Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nová doba: Největší hodnotu mají firmy, které nic nevlastní

Nová doba: Největší hodnotu mají firmy, které nic nevlastní

05.10.2016 11:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Amazon má jen několik málo kamenných obchodů, Uber nedisponuje vlastními vozy a Ebay nespravuje dodavatelský řetězec. Podobně je na tom řada dalších velkých společností a to znamená, že dochází k významnému posunu. Po průmyslové revoluci se totiž firmy snažily nahromadit co nejvíce zásob surovin, co nejvíce továren, budov a vybavení. Domnívaly se, že čím více toho budou vlastnit, tím větší bude jejich hodnota. A po dlouhá léta tomu tak skutečně bylo, což ukazují společnosti jako General Electric, General Motors, Exxon Mobile či Walmart.

V naší digitální době se ale fyzická aktiva velkých průmyslových konglomerátů stávají stále častěji namísto přednosti přítěží. Zásoby ztrácejí svou hodnotu a musí být přesouvány z místa na místo. Pokud firma musí změnit místo působiště, může mít problémy se získáním dostatečně velké rozlohy nové půdy. Výrobní zařízení se musí udržovat a v některých případech tak velké množství fyzických aktiv firmu brzdí a znemožňuje jí adaptaci na nové prostředí. Firmy s velkým majetkem patřily mezi neuznávanější společnosti na světě, dnes jsou ale často považovány za zastaralé, pomalé a neflexibilní. A to zejména ze strany investorů.

Zkoumali jsme v této souvislosti index S&P 1500, který obsahuje mix malých, středně velkých a velkých firem. U každého odvětví, které je v něm zastoupeno, jsme určili poměr hodnoty fyzického majetku k tržbám. Tento poměr jsme pak srovnali s tržními násobky tržeb, s jakými se firmy v odvětví obchodují. Například odvětví zdravotnických technologií se obchoduje s násobkem 5,1, což znamená, že investoři platí 5,1 dolaru za každý dolar tržeb společností v tomto odvětví. Odvětví zboží dlouhodobé spotřeby se zase obchoduje s násobkem ve výši 1,3 a investoři tak za každý dolar tržeb platí 1,3 dolaru. Výsledky naší analýzy shrnuje graf a nepřináší žádné velké překvapení. Ukazuje, že odvětví s nejvyššími tržními násobky jsou zároveň odvětvími s nejnižším podílem fyzických aktiv (tržní násobky leží na ose y, poměr fyzických aktiv k tržbám na ose x):

nd

Graf jsme rozdělili do čtyř kvadrantů. Vlevo dole vidíme odvětví jako utility, energetiku, dopravu či maloobchod. Ta mají hodně fyzických aktiv a jejich násobky se pohybují nízko. Dole vpravo se nacházejí odvětví, která mají málo fyzických aktiv, protože nabízí zejména služby založené na lidské práci. To jim znemožňuje výrazně znásobit tvorbu hodnoty a i tyto společnosti tak mají relativně nízké tržní násobky.

Vpravo nahoře jsou firmy, které dnes vytvářejí nejvíce hodnoty. Jde o technologie a technologické služby, které využívají vysoce hodnotná nehmotná aktiva, která jim zároveň umožňují rozšiřovat rozsah jejich produkce a činnosti. Do této skupiny spadají rovněž finance, je to ale do značné míry proto, že jsou zde zahrnuty i investiční fondy investující do realit.

Vlevo nahoře vidíme také jedno prázdné pole. Z toho je zřejmé, že neexistuje odvětví, které by mělo hodně fyzických aktiv a zároveň by se obchodovalo s vysokými tržními násobky. Podle našeho názoru tomu tak zůstane i nadále, toto pole bude dál prázdné. Fyzická aktiva mají řadu nevýhod, a i když tu bude vždy poptávka po výrobě a dopravě zboží, firmy věnující se těmto činnostem nemohou nikdy soupeřit s těmi, které podnikají a tvoří s pomocí nehmotných aktiv. Možným průlomem by mohla být Tesla, která by mohla dosáhnout vysokých násobků i přesto, že vlastní velké množství fyzických aktiv.

Autory jsou Barry Libert, Megan Beck a Yoram Wind.

Zdroj: Harvard Business Review


Čtěte více:

Achillova pata čínské ekonomiky na tom není zase tak zle
03.10.2016 14:00
Číně se dnes dostává pozornosti z celého světa. Její ekonomika nyní ge...
Obchod s uprchlíky a německá naivita
03.10.2016 11:30
Je to nejhledanější pašerák uprchlíků na světě, ale žádná jeho fotogra...
Jednoduchá dividendová strategie
30.09.2016 17:40
Pod „dividendovou investiční strategií“ si toho můžeme představit více...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledy za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data