Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
AK Steel – sázka na oživení pro otrlé investory

AK Steel – sázka na oživení pro otrlé investory

02.06.2016 17:45

O jeden z nejodvážnějších pokusů o odraz ode dna se v pelotonu ocelářských akcií v letošním roce pokusila AK Steel Holding Corp. Na ocelárny jako celek jsem se zaměřil v předchozím příspěvku s tím, že je po letech strádání možná čekají lepší časy (americkým ocelárnám by měly navíc prospívat o dovozní cla, která se už projevují růstem domácích cen). Podívejme se nyní na to, jak fundamentálně silná by do nich vplouvala právě AKS.

Analytici u ní pro letošek čekají pokles tržeb a ač by měly v příštím roce tržby růst, úrovně roku 2015 by stále dosáhnout neměly. Větší optimismus panuje na straně očekávaných zisků. V letošním roce by se firma měla dostat z hluboké ztráty do červené nuly a v roce příštím už by měla generovat zisky. Vývoj tržeb a zisků v minulých letech ukazují grafy:

AJ 1.png

Zdroj: FT

Ztrátovost firmy v oblasti účetních zisků nemusí být ještě tragédií, protože její volné cash flow může být stále pozitivní. Obvykle se o to mohou postarat dezinvestice pracovního kapitálu (ty u řady společností generují hotovost zejména v případě poklesu tržeb) a samozřejmě může dojít i k poklesu CapEx. Jenže AKS takové štěstí nemá ani zdaleka.

Nerad používám silnější výrazy, ale zde je namístě hovořit o tom, že firma krvácí už na úrovni provozního cash flow, o toku hotovosti po investicích nemluvě. Otočit se jí tento vývoj podařilo až v roce 2015, kdy na provozní úrovni vydělala 200 milionů dolarů. Šlo totiž o rok, kdy účetní ztráty hodně mátly – viz nehotovostní položky ve výši 334 milionů dolarů (předchozí roky probíhalo matení také, ale opačným směrem). K pozitivnímu vývoji pak v roce 2015 přispěl i zmíněný pracovní kapitál:

AJ 2.png

Zdroj: FT

Při pohledu na dlouhodobě devastované cash flow je nutné se hlavně podívat na to, jak tento tlak doposud ustála rozvaha. K poslednímu čtvrtletí měla firma úročený dluh ve výši 2,3 miliardy dolarů, hotovost dosahovala asi 100 milionů dolarů. EBITDA roku 2015 se vyšplhala na černou nulu, ovšem velkou roli zde hrály ony nehotovostní položky (náklady, které nebyly výdaji). V roce 2014 dosáhla EBITDA asi 330 milionů dolarů a obavy se tedy potvrzují: Poměr čistého dluhu k této EBITDA je na výjimečně vysoké hodnotě 7. Firma se naštěstí nesnaží budit známky stability a finanční síly tím, že by v této situaci vyplácela dividendy (někdy k tomu dochází – viz například historie Tesca).

Valuace, či spíše hádání

Ocelárny jsou velmi cyklickým odvětvím a podle toho vypadá také jejich beta jako ukazatel systematického rizika. AKS má betu ve výši 2,52, což znamená, že požadovaná návratnost by se u jejích akcií měla pohybovat kolem 15,6 %. Jinak řečeno, riziko je velké, investoři by za něj měli požadovat vysoké zisky.

Odhadovat, jaké volné cash flow je firma dlouhodoběji schopna generovat, si s ohledem na výše uvedené nedovolím. Konstatovat ale mohu následující: Současná kapitalizace dosahuje 1 miliardy dolarů. S výše uvedenou požadovanou návratností to znamená, že na její ospravedlnění by firma musela například generovat nekonečný stabilní tok hotovosti pro akcionáře ve výši necelých 160 milionů dolarů. Pokud bychom počítali s tím, že toto cash flow poroste dlouhodobě o 4 % ročně, stačilo by krátkodobě asi 120 milionů dolarů.

Laťka je tedy dost vysoko. I kdyby totiž firma dokázala v letošním roce generovat volné cash flow vyšší než v roce minulém (cca 100 milionů dolarů) a z roku na rok jej dokázala znatelně zvyšovat, akcionáři si na něj ještě nějaký čas nešáhnou. Mělo by totiž jít na splátky dluhu a posílení rozvahy (zde tedy nelze ani zdaleka dávat rovnítko mezi volným cash flow na firmu a na vlastní jmění). Ještě bych se s vámi rád podíval na jednu ocelárnu, ale podle AKS to vypadá, že sázky na ocelářské oživení jsou jen pro hodně otrlé investory.


Čtěte více:

Tesla Motors Model 3 vs. GM Bolt
02.06.2016 16:01
Tesla Motors a GM jsou nejblíže snu o budoucnosti bez ropy. Jak Tesla,...
Zakladatel a největší akcionář Lululemon Athletica Inc. se zlobí na management a chce to dát všem najevo
02.06.2016 12:19
Největší individuální akcionář a zakladatel společnosti Lululemon Chip...
Bitva Saúdské Arábie a Íránu šokující závěr nepřinesla. OPEC je oficiálně irelevantní
02.06.2016 15:53
Názorové neshody evidentně znemožňují ropnému kartelu jménem OPEC jako...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data