Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Západ prohrává strategický boj na Ukrajině

Západ prohrává strategický boj na Ukrajině

11.08.2015 17:05
Autor: Redakce, Patria.cz

Západ riskuje, že Ukrajina bude ztracena. Stane se tak v případě, že nedojde ke změně jeho strategie vůči této zemi. Této realitě musí čelit jak Evropa, tak Spojené státy, a příčinou je nová vlna protestů, teroristické útoky a pokračující porušování dohod o ukončení bojů. Existuje reálné riziko, že snahy o reformy budou kvůli tomuto vývoji nakonec nahrazeny populismem, který vrátí Ukrajinu zpět a otevře dveře ruskému vlivu. Západ to nesmí brát na lehkou váhu a musí jednat dříve, než bude pozdě.

Ukrajinská ekonomika by měla letos podle očekávání klesnout o 9 %, inflace by měla vzrůst o 46 % a míra chudoby by se měla dostat na 33 %. Řada Ukrajinců se v takové situaci ptá, proč parlamentem schválené změny ústavy obnovují finanční transfery na separatistická území. Tedy do oblastí, kde se stále pohybují lidé, kteří zabíjejí ukrajinské vojáky. Uznání speciálního postavení takzvaných „lidových republik“ sice bylo jedenáctou podmínkou stanovenou v dohodách z Minsku. Ale pravdou také je, že Rusko a separatisté neučinili žádné smysluplné kroky k naplnění předchozích deseti podmínek.

Zmíněné schválení speciálního postavení ukrajinským parlamentem proběhlo pouze kvůli hrubému nátlaku ze strany Victorie Nulandové z amerického ministerstva zahraničí. Její postup vedl k tomu, že řada Ukrajinců se nyní domnívá, že se jejich země stala obětí hry velmocí a tento názor není tak úplně bez opory ve skutečném vývoji. Nulandová dorazila do Kyjeva poté, co Barack Obama poděkoval Vladimíru Putinovi za roli, kterou sehrál při dosažení dohody s Íránem. Je sice pravdou, že hovory o novém Mnichově či Jaltě jsou příliš silnou reakcí. Nicméně Ukrajina se bojí zrady a její obavy pravděpodobně doléhají na pokrok, kterého dosahuje.

Evropští a američtí vůdci se musí rozhodnout, zda chtějí, aby ukrajinská vláda uspěla. Signály, které doposud vysílají, jsou smíšené. Ukrajinská vláda učinila vše, co se od ní žádalo, včetně zvednutí cen elektrické energie, omezení důchodů a boje s korupcí. Nyní ale riskuje ztrátu důvěry veřejnosti, když jednostranně naplňuje uzavřené dohody. Pomoc, které se jí dostává ze Západu, je přitom velmi nízká. EU slíbila 5,5 miliardy dolarů úvěrů, Spojené státy úvěrové garance ve výši 3 miliard dolarů. Řecku se dostalo pomoci ve výši 222 miliard dolarů.

Dobrým začátkem a gestem solidarity by byly kroky, které by odblokovaly jednání týkající se restrukturalizace ukrajinského dluhu. Na straně věřitelů jsou vedena společností Franklin Templeton Investments, která zastává velmi tvrdý postoj. A ať už to chápe, nebo ne, nahrává tím Moskvě. Jde přitom o dluhy, které vytvořila Janukovičova kleptokratická vláda. Západ by měl částečně pomoci novými půjčkami a garancemi. Zbytek by měl mít formu podpory soukromých investic. Je štěstí, že současná krize vypuká v době, kdy je řada Ukrajinců na dovolené. Vládě to poskytuje určitý čas. I Západ má ještě možnost přijít po letech přezírání s uceleným plánem pomoci. Pokud upadne reformní duch, přijde populismus, a to by byla neodpustitelná strategická chyba.

Autorem je David Clark z Russia Foundation.

Zdroj: BeyondBrics

 


Čtěte více:

Zlato po čínské devalvaci jüanu vyskočilo nad 1100 USD, Ropa opět pod 50 USD
11.08.2015 16:47
Zlato v reakci na dnešní rozhodnutí čínské centrální banky o devalvaci...
I přes krvavou lázeň v Evropě Praha dnes ztrácela pouze mírně
11.08.2015 16:52
Pražská burza v úterní obchodní seanci zavřela na červené nule, index ...

Váš názor
  • Katka se vsadí o cokoliv ??????
    13.08.2015 15:05

    "....Vsadim se o cokoli, ze všichni co tak nenavidite Rusy a milujete americany jste se ani s jednimn Rusem a ani s jednim americanem nikdy nebavili..."......Vrchol keců Katky. Tak si zajed' k nám do Plzně tady je lidí co pamatujou a bavili se a veselili s Američany a později i s Rusy. Ti by mohli vyprávět jak Amíci rozdávali co měli a Rusáci nás měli za válečnoz kořist a brali co se dalo - hlavně hodinky. Zeptej se kolik bylo lidí, kteří první ruslou větu co slyšeli bylo "davaj časy" Ta morálka jim zůstala, jen ted' zvýšili svoje požadavky na "davaj Krym a Ukrajinu"
    Koranda
  •  
    11.08.2015 18:39

    Evidentne jsou sto let za opicema, kdyz neznaji aktualni podobu Ukrajiny a davaji tam dva roky starou mapku. Nevim cemu, nebo komu to prospiva..
    krupicová kaše
    •  
      12.08.2015 12:15

      ... zveřejnénou mapu Ukrajiny garantuje dle pŕíslušné mezinárodní smlouvy Ruská federace.
      ☺lolek☺
    •  
      11.08.2015 23:55

      Myslíš jako že by tam neměl být Krym, jehož anexi uznáváš jen ty a Rusko?
      sgt.Mike
      • Krym
        12.08.2015 6:16

        Zda se ze zijes v omylu a ne v realite. Hmm zrejme by ti nevadilo, kdyby si ukrajinci delali narok na cesko, proto ze ho okupovalibukrajinci (vlasovci a banderovci). Ja vim ze je to utopie a blbost, no ne mensi jako to ze se ukrajinci budou roztahovat a zneuzivat to co jim nepatri na krymu. Prroste ruseve si nedaji svuj narod podrobit cokoladovym kralem a zlodejskymi oligarchy. A co cesi napi su ti jenom Skoda Plzen, Poldi Kladno, CKD...  Firmy ktere byly chloubou ceska vytvarely hodnoty ne sluzby. Ale budeme cist dal babicku sluskuvrakouskych slechticu.
        Jářku
        • Re: Krym
          12.08.2015 11:24

          ... zas jeden Slovák, který se stydí za svůj jazyk.
          ☺lolek☺
          • Krym
            12.08.2015 12:07

            Zase pepa z depa s konstruktivni odpovedi.
            Jářku
            • Re: Krym
              12.08.2015 12:13

              ... Ruská federace je garantem celistvosti a neměnnosti hranic Ukrajinské republiky. Jak si vysvětluješ, že Rusko tuto smlouvu nedodrželo?
              ☺lolek☺
  •  
    11.08.2015 18:18

    Zajimave z pohledu idealist, ovsem mam jiny nazor. Na Ukrajine jsem nedavno sluzebne byl, zemi ovlada parta oligarchu a korupce. Kazde poskytnute EURo z EU bude rozkradeno. Kdo chce vcetne pana Clarka at jsi tam soukrome investuje, to je kazdeho svobodni volba, ale netlacte do toho prosim danove poplatniky. Vyhodili jsme jich do Recka dost. Nemame snad kam investovat a co zlepsovat u nas doma? Zametme si nejdrive pred nasim prahem...
    Ebo
    • :-))
      11.08.2015 18:23

      řekl bych že zde dostaneš od místních "bijců" naloženo...
      el mrcoch
  • Republiky na Východě
    11.08.2015 18:14

    Musím se smát tomu, že se Ukrajinci podivují tomu, že existují transfery peněz do povstaleckých republik na Východě. Kyjev přitom od začátku křičel, že nikdy nedovolí odpojení tohoto území od Ukrajiny.Tak co tedy Ukrajinci chtějí ?Na území které patří do území Ukrajiny, to nikdo zatím nezpochybnil, by se třeba penzistům přestaly vyplácet penze ? To je má na území jiného státu začít vyplácet třeba Rusko ?Ať tedy Kyjev řekne, že o toto území nestojí a Rusko tam penze jistě začně platit.Ukrajinci nevědí co chtějí.
    xiluodu
    • Re: Republiky na Východě
      12.08.2015 6:20

      Nevim co ctete vy, ale vase veřejnoprávní televize vysila bludy. Proto ze se hlasi polaci o svevuzemi, madari a keby ze cesko melo hranici s ukrajinou, jiste by chteli zakarpatskou rus. Asi mate spatne zdroje informaci. No neni se cemu divit. 
      Jářku
    • Re: Republiky na Východě
      11.08.2015 20:13

      Ví, že chtějí vyhnat rusáky, ale neví jak toho dosáhnout. Zda to bude lepší s transfery nebo bez nich.
      ..
      •  
        12.08.2015 0:00

        Přesně tak. Ve všech postsověstkých zemích většina lidí nenávidí Rusáky. Nenávidí je Čečenci, Gruzínci, Litevci, Lotyši, Kazachstánci... Bohužel, jsou nuceni s nimi tak nějak vyjít. Jo pardon, pak je ještě pár Čechů z Karlových Varů, co je miluje.
        sgt.Mike
        •  
          12.08.2015 0:25

          ...jistě jsou dobří rusáci, ale je jich málo. Já neznám nikoho, kdo má rád rusáky jako národ. je to parta agresivních, primitivních a namyšlených buranů... 
          db
          •  
            12.08.2015 7:51

            Předevčírem zemřel Vladimir Dremljuga, tak kolik těch dobrých rusáků teda vlastně je? 3 nebo 4?
            ..
            •  
              12.08.2015 9:43

              Vsadim se o cokoli, ze všichni co tak nenavidite Rusy a milujete americany jste se ani s jednimn Rusem a ani s jednim americanem nikdy nebavili...jinak by jste zjistili, ze american je namysleny vlastenec s IQ vycviceneho psa, který se dostal maximalne z boudy na dvorek a Rus je ... no v podstate chudy jako cesi, zadny ideal, ale aspoň zije v realite
              Katka
              • Milovat Rusáka může jen jeho matka
                13.08.2015 14:52

                Jak může někdo mit rád Rusáka, který si lží s násilím podrobil po válce půl Evropy. Vojensky potlačil jakoukoliv snahu o osamostatnění se zatímco se vydával za přítele a spojence. Polsko, Mad'arsko, NDR, Bulharsko a dokonce I nás. Rus který lže jak otevře hubu. Katyna, Černobyl, ponorka Kursk, o které lhal do posledního okamžitku a dokonce nechal raději zemřít celou posádku protože nechtěl přiznat že jí nedokážou zachránit a nakonec jim jí museli stejně vytáhnot Amíci. Národ který když nedokáže přistát na měsíci, lže a dělá vše proto aby si lidi mysleli, že lžou Amíci, nebo zavírá a vraždí vlastní lidi v gulagech atd. atd. A pak ještě oblbuje lidi rozumu mdlého jeko tebe, keří dělají špinavou práci za ně. Taky věříš že na Ukrajině ted' pomáhají obyčejní Rusáci na dovolené. Kteří se neštítí sestřelit civilní letadlo a házet to na jiné.Svatá prostato.
                ..
              •  
                12.08.2015 12:45

                ... američané mají ovšem ten svůj dvorek velkej jako celej kontinent. A Rusové žijí v realitě, ovšem v ruské realitě.
                ☺lolek☺
              •  
                12.08.2015 10:02

                Ten co nenávidí Rusy nutně nemusí mít rád Američany!A milovat Rusy nás učili přes 30 let, ale to si asi už nepamatujete.
                Pk
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data