Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Prezident Zeman nepodepíše daňový balík a je proti vylučování Ruska a Číny z Dukovan

Prezident Zeman nepodepíše daňový balík a je proti vylučování Ruska a Číny z Dukovan

21.12.2020 8:31
Autor: ČTK

Vládní daňový balíček se snížením daně z příjmů zaměstnanců a zvýšením základní slevy na poplatníka u prezidenta Miloše Zemana nenarazí, byť je kritický i k jeho senátní verzi. Zeman v dnešní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS oznámil, že zákon sice nepodepíše, ale ani nevetuje. Bude tedy platit, ovšem až někdy v první polovině ledna, a podnikatelům proto mohou nastat podle některých ohlasů potíže. Zeman se také postavil proti případnému nevpuštění ruských a čínských firem do výběrového řízení na dostavbu Jaderné elektrárny Dukovany. Hrozilo by podle něho zdražení projektu. Nabídky se mají posuzovat podle ceny a technických parametrů, řekl.

O daňovém balíčku ale bude v úterý ještě hlasovat Sněmovna. Může schválit senátní verzi, což je pravděpodobné, původní sněmovní verzi, nebo nic. Teprve po přijetí poputuje zákon na Hrad. Už dříve prezident oznámil, že sněmovní znění zákona bude vetovat.

Zeman uvedl, že už sdělil premiéru Andreji Babišovi (ANO) i ministryni financí Aleně Schillerové (za ANO), že zákon nepodepíše. "Nebudu ho sice vetovat, právě díky tomu, že Senát přece jenom učinil krok správným směrem, ale na druhé straně ústupek považuji za nedostatečný," řekl. Babiš prezidentova slova potvrdil, on ani Schillerová nechtěli Zemanovo rozhodnutí sdělovat dřív, než je oznámí prezident. "My ale jsme rádi, že ho takto nějakým způsobem podpoří a že ten daňový balíček, doufejme, teda přehlasujeme ve Sněmovně," řekl dnes Babiš novinářům.

Předseda poslanců TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek podotkl, že v balíčku je například i snížení spotřební daně z nafty a zrychlené odpisy. Vhledem k posunu platnosti zákona to způsobí komplikace v účtování. "Vláda dělá na poslední chvíli věci, které se mají dělat o půl roku dřív," míní. "Podnikatelský sektor se bude muset připravit a nepoděkuje," řekla v debatě na Primě předsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM). Více daňových režimů přinese těžkosti podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazu Josefa Středuly i viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Radka Špicara.

Nebude se to týkat daně z příjmů, když, jak uvedl i poslanec ANO Jan Řehounek, zákon počítá v této věci s přechodnými opatřeními. "V hlavních věcech nebude problém," podotkl Řehounek. Některé části daňového balíčku budou podle něho účinné až k únoru.

Pokud poslanci senátní znění schválí, předloha zachová zrušení supehrubé mzdy a dvě sazby daně z příjmu fyzických osob 15 procent a 23 procent, která bude platit pro část příjmů zhruba nad 140.000 korun měsíčně. Základní daňová sleva na poplatníka by se zvýšila méně, než jak ji obsahuje sněmovní znění, byť se má zvýšení odehrát ve dvou krocích od roku 2021 a od roku 2022. Dohromady půjde o 6000 korun ročně. Obcím a krajům mají být výpadky po zrušení superhrubé mzdy částečně kompenzovány zvýšením jejich podílu na výnosech z daní.

Zeman uvedl, že základní sleva na dani je stále příliš vysoká. V zákoně mu chybí, že navrhované snížení daní bude platit jen dva roky. "Kdyby (zákon) platil trvale, tak to znamená že jakákoli budoucí vláda bude muset snášet díru v rozpočtu 90 miliard korun," řekl prezident. Efektivní zdanění pro zaměstnance nyní činí 20,1 procenta. Zeman nevěří, že platnost zákona by nebylo možné ohraničit.

Prezident má podle ústavy právo "vrátit přijatý zákon s výjimkou zákona ústavního s odůvodněním do 15 dnů ode dne, kdy mu byl postoupen". O vráceném zákoně pak znovu rozhoduje Sněmovna, která může prezidentovo veto přehlasovat nadpoloviční většinou. Ústava zároveň obsahuje článek, podle nějž "přijaté zákony podepisuje předseda Poslanecké sněmovny, prezident a předseda vlády". Postup, který nyní ohlásil Zeman, využil několikrát jeho předchůdce ve funkci hlavy státu Václav Klaus, například u zákona o takzvaných církevních restitucích.

Dostavba Dukovan: Zeman proti vyloučení Ruska a Číny

Senát aktuálně vyzval vládu, aby do tendru nezařadila firmy z Ruska a Číny, tedy zemí, které jsou podle horní komory rizikové z hlediska národní bezpečnosti. Stejný postup požaduje pětice sněmovních opozičních stran. Prosazuje jeho zakotvení do vládního návrhu zákona, který se týká výkupu elektřiny z plánovaného bloku a je v dolní komoře před schvalováním.

"Čím víc je uchazečů v nějaké tendru, tím lepší jsou podmínky, a naopak. Ti, kdo chtějí redukovat tento tendr o dva uchazeče, poškozují národní zájmy České republiky, protože provokují zvýšení ceny za Dukovany, ať to bude kdokoli," prohlásil Zeman. Pokud by Rusové nebo Číňané vyhráli, nic podstatného by se podle Zemana nestalo. "Museli by splnit podmínky, které byly ve smlouvě uzavřeny," dodal.

Výběrové řízení mělo být podle původních plánů společnosti ČEZ vyhlášeno před koncem roku, bylo ale odloženo. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) o Dukovanech rozhodne až příští vláda. Mezi možnými uchazeči dukovanského tendru jsou podle dostupných informací ruský Rosatom, čínská společnost CGN, severoamerická společnost Westinghouse, francouzská EdF a jihokorejská firma KHNP.

Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) už dříve uvedl, že do konce ledna by se mělo rozhodnout o čtyřech variantách tendru. Podle první bude pozváno do tendru všech pět aktuálních zájemců, podle druhé jen zájemci bez Ruska a Číny. Podle třetí varianty, kterou Havlíček preferuje, by se Rusko a Čína mohly zúčastnit v dodavatelských konsorciích. Čtvrtou variantou je odložení výběrového řízení až po sněmovních volbách v příštím roce.

Ohledně dostavby Dukovan spekulovala některá média v souvislosti s cestou neformálního prezidenta poradce Martina Nejedlého do Ruska na konci listopadu. Nejedlý se v Moskvě setkal s poradcem prezidenta Vladimira Putina Jurijem Ušakovem.

Zeman dnes zopakoval, že zápis z cesty obsahuje jediný předmět, který je prezidentova plánovaná návštěva Ruska. Původně se měla uskutečnit v květnu, byla ale zrušena kvůli koronavirové krizi. "V Moskvě se dohadovaly parametry nové cesty, to je všechno," dodal Zeman.

 

Čtěte více:

Deset témat pro rozvíjející se trhy po bolestivém roce 2020
21.12.2020 6:20
I když analytici a investoři se často přiklánějí k tomu, že rok 2021 b...
Vstup Tesly do S&P 500 je tu. Co znamená pro akcii i další velké hráče?
18.12.2020 17:57
Akcie Tesla vstupují od příštího týdne, efektivně dnes po zavření Wall...
Víkendář: Lidé zavření doma, bude více dětí...
19.12.2020 9:14
„Pokud jsou lidé kvůli pandemii uzavřeni doma a v televizi se nevysíla...
Víkendář: Coase, majáky a údajné selhání trhu
20.12.2020 9:05
Ekonom Ronald Coase před šedesáti lety napsal článek, který se zaměřov...
Jan Bureš: Schválený rozpočet nese dva zásadní problémy
18.12.2020 17:07
Vláda v čele s premiérem Andrejem Babišem protlačila Sněmovnou rozpoče...
Konec týdne přinesl minimální pohyby, Intel -6,3 %
18.12.2020 22:15
Závěr týdne přinesl za oceánem minimum pohybů a rovněž pátek byl i sla...
ČR zavádí karanténu pro lidi z Británie, od pondělí zastaví lety
21.12.2020 8:26
Lidé přijíždějící z Velké Británie do Česka budou muset nastoupit povi...

Váš názor
  • ČAU LIDI!!!!!!!!!!!
    21.12.2020 9:51

    Pozdravujem vás tu všetkých svojich, mojich voličov hodingu a tiež všetkých príznivcov čapieho hniezda. Toto čapie hniezdo je moj najlepší životný projekt, a to aj napriek tomu, že něviem komu patrí. Je to symbol, symbol mojej stratégie, ktorú možem zhrnúť dvoma slovami ,,Někradni ale čerpaj,, Keď sa pozrietě naspäť do minulosti, tak ruku na srdce, něbolo nám za súdruhov dobre? Bolo a ako! Dněšný slniečkari a pražská kaviareň, ohovárajú a prekrucujú minulost. Že vraj sa němohlo cestovať? Čo je to za somarinu? Cestovať sa mohlo a ako! Veď ja som bol stále v cudzině a aj do školy som chodil vo švajčiarsku. Tak vidítě, snažia sa vás oklamať. No a potom to všetko prišlo. Zloději z ods a kalúsek rozkradli túto krajinu. A aj dědo z hradu im pomáhal všetci kradli ako straki. Viem to veľmi dobre, však som to od nich všetko celé tie roky kupoval. Musel som im zlodějom zaplatiť niekoľko milionov, zlodějom, abysom terazky mal tie miliardy. Zloději všetci kradnú. Tak vidítě, něbolo to zadarmo. Ja toho viem na děda z hradu veľmi veľa. Pocik@l by sa, keby som to terazky vytiahol. Ale němožem, lebo aj on vie toho na mňa dosť. Preto to všetko bojkotuje. On chce predovšetkým vykopať kanál z hradu do kaspického mora, aby sem mohla rýchlo dopluť čiernomorská flotila. To nie je taký špatný nápad, ale najhoršie je, že chce aby kanál viedol cez Nové Veselí a tam na rybníke boli suché doky. Ja možem aj prezradiť, že druhá fáza stavby by viedla až do žltej rieky v číně, aby tu súdruhovia z číny boli čoskoro. Taj aj čoskoro budú vianoce a tak sa súdruhovia začnitě modliť. Lebo súdruh, ktorí sa modlí v kostole nie je tak nápadný. Infiltrujtě sa medzi zlodějov a presvečtě ich aby ma volili. Možem vám zodpovedně povedať, že viem, kto otrávil ryby v Bečve. Bol to padákový vrah, hov@-do ožraté – zloděj kalúsek. Prisahám na svoje děti, že to bol on. A aj viem presně, ako sa to stalo. Tento ožratý zloděj bol vo valmeze na pive v rajke a ožral sa tam ako doby-tok. Pri cestě naspäť, na vlak, sa tento dobytok vyščal do bečvy, a to priamo pod mojou fabrikou. Viděl ho tam faltynek s hamačkom. Teda možem povedať, že ta fabrika terazky je neni moja. Ale tie svi-ne urobia z toho proti mně kampáň. Grcať sa mi chce. Ale něvadí, nějaké úspechy sa mi podarili. Napríklad ako som vyjeb@l s malými zodějmi podnikatěľmi. Už sú v riti a to stě stále chceli nie? Dokázal som to a to aj bez EET. Terazky už nemožu kradnúť, někúpia si lepšie auto ako vy a naviac nenájdu robotu. ale hlavy hore! aj o nich sa postarám! v agrofertě, ktorý nie je moj, je pre nich práce dosť. A vás všetkých mojich svojich voličov zvem na obed do čapieho hniezda. Na oslavu úspechov ktorých zme dosiahli. Nezabudnitě si vziať rúšku, jednu na papuľu a druhú na riť. Budětě určitě potrebovať najmä tú druhú, lebo budú k obedu udeniny z kostelca a chlieb z penama. Nězabudnitě ma viliť ANO BUDĚ LÍP.
    oradapoisson
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    9:30DE - PMI v průmyslu
    10:00EMU - PMI v průmyslu
    14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
    16:00USA - Prodeje nových domů