Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
The Economist: Vlády by si měly dávat pozor na peníze zadarmo

The Economist: Vlády by si měly dávat pozor na peníze zadarmo

24.07.2020 15:41
Autor: Redakce, Patria.cz

Někdy se říká, že vlády promarnily globální finanční krizi z let 2007–9 tím, že po jejím konci nedokázaly přehodnotit svou hospodářskou politiku. O pandemii COVID-19 už nikdo to samé neřekne. Ta naopak vedla k zoufalému přijímání politik, které byly ještě před několika měsíci nepředstavitelné. V důsledku toho nyní v ekonomii dochází k hlubokému posunu, který se stane jen jednou za generaci. Stejně jako v sedmdesátých letech, kdy keynesiánství uvolnilo místo strohosti monetarismu Miltona Friedmana, a v devadesátých letech, kdy centrální banky získaly nezávislost, značí i tato pandemie začátek nové éry.

4 rysy nového věku

Tato nová epocha má čtyři charakteristické rysy. Prvním z nich je dechberoucí rozsah vládních půjček a jejich zdánlivá nevyčerpatelnost. MMF předpovídá, že bohaté země si letos půjčí 17 % svého společného HDP na financování výdajů a daňových škrtů na udržení ekonomiky za 4,2 bilionů dolarů. A to ještě není po všem. Americký Kongres diskutuje o dalším výdajovém balíčku. Evropská unie se právě dohodla na novém stimulu financovaném ze společných půjčkek, čímž překračuje politický Rubikon.

Druhým rysem je hukot tiskáren. V centrálních bankách v Americe, Británii, eurozóně a Japonsku se vytvořily v roce 2020 nové rezervy peněz v hodnotě přibližně 3,7 bilionu USD. Většina z toho byla použita na nákup vládního dluhu, což znamená, že centrální banky nový stimul mlčky financují. Výsledkem je, že dlouhodobé úrokové sazby zůstávají nízké, i když emise veřejného dluhu stoupá.

Rostoucí role státu jako hlavního alokátora kapitálu je třetím aspektem nového věku. Fed spolu s ministerstvem financí odkoupil dluhopisy společností AT&T, Apple a dokonce i Coca-Cola a půjčil všem od prodejců dluhopisů až po neziskové nemocnice. Fed a ministerstvo nyní společně podpírají 11 % veškerého amerického firemního dluhu. Vlády a centrální banky v bohatém světě je v tom následují.

Poslední rys je nejdůležitější: nízká inflace. Absence tlaku na zvyšování cen znamená, že není třeba okamžitě zpomalovat růst bilancí centrálních bank nebo navyšovat krátkodobé úrokové sazby z jejich minim kolem nuly. Nízká inflace je proto základním důvodem, proč nemít z veřejného dluhu obavy. Díky uvolněné měnové politice nyní obsluha dluhu stojí tak málo, že jde téměř o peníze zadarmo.

Vyvrcholení dlouhodobých trendů

Nenechme se ale oklamat, že pandemie opadne, nezaměstnanost klesne a role státu se jako mávnutím kouzelného proutku vrátí do normálu. Vlády a centrální banky sice nejspíš sníží své výdaje a pomoc, ale tato nová ekonomická éra je zejména vyvrcholením dlouhodobých trendů.

Ještě před pandemií byly úrokové sazby a inflace navzdory rozmachu pracovních míst tlumeny. Dluhopisový trh v současné době stále ještě nevykazuje známky obav z dlouhodobé inflace. Schodky rozpočtu a tištění peněz se mohou snadno stát standardním nástrojem tvorby politik na celá desetiletí.

Rostoucí úloha centrálních bank na finančních trzích mezitím odráží stagnaci bank jako zprostředkovatelů i význam inovativních stínových bank a kapitálových trhů. Za starých dob vládly komerční banky a centrální banky fungovaly jako jejich věřitelé poslední instance. Nyní si musí centrální banky stále více špinit ruce na Wall Street i jinde tím, že jednají jako obrovští „tvůrci trhu poslední instance“.

Stát s trvale širším a hlubším dosahem vytváří určité příležitosti napříč ekonomikou. Nízké sazby vládě zlevňují úvěry na vybudování nové infrastruktury, od výzkumných laboratoří až po elektrické sítě, které podpoří růst a pomohou vyřešit problémy, jako jsou pandemie a změna klimatu. Jak společnosti stárnou, je nutné navyšovat výdaje na zdravotnictví a důchody. A pokud výsledné schodky rozpočtu v důsledku pomohou poskytnout nezbytný stimul pro ekonomiku, tím více je důvodů je přijmout.

Riziková hra

Nová éra však představuje i vážné riziko. Pokud inflace nečekaně vyskočí, celá hora dluhu se otřese. Centrální banky budou muset zvýšit své úrokové sazby a naopak vyplatit obrovské částky úroků z nových rezerv, které vytvořily na nákup dluhopisů. A i když inflace zůstane nízká, bude tento nový mechanismus náchylný vůči lobbistům a odborům.

Jedním z klíčových poznatků monetarismu je to, že rozrůstající se makroekonomické řízení vede k nekonečným příležitostem politiků udělovat protekce. Rozhodují o tom, které firmy dostanou daňové úlevy a kterým pracovníkům by měl stát platit, než se znovu najde jejich původní pracovní pozice. Některé půjčky soukromému sektoru brzy zhořknou a vlády si budou moci vybrat, které firmy selžou. Když jsou peníze zadarmo, proč nezachránit firmy, nadbytečná pracovní místa a investory?

Ačkoli to poskytne krátký stimul, povede to k pokřiveným trhům, morálnímu hazardu a nízkému růstu. Strach z krátkozrakosti politiků je důvodem, proč země přenesly moc na nezávislé centrální banky, které disponují jediným jednoduchým nástrojem (úrokovými sazbami) k řízení hospodářského cyklu. Dnes se však zdá, že úrokové sazby, které jsou blízko nuly, nemají žádnou sílu a šéfové centrálních bank se začínají chovat jako vládní úředníci pro správu dluhů.

Každá nová ekonomická éra stojí před novou výzvou. Po třicátých letech minulého století bylo úkolem zabránit krizím. V sedmdesátých a na začátku osmdesátých let šlo o ukončení stagflace. Dnes je úkolem tvůrců politik vytvořit rámec, který umožní řídit firemní cyklus a bojovat proti finanční krizi bez politizovaného převzetí ekonomiky.

Toho lze dosáhnout například delegováním fiskální palebné síly na technokraty nebo reformou finančního systému tak, aby centrální banky mohly nastavovat úrokové sazby i hluboko v záporu a využít tak revoluční posun mezi spotřebiteli směrem od tradičního bankovnictví k fintechu a digitálním platbám. Sázky jsou vysoké. Neúspěch bude znamenat, že věk volných peněz nakonec přijde s ohromující účtenkou.

Zdroj: The Economist

 
 
 

Čtěte více:

S Fedem se stále nebojuje, pod kontrolou bude mít celou výnosovou křivku
21.07.2020 16:05
Před současnou krizí vyvolanou pandemií se tvrdilo, že centrální banky...
Smith: Nečekaný zachránce americké ekonomiky?
24.07.2020 10:44
„Je zřejmé, že americká ekonomika potřebuje enormní změny, jejichž roz...
Summit EU nalezl shodu na fondu obnovy ekonomik po koronaviru i sedmiletém rozpočtu
21.07.2020 8:13
Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie se po čtyřech dnech a nocích ...
Ve Washingtonu začíná jednání o novém záchranném balíčku
22.07.2020 8:17
Špičky amerického Kongresu a představitelé administrativy prezidenta D...
Viceguvernér Nidetzký: ČNB teď nevnímá tlak na uvolnění měnové politiky. Výzvou pro vládu bude dělení finanční pomoci
22.07.2020 14:14
Česká národní banka v současné době nemá zapotřebí upravovat měnovou p...

Váš názor
  •  
    26.07.2020 13:47

    Inflace není nízká, to jen vlády předstírají, že je nízká, aby to vypadalo, že HDP roste a spousta věcí je valorizována podle inflace. Takže jestli budete zvyšovat důchody o falešnou inflaci 1% nebo reálnou třeba 6% je sakra rozdíl. I přesto, že obsluha dluhu nyní stojí málo, tak díky tomu, jak funguje exponenciální růst, tak vláda USA bude insolventní tak do 30 let i bez zvyšování sazeb. Zkrátka veškerý příjem padne jen na úrok. 80 milionů lidí v USA jdoucích do důchodu v této dekádě tomu také nepomůže.
    czinvestor
Aktuální komentáře
25.04.2024
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.