči švýcarskému franku, který tradičně funguje jako bezpečný přístav. Další zajímavostí je pak pozvolné posilování české koruny, která nehledě na korekci německých akcií či pokračující ztráty středoevropských měn postupně zpevnila až k tříměsíčním maximům, jež leží jen nedaleko intervenční hranice. To svědčí o tom, že devizové trhy hrají i jiné hry než Řecko - např. výbornou platební bilanci v případě CZK. Uvidíme, zdali imunita devizových trhů vydrží i na konci června, kdy drancování ze strany věřitelů vygraduje a MMF bude chtít po Řecku zaplatit 1,6 miliardy euro - původně splatných již v polovině měsíce.

Region

Zatímco koruna včera vůči euru mírně posílila, tak zlotý s forintem oslabily. Koruně prospěly nečekaně dobré výsledky dubnové platební bilance - běžný účet za první čtyři měsíce končí v přebytku 112 mld. korun. V ročním vyjádření jde nepochybně o historicky nejlepší výsledek, který odráží silnou exportní výkonnost tuzemských firem na zahraničních trzích. Zlotému naopak krátkodobě neprospěla květnová inflace, která překvapila směrem dolů a dosáhla -0,9 % meziročně. Hlavním důvodem nízké meziroční inflace jsou stále ceny komodit, respektive levnější potraviny a pohonné hmoty. Ačkoliv výsledek je ve srovnání s očekáváním zápornější, tak žádné dopady na politiku centrální banky nečekáme (i negativní reakce zlotého byla pouze krátkodobá).

Dnešek není z hlediska regionálních událostí zajímavý a hlavní pozornost tak bude věnována dalšímu dění kolem Řecka. Ve zbytku týdne budou zajímavé zejména polské statistiky (průmysl, maloobchod, mzdy), na které může být zlotý vzhledem k negativnímu inflačnímu překvapení citlivější.

Dluhopisy

Německý desetiletý výnos v důsledku eskalující řecké krize během včerejšího obchodování dál klesal (-2 bps). Na druhé straně šly vzhůru výnosy v jižním křídle (Portugalsko, Španělsko) a rozpětí vůči Německu na většině trhů dosáhlo letošních maxim. Největší propady zaznamenaly řecké dluhopisy - desetiletý výnos šel vzhůru o 82 bps, zatímco dvouletý dokonce o 4 %.

I v nadcházejících dnech zůstane v centru pozornosti Řecko. Dlouhé německé výnosy mohou jít v eskalujícím napětí ještě dolů. Ve středu se pak pozornost načas stočí do USA na výsledek zasedání Fedu a vystoupení Janet Yellenové.


Čtěte více:

Varoufakis si pustil pusu na špacír, zatímco jednání v neděli zkolabovala za 45 minut
15.06.2015 8:34
Řecký ministr financí Janis Varufakis se v rozhovoru, který dnes zveře...
Řecké chucpe - Atény trpělivě počkají, až se věřitelé umoudří, prohlásil Tsipras
15.06.2015 10:55
Řecko je připraveno trpělivě čekat, až se jeho mezinárodní věřitelé um...
Drachma = jediné východisko pro Řecko
15.06.2015 17:15
Poskytnutí dalších úvěrů zadluženému Řecku problém země nevyřeší, prot...
Řecko už nemá v plánu předložit euroskupině nový seznam reforem
16.06.2015 8:10
Řecký ministr financí Janis Varufakis se na nadcházejícím jednání mini...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data