Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Budou technologické firmy nahrazovat tradiční banky?

Víkendář: Budou technologické firmy nahrazovat tradiční banky?

26.12.2020 12:47
Autor: Redakce, Patria.cz

Pokud někdo někomu půjčí peníze, chce mít jistotu, že mu budou vráceny. To znamená, že věřitelé se snaží odhadnout důvěryhodnost a finanční sílu dlužníků. Analyzují výsledky firem, požadují kolaterál nebo to, aby vedení firmy mělo osobní zájem na jejím úspěchu a schopnost splácet dluhy. Poukazuje na to finanční portál Money and Banking, ovšem s tím, že u nových a menších firem je celý zmíněný proces složitější a to znamená, že jejich přístup k financím je těžší. Pro ně je v poslední době v řadě zemí řešením obrátit se na technologické společnosti, které poskytují svým klientům i finance. Je tomu tak v Číně, ale také v zemích jako Ghana nebo Indonésie. Naopak ve vyspělých evropských státech, v USA či Japonsku se tento sektor ještě výrazně nerozvíjí. Jaká je budoucnost takzvaného „fintech“?

Podle Banky pro mezinárodní vypořádání plateb BIS tvoří nyní úvěry poskytnuté technologickými firmami asi 0,6 % všech poskytnutých půjček. Většina z nich jde ze strany velkých technologických firem a o významný zdroj financí se jedná zejména ve zmíněné Číně, Ghaně, v Keni a Indonésii. Profesor financí Yiping Huang z Institutu digitálních technologií na Peking University se zabývá právě situací v Číně a analyzoval data Mybank, která poskytuje online půjčky a je propojená s Alibabou. Ta poskytuje půjčky velmi malým společnostem včetně těch, které by u tradičních finančních institucí úvěr vůbec nezískaly. Tato data mimo jiné ukazují, že nabídka financí ze strany technologických firem je méně citlivá na změny ekonomických podmínek. Proč?

Důvodem této místní citlivosti má být podle vědce skutečnost, že banky běžně používají jako kolaterál nemovitosti a jejich hodnota je na ekonomický vývoj značně citlivá. Fintech namísto toho „reaguje spíše na fluktuace tržeb úvěrovaných firem“. Ve výsledku je tak méně citlivý na cyklus a podle Money and Banking to ukazuje na jednu podstatnou věc: Pokud by nastal větší posun směrem k tomuto kanálu financování, mohlo by to snížit celkové fluktuace ekonomiky, protože úvěrová nabídka bude méně propojena s volatilními cenami investičních aktiv. To by následně mělo dopad i na monetární politiku a její efektivitu.

Proč si fintech všímá zejména tržeb? Protože tyto společnosti často poskytují i platební služby a mají tedy rychlé informace o tom, jak se vyvíjí finanční situace dlužníka. Money and banking dodává, že fintech může dokonce donutit dlužníka ke splátkám úvěru tím, že si k sobě odkloní část tržeb. A čím větší technologická firma je, o to efektivnější je její monitoring a schopnost prosadit si svůj zájem. Portál dává za příklad Amazon, přes který prodává své produkty řada firem. Kupující zaplatí Amazonu a ten pak po odečtení poplatku posílá peníze prodejci. Amazon také poskytuje půjčky, které dosahují tisíce dolarů až tři čtvrtě milionu dolarů s tím, že sazby se podle odhadů pohybují mezi 6 – 20 %. V úvěrové smlouvě je pak dáno, že Amazon má právo použít na splátku úvěru tržby získané od zákazníka a jeho půjčka je ohledně splátek nadřazena všem ostatním. 

Money and Banking se tak domnívá, že růst významu velkých technologických firem na poli poskytování půjček má své přínosy, ale i možná negativa. Tyto společnosti mohou poskytovat finance i těm, kteří by je jinde nezískali, a mohou tak činit efektivním způsobem, včetně následného monitoringu. Na druhou stranu ale mohou mít příliš velkou tržní sílu a pokud se bude jejich počet zmenšovat a bude růst tržní síla těch, které zůstanou, bude se to projevovat i na jejich vyjednávací pozici a schopnosti určovat si ceny. A to včetně ceny financí. Už dnes je přitom pro řadu firem, které s těmito platformami spolupracují, v podstatě nemyslitelné, že by z nich byly vyloučeny, protože by to vedlo k jejich existenčním problémům. Například zmíněný Amazon má nyní jen ve Spojených státech asi 100 milionů uživatelů a generuje přibližně 5 % celkových maloobchodních tržeb (mimo prodej aut a paliv). 

Další vývoj bude podle Money and banking významně záviset na tom, jak se bude nakládat s daty. Portál zmiňuje GDPR, podle něhož jsou to lidé, kdo vlastní svá vlastní data. To by mělo znamenat, že žadatel o úvěr „může dodat třetí straně data týkající se jeho vztahu s velkou technologickou firmou“. Jinak řečeno, může je poslat do banky a pokud ta bude schopna poskytnout mu „kvalitní a levnou službu“, udrží si své klienty. A růst významu technologických firem ve finanční oblasti zůstane minimálně ve vyspělých zemích omezen. „Pokud ne, podívejte se, co se děje v Číně,“ uzavírá portál. 

Zdroj: BIS, Money and Banking



Čtěte více:

Výhled Fidelity na rok 2021: Můžeme být optimističtí?
21.12.2020 15:53
Rok 2020 byl jiný než všechny, co pamatujeme. Bude tak sloužit jako př...
Deset témat pro rozvíjející se trhy po bolestivém roce 2020
21.12.2020 6:20
I když analytici a investoři se často přiklánějí k tomu, že rok 2021 b...
El-Erian: Nesurfoval jsem na vlně likvidity, poučil jsem se
22.12.2020 10:59
Neustále se opakující cyklus restrikcí, slábnoucí ekonomiky a následné...
Investiční výhled 2021: Penězi nadopovaný cyklus. Ohlédnutí za 2020 a klíčový přelom roku
31.12.2020 8:09
Doufáme, že rok 2021 si překvapení podobného typu, jako to letošní kor...
Jay Leno: Němci Teslu neohrožují
22.12.2020 13:50
„Věřím v americký a asijský technologický pokrok, i když dříve jsme by...
Reuters: Apple chystá na rok 2024 výrobu automobilů
22.12.2020 15:40
Americká technologická společnost Apple pokročila při vývoji technolog...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m