Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
K+S – ignoruje trh velkou skrytou hodnotu?

K+S – ignoruje trh velkou skrytou hodnotu?

01.10.2015 17:45

Ještě předtím, než se podíváme na vybrané tituly ze seznamu od Morgan Stanley (viz předchozí příspěvek), bych se rád věnoval akciovému „vyvrheli“ jménem K+S. Jde o chemičku zaměřující se zejména na potaš, jejíž akcie přinášejí investorům spíše velká zklamání než cenový růst. Větší výjimkou je během posledních pěti let pouze letošní rok - letos si akcie připsala více než 44 % (zatímco ještě na přelomu roku byla 50 % v mínusu!). Výrazně tomu ale pomohl letní skok motivovaný spekulacemi o převzetí ze strany PotashCorp. Dnešní výběr je mimo jiné posledním dozvukem předchozího nosného tématu – německých akcií s významnou expozicí na americkou ekonomiku.

K+S 1.png

Zdroj: FT

Společnosti postupně klesají tržby a lepší časy má (alespoň prozatím) za sebou i co se týče ziskovosti. Provozní tok hotovosti dosáhl minulý rok 707 milionů eur, nejméně to bylo v roce 2012 (557 milionů eur), nejvíce v roce 2010 (857 milionů eur). I zde nás samozřejmě zajímá, jak je firma schopná pokrýt své investice provozním tokem hotovosti. Obrázek je smíšený: Dříve tak činila bez problémů, časem se ale dostává do situace, kdy jí růst investic a pokles provozního CF překlápějí do záporných čísel. Důležité je, zda jde o přechodný jev (investiční cyklus), či dlouhodobý problém – viz níže.

K+S 2.png

Zdroj: FT

Chemička v minulém roce výrazně snížila dividendu, což je bezpochyby odrazem toho, že CF po CapEx dosáhlo mínus 300 milionů dolarů. Firma si sice pomohla divesticemi, které vynesly 446 milionů eur, ale tyto peníze šly na snížení dluhu (a ještě jim musela pomoci významným snížením hotovosti v rozvaze). Zatím to tedy vše zní jako poměrně velký problém, který poměrně uspokojivě vysvětluje, proč byla akcie na počátku roku co se týče pětileté návratnosti 50 % v mínusu. Neházejme ale ještě flintu do žita.

Rád bych zde předestřel nějakou zjednodušenou valuační úvahu, ale s ohledem na negativní tok hotovosti po investicích je to oříšek. Současná kapitalizace dosahuje 5,92 miliard eur, požadovaná návratnost se s betou na hodnotě 0,9 bude pohybovat kolem 5,4 %. Pokud vezmeme za bernou minci dividendu z minulého roku, trh by dnes podle současné kapitalizace implicitně čekal, že dividenda poroste dlouhodobě o 4,85 %. Což je číslo, které se velmi blíží požadované návratnosti a tudíž se pohybujeme ve valuační zemi, kde je možné vše. Pokud by standardizovaná dividenda odpovídala roku 2013 (tj. její pokles v roce 2014 byl jen dočasný), trh by čekal její asi 1,3 % růst. Což na první pohled nevypadá tak zle, ale dosavadní tržby, zisky a cash flow neměly tendenci k růstu vůbec žádnou, naopak. Takže stále nic moc.

Co o dalším vývoji zisků a toku hotovosti říká sama firma? Pokud jsou její krátkodobé a hlavně dlouhodobé projekce realistické, dostáváme se nakonec přece jen k celkem zajímavé investiční tezi. Poslední obrázek ukazuje historický vývoj provozního toku hotovosti a očekávané CF roku letošního. Na provozní úrovni by si firma měla polepšit, její volný tok hotovosti se ale propadne ještě hlouběji do červených čísel. Příčinou nemůže být nic jiného, než investice. Situace se moc nezlepší ani v roce 2016, pak by ale mělo dojít k celkem prudkému obratu k lepšímu. Provozní tok hotovosti by měl být v roce 2020 ve srovnání s rokem 2014 zhruba dvojnásobný. A volný tok hotovosti by se měl postupně dostat na výjimečně vysoké úrovně. Už v roce 2017 by se měl pohybovat na hodnotách, kterých po roce 2011 ještě nebylo dosaženo.

K+S 3.png

Jak jsem uvedl, kapitalizace nyní dosahuje hodnoty 5,92 miliard eur. Kdybychom jako valuační měřítko nepoužívali dividendy, ale volné CF, vypadá situace následovně: Dejme tomu, že volné CF dosáhne v roce 2018 úrovně 750 milionů eur. Pak už nikdy neporoste (tedy v tomto ohledu scénář méně optimistický než ten uvedený v grafu). Současná hodnota takového toku hotovosti je ve srovnání s kapitalizací asi dvojnásobná!

Pokud je tedy očekávání managementu z větší části relevantní, je tok hotovosti nyní výrazně pod úrovní, která by mohla být dlouhodobým standardem. Na něj by se mohla začít dostávat někdy v letech 2017, 2018. Pokud tomu tak bude, hodnota akcií je výrazně nad současnou cenou na trhu. Ten tak buď krátkozrace ignoruje očekávaný vývoj a hledí jen na současná čísla. Nebo si je očekávání vědom a prostě mu nevěří.


Čtěte více:

IPO Recap - nuda v Brně
01.10.2015 11:28
V minulém týdnu vstoupily na trhy jen dvě společnosti. Jedna se jmenuj...
Ropa se díky pozitivním signálům vydala směrem vzhůru
01.10.2015 13:53
Data z čínského průmyslu sice ukázala na jeho pokračující kontrakci, n...
USA - Nezaměstnaných opět mírně přibylo, trh práce však zůstává v dobré kondici
01.10.2015 14:39
Týdenní počet nových žádostí o dávky v nezaměstnanosti v týdnu končící...

Váš názor
  • PT
    05.10.2015 14:53

    http://www.boerse-online.de/kursziele/K+S
    cober
  • Ta akcie nemá do roku 2016 potenciál růstu, ale jinak je zdravá jako řepa!
    02.10.2015 19:50

    Po havárii v Uralchemu a zavírání jeho představenstva do gulagů, kvůli rozkrádačkám, tak tohle vše prospělo právě K+S, kde se dbá na bezpečnost lidí při těžbě. Proto její zisky šly letos nahoru a hlavně koncem minulého roku, protože její konkurent Uralchem měl obrovské potíže a ještě bude mít, kvůli zatopení dolů. Ještě nedávno byla K+S velký kandidát na odstřel z DAXu, ale ta oslava se nekonala! Dle mého soudu je to velice kvalitní akcie z DAXu, ale chce to chvíli posečkat, než se obnoví konjuktura. Kdo nakoupí pod 30 eur za akcii, tak v horizontu 3 let určitě neprohloupí. Grahamovým číslem z predikovaných zisků by měla být férová cena v roce 2016 na 37 eur za akcii. Zisky padají do roku 2016, a přesto je dnes cena ještě pod úrovní tohoto scénáře. Z DAXu je to největší letošní mňamka a komu se podařilo v průběhu roku dostat s nákupkou pod 20 eur za kus, tak jen gratuluji!
    stas
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:23Japonský jen slábne i s vyššími sazbami. Akcie v Evropě beze směru  
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení