Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Uchazeče o stavbu v Dukovanech posoudí zpravodajské služby, Míl odvolán

Uchazeče o stavbu v Dukovanech posoudí zpravodajské služby, Míl odvolán

30.03.2021 8:51
Autor: ČTK

Zpravodajské služby připraví a vyhodnotí bezpečnostní posouzení čtyř uchazečů o stavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Bude mezi nimi také ruský Rosatom, což minulý týden vyvolalo kritiku opozice. Bezpečnostní dotazník, který bude zájemcům rozeslán, vytvoří pracovní skupina zastřešená ministerstvem vnitra, v níž měl být i vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl. Toho ale včera vláda z funkce odvolala s odůvodněním, že nemá bezpečnostní prověrku. Míl s důvody nesouhlasí, část opozice krok vlády spojuje s tím, že Míl kritizoval přizvání Rosatomu do tendru.

Z vyjádření ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) minulý týden vyplynulo, že Česko v dukovanském tendru neosloví čínského zájemce, společnost CGN. Zůstat by tak měli čtyři uchazeči - francouzská EdF, jihokorejská KNHP, kanadsko-americký Westinghouse a ruský Rosatom. Po kritice postupu MPO včera ráno zasedala Bezpečnostní rada státu (BRS). O bezpečnostním dotazníku pak informovala vládní ČSSD na své tiskové konferenci. Dotazník připraví pracovní skupina, v níž budou zástupci všech tří tajných služeb a Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). "Na BRS se napravila situace, kdy ministerstvo průmyslu bez předchozí konzultace s bezpečnostními experty de facto porušilo i něco, co samo slíbilo," uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) úprava dotazníku zabere asi několik týdnů. Nadále se počítá s tím, že tendr na stavbu nového dukovanského bloku vypíše až příští vláda. "Dotazník bude rozeslán případným zájemcům a součástí celého balíku dokumentů bude i dokument, ve kterém se potenciální zájemci v případě, že dotazník převezmou, zavážou, že převzetím dotazníku nevznikají z jejich strany vůči České republice jakékoli nároky," řekl Hamáček. Rozeslání dotazníků podle něj neznamená vyhlášení tendru, jde o bezpečnostní prvek. S postupem podle vicepremiéra souhlasily Bezpečnostní informační služba, Úřad pro zahraniční styky a informace i Vojenské zpravodajství.

Pracovní skupina by měla dotazníky též vyhodnocovat, řekl Petříček. Před jejich odesláním zájemcům by se jimi znovu měla zabývat BRS a 29. dubna zasedne Stálý výbor pro výstavbu nových jaderných zdrojů. S postupem by podle Petříčka měla být seznámena též opozice.

Část představitelů opozice s tím, že Česko plánuje oslovit v tendru i Rosatom, spojuje Mílovo odvolání. Předseda ODS Petr Fiala krok označil za podezřelý a nedůvěryhodný, podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) odvoláním Míla potvrdil, že jeho cílem je umést cestu Rosatomu. Předseda Pirátů Ivan Bartoš na twitteru uvedl, že Míl dokázal při přípravě projektu hájit zájem českého státu. "Byl jediný (kromě zástupců demokratické opozice), kdo 27. ledna na schůzce předsedů stran, premiéra (Andreje) Babiše, ministra Havlíčka a šéfa ČEZ (Daniela) Beneše opakovaně řekl, že Rusko a Čína by ani neměly být řešiteli případného tendru," dodal.

Havlíček k Mílovu odvolání uvedl, že bez bezpečnostní prověrky, kterou Míl nemá, je obtížné připravit jakýkoli dokument týkající se stavby nového dukovanského bloku. Ministr také poukázal na podle něj špatnou komunikaci mezi skupinou pod vládním zmocněncem a další skupinou na ministerstvu průmyslu. Agenda Mílovy skupiny se podle Havlíčka postupně přesune pod jeho resort, kde by měla vzniknout nová sekce s náměstkem. Do té doby povede tým na ministerstvu ředitel odboru jaderné energetiky Tomáš Ehler.

Míl ČTK řekl, že určitou úroveň prověření měl, plná bezpečnostní prověrka na úrovni tajné pak podle něj na jeho pozici nutná nebyla. "Nikdo mě o ni ani nežádal," uvedl. Zároveň se nedomnívá, že by s MPO komunikoval nedostatečně. Podle něj naopak ministerstvo například v posledních dnech nečekaně měnilo některé dříve dohodnuté plány. V současném postupu při přípravě dukovanského tendru Míl nesouhlasí s tím, aby uchazeči nyní dostávali celou poptávkovou dokumentaci. Podle něj to není při jejich bezpečnostním prověření potřeba. Zároveň apeluje na to, aby zájemci měli minimálně 12 měsíců na zpracování své nabídky. Aktuální postup vlády je podle něj v podstatě vyhlášením tendru, i když bez formálního dokončení.


Čtěte více:

ČEZ investuje letos do Dukovan dvě miliardy korun, epidemie provoz neomezila
23.03.2021 13:49
Do Jaderné elektrárny Dukovany letos firma ČEZ investuje dvě miliardy ...
Ministr: Tendr na Dukovany vypíše až příští vláda
25.03.2021 15:25
Finální rozhodnutí o tendru na stavbu nového bloku Jaderné elektrárny ...
Další kroky k dostavbě Dukovan projedná bezpečnostní rada i vláda
26.03.2021 13:50
Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček zdůvodnil pone...
Vláda odvolala zmocněnce pro jádro Míla. Agendu sune pod Havlíčka
29.03.2021 17:41
Vláda dnes odvolala vládního zmocněnce pro jadernou energetiku Jarosla...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů