Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Je třeba změnit ETF strategii, jinak se připravte na

Je třeba změnit ETF strategii, jinak se připravte na "přechodový" šok, varuje norský investor

31.08.2021 16:51
Autor: Redakce, Patria.cz

Klimatická krize představuje “největší tržní selhání všech dob”. Myslí si to Knut Kjaer, první ředitel norského vládního investičního fondu, nyní největšího takového na světě, a spoluautor knihy Principy udržitelného investování, kterou podpořila OSN. Správci aktiv se musejí připravit na “masivní změnu”, která se uděje během následující dekády, říká propagátor investičních strategií na ochranu planety. Znamená to předjímat nové vzorce chování v souvislosti s tím, jak se lidé snaží přizpůsobit se teplejším a méně stabilním vnějším podmínkám – a to jak z investičního hlediska, tak z hlediska politiky.

Na globální katastrofu, která podle vědců hrozí, pokud lidstvo zásadním způsobem nesníží emise uhlíku, reagoval finanční sektor po svém. Vznikl trh s produkty zohledňujícími životní prostředí, společnost a řízení firem (ESG), který dospěl do objemu 35 bilionů dolarů a mnoho produktů je na něm s prémií. A peníze pořád tečou. Minulý týden (k 27. srpnu) se investice do veřejně obchodovaných fondů pod hlavičkou ESG více než zdvojnásobily a bez přerušení se nevyšovaly už 52. týdnem za sebou. V absolutních číslech to znamená čistý tok do ESG ETF v řádu 3,67 miliardy dolarů, podotkl Bloomberg.

ESG změna adaptace klima

Zároveň ale přibylo těch, kdo si berou zelenou reputaci investičních produktů na paškál a v produktech, které se prodávají se “zelenou” vizitkou, nacházejí nedostatky.

Divize Deutsche Bank čelí obvinění z greenwashingu. Akcie DWS Group, divize největší německé banky věnující se správě...

Zveřejnil(a) Patria.cz dne Čtvrtek 26. srpna 2021

Kjaer není přesvědčen o tom, že by globální finanční odvětví mělo tu moc potřebnou změnu uskutečnit. Mimo jiné i kvůli tomu, že opravdu smysluplná ESG strategie by se musela realizovat v podstatně delším časovém horizontu, než je pro veřejně obchodované trhy obvyklé. Sám ale ochotně připouští, že ne všechny investiční modely si mohou dovolit tak selektivní přístup, jaký uplatňuje private equity společnost FSN, ve které je dnes předsedou.

Z toho titulu by se dnes Kjaer fosilních paliv nedotkl. „Špatné firmy obvykle nepřibíráme, abychom z nich udělali firmy hezké,“ říká pětašedesátiletý Nor. Investiční modely FSN, které se dívají na firmy v až desetiletém horizontu, při výskytu „hnědých firem“ upozorňují: tady to nechte být.

Deseti a víceletý horizont je podle ekonoma nutností u každé investice, kterou jeho firma udělá, a pro každý krok, který uskuteční v portfolio společnosti, tedy té, ve které má podíl. Strategie, kterou FSN razí, je v souladu s „omezování nárůstu teploty na 1,5 stupně Celsia, jak je uvedeno v Pařížské dohodě“. Kjaer ale nepatří k těm, kdo by touto prognózou nechali ošálit. I při tomto zvýšení teploty lze čekat „obrovské zhoršení“ klimatu v porovnání s dneškem, domnívá se. Adaptace je tedy strategií, „kterou musíme uplatňovat."

Další části firemní strategie je předjímat, že až se dopad změny klimatu projeví citelněji, bude svět vypadat jinak. „Na portfolio úrovni jsme připraveni na scénář přechodu a scénář adaptace," tvrdí právnička firmy Rebecca Svensoy. Součástí toho pak je mít „samostatný přístup due dilligence“, který má změnu klimatu jako svůj specifický cíl.

Zdroj: Bloomberg

 

Čtěte více:

Kde hledat největší potenciál růstu dividend? Podle Fidelity u nejkvalitnějších ESG firem
26.07.2021 5:55
Existuje nějaký vztah mezi potenciálem růstu dividend a tím, nakolik f...
Meme akcie jsou pro spekulanty, říká profesor financí Jeremy Siegel. Co si myslí o ETF a ESG investování?
03.08.2021 14:25
Profesor financí Jeremy Siegel v rozhovoru pro Gatewood Wealth Solutio...
Víkendář: Životní prostředí a negativní investiční alfa
07.08.2021 9:22
Pavan Sukhdev působil ve vedení Deutsche Bank, nyní sedí v čele WWF In...
Německo chce tvrdší pravidla pro udržitelné fondy. Může jimi inspirovat EU
20.08.2021 15:47
Německý regulátor finančních trhů připravuje přísné předpisy proti gre...
Natlačené investice po přechodu
23.08.2021 17:40
Dnes se podíváme na výsledky posledního průzkumu BofA. Konkrétně té čá...
Divizi Deutsche Bank potápějí spekulace o greenwashingu. Promluvila bývalá ředitelka pro udržitelnost
26.08.2021 11:00
Divize Deutsche Bank čelí obvinění z greenwashingu. Akcie DWS Group, d...

Váš názor
  •  
    01.09.2021 9:22

    Vážení investoři, s cennými papíry obchoduji více než sedmadvacet let. Během této doby jsem leccos na kapitálovém trhu zažil. Jedna věc mi však celou tu dobu vadila nejvíce – a to skutečnost, že legálně nemohu spravovat jiné finance, než pouze svoje. Proto jsem se rozhodl napsat OTEVŘENÝ DOPIS GUVERNÉROVI ČNB, ve kterém se snažím objasnit důvody, pro které by se podle mého názoru měl změnit Zákon o podnikání na kapitálovém trhu. Tak, aby i fyzické osoby, „sami na sebe“, mohli spravovat i jiný majetek než pouze svůj. Součástí tohoto dopisu je především můj pohled na investice. Rozsah dopisu je 345 stran. Máte-li zájem o jeho zaslání, kontaktujte mne na mailu investicni.problem@seznam.cz.
    PetrČamlík
    • § 15 ZISIF
      01.09.2021 9:31

      A toto vám nestačí? Viz: https://www.cnb.cz/export/sites/cnb/cs/casto-kladene-dotazy/.galleries/stanoviska_a_odpovedi/pdf/sprava_majetku_srovnatelna_s_obhospodarovanim_par_15_zisif.pdf
      tompav
  • další gretenistické kecy
    31.08.2021 18:07

    už by někdo těm vědmám měl dát po papulce, 31.8. venku slovy klasika chč..e a je 14 stupnů, 3 roky zpět hulákali jededaci, že je sucho a zdechne jim koza a bude to je horší a ted zase řvou, že je moc vody a že je vlhko, a zrovna Norkům by mírné oteplení nemuselo vadit, v listopadu tam prší ne neprší ale chč..téměr každý rok celý měsíc v kuse :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: další gretenistické kecy
      31.08.2021 18:40

      Moment, Greta jasně říká "Naslouchejte vědcům", ale vědmy, jak se zdá, dají spíše na falešné proroky :-) a těm prd záleží na tom, že za delší peníze dostaneme horší produkt, zatímco klima si půjde dál svou cestou bez ohledu na hemžení v mraveništi :-(
      Frakul
      • Naslouchejte..!
        31.08.2021 20:12

        Toto je osvícený komentář do Frakul. Nadčasový. /// Momentálně řeším dilema správné rady: vnuk čerstvá ambiciozní krev se mě zeptal, co zanechá v soušasném světě zhoubnější uhlíkovou stopu. Jestli nadále provozovat 18 let staré auto se spotřebou 5l a nájezdem 1000km do dalšího tankování co provozuji já, anebo je uhlíkově přijatelnější (v dnešní přísně tendencionalistické fiskálně determinované společnosti) kupovat každé 3 roky nový vůz jak to dělává on. Odpověděl jsem, že svou pravdu musí načerpat on sám svými dlouholetými zkušenostmi z praxe. Věřili byste, že mě poslal do řiti? Tak řeším dilema, zda ho neposlat tamtéž. /// Klimatická krize jako největší tržní selhání? Norové zažívají již aspoň 20 let komunizmus, co jiného na takový názor říct. Snad jen že potřebuje autor svou buňku zviditelnit? Řekl bych že zviditelnit, když mají obecně celý národ nyní grandiozní problém svá fosilní aktiva syslená 30 let přerotovat na zelená - za roky tři je politicky pozdě.
        Mudr.c
Aktuální komentáře
19.03.2024
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení