Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Časování bubliny, pád dolaru a u nás pohoda

Perly týdne: Časování bubliny, pád dolaru a u nás pohoda

19.06.2020 11:15
Autor: Redakce, Patria.cz

V USA docházejí kvůli koronavirové krizi mince, současný vývoj na trhu se může podobat období dot-com bubliny ze začátku tisíciletí. A povede měnící se globální prostředí dohromady s americkými rozpočtovým i deficity k pádu dolaru? To vše a více se dočtete v pravidelných Perlách Patria.cz.

Ve světě…

Nejsou peníze: Reuters si všímá toho, že „banky v USA čelí nedostatku mincí“. Během krize vyvolané koronavirem totiž došlo k uzavření hospodářství a následně „se téměř zastavil koloběh mincí v ekonomice“. Navíc nedocházelo k ražbě nových mincí z důvodů ochranných opatření namířených proti COVID-19. Fed tak omezil jejich distribuci a jeho šéf Jerome Powell k tomu uvedl, že „nikdo nechce, aby se objevily titulky, že bankám dochází peníze“. Banky přitom podle něj neví, co říkat svým klientům, problémy ale „budou jen přechodné a zdá se, že už dochází k pokroku“.

Jako před dvaceti lety: John Authers na Twitteru přemítá o tom, zda může technologická bublina poskytnout nějaké vodítko pro další vývoj na trzích. Vše shrnuje v následujícím grafu se standardizovaným porovnáním obou období:

perly akcie indexy

Zdroj: Twitter

Authers dodává, že snažit se „časovat bublinu je nebezpečné, téměř nemožné a zároveň jde o činnost, které se většina institucionálních investorů nemůže vyhnout“.

Internet, toaletní papír a roušky: Známý Mohamed A. El-Erian se zase zaměřuje na následující graf, který schématicky ukazuje změny v důležitosti vybraných položek tak, jak je přinesla současná krize. Zatímco káva vykazuje vysokou a stabilní důležitost, internet rostoucí a auta či holení klesající, u roušek je situace stále „nejasná“:

perly koronavirus preference

Zdroj: Twitter

Pád dolaru: Stephen Roach je známým odborníkem na asijskou ekonomiku a nyní „se obává, že měnící se globální prostředí dohromady s americkými rozpočtovým i deficity povede k pádu dolaru“. Americká ekonomika „je postiženě několika významnými makroekonomickými nerovnováhami a trvá to již dlouho.. jde zejména o nízkou míru úspor a chronický deficit běžného účtu“, uvedl ekonom pro CNBC.

Tyto problémy se budou podle Roache časem ještě prohlubovat a přidá se to, že Spojené státy jdou cestou deglobalizace a trhají se od zbytku světa. Jde o „smrtelnou kombinaci“ a otázkou hlavně je, kdy k pádu dolaru dojde. Ekonom odhaduje, že „během roku, či dvou, možná více“. I tak jde ale o „nevyhnutelnou věc“, která má „negativní implikace pro americká finanční aktiva“. Výsledkem by mohla být i stagflace podobná té ze sedmdesátých let a kurz nastavený tímto směrem podle ekonoma nemůže významněji posunout ani možná změna vlády po podzimních volbách.

Úrovně a ne růsty: The Washington Post přichází s následujícím grafem, který porovnává vývoj ekonomiky u každé z posledních deseti generací (prvních patnáct let jejich produktivního věku). Podle tohoto srovnání na tom byli nejlépe ti, kteří se narodili po roce 1900, zatímco nejhůře generace mileniánů. Během „jejich“ patnácti let totiž ekonomika vzrostla o necelých 20 %, zatímco u první zmíněné skupiny o 60 %:

perly hdp růst

Zdroj: Twitter

Ekonom Scott Sumner ale ke grafu dodává známé rčení „zaměřujme se na úrovně a ne na růsty“. Pokud se totiž zaměříme pouze na to, jak rostl produkt, může nám uniknout, že generace narozená po roce 1900 měla „trochu jiné problémy než mileniálové, kteří řeší, zda jim funguje wi-fi“.

Inflace v době COVID-19: Mezinárodní měnový fond v následujících grafech ukazuje vývoj inflace celkové, inflace cen potravin a v posledním obrázku cen komodit. Nejnižší byla před vypuknutím pandemie celková inflace ve vyspělých zemích a postupně se dostala až k nule. Jádrová inflace se v těchto zemích nyní pohybuje kolem 1 %. Druhý obrázek ukazuje, jak inflace cen potravin vystřelila nahoru ve vyspělých i rozvíjejících se zemích. Ve vyspělých zemích se pohybuje nad 3 % a v zemích s nejnižšími příjmy nad 7 %.

perly inflace

Spotřeba: Eurostat tento týden porovnává spotřebu na hlavu v jednotlivých evropských zemích. Podle mapy se u nás pohybuje na 85 % unijního průměru, zatímco v Německu 23 % nad ním. Podobně jako my je na tom například Portugalsko, či Slovinsko, nejvyšší je spotřeba v Lucembursku a nejnižší na jihovýchodě Evropy:

perly evropa spotřeba

 

a u nás doma...

Spokojenost: Centrum.cz píše, že „v české společnosti výrazně převažuje spokojenost s vlastním životem i jeho vybranými stránkami“. Z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) totiž „vyplývá, že nespokojených je v populaci jen pět až 11 procent lidí. Respondenti vyjadřovali největší spokojenost s osobními vztahy, nižší podíl byl zjištěn u jistoty do budoucna a zdraví“.

„Od hodnocení spokojenosti s osobními vztahy se téměř neliší celková spokojenost s životem, s životní úrovní, s pocitem bezpečí a s duchovním nebo náboženským životem. S určitým odstupem následuje spokojenost se společenstvím, ve kterém člověk žije, a spokojenost se zdravím,“ uvedli autoři průzkumu.

Náš Google: Ihned.cz přináší rozhovor s profesorem z ČVUT Vladimírem Maříkem.  Ten míní, že nyní „nejde o to nalézt specificky český přístup. S kolegy z našeho institutu se na veškeré problémy díváme z globálního hlediska. Jde spíš o to, kam se bude vyvíjet velký globální celek a jak v jeho rámci najdeme vhodnou cestu prosperity pro Česko“.

„Klíčová je proměna v myšlení lidí. Rozhodující bude, co si budou představovat pod variantami cest, které jim nabídneme. Musí proto uvažovat kriticky a nežít v zajetí dezinformací a názorových bublin, kde se utvrzují o své jediné pravdě. Naše společnost se musí do budoucna především zabezpečit ekonomicky. Je třeba provést zásadní strukturální změny“, míní expert a dodává:

„České hospodářství dosud do značné míry stálo na výrobě automobilů. Teď ale nemůžeme jen s napětím čekat, kdy se automobilová výroba vrátí na předkrizovou úroveň. Je třeba se přeorientovat na odvětví, ve kterých můžeme prorazit“. I v Česku tak podle profesora může vzniknout Google - klíčová je právě změna v myšlení lidí a podpora státu.

 

Čtěte více:

Další krok ECB závisí na tom, komu bude věřit ohledně výhledu inflace
19.06.2020 6:01
Další krok Evropské centrální banky, jak zvládnout nejhlubšího pokles ...
Facebook chce pomoci Američanům s registrací k volbám
17.06.2020 11:50
Společnost Facebook začne na svých sociálních sítích poskytovat Američ...
Jak urychlit obchody o další milisekundy? Firmy zkouší rozhlasové krátké vlny
18.06.2020 12:40
Vysokofrekvenční tradeři prý udělají skoro všechno, aby měli co nejakt...
USA se stáhly z jednání o dani z digitálních služeb s EU
18.06.2020 8:30
Americký ministr financí Steven Mnuchin se rozhodl opustit jednání o d...
IEA navrhuje vládám tříbilionový plán pro energetický sektor
18.06.2020 12:20
Mezinárodní agentura pro energii (IEA) navrhuje světovým vládám, aby v...
Boltonova kniha: Trump žádal čínského prezidenta o pomoc ve volbách
18.06.2020 16:22
Americký prezident Donald Trump prý při loňském jednání požádal svého ...
ČNB vypíná další limit na hypotéky, snižuje proticyklickou kapitálovou rezervu na polovinu
18.06.2020 16:06
Bankovní rada ČNB dnes snížila sazbu proticyklické kapitálové rezervy ...
OECD: Vyhýbání se daňovým jednáním může vést k obchodní válce
18.06.2020 16:14
Odmítání práce na mezinárodní dohodě o zdanění velkých digitálních spo...
Textilní společnost PFNonwovens slaví třicetiny
19.06.2020 8:33
Před 30 lety, 20. června 1990, byla do obchodního rejstříku zapsána te...
Rozbřesk: ČNB dál uvolňuje úvěrové podmínky
19.06.2020 9:07
Červnové měnové zasedání bankovní rady ČNB se sice odehraje až příští ...
Dluh Británie poprvé od roku 1963 přesáhl 100 procent HDP
19.06.2020 11:10
Britská vláda si v květnu kvůli rozsáhlým nákladům na podporu ekonomik...

Váš názor
  • Face masks z twittru
    22.06.2020 12:50

    To že se do perel týdne dostane virální zábavný graf pro pobavení mas se šmodrchancem v čase a ceně je opravdu PERLA. Doufáme, že má redakce ještě něco "seriózního" v rukávu....
    TOMTOM
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university