Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dokážou USA a Čína uzavřít dohodu?

Dokážou USA a Čína uzavřít dohodu?

09.10.2019 11:27

Oslavy připomínající 70. výročí založení Čínské lidové republiky jsou za námi, a tak je načase znovu zaměřit pozornost na čínsko-americkou obchodní válku. Tento konflikt dost možná co nevidět půjde do finále. Příští kolo vyjednávání by mohlo být poslední reálnou příležitostí najít východisko z tohoto zapeklitého obchodního, technologického a obecněji ekonomického sporu, jenž obě země stravuje.

Pokud se řešení nenajde, svět by se měl začít připravovat na nejhlubší výmoly pod koly ekonomiky od globální finanční krize roku 2008. Existuje reálné riziko, že Amerika sklouzne do recese a globální ekonomika zažije širší rozpojení, které napustí čínsko-americké vztahy jedem daleko do budoucnosti. V obou zemích také pro nacionalistické voličstvo sílí příležitost prohlašovat, že konflikt je nevyhnutelný.

Obchodní válka doposud prošla čtyřmi fázemi. První začala loni v březnu, když americký prezident Donald Trump oznámil první kolo dovozních cel na čínské zboží. Druhou fázi zahájil „argentinský reset“ loni v prosinci na summitu G20 v Buenos Aires, kde Trump a čínský prezident Si Ťin-pching oznámili, že do 90 dní uzavřou dohodu. Toto příměří se zhroutilo počátkem letošního května, kdy se strany vzájemně obvinily, že ten druhý požadoval na poslední chvíli zásadní změny v návrhu dohody.

Třetí fáze by se dala nejlépe popsat jako „léto naší nespokojenosti“: Spojené státy zavedly nové kolo dovozních cel a Čína je v témže rozsahu opětovala a současně odpověděla na americký „seznam subjektů“. V reakci na zařazení společnosti Huawei a dalších pěti čínských technologických firem na černou listinu hrozí poeticky nazvaný čínský „seznam nespolehlivých subjektů“ cíleným vylučováním amerických firem.

Proč by měl někdo za takového vývoje očekávat, že příští kolo rozhovorů uspěje?

V prvé řadě platí, že v nesnázích je jak ekonomika USA, tak Číny. V USA pesimismus nad vyhlídkami ekonomiky posílila nedávná chabá čísla ohledně výroby a zaměstnanosti v soukromém sektoru. Kdyby se poměry dál zhoršily, do ohrožení by se dostala Trumpova kandidatura na znovuzvolení v listopadu 2020. Rovněž prezidenta Sia by oslabilo jakékoli významnější zpomalení v předvečer oslav stoletého výročí Komunistické strany Číny v roce 2021, které budou předehrou k jeho kandidatuře do už beztak kontroverzního třetího funkčního období, které by začalo rokem 2022.

Každá ze stran veřejně prohlašuje, že obchodní válka poškozuje druhou stranu. Samozřejmě ale poškozuje obě, neboť destabilizuje trhy, ničí podnikatelskou důvěru a podkopává růst. Každá ze stran také tvrdí, že disponuje ekonomickou odolností potřebnou k tomu, aby přestála vleklý konflikt. U této otázky není jasné, kdo má pádnější argumenty. Amerika je na obchodu nesporně méně závislá než Čína, ale ta, ač oslabena špatnými rozhodnutími v domácí politice z doby před obchodní válkou, má stále k dispozici silnější fiskální, monetární a úvěrové nástroje.

Každopádně si obě strany uvědomují, že si vzájemně drží ekonomický revolver u hlavy. Vzdor politickým pózám tudíž Trump i Si v posledku chtějí dohodu. Navíc její uskutečnění potřebují do konce roku, aby předešli další újmě v důsledku velkých vzestupů celních sazeb, aktuálně plánovaných na 15. prosince. Takový harmonogram vyžaduje, aby obě strany začaly okamžitě podnikat symbolická i věcná opatření.

Jako první krok by Čína měla navrhnout dohodu s použitím téhož textu jako v předchozím návrhu čítajícím 150 stránek, leč s úpravami, které uspokojí její tři „červené čáry“. Konkrétně by Čína měla odstranit americká ustanovení umožňující po podpisu dohody zachovat cla a jednostranně je opět zavést, pokud USA usoudí, že Čína dohodu nectí. Zároveň by Čína měla přidat závazek, že bude dohodu uskutečňovat „v souladu se svými ústavními, zákonnými a regulatorními procesy“.

Zadruhé, Čína by měla zlepšit svou původní nabídku postupného snížení bilaterálního obchodního schodku o 200 miliard dolarů. Tento bod vyjednávání se zakládá na mizerném ekonomickém uvažování, ale pro Trumpa je důležitý osobně i politicky.

Zatřetí, Čína se sice bude chtít vyhnout zákazu státních subvencí do čínského průmyslu a podniků, ale musí z návrhu dohody zachovat stávající ustanovení o ochraně duševního vlastnictví a zákazu nucených transferů technologií. Nadto by snad bylo možné, aby každá ze zemí deklarovala své stanovisko ke státní průmyslové politice v oficiálním komuniké, které doprovodí podpis dohody. Takové prohlášení by dokonce mohlo specifikovat vnitrostátní a mezinárodní rozhodčí mechanismy, které se použijí k vymáhání všech relevantních zákonů o konkurenční neutralitě.

Začtvrté, obě strany musí vytvořit pozitivnější politickou atmosféru. V posledních týdnech se objevily náznaky, že se tak možná děje, včetně zářijových zpráv o obnovených čínských nákupech amerických sójových bobů. Ty jsou sice stále výrazně pod historickými úrovněmi, ale nárůst Trumpovi pomůže utišit rozzlobené zemědělce v jeho voličské základně. USA zase odložily 5% zvýšení celních sazeb, původně plánované na 1. října. Některým americkým firmám by také pomocí výjimek mohly umožnit prodávat společnosti Huawei vstupy, které nejsou citlivé.

Zapáté, obě strany by za poslední šanci k podpisu dohody měly považovat summit Asijsko-pacifického hospodářského společenství, který se uskuteční 14.-16. listopadu v Santiagu. V návaznosti na jednání, která tento měsíc vedou na vysoké úrovni místopředseda čínské vlády Liou Che a americký obchodní zástupce Robert Lighthizer, by se přetrvávající problémy měly vyřešit začátkem listopadu v Pekingu. Uzavřít dohodu před Dnem díkůvzdání bude podstatné pro upevnění americké obchodní a spotřebitelské důvěry s ohledem na vánoční sezónu.

Jsem jedním z mála komentátorů, kteří celý rok tvrdí, že navzdory politickým ohňostrojům je s ohledem na fundamentální Trumpovy a Siovy zájmy spíše pravděpodobné, že dospějí v dohodě. Nedávno vyhlášený průběh úkonů směřujících ke zbavení Trumpa funkce by však tomuto procesu mohl udělat čáru přes rozpočet. Oslabený Trump se může cítit povzbuzen zaujmout k Číně tvrdší postoj, než by americké ekonomické zájmy vyžadovaly. Při zohlednění všech okolností si však Trump stále nemůže dovolit riskovat v roce 2020 recesi, takže pravděpodobnost je stále spíše na straně dohody.

Nicméně nezvládnutí příštích dvou rozhodujících měsíců by stále ještě mohlo zapříčinit zhroucení celého procesu. Obě strany už strávily mnoho času přípravou plánu B na rok 2020: odvázat ze řetězu běsy ekonomické války, podněcovat nacionalistické sentimenty a z nastalých škod obviňovat druhou stranu. Kdyby k tomu mělo dojít, riziko recese v USA, Evropě a Austrálii bude příští rok vysoké, byť Čína by se snažila domácí újmu mírnit další fiskální a měnovou stimulací.

Volba, před níž dnes USA a Čína stojí, je neúprosná. Pro zbytek světa nemůže být v sázce víc.

0

Kevin Rudd, bývalý premiér Austrálie, je prezidentem Institutu politik organizace Asia Society se sídlem v New Yorku.

Copyright: Project Syndicate, 2019.
www.project-syndicate.org



 
 

Čtěte více:

Mohou být mimořádně nízké úrokové sazby kontrakční?
30.09.2019 6:55
Reálný (inflačně očištěný) výnos z desetiletých amerických poukázek j...
Prezident EIB: Jak financovat přechod na zelenou energii
28.09.2019 16:47
Vedoucí světoví představitelé se tento týden sešli v sídle Organizace ...
Globální ústup od volného obchodu
02.10.2019 13:01
Administrativa amerického prezidenta Ronalda Reagana v 80. letech donu...
Jak předejít digitálnímu feudalismu
04.10.2019 10:57
Využívání a zneužívání dat ze strany Facebooku a dalších technologický...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data