Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Naše demokracie se musí konečně začít bránit útokům autoritářských států

Naše demokracie se musí konečně začít bránit útokům autoritářských států

24.11.2016 11:00
Autor: Redakce, Patria.cz

V USA se hodně hovoří o vlivu Ruska na průběh a výsledky prezidentských voleb. V EU se zase vrcholní zástupci jednotlivých členských zemí minulý měsíc sešli, aby diskutovali o tom, jak se Moskva snaží ovlivnit liberální demokracie svou propagandou a dezinformacemi. Jeden z evropských diplomatů poukazoval na to, že Unie nemá v této oblasti žádný centralizovaný přístup a bezpečnostní služby jednotlivých zemí spolupracují nedostatečným způsobem. Tento diplomat má pravdu.

Během posledních 25 let se otevřené společnosti považovaly za globální vítěze a očekávaly, že zbylé autokracie se stanou věcí historie. Když se nyní věci vydávají opačným směrem, hledí na to nevěřícně. Autoritářské země státního kapitalismu, jako je Rusko nebo Čína, se stabilizovaly a dokonce začaly používat sofistikované strategie, aby ovlivnily vývoj v liberálních demokraciích. Ty už jsou přitom oslabeny domácími populistickými silami. Je tak načase, abychom otevřeli oči a učinili potřebná protiopatření. V USA bude vládnout populistický prezident a je možné, že jeho vláda nebude za liberální demokracii bojovat. Její obrana svobodných společností Západu se tak pro nás musí stát prioritou.

Podívejme se nejdříve na několik trendů, které spolu zdánlivě nesouvisejí: Ruské tajné služby se snaží zdiskreditovat americký volební systém, ruská státní média jako CCTV rozšiřují propagandu maskovanou za žurnalistiku, země Blízkého východu si kupují vliv na univerzitách a podobných institucích, Angola získává vliv v portugalské ekonomice, Rusko podporuje populistické strany v Evropě, Čína nakupuje firmy v těžce zkoušených ekonomikách periferie eurozóny. Celkově jde o jeden jev, kdy autoritářské režimy útočí na západní demokracie. Tyto útoky jsou prováděny ohromným počtem vládních subjektů, tajných služeb, státních firem a vládních investičních fondů či zdánlivě nezávislých jedinců, kteří jsou ale s autoritářskými režimy úzce propojeni.

Nemusíme dlouho uvažovat, proč podobné útoky probíhají. Autoritářské země se prostě snaží o posílení vlivu a oslabení sebedůvěry demokracií, aby narušily jejich jednotu a celkovou sílu. Skutečnou otázkou je, proč byla jejich dosavadní strategie tak úspěšná. Většinou se hovoří o tom, jak jsou autoritáři vychytralí a bezostyšně využívají otevřenost západních společností. Liberální demokracie totiž ponechaly své klíčové instituce bez ochrany před kybernetickými útoky a neinvestovaly do své vlastní propagandy, která by byla namířena proti autoritářským režimům.

Ještě významnější je ovšem to, že některé subjekty na Západě se staly významnými pomocníky autoritářských režimů. Patří sem například někteří bankéři, právníci či třeba PR konzultanti. Je zřejmé, že určité skupiny lidí profitují z toho, že prosazují zájmy autoritářů. Patrné je to například na hlubokém pragmatismu Londýna uplatňovaném vůči ruským penězům. Ovšem autoritáře začali vítat i běžní evropští politici. Například David Cameron podlézá Číně, Nicolas Sarkozy má zase blízko ke Kataru. Podobné postoje ukazují, že politici berou autoritářské režimy jako běžnou součást našeho světa a nemorálně se snaží maximalizovat užitek z toho, že jim posluhují. Řada populistických politiků z levice i pravice navíc přímo obdivuje lidi, jako je Vladimir Putin, a podporuje je.

Otevřené společnosti musí mít ucelenou strategii obrany proti vlivu autoritářských režimů. Politické strany a klíčové instituce musí v první řadě disponovat moderními nástroji kybernetické ochrany. K tomu ale musí být posílena celková odolnost společnosti proti propagandě. Zároveň musí růst náklady těch, kteří na Západě s autoritářskými režimy spolupracují.

Konzultanti a všechny společnosti, které se ucházejí o státní zakázky, musí povinně zveřejňovat jakékoliv vztahy s klienty v autoritářských státech. Univerzity, sportovní kluby, neziskové organizace i politické strany musí být tlačeny k tomu, aby nezískávaly zdroje z autoritářských zemí. Tyto země by také neměly mít možnost nakupovat firmy v klíčových odvětvích Západu a zejména ne v mediálním sektoru.

Po studené válce se liberální demokracie domnívaly, že boj za svobodu bude probíhat v autoritářských režimech. Fronta se ale přesunula k nám domů, do našich křehkých demokracií. Boj s autoritářstvím nebude jednoduchý, ale vyhýbat bychom se mu neměli.

Autory jsou Thorsten Benner z Global Public Policy Institute v Berlíně a Ricardo Soares de Oliveira z Oxfordu.

Zdroj: BeyondBrics


Čtěte více:

Začne nakonec evropským akciím prospívat zhoršování ekonomiky?
17.10.2016 17:40
Na trzích se někdy objeví mechanismus, který funguje na principu „čím ...
Tři akcie pro milovníky zlata
18.10.2016 17:43
V minulém týdnu jsme se dívali na možné akciové kandidáty pro milovník...
Nejlepší akcie na říjen
19.10.2016 17:40
Čtenář se možná stejně jako já ptá, zda podobný nadpis není příliš bul...
Investiční past roku 2016
20.10.2016 19:00
Definice toho, co to je největší investiční past tohoto (i každého jin...
Základní ekonomická výbava pro dovolenou v Chorvatsku
21.10.2016 19:00
Pokud patříte mezi nadšené návštěvníky Chorvatska, možná vás během kou...
Trump, sazby a Čína - nejlepší a nejhorší scénář
24.10.2016 19:00
Doufejme, že se zvolení Donalda Trumpa to nebude jako s Brexitem. A po...

Váš názor
  • xiloudu
    24.11.2016 17:29

    typická ukázka co udělá komunistická propaganda s mozkem. Dělá těm komoušům ostudu. I skalní komunista se musí, po přečtení jeho výblitků ještě víc červenat. Možná to je jejich účel.
    Jílovc dvoulaločný.
    • Re: xiloudu
      24.11.2016 19:05

      Nevím co je špatného na tom, když píšu, že občané Číny bohatnou, patrně nejrychleji na světě ?? Je snad zakázáno psát fakta ?
      xiluodu
      •  
        24.11.2016 19:50

        Piš si co chceš (resp. co ti na školení řeknou), ale nesnaž se zamlčovat jiná fakta třeba že číňané asi nejrychleji na světě likvidují své životní prostředí a politické odpůrce porcují na náhradní díly pro transplantace.
        ..
        • Omyl
          25.11.2016 10:03

          TO:.. Omyl, tedy tvůj. Podle mezinárodních statistik je nejhorší životní prostředí v indických velkoměstech, Indie je demokratická. Čína je světovým lídrem v budování obnovitelných zdrojů energie. Loni vynaložila 103 miliard Dolarů, nikdo nedal víc. Je první na světě v budování atomových, větrných, solárních a vodních elektráren, tedy těch čistých. Těžba uhlí klesá v Číně druhým rokem, letos zatím o 10 % a bude to pokračovat. Ono - "porcování politických odpůrců na náhradní díly" - je pouze jeden z dalších kousků naší státní propagandy. I když, ani já bych nic neměl proti tomu, když by u nás fungoval trest smrti a třeba popravený vrah by pak po popravě svým srdcem zachránil život jinému člověku s vážnou srdeční vadou. Jednoho člověka zavraždil, druhému člověku zase zachránil nedobrovolně život. Ostatně, jak se asi dnes u nás odebírají orgány třeba ze zabitých motorkářů ?? Patrně se doktoři také nikoho na nic neptají a když vidí neporušená játra, srdce, ledviny tak je rychle "zachrání" pro živého. Asi se ptají až "potom". Pokud by v Číně byla tak "strašná situace" s lidskými právy, pak se divím, že se těch 130 milionů Číňanů, kteří ročně odlétají na svou zahraniční dovolenou, vrací zase v klidu domů a svět už není zaplaven totálně Číňany, kterým se doma nelíbí !
          xiluodu
  • zajímvé
    24.11.2016 17:20

    - že se ty autoritářské země od Číny po Angolu dokázaly podle pánů Bennera a Soarese spojit k narušení jednoty a sebedůvěry demokratických zemí. Asi si to představují tak, jako když se spojí Global Policy Institute v Berlíně s Oxfordem ;-)
    Kalka.
  • super článek
    24.11.2016 16:07

    všechno není o penězích, vy ekonomové. důležitá je svoboda projevu, svobodné myšlení, svobodné tvoření a svobodné rozhodování. nechtěl bych žít namačkaný v Číně ve znečištěných městech. nechci si dávat pozor na jazyk, aby mi čínský nebo ruský komouš neklepl přes prsty a nenechal mě někde zmizet nebo zavřít či popravit. svoboda má nevyčíslitelnou hodnotu a rovněž je důležitá ochrana vlastnických práv. čínský komouš mohl vybudovat infrastrukturu tak snadno jen proto, že neuznává ochranu vlastnictví. prostě přijede bagr a máte po baráku. fuj, to nechci a je nejvyšší čas se probudit. jsme ve válce, ale ne takové, jako vidíme v Iráku a Sýrii, je to skrytá válka o svobodu a hodnoty, které nás odlišují a které z nás udělali bohatý a prosperující západ. ten, kdo říká, buďme v klidu, nic se neděje a nepište takové články, je buď hlupák nebo přisluhovač bolševiků
    jack
    • Re: super článek
      24.11.2016 16:14

      Vsechno cos napsal je soucasti ekonomickeho mysleni... ;) Venuje se tomu institucionalni ekonomie, vrele doporucuju... :)
      Hruškovec přelahodný
  • Propaganda
    24.11.2016 12:17

    Prý musíme na Západě posílit odolnost proti cizí propagandě. Co když je tato cizí propaganda ale vlastně pravdivá ? Podaří se nám lží porazit PRAVDU ? To bude těžké ! Dám jeden příklad z praxe. Roku 1980 byl HDP na obyvatele v paritě kupní síly u demokratické Indie o 70 % vyšší jak u totalitní Číny a u demokratické Brazílie dokoce 15 krát větší !! Už roku 1992 však Čína Indii předstihla a letos už předstihla i Brazílii. Průměrný občan v totalitní Číně je tak bohatší, jak obyvatelé demokratické Indie či Brazílie. Jak se z toho naší západní propagandě podaří vylhat ? Jak to , že jsou osvícení despotové v Číně tak úspěšní proti demokratům v Indii či Brazílii ? Dříve jezdil západní Němec Mercedesem a Východní Trabantem, naše propaganda se zoufale snažila Západní Němce pomluvit, ale každí viděl, že je to blbost !! Dnes se Brusel dostal do stejné situace ! Totalitní Čína rychle bohatne , je tam 594 dolarových miliardářů, v USA jen - 535 , loni čínští turisté v zahraničí utratili - 235 miliard Dolarů ,což je více jak občané USA + Německa dohromady, v Číně provozují 60 % světové délky vysokorychlostní železnice, u nás se uvažuje s první tratí po roce 2030. Máme to těžké s tou naší propagandou ! Když někdo rychle bohatne, tak je mu celkem jedno, zda má u voleb možnost výběru z 80 politických stran a nebo musí volit jen jednu.
    xiluodu
  • Zoufalý článek
    24.11.2016 11:59

    Autoři sesmolili neuvěřitelnou věc. Prý každý, kdo má nějaký kontakt k autoritářským režimům, tak při žádosti o státní zakázku musí zveřejnit své kontakty. To je něco jako z období McCarthysmu v 50 letech ! Třeba když u sebe v hotelu ubytuji skupinu čínských turistů, tak při žádosti o státní zelenou dotaci na zateplení budovy pak musím hlásit kontakt - "s cizinci z totalitní země ???" Když si v hospodě ke mně sednou v Praze Rusové a já s nimi prohodím pár slov, tak se musím jít udat k BIS , že jsem měl kontakt s nepřáteli ? To je zoufalství. Ano, Čína i Rusko odmítají "dobrovolně zkolabovat" ,ale to je přeci dobře ! Můžeme porovnávat různé systémy a jejich úspěšnost či neúspěšnost, oblíbenost či neoblíbenost. Ruské a čínské vedení mají 80 % podporu svých obyvatel, není divné, že my ze Západu vlastně jdeme se svými názory proti 80 % obyvatel těchto států ? My v těchto státech podporujeme menšinu proti většině ?
    xiluodu
    • xiluodu ruský trol
      24.11.2016 16:35

      tu píše odjakživa, nevšímejte si ho. Nejprve vycucá fakta z prstu a pak s nimi operuje. Typický Rus.
      jerry
    • Re: Zoufalý článek
      24.11.2016 12:06

      Žádat o dotace není žádné nezadatelné lidské právo. Je tedy naprosto legitimní toto privilegium omezit jen na loajální občany / firmy. Viděl bych to na potrefenou husu.
      ..
  • pockat...
    24.11.2016 11:59

    neni nahodou aktualni nejvetsi hrozbou/problemem import milionu nekompatibilnich, nelegalnich imigrantu rizeny samotnym centrem EU? tedy Bruselem a Berlinem... :-)
    neo029
  • věčný problém
    24.11.2016 11:42

    nehodnotit (a nevolit) lidi podle slov, ale podle činů. Jenže slibem nikoho neurazíš, zatímco pravda někdy bolí. Proto bývá osvícený despota mnohem lepší než prolhaný pseudodemokrat.
    lime
    • Re: věčný problém
      24.11.2016 16:37

      Jen je problémem to, zda despota bude osvícený. Proto nedokonalá demokracie je lepší než dokonalý despota.
      jerry
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data