Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak může Západ konkurovat Číně?

Jak může Západ konkurovat Číně?

20.12.2019 5:51

V posledních 25 letech se relativní tempa růstu největších světových ekonomik dramaticky mění.  Extrémně rychle rostla během tohoto období zejména šestice rozvojových zemí – Čína, Jihokorejská republika, Indie, Polsko, Indonésie a Thajsko. Naproti tomu bohaté státy G7 zažily zpomalení tempa růstu produktivity práce a jejich celkový podíl na světovém HDP klesl ze dvou třetin na jednu polovinu.

0
Neoklasická růstová teorie, která v tomto období dominovala ekonomickému myšlení, nedokáže tento vývojový zvrat vysvětlit. Člověk, jenž sleduje, jak jihokorejské a čínské firmy triumfují na jednom světovém trhu za druhým, dokáže jen těžko věřit tomu, že západní země budou v příštích letech schopné účinněji konkurovat pouze tím, že zlepší efektivitu vlastních trhů.

Má-li rozvinutý svět zvýšit svou konkurenceschopnost, musíme si na Západě osvojit nové ekonomické myšlení. To znamená lépe pochopit růstový proces a využít těchto vědomostí k rozvoji politik, které ho dokážou urychlit. Navíc bychom si neměli myslet, že tyto znalosti získáme konstruováním stále složitějších a nerealistických matematických modelů.

Začněme u HDP

Vhodným začátkem je měření národního bohatství a skutečnost, že HDP na obyvatele dané země je prostým součtem přidané hodnoty na obyvatele ze všech hospodářských jednotek, zejména firem.

Pak si musíme položit otázku, jak firmy zvyšují přidanou hodnotu na obyvatele. V pozorovatelném světě, tedy nikoliv ve světě dokonalé konkurence, s nímž počítají neoklasičtí ekonomové, to firmy mohou dělat dvěma způsoby. Buď mohou zvýšit efektivitu výroby, jak to učinil Henry Ford, když začal při výrobě automobilů používat montážní linku, anebo zvýšit konkurenční výhodu svých produktů, jak to ve firmě Apple učinil Steve Jobs, když vyvinul iPhone.

Ford i Jobs zvýšili konkurenceschopnost svých firem inovacemi. Země jako Čína a Singapur dělají totéž, přičemž si vypomáhají ponaučeními z rozvinutějších ekonomik. Oba státy označily samy sebe za země inovací a učinily z inovací jádro své vládní politiky.

Zásadní ponaučení

Západní státy tudíž musí pochopit zejména tři věci. Za prvé musí zvýšit tempo inovací, aby mohly lépe konkurovat rychle rostoucím rozvíjejícím se ekonomikám. To bude vyžadovat, aby přišly s politikou, která posílí národní systémy inovací, vzdělání a výcviku a zkvalitní řízení a financování firem. Politika na místní a regionální úrovni by měla tyto cíle podporovat.

Za druhé musí Západ pochopit, že existuje globální žebříček hospodářského rozvoje, jehož příčky představují stoupající úrovně organizační a technologické složitosti a přidané hodnoty na obyvatele. Pro jakoukoliv firmu je složité získat konkurenční výhodu v činnostech, jako jsou výroba levných oděvů nebo skládání elektronických součástek, které mají nízkou přidanou hodnotu na obyvatele, z čehož plynou nízké mzdy a platy. Naproti tomu firmy v oborech typu leteckého či farmaceutického průmyslu mohou získávat značné konkurenční výhody, což vede k vysoké přidané hodnotě na obyvatele, a v důsledku toho i k vysokým mzdám a platům.

Rozvojové země po tomto žebříku rychle šplhají vzhůru a ve stále větší míře přímo konkurují rozvinutým ekonomikám. Ty proto musí rychle inovovat – jednak aby zvýšily přidanou hodnotu ve stávajících oborech, jednak aby se mohly přesunout do nových sektorů s vysokou přidanou hodnotou.

Závod do vrchu, ne z kopce

A konečně by měli západní politici a firmy pochopit, že konkurence jejich země s Čínou a dalšími nastupujícími ekonomickými mocnostmi je dnes „závodem do vrchu“ – nikoliv „závodem z kopce“, v němž se za nejlepší cesty k dosažení a udržení konkurenceschopnosti pokládají levná pracovní síla a „příznivý“ směnný kurz.

Dokážou-li rozvinuté země znovu postoupit na žebříku hospodářského rozvoje o něco výš inovacemi a vytvářením nových produktů a služeb s vysokou přidanou hodnotou, přičemž obory činnosti s nižší přidanou hodnotou přenechají rozvojovým zemím, pak současně dokážou zvýšit svou národní životní úroveň. Je-li koláč větší, všichni si z něj mohou ukrojit větší díl.

Makroekonomická stabilita a efektivní trhy, které tvoří jádro neoklasického ekonomického myšlení, samozřejmě zůstávají nezbytnými podmínkami růstu. Nejsou však jeho tahouny. Chceme-li na Západě účinně konkurovat Číně a dalším rychle rostoucím asijským zemím, pak musíme pochopit, že hnacím motorem růstu jsou inovace. A vlády z nich musí učinit stěžejní bod své hospodářské politiky.

Autor: David Sainsbury, člen britské Horní sněmovny a ministr vědy a inovací v letech 1998 až 2006, je autorem knihy Progressive Capitalism: How to Achieve Economic Growth, Liberty, and Social Justice (Pokrokový kapitalismus: Jak dosáhnout hospodářského růstu, svobody a sociální spravedlnosti).

Copyright: Project Syndicate, 2019.
www.project-syndicate.org


 

Čtěte více:

Mohou být mimořádně nízké úrokové sazby kontrakční?
30.09.2019 6:55
Reálný (inflačně očištěný) výnos z desetiletých amerických poukázek j...
Williamson: Neudělejte stejnou chybu jako IBM
04.10.2019 6:34
Stále více společností chápe, že je výhodné budovat si síť vztahů a „e...
Opravdová průmyslová politika pro všechny
04.11.2019 6:31
V časopise The Atlantic z ledna roku 1954 tehdejší mladší senátor USA ...
VoxEU: Spojené státy se nyní mohou nejlépe poučit z vlastní historie
12.11.2019 13:41
Řada Američanů věří, že v jejich zemí dochází ke ztrátě pracovních mís...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university