Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Mohou být mimořádně nízké úrokové sazby kontrakční?

Mohou být mimořádně nízké úrokové sazby kontrakční?

30.09.2019 6:55

Reálný (inflačně očištěný) výnos z desetiletých amerických poukázek je momentálně na nule a extrémně nízký byl už po většinu uplynulých osmi let. Mimo Spojené státy má zase 40 % dluhopisů investičního stupně záporné nominální výnosy. Nejnověji pak Evropská centrální banka dál snížila svou depozitní sazbu na -0,5 % v rámci nového balíku ekonomických stimulačních opatření pro eurozónu.

Nízké úrokové sazby se tradičně považují za přínos pro hospodářský růst. Náš aktuální výzkum ale naznačuje, že tomu tak být nemusí. Mimořádně nízké úrokové sazby mohou naopak zvyšováním tržní koncentrace vést k pomalejšímu růstu. Pokud je tato argumentace správná, plyne z ní, že další snižování úrokových sazeb globální ekonomiku před stagnací nezachrání.

Tradiční názor má za to, že když klesnou dlouhodobé sazby, zvýší se čistá současná hodnota budoucích peněžních toků, takže je pro firmy atraktivnější investovat do technologií zvyšujících produktivitu. Nízké úrokové sazby mají tudíž na ekonomiku expanzivní účinek prostřednictvím silnějšího růstu produktivity.

Mají-li však nízké úrokové sazby rovněž opačný strategický účinek, motivaci firem investovat do posilování produktivity oslabují. Jak se dlouhodobé reálné míry blíží k nule, tento strategický kontrakční efekt navíc převládá. V dnešním prostředí s nízkými úrokovými sazbami tak další pokles sazeb pravděpodobně snížením růstu produktivity zpomalí ekonomiku.

Tento strategický účinek se projevuje skrze odvětvovou konkurenci. Přestože nižší úrokové sazby povzbuzují k větším investicím všechny firmy v odvětví, pro lídry na trhu je tato pobídka silnější než pro peloton. V sektorech proto postupem času sílí monopolní rysy, jak klesají dlouhodobé sazby.

Náš výzkum naznačuje, že sektoroví lídři a jejich pronásledovatelé se vzájemně strategicky ovlivňují v tom smyslu, že při rozhodování o své investiční politice pečlivě zvažují politiku toho druhého. Konkrétně dochází k tomu, že jedničky v odvětví reagují na pokles úrokových sazeb silněji, což pronásledovatele odrazuje a přestávají investovat, neboť lídři získávají příliš velký náskok. A jelikož lídři pak nečelí žádné vážné konkurenční hrozbě, i oni nakonec přestávají investovat a stávají se „línými monopolisty“.

Možná nejlepší analogií jsou dvě běžkyně soupeřící v nekonečném závodu na atletickém oválu. Kdo jako první dokončí kolo, získává cenu. A právě současná diskontovaná hodnota těchto potenciálních cen běžkyně pobízí, aby usilovaly o zlepšení svého postavení.

Předpokládejme dále, že se v průběhu závodu sníží úroková sazba užívaná k diskontování budoucích cen. Obě soupeřky by chtěly běžet rychleji, protože hodnota budoucích cen je dnes vyšší. To je tradiční ekonomický účinek. Jenže závodnice v čele má větší motivaci běžet rychleji, protože má k cenám blíž, a je tedy pravděpodobnější, že je získá.

Běžkyně v čele proto zvýší tempo o něco víc než její pronásledovatelka, která ztrácí motivaci, protože slábne pravděpodobnost, že soupeřku dožene. Pokud je takový odrazující účinek dostatečně silný, ztrácející běžkyně závod jednoduše vzdá. Jakmile k tomu dojde, vítězící běžkyně také zpomalí, protože pominula konkurenční hrozba. Náš výzkum přitom naznačuje, že jakmile se úroková míra užívaná k diskontování hodnoty cen přiblíží nule, tento strategicky demotivační účinek převládne.

V ekonomice skutečného světa bude tento strategický účinek patrně ještě silnější, protože lídři a jejich pronásledovatelé v průmyslových odvětvích před sebou v praxi nemají tytéž úrokové sazby. Pronásledovatelé obvykle platí určité rozpětí nad úrokovou sazbu, již platí lídři na trhu – a když úrokové sazby klesají, toto rozpětí má sklon přetrvávat. Strategicky kontrakční dopad nízkých úrokových sazeb by takové zvýhodnění sektorových lídrů co do nákladů na financování dále posílil.

Tento kontrakční efekt pomáhá vysvětlit řadu důležitých vzorců dění v globální ekonomice. Zaprvé, pokles úrokových sazeb, který začal zkraje 80. let, se spojuje s rostoucí tržní koncentrací, stoupajícími zisky firem, slabší dynamikou podnikání a ubývajícím růstem produktivity. To vše je s naším modelem v souladu. Našemu modelu navíc odpovídá průběh agregátních trendů: data ukazují vzestup tržní koncentrace a ziskovosti od 80. let až za rok 2000 a počínaje rokem 2005 zpomalení růstu produktivity.

Zadruhé, tento model vytváří určité jedinečné empirické předpovědi, které vůči datům testujeme. Například burzovní portfolio bohaté na odvětvové lídry a chudé na jejich pronásledovatele generuje kladné výnosy, když klesají úrokové sazby. Ještě důležitější je, že tento účinek sílí o to víc, když je míra už od počátku nízká. I to je v souladu s tím, co model předpovídá.

Kontrakční účinek mimořádně nízkých úrokových sazeb má významné důsledky pro globální ekonomiku. Naše analýza naznačuje, že vzhledem k tomu, že úrokové sazby už jsou krajně nízké, další pokles bude mít skrze zvýšenou tržní koncentraci a nižší růst produktivity negativní ekonomický dopad. Nižší úrokové sazby tedy zdaleka nemusí globální ekonomiku zachránit, naopak by jí mohly způsobit větší bolesti.

liu

Ernest Liu je profesorem v Bendheimově centru pro finančnictví při Princetonské univerzitě.

mian 

Atif Mian je profesorem na Princetonské univerzitě a ředitelem Centra Julisových-Rabinowitzových pro veřejnou politiku a finančnictví při Fakultě Woodrowa Wilsona.

sufi 

Amir Sufi je profesorem ekonomie a veřejné politiky na Boothově fakultě podnikání Chicagské univerzity.

Copyright: Project Syndicate, 2019.

www.project-syndicate.org

 
 
 

Čtěte více:

Pomalé zelenání financí
01.09.2019 18:38
Někteří vlivní hráči globální ekonomiky stojí v čele posunu směrem k č...
Zkrachovalá optika centrálního bankovnictví
06.09.2019 5:57
Bývalý ministr financí USA Lawrence H. Summers a ekonomka Anna Stansbu...
Draghiho nebezpečné loučení
12.09.2019 6:18
Mario Draghi riskuje, že v posledních týdnech svého osmiletého funkční...
Poučí se konečně MMF z Argentiny?
18.09.2019 5:41
Politicky nezvladatelná krize zahraničního zadlužení Argentiny působí ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m