Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Manažerské selhání, kabaret, debakl. Hlasování o důvěře vládě je odsunuto na 16. ledna

Manažerské selhání, kabaret, debakl. Hlasování o důvěře vládě je odsunuto na 16. ledna

11.01.2018 9:03
Autor: ČTK

Sněmovna včera o důvěře menšinové vládě šéfa ANO Andreje Babiše překvapivě nakonec nehlasovala. Jednání odložila do úterý 16. ledna. Rozhodla o tom na návrh ODS, proti byla jen KSČM. Předchozí návrhy na odklad sněmovního jednání o Babišově vládě přitom přijaty nebyly.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura zdůvodnil svou žádost tím, že hodinová přestávka v jednání dolní komory nestačila jejímu mandátovému a imunitnímu výboru na jeho mimořádné jednání ke kauze Čapí hnízdo, v níž figuruje Babiš a místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek.

Imunitní výbor má na úterní ráno naplánováno další jednání, na kterém by se Babiš a Faltýnek měli vyjádřit k žádosti policie o jejich vydání k trestnímu stíhání kvůli dotačnímu podvodu. 

Možnost pokračovat v jednání tento týden odmítl Stanjura s tím, že ve čtvrtek by se Sněmovna ze zákona musela věnovat interpelacím a v pátek začíná volba prezidenta.

Sněmovna o osudu Babišovy vlády jednala zhruba sedm hodin. Kabinet přišel do dolní komory podpořit prezident Miloš Zeman. Ani jeho přímluva nezměnila nic na tom, že s výjimkou ANO žádná ze sněmovních stran pro důvěru hlasovat nebude, čehož si byl i Zeman vědom. Uvedl, že po další Babišově vládě bude žádat zajištění většinové podpory ve Sněmovně a že jí na její získání dá dostatečný časový prostor.

Babišovi bývalí vládní kolegové Lubomír Zaorálek (ČSSD) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) k tomu uvedli, že nynější Babišova vláda bez důvěry Sněmovny a v demisi bude moci být u moci dlouhé měsíce a vina za to bude kladena "zlým tradičním stranám".

Důvodem odmítavého postoje nevládních stran k nynějšímu kabinetu bylo podle jejich představitelů především to, že se Babiš ani nepokusil získat jejich podporu. Programové prohlášení označovali kritici za nevěrohodné a nabízející každému něco. Nejčastěji používaným příměrem pro vládní program byl dort, který v pohádce Josefa Čapka vařili pejsek a kočička a který byl ve výsledku nepoživatelný.

Pravicoví poslanci ve své kritice zdůrazňovali i skutečnost, že Babiš byl obviněn kvůli financování farmy Čapí hnízdo. Proto ho nepovažují za důvěryhodného. Pirátům a STAN se ale dopoledne nepodařilo prosadit před jednání o důvěře vládě hlasování o vydání Babiše k trestnímu stíhání. Ostatní strany to odmítly zejména kvůli tomu, že ve věci dosud nevydal stanovisko mandátový a imunitní výbor.

Opozice označila jednání o důvěře za manažerské selhání či debakl

Za manažerské selhání, politický debakl vládního hnutí ANO, velkou ostudu či kabaret označili zástupci opozičních stran dnešní jednání Sněmovny o důvěře vládě. Podle nich se ANO na schůzi dolní komory dobře nepřipravilo a svými obstrukcemi pak zabránilo hlasování. Zástupci stran to řekli novinářům.

"Manažerské selhání není jen v tom, že vláda nemá domluvenou podporu, ale hnutí ANO Andreje Babiše nebylo schopno zorganizovat ani to, abychom o důvěře dneska hlasovali," řekl šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Podle něj je úsměvné a neobvyklé, aby vládní strana obstruovala jednání o důvěře vládě. "To je úplné novum v české politice," dodal Stanjura.

Podle šéfa občanských demokratů Petra Fialy je příčinou dnešního "politického debaklu" ANO počáteční dohoda šéfa hnutí Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana, "že je možné sestavit, jmenovat a mít vládu, která se neopírá o většinu ve Sněmovně". Fiala řekl, že Sněmovna není kvůli obstrukcím ani schopna hlasovat o důvěře či nedůvěře, i když všechny strany deklarovaly, že Babišův menšinový kabinet nepodpoří. Jednání o kabinetu jsou navíc dva a půl měsíce po volbách na začátku a startují od nuly, dodal Fiala.

Podle předsedy poslaneckého klubu ČSSD Jana Chvojky představuje dnešní jednání velkou ostudu. "Jsem ve Sněmovně třetí funkční období, ale ještě jsem nezažil, že by se důvěra vládě neprohlasovala v den, kdy se s hlasováním začalo. Sněmovna nefunguje," uvedl Chvojka. Podle poslance Jana Birkeho (ČSSD) je schůze o důvěře kabinetu jedna z nejdůležitějším ve volebním období. Dnešní podle něj byla "spletená a šlendriánsky připravená".

Podle šéfa lidovců Pavla Bělobrádka bylo dnešní dění zbytečné. "Jednání celé Poslanecké sněmovny připomíná spíš kabaret. Zbytečně se zdržuje. Nedá se nic dělat, takové je složení Poslanecké sněmovny," řekl Bělobrádek.

Podle šéfa Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) Babišovo hnutí neobstruovalo a postupovalo racionálně. "Mrzí mě, že poslanci nejsou schopni komunikace a dialogu. Proběhlo tam (při jednání o důvěře) několik monologů. Je to politická hra a politikaření. Mám problém vysvětlit, když mi volají z domu, co se tady děje," řekl Vondráček. Doufá prý, že se do úterý emoce zklidní a poslanci budou "řešit programové prohlášení vlády".


Váš názor
  • Posledni zprávy od Patrie
    12.01.2018 17:28

    "..Nedostatek pracovních sil v ČR způsobuje, že dvě pětiny malých a středních podniků a živnostníků se už dostaly do situace, kdy nemohly vzít další zakázku. Více než desetinu zakázek muselo odmítnout 14 % firem.." Bude zajímavé vidět jak víceobrátkový Zeman zase otočí a kvůli svému spolubojovníkovi začne propagovat immigranty.
    abc
    • Re: Posledni zprávy od Patrie
      12.01.2018 18:09

      Každý není jako pašeráci migrantů, aby ze sebe za mrzky peníz udělal vitace.
      ZYX
      • Pašeráky migrantů a vítače
        13.01.2018 11:57

        Budeš brzy oslavovat jako hrdiny jakmile Bureš, stejně jako Zeman otočí a začne je popisovat jako pracovní sílu nutnou k záchraně naší ekonomiky. A nikomu tady nevykládej že tuhle svojí propagandu tady děláš ty zadarmo.
        1482
        • Re: Pašeráky migrantů a vítače
          13.01.2018 12:37

          Naše ekonomika žádnou záchranu nepotřebuje. Spíš potrebujes odbornou záchranu ty sám.
          ZYX
  •  
    12.01.2018 17:00

    Hezké volby a víkend všem! Pondělí je taky den. Ani nebudu psát, kolikátý den d.h ;-)
    Kalka.
  • 'dvojtečka' ?
    12.01.2018 14:33

    Žádná tady už měsíce nebyla. Jinak ty nejsi s to si zapamatovat ani nick, který jsi použil před hodinou. Ale s tím Haškem jsem tě odhadla. Ty sis na jeho pár stránkách tak maximálně cvičil němčinu či angličtinu ;-))
    Kalka.
    • Re: 'dvojtečka' ?
      12.01.2018 17:18

      Ale ne, ta tečka je hned vedle čárky. To bys měla, jako ženská, vědět líp než já. A mně v tý rychlosti sjela ruka. Neříkej, že se ti to taky nikdy nestalo. A toho Švejka jsem taky přečet a chtěl ti jen udělat radost. Mně to nic neudělá ani nestojí a tebe to, jak vidím, potěšilo.
      ..
  • lime
    12.01.2018 14:14

    měl bys to dočíst celé, jedná se o to že ta dotace byla pro střední a malé podniky, což Agrofert fakt nebyl, a že prý to neovládali ho ho ho, proč pak Agrofert platil třeba za domenu čapíhnízdo až do roku 2015 ? asi zapomněli :o), no a "výživné" v kontextu s aktuální snahou papírově krýt i nákup jednoho rohlíku jsou transakce jak se v hotovosti platilo za akcie společnosti, jak nejsou žádné dokumenty k nalezení ani v OR ba dokonce dle Olafu majitelé ani nemají k doložení originály kupních smluv kde by bylo vidět kdo co a za kolik skutečně převedl, jo jo firma za pul miliardy se fakt prodává a kupuje v hospodě u piva, ale kdo tomu chce věřit :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
  • Tečka
    12.01.2018 11:54

    mne přivedl na myšlenku, že náš národ se dělí na velkou část těch, kteří Haška milují, a tu daleko menší, leč velmi výmluvnou část těch, kteří ze Švejka nepřečetli víc než několik stránek a nechtěli si s ním (programově) ve své slušnosti zadat.
    Kalka.
    • Re: Tečka
      12.01.2018 12:42

      Děkuji za uznání, ale nedowngrejduj mě na tečku. Já mám na víc - jsem dvojtečka. Dále děkuji za uznání že tě přivádím na myšlenky. Ono to takové uznání ani není, protože ty tolik svých vlastních myšlenek zase nemáš. Ty většinou papouškuješ co jsi si někde přečetla, ale i s tím s čím souhlasíš se dá udělat o tobě obrázek. Ten obrázek bych já osobně, bez urážky, zařadil do stylu kubismu. Uznávaný, ale ne všem srozumitelný. Co se týče Švejka, toho jsem opravdu nepřečet celého, ale zato v angličtině a n němčině. V češtině mi ale říká nejvíc. Na každý žánr je potřený originál jazyk. Stejně jako v češtině zase Kipling nevyzní tak impresivně. If you can keep your head when ......
      ,,
  •  
    12.01.2018 11:07

    Hezky se mi čtou diskuse na Patrii, kde zavládla atmosféra moznosti svobodného vyjádření vlastního názoru. Zeman, Drahoš, Horáček a ostatní prezidentsti kandidati......rozhodne prima volba, vrchol lidské demokracie. Nehadejte se, naopak si toho považuje. Já si přejí více takové demokracie, více přímých voleb a referend voličů. Neboť tato země patří právě nám všem. Proto si o ni rozhodujme a nenechavejme to na cizacích, jímž nepatrime ani my, ani ČR.
    ZYX
    • Hele mladej kde jsi byl se svýma moudrostmi..
      12.01.2018 11:34

      Když jsme tady měli přes dvěstě tisíc Rusáků i s jadernými hlavicemi a proč podobně nebrojíš proti těm co je k nám pozvali, vydržovali a jsou nejen stále u moci, ale snaží se nás opět dostat do jejich sféry vlivu ? Povídej ty patriote. Jeden z nich s právě pokouší o znovuzvolení. Akorát tady oblbuješ svými řečmi a podkuřuješ křivákům co si tě zase kupují za jidášský peníz..
      abc
      • Re: Hele mladej kde jsi byl se svýma moudrostmi..
        12.01.2018 11:54

        Překroc konečně milénium a vychutnavej přímé volby hlavy státu.
        ZYX
        • Ty moc chytrej nejseš - jen vychytralej
          12.01.2018 12:18

          A v tom je velký rozdíl. Ty tady ale propaguješ a dáváš svůj hlas tomu co nás chce znovu pod to Rusko dostat. Z toho se nevykecáš. Sám Putin prohlašuje jak je pyšný na Zemana, hlavu jediného státu EU který si stěžuje na omezování a příkazy brzdící volnou volbu a svobodu rozhodování. Proč ti nevadí jeho ježdění a předvádění se jako man'ásek na tribuně, vedle ruských generálů, zase jako jediné hlavy státu EU. Nebo jeho účasti na mítinku ruských oligarchů hodně daleko, zatímco republika slaví důležité výročí svého vzniku. Jsi jen trapný pokrytec který se snaží oblbovat a lanařit na stranu za kterou kopeš ty, těch pár simpltonů kterým tady kážeš ty.
          abc
          • Re: Ty moc chytrej nejseš - jen vychytralej
            12.01.2018 12:36

            Nejde o mě, ale o přání voličů, občanů ČR. Jestli si budou prát ve volbách vítězství Martana, nechť jej mají. Důležité je, ze jim toho Martana nikdo nediktuje jako jedinou správnou volbu.
            ZYX
            • ZYX
              12.01.2018 13:03

              Proč se schováváš za jiné voliče, kdyz ho chceš taky?
              Velkamedvědice
              • Re: ZYX
                12.01.2018 13:10

                Uznáván demokracii. A přímé volby s referendy nejsou o jedinci.
                ZYX
                •  
                  12.01.2018 13:15

                  O tom přece nemluvím. Mluvím o osobní statečnosti. Ty ho volíš,protože ho volí ostaní?
                  Velkamedvědice
                  •  
                    12.01.2018 13:26

                    Běž to povědět volební komisi a požádej, at odstraní plentu. Argumentuj osobní statečnosti voliču. Ver, ze nepochodis stejně, jako v mém případě.
                    ZYX
                    •  
                      12.01.2018 13:28

                      Máš zvlášní povahu..mluvím s Tebou a ty se vyhýbáš, schováváš a plácaš
                      Velkamedvědice
                      •  
                        12.01.2018 13:36

                        Odpověď ve smyslu tvých představ nikomu nenaridis. To už zde v minulosti zkoušeli komunisté desítky let a bezúspěšně.
                        ZYX
                        •  
                          12.01.2018 13:48

                          A zase taková plácanina. proč to píšeš? Já ti něco nařizuji?? Chápu, že se za svou vobu stydíš a ano, je anonymní. Jen se teda neprs a nehraj si na morální vzor a neachovávej se za národ..Máš právo být připosránek a hrát to na všechny strany. Já se nemám za co stydět.Kludně mně roznes. Nebud volit takticky Drahoše ale risknu Horáčka.
                          Velkamedvědice
                          •  
                            12.01.2018 13:57

                            Zvol si třeba Martana. Protože na tobě nezáleží. Mně zajímají pouze podstatně věci.
                            ZYX
                            • Monika
                              12.01.2018 14:19

                              Normální šlovšk napíše, nechci sdělit volbu, Fajn.proč plácáš vždy ty kraviny kolem, nechápu. Stejně oba mimochodem víme, žes volil Zemana.
                              Velkamedvědice
                              • Re: Monika
                                12.01.2018 14:28

                                Normálni je, ze každý napíše, co uzná sám za vhodné. A když nechce napsat ani písmeno, tak jej nejspíše. To je o svobodné vůli.
                                ZYX
                              • Re: Monika
                                12.01.2018 14:21

                                A kromě toho, tobě záleží jen na masách, mně na jednotnotlivcích. I z těch jsou masy tvořeny
                                Velkamedvědice
                                •  
                                  12.01.2018 14:31

                                  V tom případě se ptej primo jednotlivců, kteří vychází z volební místnosti. A nezapomen počítat, kolik z nich se ti vysměje podobně jako já.
                                  ZYX
                                  •  
                                    12.01.2018 14:45

                                    Jo ah..ty ses mě vysmál..hm Tak jo..Normálně se s tebou bavit nedá. Jen kecy a vytáčky. Si to užij. K ničemi jsem tě nenutil a proč plácáš takové netuším. Mluvil jsem jen Stebou na férovku. Chápu, že to slovo tě minulo. Nechápu proř bych se měl ptát někoho před volbní místností. Asi si z těch asgitacá, tak mimo, že nedokážeš normálně mluvit. Tak se vysmívej, když myslíš, že máš čemu...
                                    Velkamedvědice
                                    •  
                                      12.01.2018 14:59

                                      Možná by se před tou volební místnosti našli i tací, kteří by te rovnou s kamennou tváří poslali.........
                                      ZYX
                                      • Zyx
                                        12.01.2018 15:47

                                        Seš idSeš idi. ot nebo ho že sebe děláš??
                                        Velkamedvědice
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení