Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sebepoškozování úsporami pokračuje

Sebepoškozování úsporami pokračuje

24.04.2017 18:59, aktualizováno: 24.4. 18:59

Aktualizováno

Všeho moc škodí a platí to i o úsporách. Většina z nás si je vědoma toho, že příliš málo úspor škodí – nejsou zdroje pro investice do budoucnosti, či se dokonce žije na dluh. Jenže ani zdaleka neplatí, že čím více úspor, tím lépe. Pokud se totiž úspory nepřemění na poptávku (nestanou se z nich investice, či spotřeba), zůstanou nevyužitými „penězi ve slamníku“. Můj příjem se nestává příjmem někoho dalšího, ten ztrácí práci, Sayův zákon se hroutí jako domeček z karet.

Převis (zamýšlených) úspor nad tím, co je ekonomika schopna vstřebat, není již dlouho nějakým teoretickým konceptem. Naopak. Je v jádru toho, čemu se říká dlouhodobá stagnace světové ekonomiky (secular stagnation). V minulém příspěvku jsem poukazoval na to, že trhy se po několik měsíců oddávaly slastné myšlence, že nová americká vláda dokáže jakýmsi zázrakem oživit celou globální ekonomiku. V poslední době si ale trhy tyto značně selektivní růžové brýle začínají sundávat a znovu se hovoří o tom, zda dominantním tématem náhodou stále není ona stagnace.

Shodou okolností přišla nyní SocGen se zajímavou analýzou toho, jak to nyní ve světové ekonomice s přebytky úspor vypadá. Poukazuje na několik zajímavých faktů. Pokrizový vývoj ukazuje, že přebytky běžných účtů začínají být ve světové ekonomice koncentrovány do několika málo regionů, deficity se naopak stále více rozprostírají po celém světě. Země s přebytky jsou přitom právě těmi, které vykazují silnou tendenci spořit a jejich úspory značně převyšují jejich vlastní potřeby. Bylo by hezké to vnímat jako jejich pomoc světu – hle, my si dokážeme odtrhnout od úst a jsme ochotni financovat vaší spotřebu a investice. Jenže je zřejmé, že žijeme ve světě, kde je úspor celkově až moc. Pokud je tedy někdo masivně „vyváží“ do jiných zemí, znamená to, že si z těchto zemí především „dováží“ poptávku a zaměstnanost.

Kde tedy nalezneme ty země, které vyrábí více, než spotřebují a zbytku světa půjčují na to, aby si jejich produkci mohl zakoupit? V čele žebříčku zemí s nejvyššími přebytky běžného účtu se v roce 2016 nacházelo Německo, které se tam propracovalo z třetí pozice v roce 2006 (viz následující tabulku). Nicméně SocGen poukazuje na to, že východní Asie jako celek dnes generuje asi 50 % všech přebytků. Z předních pozic pak úplně zmizely země těžící ropu, mimo Ruska:

js1

Které země nejvíce trpí tím, že výše zmínění přeborníci jsou schopni nahrazovat domácí poptávku poptávkou ze zahraničí (ať již díky vývoji reálného kurzu, či díky kvalitativní konkurenceschopnosti)? Následující tabulka potvrzuje, že Spojené státy jsou stále světovým spotřebitelem poslední záchrany. Američané tak stále spotřebovávají mnohem více, než si vydělají a jejich poptávka tak vytváří pracovní místa jinde. Z toho pohledu je pochopitelné, že nová americká vláda chce tento stav změnit. Zmiňované nástroje ale, mírně řečeno, budí řadu otázek.

js2

Minule jsem zmínil, že dlouhodobá stagnace není pro akcie zase tak špatným scénářem: Růst je sice tlumen, proti tomu ale působí nízké sazby, respektive nízká požadovaná návratnost. Mnohem horší je například vysoká inflace spojená s nízkým reálným růstem a vysokými sazbami. Nebo vyložená deflace, drtící marže firem a jejich schopnost utáhnout dluhy. Ideálem by ale měl být růst využívající plně kapacit globální ekonomiky a sazby pohybující se na jakémsi standardu (a znatelně nad nulou).

K tomuto ideálu se na celosvětové úrovni lze dostat jen tak, že (zamýšlené) úspory budou odpovídat investičním potřebám. Hodně se hovoří o tom, že investice prochází útlumem. Pokud to ale vezmeme jako fakt, tak poté je nutno celosvětově méně spořit a více spotřebovávat. A tou pravou cestou zřejmě nebude ještě vyšší spotřeba u zemí, které dominují v tabulce druhé (ty by se hlavně měly snažit, aby jejich cenová a hlavně kvalitativní konkurenceschopnost dosáhla té německé). Pochlapit se by se poptávkově muselo zejména Německo a Asie. I když Čína na tom se smíšenými úspěchy pracuje. Stárnoucí a spořící Němci ale svůj model, který jim samotným přináší velké úspěchy, asi jen tak neopustí. Jenže to mimo jiné znamená, že nechtějí dát práci těm, kterým dříve masivně půjčovali (periferii eurozóny). Španělé si jí začínají brát stejně, Řekové to nedokázali. Globálně pak o nějakém posunu směrem k lepší rovnováze nemůže být moc řeči:

js3

 

Čtěte více:

Jak skončí shakespearovský příběh Tesly a Daimleru?
18.04.2017 18:54
Akcie společnosti Tesla dělají jejich držitelům od konce minulého roku...
Zrádné investiční vody „bezpečných“ akcií
19.04.2017 18:51
Vodárenské společnosti by měly být v podstatě nudnou investiční záleži...
Velká investiční hra na Unileveru
20.04.2017 21:05
Poslední týdny s sebou přinesly velký zájem o dění ve společnosti Unil...
Cyklus, stagnace i trpaslíci uspávají akciového býka
21.04.2017 18:58
WSJ dnes v jednom ze svých článků tvrdí, že trhy opouští povolební opt...

Váš názor
  • autor strasi usporami
    25.04.2017 7:57

    ale v clanku jde o prebytek bezneho uctu... :-) a to jsou sakra 2 ruzne veci...
    neo029
    • Re: autor strasi usporami
      25.04.2017 9:40

      A co se s těmi přebytky děje?
      kadanfm
  • MELETE BLB OSTI
    25.04.2017 7:34

    Pokud nebudete na důchod spořit,tak porodnost a průběžný systém důchodů vás nespasí.A už vůbec ne,nějaký stát.Stát je totiž největší zloděj a nikdo vás za život neokrade tak,jako stát.Nehledě na to,že stát nevyplácí žádné důchody-renty,ale sociální dávky
    mc
  • Článek říká,
    24.04.2017 22:05

    že někteří svou prací vytváří více, než spotřebují, a jejich produkční přebytky si užívá někdo jiný. Z toho plyne, že ten, kdo pracuje méně účinně a ony přebytky si užívá, má dostatek peněz, které protistrana přijímá. Buď má nad-spotřebitel tolik naspořeno (a článek o nadbytečných úsporách Němců tedy lže), nebo peníze tiskne, ale pak si nejen Němci nevědomky své úspory znehodnocují. Myslím však, že v praxi se tyto nahromaděné peníze vrací do země původu skrze dluhopisy (což je u Číny zde často omíláno). Chybu bych tak hledal především tam, kde se pracuje pod možnosti (spotřebu) a ne naopak.
    kadanfm
    • Re: Článek říká,
      25.04.2017 8:10

      tak v ramci EU uz na to nasly lek - eurodluhopisy... PIGFS si budou uzivat a eurodluhopisy nakonec stejne zaplati Nemci :-)
      neo029
    • Re: Článek říká,
      24.04.2017 23:17

      Sluší se dodat, že nad-spotřebitel své bilanční trauma prohlubuje dluhopisy přinášející nadinflační výnos.... Bez této skutečnosti by Němci i Číňané byli těmi hloupějšími.
      kadanfm
  • Uspory obcí,korporací a firem ničí ekonomiku
    24.04.2017 21:03

    A hlavně úspory z daní,které mají zlepšit život okolo nás.Tyto úspory by se měly likvidovat.Naopak spořivost občanů na důchod a život nás a našich dětí se mají úročit.
    mc
    • Re: Uspory obcí,korporací a firem ničí ekonomiku
      24.04.2017 21:50

      Důchodci jsou živi z produktů, které vytvoří pracující. Pokud jsi ochoten nasadit svůj intelekt, zjistíš, že spoření (peněz) na důchod nemá v celospolečenském měřítku smyslu.
      kadanfm
      • no dyť
        24.04.2017 22:48

        80% lidí nespoří, mne vždy rozesměje jak se plká a přebytku úspor, když jsou všichni po uši zadlužení 80% proletariátu, firmy i státy přitom je to takové hezké letadélko a všichni jsme čím dál většími otroky (někteří se všimnou, většina raději zavře oči a dá si kolbílžek :o) )
        Mike -Green D. is killing Europe
        • Re: no dyť
          24.04.2017 23:13

          Ony úspory jsou - vzniklé mimo jiné prostou multiplikací. Multiplikace je držení se úspory a dluhu za ruce.
          kadanfm
      • Asi
        24.04.2017 22:18

        mám málo intelektu, ale vzhledem k výši důchodu vypláceného státem ,budu i nadále spořit sobě i manželce.
        Velkamedvědice
        • Re: Asi
          24.04.2017 22:36

          Tak si představ, jak všichni šetří a šetří papírky a na stará kolena s nimi přijdou za pracujícími, aby jim dodali produkty. Já myslím, že produkty se rozdělí podle poměrů držených peněz, nikoliv podle jejich absolutní (nominální) výše. Lépe (poměrově k ostatním) se bude mít jen ten, kdo našetří více než ostatní. tedy někdo musí našetřit méně, aby se jiný měl lépe. Celospolečensky to tedy nic neřeší.
          kadanfm
          •  
            24.04.2017 22:45

            PS: nešetříš hodnoty, které budeš na stará kolena potřebovat, ale jen peníze. Držba peněz je důležitá jen jako poměrná vůči držbě peněz ostatními. Jejich absolutní výše nehraje roli. Proto celospolečensky šetření na důchod systémový problém neřeší. Naopak, může být kontraproduktivní (ve vztahu k těm, kteří produkty ve tvé stáří budou tvořit) po určitou přechodnou dobu (změna systému).
            kadanfm
            •  
              24.04.2017 23:17

              Celospolečensky?? Šetřím sobecky pro vlastní rodinu. Nejen peníze, např nemovitosti, půda, stříbrné šperky, minerály...Nevěřím, že behěm pár dekád se změní smysl peněz ....Pokud bych nešetřil, mám jistotu bídy. Mezi investice pak počítám i vzdělání dětí.
              Velkamedvědice
              •  
                24.04.2017 23:54

                mno medivdku nefim nefim :-) - v korei chtěji zrušit hotovost , to jest meta velkeho bratra už si ani nepšoukneš aby to velký bratr nevěděl- pokud si tedy korejci ted nepškounou tak nějak sobě... , nicméně nemovitosti ejjj příjde zemětřeseni či propad cen, půda no s ni do Kanady či Australie neutečeš, šperky za stříbrne si moc nekoupiš a kolik jich uneseš 50 kg :-) mineraly hmm zajimavé máš v kapsiče u saka takové male leskle kaminky ?:-) penzijko - zestatněni viz madaři, polaci :-) a pár dekad tipoval jsem tě na staršího filiština zvlašt když si tak notuješ s dvojtečkou :-) hezký večer :-) ps ale jinak pravdu diš nějak se zajistit člověk musi třeba taková hluboka studna bude brzo nad zlato :-)
                martík
                • Martík
                  25.04.2017 21:23

                  Půda dává jídlo to nezávislost. Studnu mám. Do kapsičky stokilovou geodu? o) S dekadami to zase neber tak vážně, zametám stopy ocasem. Ze zlatem souhlas. Jeho bráchu s přidanou hodnotou mám už jen proto, že má zajištěnu určitou likviditu a vydělávám tím.
                  Velkamedvědice
                • Stát je organizované a legalizované násilí
                  25.04.2017 7:31

                  Přijde a studnu ti znárodní ve prospěch všech.A co pak?
                  mc
              •  
                24.04.2017 23:20

                Vskutku, slova sobecký a celospolečenský jdou ostře proti sobě.
                kadanfm
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení