Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Atraktivní malé firmy

Atraktivní malé firmy

11.03.2021 17:55

Morningstar představuje 14 kvalitních menších firem, které podle ní mají alespoň nějakou konkurenční výhodu a jsou atraktivní z hlediska valuačního. O rotaci k menším společnostem se hovoří již nějaký čas s tím, jak se začal měnit ekonomický výhled. K tématu se tu vracívám i já a dnes tak i ve světle onoho seznamu od Morningstar učiním opět.

1. Malé táhnou, ale ne všude: Jak ukazuje následující graf, rotace od akcií větších firem k těm menším probíhá od října minulého roku dosti silně v USA, Evropě a UK, ale jsou i opačné případy. Posun opačným směrem nastal v Japonsku, dalších asijských zemích a rozvíjejících se trzích obecně:
malé firmy Soustružník 1
Zdroj: Twitter

Pro dlouhodobější pohled na cyklus velké/malé viz „Bude to výborný rok pro malé, cyklické firmy?“.

2. Malé a atraktivní: Na zmíněný seznam od Morningstar se dostaly Phillips 66 Partners LP (PSXP), Plains GP Holdings LP (PAGP), Hostess Brands Inc (TWNK), Adient PLC (ADNT), Cushman & Wakefield PLC (CWK), Equitrans Midstream Corp (ETRN), Vontier Corp (VNT), Plains All American Pipeline LP (PAA), Ingredion Inc (INGR) a WESCO International Inc (WCC). Více se pak Morningstar věnuje společnosti Compass Minerals International, u které jsem tak nedávno činil i já. K tomu se přidává WESCO International. A Hostess Brands, která vyrábí řadu pekařsko-cukrářských produktů, a které bych se dnes chtěl věnovat trochu více.

Morningstar u Hostess chválí její odolnost, kterou ukázala v roce 2020, kdy organické tržby rostly o 4,6 %. Cílovou cenu má Morningstar nastavenou na 17,6 dolarech a dlouhodobý růst firmy by podle ní měl dosahovat 3 % s tím, že trh prý je ohledně tohoto růstu příliš skeptický a čeká nižší čísla. Pomoci by mu mimo jiné měla snaha „penetrovat snídaně“ a mladé spotřebitele.

Hovoříme tu tedy o jednoduchém byznysu (s žádnou negativní konotací) na saturovaném trhu, kde se hraje o každou desetinu procentního bodu růstu a marží. Jak jsme uvedl, jde navíc o dost malou firmu a celkově tu hledíme na pravý opak toho, co na trhu po dlouhou dobu táhlo – velké růstové firmy s dominantními pozicemi a vysokými maržemi a/nebo mimořádným růstovým výhledem. Cena akcie Hostess je nyní na 15,18 dolarech, za poslední rok je téměř 30 % v plusu, ale za roky tři je cca na nule. Podívejme se nyní sami na valuaci:

Pokud to není chyba, tak podle dat z Morningstar je Hostess naprosto mimořádnou společností ohledně stability volného toku hotovosti FCF (to, co zbude po investicích). Za posledních 12 měsíců totiž na této úrovni vydělala 0,1 miliardy dolarů. A v roce 2019 a 2018 to samé. Na provozu pak 0,16 a dvakrát 0,14 miliardy dolarů. S betou na hodnotě 0,7 nám požadovaná návratnost vychází na 5,45 %. A pokud by ona stabilita FCF měla pokračovat, hodnota vlastního jmění je na 1,83 miliardách dolarů.

Kapitalizace ale dosahuje 1,92 miliardy dolarů, takže trh přece jen asi čeká nějaký ten růst. Podle mých kalkulací by ono FCF musela na ospravedlnění kapitalizace konkrétně růst o 0,25 %. Což je hluboko pod oním 3% růstem, o kterém hovoří Morningstar. Pokud bych jej použil, tak mi hodnota vlastního jmění vyjde na více než 4 miliardy dolarů, což je více než dvojnásobek kapitalizace. Počítám tedy, že i Morningstar kalkuluje jen s postupným najetím na toto tempo růstu a také možná se zhoršujícími se maržemi (růst tržeb vyšší, než růst toku hotovosti). Jinak by jí cílová cena musela vycházet znatelně výše (ještě může počítat s vyšší betou a tudíž požadovanou návratností). Ale myslím, že i na základě uvedeného si můžeme udělat docela slušný obrázek o tom, o co se tu asi tak valuačně jedná.

3. Malé firmy získávají na cenové síle: Stojí za poznámku, že ona 3 % jsou nominální, takže pokud by inflace dosahovala 2 %, hovoříme tu o cca 1 % reálném růstu firmy. Což by bylo znatelně pod reálným růstem celé ekonomiky. I v této souvislosti je zajímavý následující graf, který srovnává jádrovou inflaci s pohybem prodejních cen malých firem:
malé firmy Soustružník 2

Zdroj: Twitter




Čtěte více:

Nadějná valuační anomálie
01.02.2021 17:42
Při všem poukazování na mimořádně vysoké valuace akciového trhu může b...
Anatomie bubliny a návratnost akcií
16.02.2021 17:21
Bublina je každá jiná a všechny jsou zároveň stejné. Prolíná se jimi m...
St. Louis Fed: Škodlivost bubliny a současná valuace trhu
04.03.2021 12:18
Po prasknutí internetové bubliny se americká ekonomika v roce 2001 pon...
BNY Mellon a technologicko–finanční rotace
04.03.2021 17:31
Morningstar ve své analýze třech atraktivních akciích pana Buffetta pí...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data