Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dlouhodobá návratnost akcií bude slušná. Kartami by zamíchala recese, či technologický boom

Dlouhodobá návratnost akcií bude slušná. Kartami by zamíchala recese, či technologický boom

29.06.2018 18:46

V globální ekonomice je velmi pravděpodobně už hodně dlouho převis zamýšlených úspor nad zamýšlenými investicemi. Pokud je nějaké komodity nadbytek, její cena klesá. Už dlouhé roky, či vlastně desetiletí jdou dolů i sazby a výnosy řady aktiv. Jde o jeden z rozhodujících faktorů, který musíme při dlouhodobém investování brát v potaz.

Před časem jsem tu prezentoval očekávanou návratnost hlavních skupin investičních aktiv tak, jak ji vidí JPMorgan. Jeho pohled v principu odpovídá výše uvedenému: Žijeme a dál budeme žít v prostředí nižších výnosů – tedy vyšších cen aktiv relativně k tomu, jaký tok hotovosti se od nich dá očekávat. A vyšší ceny aktiv znamenají, že hlavní žně už jsou za námi. Podívejme se dnes na podobný pohled, tentokrát od švýcarského Pictetu. První graf ukazuje očekávání budoucí návratnosti týkající se dlouhé řady investičních aktiv a spolu s ní i historické riziko:

0

Nejvyšší návratnost by podle tohoto pohledu měla být realizována u private equity, asijských akcií (mimo Japonsko) a akcií evropských malých společností. V těsném závěsu za nimi jsou akcie US malých firem, celý americký trh, trh evropský a za ním japonské a UK akcie. Ty byly historicky z této skupiny zdaleka nejméně rizikové, ale kvůli brexitu buďme při nějaké extrapolaci v tomto případě hodně opatrní.

Zajímavé je, že globální a americké obligace s vysokým výnosem (tj. junk) a hedge fondy by měly vynášet zhruba to, co akciové trhy v Japonsku, eurozóně a UK, ovšem s mnohem nižším rizikem (pokud tu je historie nějakým vodítkem). Pokud by se pak očekávání Pictet měla naplnit i jinde, úplně stranou by investoři měli nechat evropské obligace s vysokým výnosem, protože ty jsou relativně ke zbytku tohoto segmentu trhů mnohem rizikovější, ale budou nabízet nižší výnos.

Druhý obrázek porovnává očekávané návratnosti (červené body) a průměrnou návratností od roku 1950 (šedé body) a návratností realizovanou za posledních deset let (modré body). Nejvyšší jsou v tomto grafu s menším počtem skupin aktiv očekávané návratnosti u US, UK a japonských akcií, ale bez výjimky se nachází pod historickými standardy.

0
S ohledem na to, jak vysoké jsou nyní valuace (tj., obrácená strana nízkých výnosů) a jaké zisky si akciové trhy připsaly během pokrizových let, nejsou, myslím, uvedená očekávaná čísla nijak černým scénářem. Spíše naopak. Z fundamentálního hlediska tu v podstatě hovoříme o tom, že valuace už nahoru moc jít nemohou, spíše budou korigovat, nebo stagnovat. Ceny akcií tak budou taženy růstem ziskovosti. Pokud by tak návratnosti měly převýšit ty očekávané, musel by přijít nečekaný ziskový boom. O něm lze uvažovat zejména v souvislosti s penetrací nových technologií do výroby a ekonomiky jako celku, ale jak jsem parafrázoval nedávno, „nové technologie jsou zatím vidět všude, jen ne na produktivitě“.


 

Neměli bychom také zapomínat, že za výše uvedenými průměrnými návratnostmi se mohou v reálu skrývat velké vlny. Na mysli mám zejména možný útlum, či dokonce recesi vedoucí k propadu trhu, ale následně k vytvoření atraktivních nákupních příležitostí. S pokusy časovat trh se ale musí hodně opatrně. Mnoho toho pak lze ještě dodat ohledně zmíněného převisu (zamýšlených) úspor, ale o tom až někdy jindy.

 


Čtěte více:

Nové technologie jsou vidět všude. Jen ne tam, kde by to bylo nejvíce potřeba
15.06.2018 17:50
Podle některých ekonomů byl pro globální ekonomiku počátek letošního r...
Deutsche Bank v USA neprošla druhou částí zátěžových testů
29.06.2018 8:36
Americká součást německého finančního ústavu Deutsche Bank v USA nepro...
EU bude moci zřídit centra k rychlému určení, kdo má nárok na azyl
29.06.2018 8:54
Premiéři a prezidenti zemí Evropské unie po zhruba devíti hodinách kom...
Česká ekonomika dále zpomaluje
29.06.2018 10:42
Česká ekonomika si podle zpřesněných údajů statistického úřadu vedla v...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data