Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summary: VW, Bayer, Total, Peugeot, Barclays, Twitter, Mastercard

Summary: VW, Bayer, Total, Peugeot, Barclays, Twitter, Mastercard

29.07.2015 16:49
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Evropa:

Volkswagen
(DIP) ve druhém čtvrtletí letošního roku zvýšil meziročně své tržby o 10 % na 56,04 mld. EUR a předčil tak odhad nastavený na 54 mld. EUR. Provozní zisk dosáhl 3,49 mld. EUR a naplnil očekávání. Co se týče prvního pololetí – navzdory meziročnímu poklesu prodejů aut, tržby stouply o 10 %. Důvodem je příznivější produktový mix, který je patrný z nárůstu prodejů modelů Audi či Porsche, ale taktéž nárůstu dražších modelů značky Volkswagen. Výhled pro provozní marži letošního roku zůstal zachován v rozmezí 5,5 – 6,5 % (v 1Q 6 %, ve 2Q 6,5 %). Akcie ztrácí 2 %.

Bayer (DIP) za druhé čtvrtletí reportoval upravený provozní zisk EBITDA ve výši 2,9 mld. EUR, což představuje meziroční nárůst o 33 %. Konsensuální odhad přitom počítal s 2,7 mld. EUR. Pod překvapením je podepsán lepší výsledek na úrovni tržeb (12,1 mld. EUR proti odhadovaným 11,8 mld. EUR). Výhled pro tržby byl na letošní rok posunut z původních 48 – 49 mld. EUR na 47 mld. EUR. Připomeňme, že číslům Bayer postupně bude nahrávat odeznívající bazický efekt, který je spjatý s oddělováním nejádrových operací. Mezi ty patří například plán na spin-off/IPO divize Material Sciences, která je exponována vůči problémovému komoditnímu trhu a stavební poptávce z Číny. Uspořené peníze budou navíc reinvestovány do jádrových aktivit, což by mělo dále podpořit růstové vyhlídky společnosti. Akcie připisují 5 %.

Total ve druhém čtvrtletí hospodařil s čistým ziskem 2,97 mld. USD (y/y -4 %) při tržbách 44,72 mld. USD (-29 %). Hlavní problém spočívá v nižších cenách ropy, které se společnost snažila tlumit vyššími dodanými objemy. I proto objem dodávek stoupl na 2,3 mil. barelu/den proti 2,05 mil. v 1Q. Na úrovni zisku pak situaci zachraňovala plošným osekáváním nákladů. Pokud bychom navíc očistili výsledky o vliv vyšší ceny zásob (v podstatě úvaha ala účetní metoda vyskladnění LIFO, tedy, že náklad v podobě spotřeby zásob bude účtován na základě novějších (nižších) cen), čistý zisk by dosáhl 3,09 mld. USD a překonal by odhad na úrovni 2,75 mld. USD. Příznivou roli sehrál také rafinační byznys, který v prostředí nízkých cen výrobního vstupu (ropy) dočasně zvyšuje své marže. Akcie mírně rostou.

Peugeot
v prvním pololetí vykázal tržby ve výši 28,9 mld. EUR, což představuje meziroční nárůst 6,9 %. Dominantní automobilová divize hlásí nárůst tržeb o 4,3 % na 19,4 mld. EUR, což odráží příznivou úpravu produktového mixu (vyšší ceny) a pozitivní měnový vliv. Provozní zisk z jádrového podnikání dosáhl 1,42 mld. EUR proti loňským 387 mil. EUR a konsensu 1,07 mld. EUR. I v tomto směru hlavní roli sehrála automobilová divize, která těžila z výše zmíněného, ale taktéž nákladových úspor. Celých 424 mil. EUR pak přinesla dceřiná společnost Faurecia, specializující se na výrobu doplňků pro automobilový průmysl (například emisní kontroly). Klíčovou otázkou pro další vývoj je pak pozice na čínském trhu (prodeje na zdejším trhu tvoří 25 % celkového objemu, automobilka pak drží podíl zhruba přes 4 %). S ohledem na tamější zpomalení prodejů se tak hlavní pozornost managementu musí zaměřit na udržení tržního podílu, avšak nikoliv za cenu zhoršení provozních čísel. Akcie přidávají 5 %.

Britská banka Barclays ve 2Q meziročně zvýšila své jádrové tržby o 2 % na 6,52 mld. GBP a navázala tak na obdobný růst dosažený v prvním čtvrtletí. Zároveň překonala konsensuální očekávání. Čistý úrokový příjem dosáhl 3 mld. GBP, při čisté úrokové marži ve výši 4,18 %, což odráží především solidní čísla karetní divize (Barclaycard), která zvýšila celkové příjmy o 13 %. Ta totiž dosahuje výrazně vyšších marží, a také návratnosti vlastního kapitálu očištěného o nehmotná aktiva (ROTE) ve srovnání s ostatními divizemi (Private and Corporate Banking + Africa Banking).

Divize investičního bankovnictví hlásí meziroční stagnaci celkových příjmů. Příjmy z obchodování s akciemi klesly o 2 %, což lze označit za mírné zklamání. Naopak docela příznivě vyznívá pohled na kreditní produkty (meziročně tržby beze změny), které v případě amerických bank prožívaly horší periodu. Nižší provozní náklady ve srovnání s loňským rokem přispěly poklesu ukazatele nákladové efektivnosti (cost/income ratio) na 60 % proti 62 % loni (60 % v 1Q). Upravený zisk před zdaněním vyšplhal na 1,85 mld. GBP a předčil očekávání na úrovni 1,8 mld. GBP.

Pozitivem je bezesporu další nárůst ukazatele kapitálové přiměřenost Tier 1. Ten vyšplhal na 11,1 % (q/q +50 bps), pod čímž je podepsán jak růst zadrženého zisku, tak také osekávání rizikově vážených aktiv (prodej španělské divize – nejádrová operace). Banka tak již nyní překročila ještě v březnu avizovaný cíl posunout ukazatel nad hranici 11 % v roce 2016. Zlepšení kapitalizace podtrhuje taktéž pohled na doplňkové leverage ratio, které stouplo o 40 bps na 4,1 %. Pokračující snahu vylepšit kapitálovou pozici dokumentuje také úprava plánu na osekání nejádrových operací. Rizikově vážená aktiva (RWA) v nich mají klesnout na 20 mld. GBP do roku 2017, proti původně zamýšlenému snížení na 45 mld. GBP do roku 2016.

S ohledem na sílící kapitálovou pozici a záměr pokračovat v nastoupeném trendu osekávání RWA, Barclays přistoupila ke změně své dividendové politiky. Namísto konkrétního výplatního poměru se hodlá zaměřit na progresivitu. Dividenda tak letos dosáhne 6,5p, což je sice pod konsensuálním odhadem na úrovni 7,2p, postupně by ale měla narůstat.
Celkově výsledky vnímáme mírně pozitivně. Samotná hospodářská čísla potěšila, když se nad očekávání dařilo vybraným segmentům investičního bankovnictví, ale také divizi Barclaycard. Především však kvitujeme zesilující kapitálovou pozici banky, která umožní progresivní dividendovou politiku. Akcie připisují 2 %.

USA
:

Mikroblogovací síť Twitter včera po trhu představila sadu hospodářských čísel za druhé čtvrtletí letošního roku. Tržby meziročně stouply o 61 % (ex FX +68 %) na 502 mil. USD a překonaly konsensuální očekávání na hladině 481,5 mil. USD. Svou růstovou dynamikou nicméně zpomalily z tempa prvního čtvrtletí (y/y +74 %). Příjmy z reklamy se pod výsledkem podepsaly z 90 % (y/y +63 %), 88 % z nich pak tvořila reklama mobilní. Počet aktivních uživatelů (Monthly Active Users) stoupl meziročně o 15 %, což jen potvrzuje zpomalení v tvorbě klientské základny (v 1Q +18, ve 4Q14 +20 %). Nadále pak platí, že z celkového počtu aktivních uživatelů tvoří čtyři pětiny ti mobilní. Celkově uživatelská báze čítá 316 mil. uživatelů. Čistá ztráta dosáhla 137 mil. USD, upravený provozní zisk EBITDA na hladině 120 mil. USD předčil konsensuální očekávání 103 mil. USD. Výhled na třetí čtvrtletí počítá s tržbami v pásmu 545 – 560 mil. USD a upraveným ziskem EBITDA v rozmezí 110 – 115 mil. USD, což je pod úrovní odhadů 556,2 mil. USD/121,8 mil. USD. Akcie ztrácí 13 % a platí tak daň za nadále nepříliš přesvědčivé růstové vyhlídky. Ty se dotýkají především nedostatečného rozšíření klientské báze, která je hlavní přidanou hodnotou pro budoucnost Twitteru. Skrze její rozsah totiž dochází k následné monetizaci za pomoci reklamních příjmů. Pro marketéry je atraktivita reklamy u mikroblogovací sítě daná velikostí zásahu, pročež neschopnost udržet zajímavější růstovou dynamiku aktivních klientů zhoršuje výhled na zpeněžení služeb. S podobnými problémy se v minulosti potýkal také Facebook (DIP), který postupně našel řešení v omezení reklamního prostoru, díky němuž navýšil průměrnou cenu (cost per mile).

Tržby Mastercard ve druhém čtvrtletí dosáhly 2,39 mld. USD a mírně zaostaly za očekáváním. Na vině jsou kromě menšího objemu zahraničních poplatků, také vyšší rabaty. Celkový objem zpracovaných transakcí stoupl o 13 %. Zisk na akcii dosáhl 81c, což je o pět centů pod konsensem. Akcie lehce ztrácí.

Dlouhodobé investiční příležitosti (DIP) představují ucelený produkt sestavovaný analytickým týmem Patria Finance. V jeho rámci je po důkladném zvážení vyhlídek sektoru, stávající valuace a růstového potenciálu sestavován seznam nejzajímavějších titulů z amerických a evropských trhů, u nichž existuje potenciál atraktivního zhodnocení. Více informaci i kompletní seznam mohou klienti Patria Finance získat po přihlášení ZDE.

   


Čtěte více:

Twitter ve 2Q - klíč k monetizaci? Samá voda...akcie -11,33 %
29.07.2015 12:07
Twitter ve druhém čtvrtletí tohoto roku převedl velmi pěkný růst tržeb...
LVMH vzrostl díky módní divizi zisk v 1H nejvíce od roku 2012
29.07.2015 11:10
Luxusní holding LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton zveřejnil včera večer...
GlaxoSmithKline ziskem i tržbami ve 2Q mírně předčil očekávání; Akcie +3,5 %
29.07.2015 13:12
Gigant farmacie a zdravotní péče GlaxoSmithKline dnes zveřejnil výsled...
Výsledky MasterCard v 2Q15 - inline s očekáváním; akcie reaguje poklesem
29.07.2015 14:13
MasterCard v druhém čtvrtletí tohoto roku hlásí čistý zisk ve výši 965...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university