Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Sazby nahoru o více jak 4 procentní body?

Víkendář: Sazby nahoru o více jak 4 procentní body?

20.02.2022 9:01
Autor: Redakce, Patria.cz

Ekonomové Stephen G. Cecchetti a Kermit L. Schoenholtz se domnívají, že Fed by měl kvůli vysoké inflaci rychle jednat, tak, aby neztratil svou důvěryhodnost (viz Víkendář: Volcker neměl na počátku důvěru, i proto bylo snížení inflace sedmdesátých let tak bolestivé). Co by ale měl konkrétně dělat a proč? Ekonomové v první řadě poukazují na to, že predikce týkající se dalšího vývoje inflace jsou velmi nejisté, proto by měla být hlavní váha kladena na data, která z ekonomiky skutečně přicházejí. Velký význam by pak podle nich neměl být přikládán tomu, že podle dluhopisových trhů by vysoká inflace měla být přechodného rázu.

Fed „musí mít plán na rychlé a výrazné zvýšení sazeb“. Pro získání nějakého relevantního měřítka ekonomové ukazují následující graf, na kterém vidíme vývoj skutečných sazeb a sazeb odvozených na základě jednoduché verze Taylorova pravidla:

16

Sazby skutečné i ty odvozené na základě pravidla se drží relativně blízko sebe od poloviny osmdesátých let až do roku 2007. Na konci roku 2021 ale pravidlo implikovalo sazby ve výši kolem 7 % a ekonomové tvrdí, že i kdyby jádrová inflace klesla o 1 procentní bod, sazby by stále měly být u 5 %. Podle jejich názoru se pak na snížení současné inflace musí reálné sazby dostat do kladných čísel. Přesněji řečeno, měly by být alespoň o jeden procentní bod výš, než se nachází inflace.

Neposlalo by ale zvýšení sazeb o více než 4 procentní body americkou ekonomiku přímo do recese? Ekonomové se v odpovědi na tuto otázku vracejí k tomu, co ohledně vývoje během sedmdesátých a osmdesátých let tvrdí Sargent a Silber. Podle jejich názoru totiž Fed na počátku své snahy o snížení vysoké inflace sedmdesátých let neměl dostatečnou důvěru. Pokud by lidé skutečně věřili v jeho odhodlání inflaci snížit, nemusela by nastat recese na počátku osmdesátých let. Jinak řečeno, čím menší je důvěra v centrální banku, o to horší recese je.

Během recese let 1981–1982 klesl produkt o 2,5 %, nezaměstnanost vzrostla o 3,6 procentního bodu a inflace klesla o téměř 7 procentních bodů. Takový propad inflace byl podle ekonomů pro mnohé překvapením a k tomu dodávají, že pokud by se Fed těšil větší důvěře, nemuselo by k němu být potřeba ani zmíněné recese. Cecchetti a Schoenholtz tedy míní, že americká centrální banka může z tohoto historického vývoje čerpat poučení. To znamená, že by ve světle aktuálního vývoje inflace neměla váhat a měl by přijít razantní posun v monetární politice. Tak, aby si Fed zachoval svou důvěru, co se týče jeho odhodlání nenechat inflaci dlouhodobě na vysokých úrovních.

Ekonomové dodávají, že podle některých názorů by agresivní utažení monetární politiky dolehlo zejména na skupinu lidí s nejnižšími příjmy. Jenže data ukazují, že pro jejich příjmy jsou nejlepší dlouhá a relativně stabilní období hospodářské expanze. A základem takové expanze je právě obnovení cenové stability.

Zdroj: Money and Banking


Čtěte více:

Petr Dufek: Nálada v ekonomice od začátku léta soustavně klesá
25.10.2021 10:17
Ještě v červnu to vypadalo, že ekonomika má dobře našlápnuto a že bude...
Víkendář: Příliš krátké expanze a následné podhodnocování možností americké ekonomiky
30.10.2021 8:57
Americká ekonomika dosáhla v roce 2019 takových úrovní zaměstnanosti, ...
Recese či další boom americké ekonomiky a čím jsou napumpovány americké akcie
19.11.2021 17:59
Nejčtenějším článkem na VoxEU je nyní ten, který na konci října na zák...
Fed má řadu neviditelných cílů, pouhá expirace cenných papírů zajistí znatelný pokles rozvahy, domnívá se centrální bankéř
03.02.2022 6:11
Prezident Minneapolis Fedu Neel Kashkari pro Yahoo Finance uvedl, že F...
Ropa by se mohla vyšplhat i na 150 dolarů, varuje expert. To, co by ji mohlo zastavit, je teď v nedohlednu
16.02.2022 16:41
Ceny ropy pádí nahoru a nevypadá to, že by je něco mohlo zastavit. Od...
Víkendář: Volcker neměl na počátku důvěru, i proto bylo snížení inflace sedmdesátých let tak bolestivé
19.02.2022 9:06
Thomas J. Sargent a William L. Silber psali v lednu letošního roku na ...

Váš názor
  • 12.přikázání - nekritizuj...
    20.02.2022 18:26

    ... takže pochvala...obratně vykostěný překlad pod v Evropě společensky přijatelnějším názvem... originál (nadpis): https://www.moneyandbanking.com/commentary/2022/2/12/fed-monetary-policy-in-crisis ... a poslední odstavec je v originále také malinko výživnější: "Uplatnění bolestného ponaučení ze 70. a počátku 80. let nás vede k závěru, že FOMC (FED) nyní musí ukázat jasné odhodlání. Inflace rostla velmi rychle, takže je stále možné srazit ji prudce dolů bez recese. Čím rozhodněji budou tvůrci politik jednat, tím nižší budou dlouhodobé náklady. Dokonce jsme skeptičtí k argumentům, že agresivní zpřísnění Fedu by časem poškodilo zejména ty s nižšími příjmy. Zkušenost z posledních desetiletí je spíše taková, že přírůstky pracovních míst a mezd osob s nízkými příjmy jsou nejvíce spojeny s dlouhými, relativně stálými expanzemi. Neschopnost včas obnovit cenovou stabilitu by téměř jistě učinila tuto expanzi znepokojivě krátkou ve srovnání s nedávnými normami. (myšleno ve vztahu ke křivkám FF Rate X Taylor Rule v grafu; ... a vysvětleno v nepřeložené části takto "Počínaje historií, ukážeme skutečný cíl sazby federálních fondů v černé barvě a sazbu podle Taylorova pravidla v plné červené barvě. Od poloviny 80. let do roku 2007 na sebe oba poměrně úzce navazují. Důležité však je, že v obdobích, kdy měřená sazba trvale zaostává za Taylorovým pravidlem, stejně jako v 70. letech, má inflace tendenci růst." = plná červená je nad plnou černou dlouhodobě také od r.2015 až než do hry vstoupil covid)
    Mudr.c
    •  
      20.02.2022 22:16

      Omluva, nevšiml jsem si, že redakce vytvořila z "celovečerního filmu seriál na pokračování". Moje chyba. Tím se ovšem nic nemění na podstatě. Redakce dělá velmi prospěšnou činnost - zaplňuje informační obsah editací "původních myšlenek třetích stran s uvedením zdroje". Jak si tuzemský spotřebitel již navykl prostřednictvím mnoha jiných distributorů jiných myšlenek a jiných informací .... OHÝBÁNÍ kontextu obsahu vybraného "cizího zdroje k reprodukci nosné informace" tak nějak patří do kategorie, kterou by profesor Vrecion v názvu své řadové výukové hodiny nazval "přednáška & ANTI-přednáška". PODSTATOU těchto dvou "po sobě přísně navazujících přednášek" byla REPRODUKCE "naprosto stejných výchozích faktů a podmínek v daném čase", s tím rozdílem, že ve druhé hodině se jednalo o 180ti stupňový OBRAT ARGUMENTACE, naprosto neprůstřelné argumentace oproti předchozí neprůstřelné argumentaci. Ačkoliv by to mohlo znít moc filozoficky, nejméně již před 30ti lety se toto stalo. Všelijaké nové techniky na bázi logiky nejsou předurčeny výhradně UMĚLÉ INTELIGENCI, nýbrž i lidem. A proto si dnes můžeme přečíst OHNUTÝ článek z převzatých zdrojů od "běžných občanů". (Je to vskutku opruz aby redaktor uváděl originální zdroj, když původní obsah (ne)zamýšlí nebo (ne)potřebuje OHNOUT K OBRAZU SVÉMU např. z důvodu ABSENCE dostatku odborných názorů VEŘEJNĚ přístupných, a současně NEMĚL BY původní zdroj zprznit... /// VŮBEC NEJHORŠÍ teoretickou alternativou by, např. pro eskalaci "konfliktu o invazi" byl nepřesný nebo OHNUTÝ překlad původního zdroje. Dezinformace tak nějak BĚŽNÍ LIDÉ nebo INVESTOR předpokládají, ovšem neumětelství nebo ohnutí v překladu by nebylo tragikomické, ale přímo TRAGICKÉ. No závěrem: v pralese dezinterpretací čehokoliv je optimistické zjistit, že se politici mohou letos opětovně OSOBNĚ setkávat (protože dezinterpretace je zcela něco odlišného od dezinformace!!, bohužel zkázonosnost obojího může být totožná!!).
      Mudr.c
  •  
    20.02.2022 12:19

    "....na snížení současné inflace musí reálné sazby dostat do kladných čísel...." neumím si představit, že by k tomu FED přistoupil.....i ECB či ČNB.....no uvidí se, jak se to bude vyvíjet
    abc1
Aktuální komentáře
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny
14:01Bloomberg: Hedge fondy sází proti Bank of Japan, čekají oslabení jenu
12:26Čínská nadvýroba znepokojuje svět, rychlé řešení ale není na obzoru
11:28Nová vzpruha nepřichází, krátkodobý růst se unavil  
11:03USA byly ve čtvrtletí největším obchodním partnerem Německa, překonaly Čínu
10:10Nová prognóza ČBA: Česká ekonomika letos poroste o 1,4 %, příští rok zrychlí na 2,7 %. Zlepšil se vývoj v zahraničí
9:32Maloobchodní tržby v Česku v březnu zrychlily meziroční růst na 6,1 procenta
9:26Banka BBVA nabídla více než 12 miliard eur akcionářům konkurenční Sabadell
9:11Rozbřesk: Švédsko poslalo sazby včera dolů, Velká Británie a Polsko je dnes podrží. Koruna zatvrzele u 25,00 k euru
9:00UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: KID Sdělení klíčových informací
8:59Start trhů bude nevýrazný, Philip Morris ČR bez nároku na dividendu, BlackRock posílil v Monetě, známe výsledky ARM či AIRBNB  
6:33Invesco: Index Nasdaq aneb jak inovace poznamenávají váš šálek kávy
08.05.2024
22:00Akcie na Wall Street nenašly jasný směr; Uber po výsledcích -5 %  
16:26Změny inflačních režimů a jedna akciová „technická“
12:13JPMorgan to vidí na hladké přistání bez zvedání sazeb

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university