Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Německá čísla nepřesvědčila

Rozbřesk: Německá čísla nepřesvědčila

06.12.2019 9:25
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Kdo chce číst jen o dobrých zprávách, tak by asi neměl příliš pečlivě sledovat dění u našich německých sousedů. Po lehce nadějném Ifu jsou totiž další nová čísla spíše negativní. Začněme novými průmyslovými zakázkami, jejichž zářijové výsledky vzbudily naději, že se vše v dobré obrací. Ty říjnové už zdaleka tak pozitivně nevypadají, neboť se oproti září snížily o 0,4 % a v meziročním vyjádření jejich propad zrychlil na 5,5 %.

Nižší zájem o německé zboží mají zejména mimoevropští zákazníci. Naproti tomu ti evropští zvýšily své objednávky o 11,1 %, nicméně na obrat do černých čísel ani takto vysoký nárůst nestačil. Německo tak i nadále pociťuje útlum světového obchodu a vzhledem ke své silné exportní orientaci je na takový vývoj také extrémně citlivé. Říjnové zakázky tedy zatím nepřesvědčily, že by se německý průmysl už dostal z recese, a jak je vidět z prvních listopadových čísel z automobilového průmyslu, světlo na konci tunelu nezablikalo ani tentokrát. Po předchozím propadu o více než 5 % se tentokrát výroba osobních automobilů snížila meziročně o 7,7 %. Tak slabý výsledek v tak silném průmyslu jen potvrzuje, že se významná část zpracovatelského průmyslu zatím ještě zdaleka nedostala z nejhoršího. Na druhou stranu, při pohledu na vývoj poptávky na nejvýznamnějších automobilových trzích, nejde až o tak velké překvapení.

Vzpruhy se německá ekonomiky od svého průmyslu hned tak nedočká, a tak musí spoléhat především na obchod, respektive na své spotřebitele. Ale aby nebyl všem nepříjemným zprávám konec, ani říjnový maloobchod nedopadl zrovna nejlépe. Tržby obchodníků propadly meziměsíčně o téměř dvě procenta a v meziročním vyjádření se jejich růst zpomalil z 3,4 % na 0,8 %. Zajímavé bylo, že slabší poptávku v tomto měsíci zaznamenaly v podstatě všechny obchody, včetně těch internetových. Je to samozřejmě jedno číslo v jinak pozitivní řadě, takže nemá v tuto chvíli smysl vyvolávat paniku, ale spíše jen zpozornět. Přece jen je to právě obchod či přesněji domácí spotřebitelská poptávka, na kterou se v tuto chvíli sází. Na závěr přece jen něco trochu pozitivního. Do Vánoc zbývá 18 dnů a to je spousta času na to, podpořit německou či naši ekonomiku nákupy v obchodech. 

TRHY

CZK a dluhopisy

Koruna se i během včerejška pohybovala v úzkém pásmu blízko úrovně 25.55 EUR/CZK. Negativní zprávy ze zahraničí ji nechávají více méně v klidu a ty domácí přijdou na řadu až na začátku příštího týdne. Očekávané výsledky průmyslu a dalších odvětví budou nejspíše dostatečně slabé na to, aby ČNB i v prosinci ponechala sazby beze změny. Jediné, co může trhy trochu vystrašit, bude vyšší inflace, nicméně sama centrální banka očekává její výsledek na 2,9 %. A jak je vidět, ani trhy nic od ČNB v nejbližší době neočekávají. 

Zahraniční forex

Libra před britskými volbami sílí a částečně tak tlačí i euro k silnějším hodnotám. Eurodolar se již usadil nad 1,11, byť i za pomoci amerických dat. Ta přijdou na pořad i dnes v podobě oficiálních statistik z trhu práce. Ty by se s ohledem na ukončení stávky v GM měly významně vylepšit (+45 tisíc pracovní míst navíc). Opatrnost je však s ohledem na slabý ADP report na místě, a proto spíše sázíme na trochu slabší přírůstek nových pracovních sil, než si myslí trh. 

Ropa

Ropa Brent se drží nad hranicí 63 USD/barel a vyčkává na rozuzlení zasedání kartelu OPEC. Ten sice včera jednal až hluboko do noci, avšak bez dosažení jasné shody na další podobě produkčních škrtů (nedostatek koncensu ilustruje i překvapivě zrušená tisková konference). I tak se z kusých zákulisních zpráv zdá, že producentské státy jsou nakloněny hlubším produkčním škrtům (z 1,2 na 1,7 mil. barelů denně), a to za předpokladu, že budou striktně plněny individuální produkční kvóty napříč kartelem. 

Klíčovou otázkou dneška, kdy bude pokračovat jednání v širším rámci OPEC+, tak zřejmě zůstává finální rozdělení dodatečných 500 tis. barelů denně mezi členské státy a také délka případného prodloužení škrtů. Nejvážněji se přitom spekuluje o prodloužení pouze do konce března 2020 (konec platnosti dosavadních škrtů). Tím by však kartel do značné míry negoval překvapení z agresivnějšího snížení produkce, neboť by pouze odsunul zásadní rozhodnutí, jak řešit mohutný převis ropy na trzích (až 1 mil. barelů denně) ve druhém čtvrtletí příštího roku. 


 
 
 

Čtěte více:

Petr Dufek: Strach bude největší hybnou silou české ekonomiky v roce 2020
22.12.2019 17:02
Česká ekonomika zpomaluje, průmysl oslabuje a za významný považuje an...
Schůzka OPEC: Výbor doporučil rozsáhlejší snížení těžby ropy
06.12.2019 8:23
Výbor složený ze zástupců Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a j...
Saudi Aramco se upíše za horní cenovou mez, emise bude novým největším IPO světa
06.12.2019 8:47
Primární nabídka akcií saúdskoarabského ropného gigantu Saudi Aramco b...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:23Japonský jen slábne i s vyššími sazbami. Akcie v Evropě beze směru  
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení