Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Začněme věřit v sílu Evropy

Začněme věřit v sílu Evropy

14.02.2020 15:45

Geopolitické otřesy, kterých jsme v dnešní době svědky, dokládají naléhavost toho, aby si Evropská unie našla svoji vlastní cestu ve světě, jejž čím dál více definuje neskrývaná mocenská politika.

Je to svět geostrategického soupeření, ve kterém se někteří lídři nerozpakují použít sílu a kde se ekonomické i jiné nástroje stávají zbraní. My, Evropané, si musíme zvyknout na to, že jednat je třeba se světem takovým, jaký je, ne s takovým, jakým bychom ho chtěli mít. Abychom americko-čínské konkurenci obstáli, musíme si znovu osvojit mocenský jazyk a začít sami sebe vnímat jako prvoligového geostrategického hráče. 

Na první pohled to může vypadat jako nepřekonatelná výzva. Evropská unie přeci vznikla proto, aby s mocenskou politikou skoncovala. Mír a právní stát v ní byl zaručen oddělením tvrdé síly od hospodářství, zákonodárství a měkké síly. Měli jsme za to, že mnohostrannost, otevřenost a vzájemnost je ten nejlepší model nejen pro náš kontinent, ale i pro zbytek světa. 

Dopadlo to bohužel jinak. Čelíme realitě, která je o dost krutější. Řada hráčů neváhá použít sílu, aby dosáhla svého. Sledujeme, jak se ke strategickým účelům dnes a denně využívají ekonomické nástroje, datové toky, technologie i obchodní politiky. 

Jak se s tímto novým světem Evropa vyrovnává? Podle mínění mnohých nemůže zahraniční politika EU nikdy uspět, protože Evropa je příliš slabá a příliš rozdělená. Je samozřejmě pravda, že pokud se členské státy neshodnou na klíčových krocích a rozhodnutích, naši kolektivní důvěryhodnost to oslabuje. Někdy se totiž shodneme jen na tom, že vyjádříme společné obavy, ale méně už na tom, jak je chceme řešit. Kvůli zásadě jednomyslnosti je obtížné dospět ke shodě na kontroverzních otázkách, a riziko paralýzy je tak vždy reálné. Členské státy si musí uvědomit, že svým vetem oslabují nejen Unii, ale také samy sebe. Krom toho nelze chtít silnější roli Evropy ve světě, a přitom do ní neinvestovat.

Evropa se musí vyvarovat jak odevzdanosti, tak rozptýlenosti. Odevzdanost znamená myslet si, že problémů světa je moc nebo že jsou od nás všech Evropanů tak daleko, že se jimi nemusíme zabývat. Pro společnou strategickou kulturu je ale nezbytné, abychom my všichni Evropané vnímali bezpečnostní hrozby jako nedělitelné. Myslet si, že Libye a Sahel se týkají jen středomořských členských států, je stejně absurdní jako představa, že bezpečnost Pobaltí se týká pouze východní Evropy.

Rozptýlenost pak spočívá ve snaze o angažovanost všude, včetně projevů znepokojení nebo dobré vůle a v kombinaci s humanitární pomocí či prostředky na obnovu. Jako kdyby si velké mocnosti mohly rozbíjet talíře, jak se jim zlíbí, a EU byla jejich samozřejmým dodavatelem nádobí. Musíme jasně pojmenovat, jaké jsou naše politické cíle a jaké máme schopnosti.

Díky své obchodní a investiční politice, finanční síle, diplomatické přítomnosti ve světě, zákonodárné kapacitě a rostoucím bezpečnostním a obranným nástrojům má Evropa k dispozici celý arzenál vlivových prostředků. Problémem Evropy ale není málo síly. Jejím problémem je málo politické vůle ke sdružení všech jejích sil tak, aby se doplňovaly a aby byl jejich dopad co největší.

Diplomacie nemůže uspět bez konkrétních činů. Jestliže má vydržet křehké příměří v Libyi, musíme podpořit zbrojní embargo. Jestliže chceme, aby přežila dohoda o íránském jaderném programu, musíme zajistit, aby byla přínosná i pro Írán, pokud ji začne znovu v plné míře dodržovat. Jestliže chceme, aby uspěly snahy o usmíření a reformy na západním Balkáně, musíme nabídnout důvěryhodný proces přistoupení k EU spolu s dalšími výhodami.

Jestliže chceme mír mezi Izraelci a Palestinci, musíme se zasadit o vyjednané řešení, na kterém se shodnou všechny strany a které bude založeno na mezinárodním právu. Jestliže nechceme, aby se africký Sahel utopil v bezpráví a nejistotě, musíme se tam více angažovat. To vše jsou příklady, kde si členské státy musí přiznat svou odpovědnost.

Vedle řešení krizí v evropském sousedství zde jsou ještě dvě další klíčové priority.

První je nová integrovaná strategie EU pro Afriku a s Afrikou, naším sesterským kontinentem. Musíme mít ambice. Musíme zhmotnit naše slova o rovném partnerství konkrétními činy v oblasti obchodu, inovací, změny klimatu, kyberprostoru, bezpečnosti, investic a migrace. 

Za druhé se pak musíme vážně zamyslet nad tím, jak přesvědčivě jednat s dnešními globálními strategickými aktéry – Spojenými státy, Čínou a Ruskem. I když jsou v mnoha ohledech různí, všichni tři praktikují taktiku „něco za něco“ a mocenskou politiku. Naše reakce by měla být rozrůzněná a odstíněná, přitom ale prozíravá a připravená bránit hodnoty a zájmy EU a dohodnuté mezinárodní zásady. 

Nic z toho nebude snadné a ne vše z toho bude dosaženo letos. Vítězství nebo porážka v politické bitvě se ale odvíjí od přípravy. Rok 2020 by proto měl být rokem, kdy Evropa zapracuje na svém geopolitickém přístupu, a vyhne se tak osudu hráče, který hledá svou identitu.

Autor textu Josep Borrell je vysokým představitelem EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku a místopředsedou Evropské komise

Copyright: Project Syndicate, 2020.

 

 

 

Čtěte více:

Boschini: Příjmová nerovnost, o které se tolik neví
10.02.2020 5:52
V poslední době se hodně hovoří o rostoucí příjmové nerovnosti, protož...
Teorie korporátních podvodů
08.02.2020 15:54
Mezi lety 1997 – 2002 provedlo asi 10 % obchodovaných společností v US...
Pojďme teď trochu změnit svět
07.02.2020 17:35
Známý analytik Adam Jonas z Morgan Stanley přišel s bonmotem, podle kt...
Taylor: Americké dluhy míří do dosud neprobádané oblasti
10.02.2020 10:54
Americká Rozpočtová kancelář Kongresu vydala novou zprávu, ve které se...
Artus: Co by mohlo podpořit ceny evropských akcií
10.02.2020 14:20
Co by mohlo zvýšit zájem a následně ceny evropských akcií? Tuto otázku...

Váš názor
  •  
    06.03.2020 14:56

    Máte pravdu priatelia ! Je potrebné postaviť okolo ČR vysoký múr a počkať kým svetová ekonomika konečne prejde na Kč.
    El chico
  •  
    18.02.2020 10:34

    Evropa bude mít starosti sama se sebou - a velké, ještě do konce tohoto roku. Jak je EU těžkopádná, tak pohřbí svůj automobilový průmysl (pokud nevrátí limity o jeden zpět), Vliv kolapsu Číny se podceňuje, všichni už teď by měli investovat do domácích výrob komponent, jinak to je jen čekání na totální krach. Všechna slova jsou zbytečná, nezrcadlí realitu.
    James Bond
    • To: James
      06.03.2020 15:01

      Konecne vecne racionalni prispevek. Cinani se do prace nevratili. Jen spustili stroje "naprazdno" viz vcerejsi reportaz na CT1 v Udalostech.
      Ticino
  • No jo
    15.02.2020 12:41

    Afrika sesterský kontinent. Tak to všechno vysvětluje. EU naopak prokázala jak je slabá, že ji během okamžiku obsadí individua z Afriky Asie bez jakékoliv vyspělé techniky a zcela ji ovládnou. Všichni ve světě to viděli. Taková zoufalá banda páprdů opravdu nikoho nevyděsí. Erdogan si řekl že by mohl EUslabochy pupnout o prachy. Troufnou si jedině na bilé původní evropské obyvatelé. Na ty ramena dělat tumí.
    HenryFord
  • Ten člověk je úplně mimo
    14.02.2020 19:36

    To jako že Francouzi, Němci, Španělé, Italové, Poláci (když jmenuji jen ty největší) se vzdají svých národních zájmů a začnou doborovlně táhnout za jeden provaz, který jim někdo nadiriguje? To je taková volovina, že to snad dojde i nejzaslepenějším zastáncům EU.
    Jenyk
    • Re: Ten člověk je úplně mimo
      15.02.2020 6:06

      Bohužel nedojde. Ti "zaslepení" si ten euro-stát totiž přejí. Největší koncentrace těchto pomatenců a nadšených podporovatelů levičácké liberální euro-politiky se vyskytuje u voličského jádra Pirátů, TOP 09, Lidovců, ČSSD a také u armády neziskovek, darmožroutů v ČT a ČRo a částečně u naší "kulturní fronty".
      Peté13
  •  
    14.02.2020 17:31

    Takže mezi řádky. Musíme mít Evropskou unii jednotnou tedy jeden stát. Žádné sdružení států, žádné práva veta, rozhodovat o všem co je pro EU dobré nebo špatné budou rozhodovat jen Němci a Francouzi, kteří ostatně vždy v historii strkali své rypáky do cizích věcí, ale dnes v porovnání s USA,Čínou a Ruskem jsou na to samostatně slabí. Proto potřebují ovládat a mít v zádech celou unii. Dohoda Merkelice s Makronem v Cáchách = reinkarnace Franské říše se pomalu demaskuje. Co jiného se dalo čekat od Project Syndicate
    Drahokoupil
    •  
      06.03.2020 15:21

      Představa světa, kde o sobě rozhodují malé nictoné státečky s 5-10 miliony obyvatel je přežitá a vrcholně naivní. Jde o to, zda budeme kolonií Ruska, Číny, USA nebo Bruselu. Jiná alternativa není. posldeních 5.000 let se svět stále více globalizuje cesta zpět už není.
      ..
  •  
    14.02.2020 16:07

    Pro zacatek by stacilo kdyby EU byla schopna ubranit sve hranice pred pronikanim kriminalnich zivlu z celeho sveta.
    Hroch2
    • Neslo to napsat lepe
      14.02.2020 16:31

      meli by na skoleni k Erdoganovi :-)
      Ticino
      • Re: Neslo to napsat lepe
        14.02.2020 16:31

        jinak hezky vikend vsem...treba s Lanou :) https://www.youtube.com/watch?v=8uZz7f4ZoQ0
        Ticino
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení