Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kde hledat největší potenciál růstu dividend? Podle Fidelity u nejkvalitnějších ESG firem

Kde hledat největší potenciál růstu dividend? Podle Fidelity u nejkvalitnějších ESG firem

26.07.2021 5:55
Autor: Redakce, Patria.cz

Existuje nějaký vztah mezi potenciálem růstu dividend a tím, nakolik firma dodržuje ESG principy? Podle výzkumu Fidelity International ano. Výsledky výzkumu naznačují, že společnosti, které jsou lídry v oblasti ESG, nabízejí i v různých ekonomických podmínkách dlouhodobý růst dividend s větší pravděpodobností než ty, které ESG neřeší.

Akciové investory obvykle zajímají dvě věci. První je atraktivní výnos a druhou je potenciál růstu dividend. Výzkum společnosti Fidelity International prokázal souvislost mezi tím, jak se společnost zabývá udržitelností, a historickým růstem dividend. „Minulá výkonnost samozřejmě není zárukou budoucnosti, ale zjištění naznačují, že lídři v oblasti ESG s větší pravděpodobností nabídnou atraktivní úroveň růstu dividend i v dlouhodobém horizontu, a to i v různých ekonomických scénářích. Stabilní růst dividend může nabídnout určitou úlevu v obdobích růstu cen,“ vysvětluje Matthew Jennings, ředitel investic týmu pro řízení akciových portfolií Fidelity International.

Silný vztah mezi historickým růstem dividend a kvalitou ESG

Pro růst dividend jsou důležité faktory jako je konkurenceschopnost společnosti a koncové trhy. Stejně tak je důležitý udržitelný obchodní model a manažerský tým, který je schopen předvídat. Analýza ratingů udržitelnosti (hodnotící přibližně 4 900 společností na škále od A do E), kterou provedla společnost Fidelity, ukazuje silný vztah mezi historickým růstem dividend a kvalitou ESG.

Společnosti s ratingy udržitelnosti A mají v průměru nejvyšší úroveň historického růstu dividend, a to více než 5 %, zatímco akcie s hodnocením D a E nabízejí nejnižší průměrnou úroveň růstu. Tento trend není zcela lineární, protože menší vzorek akcií s hodnocením E zkresluje medián více než v ostatních hodnocených skupinách.

Nicméně je zde jasný vztah; proč tedy existuje? Dobrý management environmentálních a sociálních rizik (a příležitostí) obvykle pomáhá společnostem vyhnout se vyšším regulačním nákladům, soudním sporům, rozpadu značky a znehodnocení aktiv. Kvalitní řízení firmy (corporate governance) tak snižuje rizika spojená s nadměrně zadluženými rozvahami nebo rizikovými fúzemi a akvizicemi, které ničí hodnotu. To chrání zisky a umožňuje jejich výplatu akcionářům ve formě dividend.

Udržitelnost odvětví má vliv

Společnosti v odvětvích, která mají chronické problémy s udržitelností, však mohou čelit slabšímu růstu dividend, ať už jsou dobře řízeny, nebo ne. Například ropné koncerny Shell a BP v loňském roce výrazně snížily výplatu dividend, aby mohly financovat přechod na aktiva s nižšími emisemi uhlíku. Další energetické společnosti mohou následovat jejich příkladu a vyhovět tak množícím se výzvám ke zvýšení investic do obnovitelných zdrojů energie.

Naproti tomu podniky poskytující služby, které využívají obnovitelné zdroje energie, těží z regulačních a investičních pobídek. Společnost Enel, která jako jedna z prvních investovala velké prostředky do obnovitelných zdrojů energie, a která je nyní největším dodavatelem energie z obnovitelných zdrojů na světě, se zavázala k 7procentnímu ročnímu růstu dividend do roku 2023. V úplně jiném odvětví je to společnost Unilever – další podnik, který Fidelity vysoce hodnotí z hlediska udržitelnosti. Unilever má dobré výsledky v oblasti dlouhodobého růstu dividend (přibližně 6 % ročně za 20 let).

Lídři v oblasti ESG mohou nabídnout atraktivní dividendové výnosy

Vzhledem k vynikajícím vyhlídkám na budoucí růst dividend by se dalo očekávat, že akcie s vysokým hodnocením udržitelnosti se budou obchodovat s výrazně nižšími dividendovými výnosy. Pro investory hledající pravidelný příjem je povzbudivé, že tomu tak není. Rozdíl ve výnosech mezi akciemi s nejvyšším a nejnižším hodnocením ESG je mírný a v kontextu tak širokého investičního spektra, jako jsou globální akcie, jistě zvládnutelný. Někteří lídři v oblasti ESG dokonce nabízejí výnosy, které se vyrovnají nebo převyšují výnosy akcií s nižším hodnocením. Například společnost Enel v současnosti nabízí dividendový výnos kolem 4,5 % a Unilever kolem 3,5 %.

Graf 1: Medián dividendového výnosu dle analýzy ratingů udržitelnosti od Fidelity
1
Zdroj: Fidelity International, 31. května 2021

Jednou z proměnných ovlivňujících dividendový výnos je výplatní poměr společnosti, který odráží postoj k alokaci kapitálu. Správná úroveň výplatního poměru bude záviset na specifických faktorech společnosti, jako je potřeba reinvestic, aby se zajistila odolnost franšíz a řízení zadluženosti. Domníváme se však, že rozumné vyplácení dividend (které zohledňuje dlouhodobou perspektivu) je znakem dobrého řízení firmy, protože pomáhá spojit akcionáře s vedením a snižuje "náklady zmocnění" - tedy riziko, že se zájmy vedení a akcionářů rozejdou.

Druhou proměnnou je ocenění společnosti. Ocenění může být ovlivněno mnoha (i vzájemně propojenými) faktory, včetně očekávání růstu, nákladů na kapitál a nálady investorů. Investoři ESG mají tendenci být obezřetní vůči akciím, kde jsou výnosy vysoké právě v důsledku nízkého ocenění, které odráží neudržitelné obchodní modely. Úroveň výplat dividend u takových společností pravděpodobně nebude zachována. Například tabákový průmysl je odvětvím s vysokými výnosy, kde obavy z dopadů na zdraví a regulace přináší pochybnosti ohledně jistých dividend a růstového potenciálu.

Vysoce kvalitní podniky ESG by však měly být schopny zachovat dividendy na udržitelnější úrovni a, jak ukazuje náš výzkum, nabízí lepší potenciál růstu dividend v čase. Toto zjištění doplňuje výzkum, který analytický tým společnosti Fidelity provedl v loňském roce a který ukázal, jak lídři v oblasti ESG překonávali zaostalé společnosti v oblasti ESG během krachu a oživení po Covid-19.

„Naše hodnocení ESG může pomoci identifikovat společnosti se silnými charakteristikami ESG. Přiklonění portfolií k tomuto typu firem může pomoci udržet kupní sílu příjmů z akciových portfolií, což by se mohlo ukázat jako užitečné, pokud by inflace zůstala po otevření ekonomiky zvýšená,“ uzavírá Matthew Jennings.

Zdroj: Fidelity International

 
 

Čtěte více:

Nablýskané nic
07.05.2021 18:32
Je to již nějaký čas, co jsem se tu věnoval ESG investicím, tedy inves...
Rozžhavená část
17.05.2021 5:55
Fondy investující do čistých energií se poslední dobou potýkají s odli...
Zelená energie i kybernetická bezpečnost. Do jakých trendů podle Citi investičně skočit?
11.06.2021 15:33
Hledat příležitosti v aktuálních trendech a vydělat jejich pomocí pení...
Udržitelné investice tvoří více než třetinu aktiv ve správě fondů
19.07.2021 11:36
Hodnota udržitelných investic ve správě investičních firem na pěti nej...
Velké evropské banky varují před zásadními nedostatky v metrice měřící jejich zelenost
21.07.2021 6:09
Údajně to má být skvělý nástroj pro měření čistoty evropských bank. Je...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení