Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Česko versus Německo = tvrdý lockdown versus otevřená kadeřnictví a ZOO

Rozbřesk: Česko versus Německo = tvrdý lockdown versus otevřená kadeřnictví a ZOO

01.03.2021 9:14
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Česko opět zamířilo do tvrdého lockdownu. I když průmysl a velké podniky nadále “jedou”, je těžké si představit, že bychom zvládli zkrotit reprodukční číslo a nárůst nových případů bez omezení výroby nebo zavedení povinného očkování ve velkých podnicích.

Paradoxně u sousedů v Německu dosavadní opatření přinášejí ovoce a pokles přírůstku nových případů vede k uvolnění omezení – po více než dvou měsících se dnes otevřou kadeřnictví a v některých spolkových zemích i zoologické zahrady, zahradnictví nebo květinářství. A to se pravděpodobně podepíše i na ekonomickém výkonu v prvním kvartále. Německý průmysl zahlásil v uplynulém týdnu nejlepší náladu za poslední tři roky a nezkazily mu ji zatím ani výpadky v subdodávkách a přerušení výroby v automobilkách. I díky tomu náš nowcast ukazuje na růst eurozóny na začátku roku o více než 1 %. Česko zatím Německo “poslušně sledovalo” (viz graf podnikatelské nálady v průmyslu PMI níže). To se však s novými opatřeními může změnit, i když to na dnešním výsledku PMI pravděpodobně ještě znát nebude.

graf 1

Špatný systém trasování a testování v Česku tak pravděpodobně povede k ekonomickému zaostávání za Německem na začátku roku 2021 (přelom prvního a druhého kvartálu). O síle a rychlosti oživení v druhé polovině však rozhodne jiná “disciplína”, a to rychlost a účinnost očkování. Na případu Izraele je zatím vidět, že vysoká proočkovanost dokáže pomoci ulevit zdravotnímu systému a přinést trvalejší uvolnění sociálních kontaktů.

A právě “vakcinační optimismus” bude nakonec klíčovým motorem i pro českou korunu. Ta v reakci na přísnou vlnu nových opatření, která kontrastují se sousedním Německem, logicky slábne. Pokud však i v Česku zůstane ve hře vakcinační optimismus, koruna by se měla stabilizovat a dříve nebo později dobýt ztracené úrovně…, zvlášť když vezmeme v potaz nízkou úroveň zajištění českých exportérů.

TRHY
Koruna

Česká koruna se stabilizovala a pohybuje se nad 26,10 EUR/CZK. Nezvládnutá třetí vlna pandemie je sice velký problém, ale pro českou měnu nakonec bude důležitější vývoj vakcinace (viz úvodník) a nálada na globálních trzích. Dnešní výsledek PMI asi zatím ještě nepřinese výraznější negativní impuls. Trhům se však ve světle nezvládnuté třetí vlny nemusí vůbec líbit dalším nárůst deficitu rozpočtu.

Zahraniční forex
Verbální intervence ECB snažící se zkrotit růst výnosů dluhopisů se podepisují negativně na kurzu eurodolaru. Ty totiž nedokážou zastavit tlak na růst tržních inflačních očekávání zabudovaných do amerických úrokových sazeb. Zvláště pokud data – ať už pandemická či makroekonomická se v USA dále zlepšují.

Tento týden bude přitom další velkou zkouškou pro trhy dluhopisů, neboť na pořadu budou (dnes) inflační data v Německu či třeba Itálii. Odpoledne pak stojí za zmínku index (ISM) podnikatelské nálady z amerického průmyslu. Eurodolar tedy může tento týden zůstat volatilnější v pásmu 1,20-1,23.

Ropa a zlato

Ropa WTI v pátek odepsala více jak 3 %. Zprávy spíše k černému zlatu a ne k západotexaské lehké ropě přišli z Ruska, kdy extrémní počasí tento rok mělo za následek dosud nižší produkci ropy v únoru než v lednu letošního roku a nižší než je kvóta této země podle dohody OPEC +, WTI -3,1 %.

Klíčovou technickou úroveň rovněž prolomilo zlato a zažívá tak nejhorší měsíc za poslední čtyři roky. Drahému kovu rovněž nepomohl ani americký dolar, čímž má za následek sníženou poptávku po této komoditě, zlato 1730 USD za unci.


 

Čtěte více:

Project Syndicate: Texas zamrzl přesně podle plánu ekonomů
27.02.2021 16:12
Koncepce texaského trhu s energií se připisuje Williamu Hoganovi z Ken...
Vláda schválila nový nouzový stav do 28. března, ministerstvo zdravotnictví dostane větší pravomoci
26.02.2021 20:08
Vláda na dnešním večerním zasedání schválila vyhlášení nového nouzovéh...
Omezení proti COVID-19 se ode dneška utahují, Primoco překvapilo tržbami a BofA opět vidí ropu nad 100 USD
01.03.2021 8:51
Kvůli zhoršující se epidemické situaci a přetížení nemocnic se počínaj...
Primoco znásobilo tržby nad 30 milionů korun, chystá doplňkovou emisi akcií na svůj růst a snižuje lot na burze
01.03.2021 8:56
Český výrobce bezpilotních letadel Primoco UAV SE loni utržil 30,78 mi...

Váš názor
  • Sexuální pracovnice se chtějí vrátit do práce
    02.03.2021 8:41

    V Nizozemsku se některé restrikce proti šíření nákazy koronavirem budou uvolňovat. Nizozemské sexuální pracovnice v této souvislosti chtějí odpoledne uspořádat demonstraci na podporu práva, aby se s uvolněním omezujících opatření ke své práci mohly vrátit i ony.
    Špaček
  • Slovenská zrada
    02.03.2021 0:58

    Ten pohľad bol ako vystrihnutý spred roka 1989 - predseda vlády, jeho ochočený minister a ešte predklonený vedec, a za nimi starostlivo naaranžované veľké ruské krabice s nápisom Sputnik V. Sme ešte členmi EÚ, alebo sme už satelit Moskvy? Píše Štefan Hríb.
    Špaček
    • Populisti všetkých krajín,spojte sa!
      02.03.2021 9:24

      Bohužiaľ,všetci populisti sú rovnakí.Ale peniaze pýtajú z Bruselu a nie z Moskvy alebo Pekingu.
      Tecumseh
  • Předseda vlády SR vítal vakcínu Sputnik V na letišti
    01.03.2021 23:10

    Účasť premiéra Igora Matoviča pri prílete ruskej vakcíny Sputnik V na Slovensko nepovažuje minister zahraničných vecí Ivan Korčok za vhodnú. Minister to uviedol na sociálnej sieti. "Ani mňa, ani nikoho z vlády totiž nenapadlo vítať vakcíny, ktoré k nám prišli z iných štátov. Mohli sme byť pri americkej, nemeckej či britsko-švédskej, ale neurobili sme to, lebo to nedáva zmysel," mieni Korčok. Pripomenul, že nejde o pôvod vakcíny, ale o to, či je v Európskej únii riadne registrovaná. "Sputnik V stále o registráciu ani nepožiadal a preto takáto politická pozornosť práve tejto neregistrovanej vakcíne nie je namieste," dodal šéf diplomacie.
    Špaček
  • Brusel měkne
    01.03.2021 20:16

    Pokud by některý členský stát chtěl vakcínu nasadit bez autorizace Bruselu, může tak podle Evropské komise učinit v méně zajištěném nouzovém režimu.
    Špaček
  • Macron žádá Francouze, ať vydrží ještě dalších 4 až 6 týdnů omezení
    01.03.2021 20:06

    Francouzský prezident Emmanuel Macron v pondělí požádal spoluobčany, aby „vydrželi“ ještě „čtyři až šest týdnů“, než se v zemi uvolní omezení spojená s epidemií covidu-19. Prezident časový plán zmínil při diskusi se studenty na předměstí Paříže, píše agentura AFP. Počty nových případů nákazy v posledních dnech ve Francii stoupají, ve hře je uzavření dvaceti departmentů. Víkendová uzávěra v pondělí ráno skončila ve městech Nice a Dunkerk a v jejich okolí, obnovena bude zase v pátek večer. Stejný osud by mohl čekat některá velká francouzská města a Ile-de-France, tedy oblast Paříže a jejího okolí.
    Špaček
  • Finsko ve stavu nouze
    01.03.2021 20:03

    Finská vláda v reakci na rychlý růst počtu nakažených vyhlásila stav nouze, umožňující zavřít restaurace i školy nebo omezit pohyb mezi regiony. Mutace viru ji přiměly již dříve uzavřít hranice. „Všichni mají nyní možnost ovlivnit, jaké budeme mít jaro a léto,“ apelovala premiérka Sanna Marinová. Ohniska se objevila zejména mezi lyžaři v Laponsku a mezi dělníky v loděnicích a na stavbách.
    Špaček
  • Vakcín je dost, stačí je jen nakoupit
    01.03.2021 19:16

    Slovenský předseda vlády začal se Sověty jednat o nákupu Sputniku V poprvé před třemi týdny. Dnes na Slovensko dorazilo prvních 200 tisíc dávek. „Dva miliony vakcín Sputniku V pomohou očkovat milión lidí na Slovensku,“ zdůraznil předseda slovenské vlády. Pokud Ruská federace dodrží tempo dodávek, očkování se tak na Slovensku zrychlí o 40 procent. Sputnik je navíc levnější. Matovič uvedl, že cena je 19,95 dolarů (431 korun) za obě dávky. „Je to výrazně méně, než Pfizer a Moderna,“ konstatoval.
    Špaček
    • Re: Vakcín je dost, stačí je jen nakoupit
      01.03.2021 19:32

      Vono je to s těma rusákama takové. Po válce potravinama pomáhali státům, které si připlcli po Jaltě a doma měli hladomor. Vzhledem k živ. úrovni důchodců. kapacitě / kvalitě nemocnic na periferiích a "transparentnosti" informací tam může probíhat docela solidní důchodová reforma. V otázce vakcín bude vždy někdo, do koho se bude kopat. Kdyby jich vzali moc, tak zas někdo bude hulákat, že se koupily předražené a zbytečné preparáty. Kdo chce psa bít, vždycky si hůl najde.
      Gyroskop
      •  
        01.03.2021 19:55

        Připomenul bych, že vynikající politické vedení Polska jedná se členy politbyra Ústředního výboru Komunistické strany Čínské lidové republiky o nákupu vakcíny Sinovac.
        Špaček
        • #paček
          01.03.2021 20:39

          Proč se vždycky tak nepokrytě raduješ, když se objeví něco takového o Rusku nebo Číně? Stydis se, že si čech nebo si nadšen, když se západu něco nedaří?
          Velkamedvědice
  • vm i
    01.03.2021 17:27

    čus kámo za tu školu bud rád, průzkum po známých 8leté gymply jedou podle rozvrhu, zbytek státních škol +/- 50:50, jedna půlka 3-5 hodin, druhá půlka /to jsou ti darmožroti/ 1-2 hod za den a je předmět kde měli 1 online hodinu od října (ředitel je vocas není s ním řeč a během 6letého období ho lze odvolat jen pokud někoho zabije nebo když mu budou učitelé stávkovat ale proč by to dělali když učit nemusí a prachy jdou a kruh se uzavře / a když se mi to nelíbí tak se prý přestěhuj, jsem měl co dělat aby nedostal flákanec /
    Mike -Green D. is killing Europe
  • Jaj
    01.03.2021 12:45

    To bude vystřízlivění až se ukáže že vakcinace to dlouhodobě neřeší.
    HenryFord
  • "stát" v čr nefunguje
    01.03.2021 10:56

    a proto ten rozdíl a ten řev, když včera p.Vystrčil navrhl, že by státní zaměstnanci když nemakají měli mít o 20% nižší plat, se divím, že tu korunu ještě někdo vůbec chce :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Mikši
      01.03.2021 14:12

      Stát měl podle tebe REAGOVAT jak?. Nestačí říci, že se nákaza šíří kontaktem a přenos lze omezit nošením ochranných prostředků? Všechno ostatní už je jenom důsledkem toho, že to doporučení přestalo být dodržováno. Lockdowny, očkování a další nepříjemnosti.? Není to zásluhou "pseudoopozice ", která vládu neustále za něco kritizuje a podlamuje její autoritu u méněchápající části populace? Já jsem rád, že máme ve vládě člověka, který byl schopen vybudovat úspěšnpu nadnárodní firmu, nevadí mi že byl zatažen do osidel STB, když svěčil v obrovském podvodu při nákupu ve světě neprodejných hnojiv, a jsem rád za to, že je schopen domluvit se se světem bez pomoci tlumočníka. Jsem rád, že chce Česko vést cestou, kterou tady úspěšně prosazoval Baťa.
      lime
      • Re: Mikši
        01.03.2021 16:50

        7 spisů s jedenácti měst, žádná obrana vlasti a Bože. A zlodějna za zlodějnou, Petrimex...Nechal nás nakazit jak králíky, aby mu přišli k volbám, pak teprve reagoval..Jsme nejhorší a ty to svádíš na lidi?? o)) Holt píár funguje..Schopnost opzice nehraje roli. Nalhal vám , že jde stavět hráz komu istům a dodnedávna s opozicí vůbec nejednal, vše o přel o kámoše s KSčm, opozice do počtu, ale s agentem B mu to pasuje.. Opatření nelogická, pozdní, popírající sama sama sebe... Jen se nechá fotit. i to očkování zku.il- Lže denně, ale vidém, že mu to pořád žerete...
        Velkamedvědice
      • lime
        01.03.2021 14:36

        za ten bilion co ten čobol proj...l jen za poslení rok jsme mohli mít vakcínu dříve než Izrael, zbytek nemá cenu komentovat dokud si to nenastuduješ a kdybys chtěl příklad tak Ti hodím scan akcií Lovochemie, kterou taky tak pobatovsku jako vše získal že ? srovnávat s Baťou někoho kdo nemůže prokázat jak k miliardám přišel .... no comment
        Mike -Green D. is killing Europe
      • Re: Mikši
        01.03.2021 14:36

        Slyšel jsem že tu firmu vybudovali nějací týpci ze švýcarského gymnázia.
        HenryFord
        •  
          01.03.2021 14:36

          to byli švýcaři ze SSM :o)
          Mike -Green D. is killing Europe
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení