Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Valuace akcií, historické zkušenosti a index utrpení

Valuace akcií, historické zkušenosti a index utrpení

17.10.2019 18:05

Před časem jsem tu psal, že současné valuace jsou z fundamentálního hlediska nepochopitelně vysoko. PE indexu S&P 500 od té doby nekleslo, drží se nad hodnotou 17 (počítáno na základě zisků očekávaných během následujících 12 měsíců). Na mém pohledu se ale také nic významného nemění, jsme tedy s trhem stále v určitém názorovém nesouladu. Řada ostatních si ale nemyslí, že by valuace a ceny byly nějak přehnaně vysoko, dnes bych se rád věnoval dvěma takovým případům.

Za prvé, dividendové výnosy jsou „mimořádně vysoko“

CNBC píše o tom, že podle Bank of America Merrill Lynch není třeba moc přemýšlet nad tím, že akcie jsou relativně k dluhopisům atraktivní. Nastal totiž „ojedinělý jev“, když se dividendové výnosy akcií dostaly nad výnosy dlouhodobých vládních obligací. Bank of America Merrill Lynch tvrdí, že akcie si v minulosti po takovém zlomu vedly lépe než dluhopisy v 94 % případů.

Na počátku týdne dividendový výnos indexu S&P 500 dosáhl konkrétně 1,8 %, zatímco desetileté vládní obligace se obchodovaly s výnosem 1,73 %. Bank of America Merrill Lynch dokonce tvrdí, že investoři by ve světle této situace měli upustit od pravidla, které říká, že je dobré držet alokaci 60/40. Tedy mít 60 % portfolia v akciích a 40 % v dluhopisech. Na to jsou prý akce nyní příliš atraktivní.

Tohle je jedno z mých oblíbených témat, protože mimo jiné ukazuje, jak ošemetné je dívat se do „selektivní“ historie a dělat z toho silné závěry pro současnost. Zde je situace konkrétně taková, že zhruba od padesátých let jsou dividendové výnosy skutečně obvykle pod výnosy vládních obligací a současný stav je tak anomálií vybízející k nákupu akcií. Jenže pokud se podíváme na historii delší, zjistíme, že před druhou světovou válkou byly naopak dividendové výnosy běžně nad výnosy vládních obligací. Můžeme se tak bavit o tom, zda náhodou naopak nekončí jedno dlouhé poválečné „nestandardní“ období a nevracíme se naopak ke standardu vyšších dividendových výnosů.

V této diskusi by nakonec byl stejně nejdůležitější pohled na to, co vlastně táhne (relativní) výši dividendových výnosů. Je to očekávaný růst zisků/dividend, bezrizikové sazby (tedy právě výnosy vládních obligací) a rizikové prémie. A lze lehce ukázat, že pokud se pohybujeme v prostředí utlumeného růstu s nevysokou inflací, je poměr „dividendové výnosy > výnosy vládních obligací“ fundamentálně plně namístě. Tedy žádná anomálie.

Valuace a index utrpení

Druhé valuační měřítko, na které chci dnes poukázat, je hodně netradiční. Používá jej pan Ed Yardeni, který srovnává výši PE s takzvaným indexem utrpení (MI). Tedy se sečtenou mírou inflace a nezaměstnanosti. Logika by měla být asi taková, že čím lépe na tom ekonomika je (index je nižší, protože je nízká nezaměstnanost a zároveň inflace), tím vyšší mohou být valuace. A naopak. Pohled na data tuto logiku v principu ospravedlňuje: Na počátku osmdesátých let byl index zejména kvůli vysoké inflaci vysoko, valuace mimořádně nízko. Pak začal index klesat a valuace růst až do roku 2000. Pak se směry pohybu prohodily, dalším zlomem trendu byl zhruba rok 2010, po němž index opět klesá a PE roste.

Pan Yardeni dělá následně to, že obě hodnoty sečte. PE nyní dosahuje 17 a zmíněný index zhruba 5, takže dohromady dávají číslo 22. Dlouhodobý průměr součtu se pak pohybuje na hodnotě 23,9. Takže z tohoto pohledu není valuace trhu nijak našponována – s ohledem na výši nezaměstnanosti a inflace by PE mohlo být ještě o 2 body výše a teprve bychom se dostali na historický průměr onoho součtu.

Jde samozřejmě o měřítko nepřímé – PE přímo závisí na očekávaném růstu zisků a požadované návratnosti, nezaměstnanost a inflace jsou proměnné, které na jejich výši jen nepřímo ukazují. Jak jsem ale uvedl výše, dlouhodobé trendy v pohybu indexu a PE jsou zajímavé a tak současný stav může trochu uklidnit ty, kteří se bojí bublin. Ovšem tento přístup má jednu slabinu, která je podle mne v současné době obav z japonizace té, či oné ekonomiky stále hodně relevantní. Ta slabina je zřejmá z jednoduchého extrémního příkladu:

Co kdybychom se nyní dostali do poptávkové deflační spirály, kdy by nezaměstnanost vzrostla, ale ceny klesaly tak, že by onen index vykazoval velmi nízké hodnoty. Podle historické logiky sedmdesátých/osmdesátých let by svou „optimistickou“ výší (respektive níží) ospravedlňoval vysoká PE, i když by se ekonomika topila v deflační spirále. Jde o extrémní příklad, ale ukazuje na ono slabé místo, které se v kostce odvíjí od toho, že neplatí „čím větší pokles cen“ tím lépe pro celou ekonomiku a následně akcie.


Čtěte více:

Akcie, která prý může potopit celý trh
18.09.2019 17:47
Jeden z nejpopulárnějších akciových příběhů současných dnů se jmenuje ...
Kontrariánská investiční sázka na „riflový cyklus“
02.10.2019 17:38
Investiční společnost D.A. Davidson před několika dny začala s pokrývá...
Pod Microsoftí svící největší investiční tma?
09.10.2019 17:44
CNBC informuje o tom, že společnost Jefferies výrazně změnila svůj poh...
Perly týdne: Panika není strategie, podmínka další rally a my chceme zvážit Standu
11.10.2019 13:02
Malá velká investiční příležitost, příliš úzký růst, Panika není strat...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:23Japonský jen slábne i s vyššími sazbami. Akcie v Evropě beze směru  
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení