Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
The American Conservative: EU zavírá oči před realitou, má nového krále a náš premiér je jeho spojencem

The American Conservative: EU zavírá oči před realitou, má nového krále a náš premiér je jeho spojencem

11.04.2018 11:39
Autor: Redakce, Patria.cz

Předseda Strany nezávislosti Spojeného království Nigel Farage ve svém projevu před Evropským parlamentem hovořil o tom, že Brusel zavírá oči před realitou. Podle Billa Wirtze z The American Conservative jde o trefné vyjádření toho, co se skutečně děje, protože EU „není ochotná si přiznat, že centralizace již zašla příliš daleko“. 

Wirtz poukazuje na výsledky průzkumů veřejného mínění od Pew Research Center, které říkají, že referendum o členství v Unii by si přálo 58 % Řeků, 57 % Italů, 61 % Francouzů, asi polovina Němců a 61 % Španělů. „Je třeba zmínit, že jen malá část společnosti v těchto zemích skutečně požaduje odchod z EU. Dokonce i v Polsku, na které je vyvíjen značný tlak z Bruselu, tvoří euroskeptici jen asi 10 % společnosti,“ píše Wirtz. Dodává však, že euroskepse je nyní vyšší než v letech 2008–2014 a pokud by měla přijít další krize, situace bude pravděpodobně eskalovat. Pew navíc zjistil, že jen asi 20 % lidí v EU podporuje další integraci, kterou ale prosazuje většina politiků a úředníků v Bruselu. 

„EU si nechce získat zpět důvěru lidí tím, že by přehodnotila proces integrace, ale naopak jej posiluje. Mantru „více Evropy“ opakuje i francouzský prezident Emmanuel Macron, který například v Evropské radě požadoval zavedení takzvané digitální daně, která by se týkala firem jako Google, Amazon a Facebook. Volá také po vytvoření společného ministerstva financí a rozpočtu eurozóny, chce zavést minimální mzdy, které by obnovily evropský sociální model,“ píše The American Conservative. Macron pak podle něj potřebuje na splnění svých plánů dvě věci.

První z nich je spolupráce Německa, protože „pokud se Paříž a Berlín na něčem shodnou, Brusel to obvykle udělá“. Německu nyní vládne „bezobsažná a čistě oportunistická vláda“ a Macron by tak „neměl mít problém s prosazením svých požadavků“. Fakticky se z něj totiž díky situaci v Německu stal neoficiální vůdce Evropy a jeho dominance „je zřejmá jak v Paříži, tak v Berlíně“, míní američtí konzervativci. 

Vedle dosažení spolupráce s Německem se Macron také musí vypořádat s euroskeptiky v některých zemích EU. Snaží se vyvolat diskusi o budoucnosti Evropy, ale „jeho kroky mohou působit kontraproduktivně“, což ukázala například referenda v Nizozemí v roce 2005 či v Dánsku v letech 1992 a 2000. The American Conservative považuje za Macronova bruselského spojence mimo jiné našeho premiéra Andreje Babiše, který „prosazuje legislativu, která by velmi ztížila referendum o členství v EU zvýšením nutného počtu lidí, kteří referendum požadují“. Czexit je tak „na papíru“ stále možný, nicméně mu stojí v cestě všechny možné překážky. 

„Pokud něco víme o vládcích Francie, je to jejich tendence k přehnanému pocitu podpory ze strany běžných lidí,“ tvrdí Wirtz. Podle něj je dost dobře možné, že Macron skutečně skončí jako jediný evropský vůdce, který má skutečný vliv. Nicméně politické nepokoje v zemích jako Polsko a Itálie a odpor menších zemí jako Nizozemí či Dánska mu jeho plány „více Evropy“ budou značně komplikovat.

Zdroj: The American Conservative


 

Čtěte více:

Tradiční reklama pod útokem technologií. Přežijí dinosauři?
07.04.2018 19:15
Při budování největší světové reklamní agentury musel generální ředite...
Trump a Si si rozumějí: Málo koláčů za hodně práce
08.04.2018 18:21
Trumpova administrativa na chvíli vytrhla čínské politiky z rovnováhy....
Víkendář: Saúdská Arábie se topila ve „zlatu“, ale skončí jako Španělsko šestnáctého století
07.04.2018 10:02
Ekonomika Saúdské Arábie se kvůli vývoji na ropném trhu nachází v rece...
Demokracie upadá. Mladí lidé emigrují. Přesto nejspíš znovu zvolí Orbána
08.04.2018 10:18
V roce 1988 poslal disidentský absolvent maďarské univerzity Georgu So...

Váš názor
  • Babiš k EU pro MF Dnes
    12.04.2018 8:46

    "Co se týče zahraniční politiky, tak myslím, že jsem tam dostatečně ukázal, že jsem proevropský. Ale zároveň jsem kritik EU. Odmítám evropskou politickou komisi, odmítám diktát Evropské komise, nechci, aby nám tady stále diktovali nějaké věci. Chci, aby byl vliv členských států podstatně větší než předtím"
    AB
  •  
    11.04.2018 12:23

    Většina lidí není proti EU jako takové. Avšak nevoli v nich vzbuzují její lídři, jež činí z EU nereformovatelnou. Nebo se snad někdo domnívá, že jsou schopni svoji politiku reformovat ve smyslu více národa a méně Evropy a potlačit tak centralistické řízení? Nebo se snad někdo domnívá, že jsou schopni potlačit politiku nespravedlivých a podvody zavádějících dotací? Nebo se snad někdo domnívá, že jsou schopni transformace kvót a Dublinu IV a snažit se řešit uprchlickou krizi v místě jejího vzniku s účinnou obranou Schengenu? Kdepak ty věci. Na pohádky voliči nevěří a proto volí tak, jak volí.
    rejpal
    • Zyx
      12.04.2018 8:52

      Ty a Tvůj vůdce Okamura k té většině napatříš.
      Velkamedvědice
      • Velkamedvědice
        12.04.2018 9:44

        Jak si můžeš být tak jistý? To se domníváš, že odpovídáš ve stylu svého vzoru Václava Havla? Musím ho proti tobě obhajovat.
        Kalka.
        • Re: Velkamedvědice
          12.04.2018 10:06

          Já si myslím, že bys měla navštívíit lékaře. Pleteš si mě s Havlem.
          Velkamedvědice
      • Babiš k vládě s důvěrou pro MF Dnes
        12.04.2018 8:57

        „Pro mě je preferovaným řešením získat důvěru vládě. Uvidíme, s kým ji můžeme získat. Možná ještě někdo změní názor. Vy prostě potřebujete slyšet, že jo, abyste mohli od rána do večera řvát, že jsme to udělali s extremisty. Podle vás je tady nějakých 900 tisíc lidí extremisty. Tak buď máme tu svobodu a demokracii, když o tom tak stále mluvíte, nebo jsou lidé volící tyto strany co? Jsou méně než vy? Nebo kdo? My si můžeme vybrat, jestli budeme vyjednávat ještě měsíce, nebo jestli skutečně najdeme možnost, aby ta vláda konečně získala toleranci a mohla normálně pracovat jako doposud“.
        AB
        • Re: Babiš k vládě s důvěrou pro MF Dnes
          12.04.2018 9:07

          9 procent národa extremistů je běžná stav. Slovo je dělá chlapa...Babiš 14.10.2017 11.4.2018 23:08 Takže ještě jednou. Ve vládě nebudeme s komunisty, ani s Okamourou a samozřejmě ani s Kalouskem.....I když chápu, že člověk, co se podepíše za hodinu třemi nicky netuší, co je čest
          Velkamedvědice
          •  
            12.04.2018 9:14

            Vznikne jednobarevná menšinová vláda ANO s důvěrou bez vládní účasti KSČM a SPD. Už je to jasné?
            AB
            • Monika
              12.04.2018 9:21

              To už dávno v parlamentu funguje. Je to jasné?
              Velkamedvědice
              •  
                12.04.2018 9:27

                Důvěru vládě parlament zatím nevyslovil a tudíž vláda s důvěrou neexistuje. Existuje však hlasovací parlamentní většina. A na ní je založena podstata parlamentní demokracie. V minulosti tomu nebylo jinak.
                AB
                • multinick
                  12.04.2018 9:35

                  Tobě se líbí vláda stíhaného stbáka podporovaná extremisty, mě ne. Mám právo na svůj názor. A umím se podepsat.
                  Velkamedvědice
                  •  
                    12.04.2018 9:46

                    Voliči rozhodli tak, jak rozhodli. Za 3,5 roku jsou nové parlamentní volby, voliči opět nějak rozhodnou. Naučil jsem se s tím žít a nečiní mi to žádné potíže.
                    AB
                    •  
                      12.04.2018 9:55

                      Jako přirozeného voliče extremistů tvůj postoj chápu. Já vidím , že Babiš nedostal více jako 30% a je to jen o jednom člověku, která není schopen setavit vládu. Normální prezident, byl určil dalšího. Prezident, který má republiku jen jako nástroj k vyřizování osobních účtu ne. Vítězstvá ANO nezpochybňuje nikdo. Ve chvíli, kdyby kdokoli z té strany nahradil předsedu ANo ve finkci premiéra, je vláda okamžitě setavena a všichni to vědí. Jen se potvrzuje, že ANI není politická strana, ale projekt jednoho muže, jak udělat z Česka jednu jeho fy. Nestačí mít nejvíce hlasů, ale být přijatelný více jako pro povinu. Paroubek to respektoval.
                      Velkamedvědice
                      •  
                        12.04.2018 10:05

                        Zkus o tom přesvědčit členskou základnu ANO.
                        AB
                        • už nevím, jak tě oslovovat
                          12.04.2018 10:08

                          V příspěvku jsem vysvětlil, že ANO je marketingový projekt Bureše. Není koho přesvědčovat.
                          Velkamedvědice
                          •  
                            12.04.2018 11:01

                            ANO sestavuje vládu jako vítěz voleb a z pověření nově zvoleného prezidenta. A jestli voliči volili hnutí nebo projekt na tom nic nezmění.
                            AB
    • Klidně mlžeš opěvovat Zemana a vykřikovat o referendu
      12.04.2018 8:31

      Ty máš lidi opravdu za blby a jen se ztrapn'uješ. Dokonce i polomozek pozná kdo jsi. Ale ten rejpal ti tedy sedí. Můžeš nám prozradit kdo vyhraje tu válku. Už máš taky vykopaný kryt se zásobami, jak radí svým věrným veliký Putin. Stejně jim to bude platný jako kadibudka na zahradě - taky na h....
      ZYX
Aktuální komentáře
25.04.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.