Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČNB ponechává základní sazbu na 7,00 procentech, chce dále bránit kurz koruny

ČNB ponechává základní sazbu na 7,00 procentech, chce dále bránit kurz koruny

02.02.2023 14:35, aktualizováno: 2.2. 16:33
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Bankovní rada České národní banky (ČNB) dnes podle očekávání znovu ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Informovala o tom mluvčí ČNB Petra Krmelová. Sedmiprocentní sazba platí od 22. června, je nejvyšší od roku 1999. Bankovní rada dnes také rozhodla, že bude i nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny.

Nezměnila se ani výše lombardní a diskontní sazby. Lombardní sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze proti zástavě cenných papírů, zůstala na osmi procentech. Diskontní sazba, na kterou jsou například navázána penále za nesplácené úvěry, je nadále šest procent.

Trh nepočítá ani s dalším zvýšením sazeb ze strany ČNB, a naopak předpokládá, že ČNB začne od poloviny letošního roku úrokové sazby mírně snižovat, komentuje výši sazeb hlavní ekonom ČBA Jakub Seidler. "V tržních sazbách je zaceněno, že se 3M Pribor ze současné úrovně 7,16 % do konce roku dostane na hodnotu 5,5 %, tj. že se základní sazba ČNB sníží o cca 1,7 procentního bodu."

04

Navzdory očekávání snižování sazeb se však koruna stále nachází na svých nad očekávání silných úrovních. ČNB ve své poslední prognóze měla modelový předpoklad hodnoty kurzu koruny v 1Q23 ve výši 24,6 Kč z a euro. Průměrná hodnota kurzu od začátku roku je zhruba o 3 % silnější, což přináší měnová zpřísnění odpovídající zhruba třem „hikům“ o 25 bodů, upozorňuje Seidler. I z toho důvodu patrně nová makroekonomická prognóza nebude vyžadovat další zvýšení sazeb, tak jak tomu bylo u té předešlé.

Navzdory stabilním sazbám ČNB tržní úrokové sazby delších splatností postupně mírně klesají a jsou tak spíše na nižších úrovních z pohledu několika posledních čtvrtletí, což měnové podmínky mírně uvolňuje a i přes stabilitu sazeb ČNB přináší možnost snižování hypotečních sazeb.

05

ČNB zlepšila odhad vývoje ekonomiky, čeká letos pokles HDP o 0,3 procenta

Česká národní banka (ČNB) dnes zlepšila odhad vývoje ekonomiky pro letošní rok. Očekává pokles hrubého domácího produktu (HDP) o 0,3 procenta. V listopadové prognóze předpokládala, že se výkonnost ekonomiky sníží o 0,7 procenta. Centrální banka ale zhoršila výhled inflace, která by letos v průměru měla činit 10,8 procenta. V listopadu ČNB předpokládala inflaci průměrně 9,1 procenta. Na tiskové konferenci po dnešním jednání bankovní rady o tom informoval guvernér ČNB Aleš Michl.

"Recese na začátku roku bude mírnější, než čekala listopadová prognóza, a to zejména díky příznivému vlivu na energetických trzích a robustnější zahraniční poptávce," řekl Michl. Podle prognózy ČNB se ale sníží domácí poptávka i firemní investice. Pokles domácí poptávky je přitom podle Michla důležitý k oslabení inflačních tlaků.

"S odezněním nákladových tlaků se pak ekonomika postupně vrátí k růstu," doplnil Michl. Pro příští rok ČNB předpokládá hospodářské oživení, HDP by měl vzrůst o 2,2 procenta.

V lednu očekává ČNB výrazné zrychlení meziroční inflace proti prosinci, a to zejména kvůli konci úsporného tarifu a zvýšení cen elektřiny a plynu na vládní cenové stropy. Vliv bude mít i tradiční lednová úprava ceníků, které podle prognózy ČNB bude výraznější než v jiných letech. To vše by mělo přispět k tomu, že za celý rok bude průměrná inflace 10,8 procenta.

Michl ale upozornil, že v dalších měsících očekává zvolňování inflace, ve druhé polovině roku by se měla dostat pod deset procent. "V první polovině příštího roku se inflace dohodne na hodnoty poblíž inflačního cíle," doplnil guvernér ČNB. Inflační cíl centrální banky je na dvou procentech. Pro příští rok centrální banka očekává průměrnou inflaci 2,1 procenta.

Průměrný kurz koruny pro letošní rok ČNB očekává na úrovni 24,50 CZK/EUR. V listopadové prognóze pro letošek předpokládala průměrně 24,80 CZK/EUR. Ve středu přitom koruna uzavírala obchodování na 23,78 CZK/EUR.

Michl na tiskové konferenci odmítl kritiku, že příliš silná koruna komplikuje český export. Zdůraznil, že silná koruna pomáhá snižovat inflací, kterou guvernér považuje za největší problém české ekonomiky. "Silná koruna je základním kamenem k tomu, abychom snížili inflaci, protože zlevňuje dovozy a působí rychleji než úrokové sazby," prohlásil. Zopakoval také závazek ČNB zabránit nadměrným výkyvům kurzu koruny.

Pro ponechání úrokové sazby bylo pět členů rady ČNB, dva chtěli zvýšení

Pro ponechání základní úrokové sazby na sedmi procentech dnes hlasovalo pět členů bankovní rady České národní banky (ČNB), dva navrhovali zvýšení o půl procentního bodu. Vyplývá to z vyjádření guvernéra ČNB Aleše Michla na tiskové konferenci po jednání rady. Na příštím jednání bankovní rada zváží, zda sazby ponechá na současné úrovni, nebo je zvýší, řekl Michl.

Na předchozích jednáních vždy viceguvernér Marek Mora a člen rady Tomáš Holub navrhovali růst sazeb, naposledy v prosinci rovněž o půl procentního bodu. Pro Moru bylo dnešní rozhodování o sazbách poslední, 12. února mu stejně jako členovi rady Oldřichu Dědkovi skončí šestiletý mandát.

Michl uvedl, že podle základního scénáře makroekonomické prognózy ČNB by nyní měla bankovní rada sazby zvýšit a následně znovu snížit. Bankovní rada ale projednala i alternativní scénář, který počítá se stabilitou sazeb na současné úrovni po delší dobu. V obou scénářích inflace shodně klesá do blízkosti dvouprocentního cíle ČNB v první polovině příštího roku.

Guvernér ale upozornil, že bankovní rada je připravena sazby zvýšit, pokud by vzrostlo riziko poptávkové inflace. Za proinflační rizika označil expanzivnější fiskální politiku, než se nyní očekává, a zvýšení inflačních očekávání, které by vedlo ke vzniku mzdově-inflační spirály.

Základní úroková sazba je na sedmi procentech od loňského června. Analytici už nepředpokládají, že by ji centrální banka zvyšovala.

Podle Michla je v Česku inflace vyšší než v jiných státech kvůli souběhu vnějšího nákladového šoku a domácí poptávkové inflace. Bankovní rada tak bude muset v příštích letech vést restriktivnější měnovou politiku než v minulosti. "Nedovolit vznik tolika poptávkovým tlakům, které se pak mohou rozjet, když přijde nákladový šok," řekl.

Zdroj: ČTK, ČBA

 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Rozbřesk: ČNB a koruna - proč podle Jana Fraita není třeba vyšších sazeb
18.01.2023 9:05
Viceguvernér Jan Frait včera v článku pro hospodářské noviny s Jakubem...
Koruna podle Jakuba Seidlera: Proč dál posiluje pod 24 Kč za euro
26.01.2023 10:53
Koruna včera posílila pod hranici 23,8 Kč za euro a pokračuje tak v ...
Rozbřesk: Nová prognóza ČNB tento týden - silnější HDP versus silnější koruna
30.01.2023 9:04
Čeká nás týden, kdy poprvé letos bude zasedat ČNB - i když změnu sazeb...
FX Strategie: Vysoká jádrová inflace v eurozóně a silný trh práce v USA zvýší averzi k riziku. Ta může být stopkou pro korunu
31.01.2023 5:58
Zasedání Fedu, resp. ECB, inflační data či HDP a ještě k tomu důleži...
čnBlog: Ovlivňuje plošnost a razance zpřísnění měnových podmínek jejich dopad na globální ekonomiku?
01.02.2023 14:21
V letech 2021 a 2022 došlo k jedné z historicky nejplošnějších a nejpr...

Váš názor
  • ztráta důvěry
    03.02.2023 1:44

    už nemá smysl ho ani sledovat, hošan šanci měl a promarnil ji, doplatí na to celá čr, předpokládaný pokles inflace se posunul zase až do roku 24, letos se čeká 10,8 takže reálně 12-14 je podle něj ok, jediné řešení pryč z michleny dokud ten kurz je tam kde je
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: ztráta důvěry
      03.02.2023 9:06

      nejsmutnější, že to říká člověk, který byl vždy proti zvyšování sazeb....nyní bude plkat že musí být přísnější než minulá rada (v které seděl a vykládal, že to je nákladová inflace a ne poptávková). Ve mne v těch jeho postojích úplně ztratil důvěru.....a nevěřím v jeho úpřimnost, že chce bojovat proti nějaké inflaci a už ani z radních není slyšet, že chtějí snížit inflaci na 2%, ale obecně pouze snížení inflace....dělá to na mne dojem, že s tím již počítají, že tu bude dlouhodobě inflace kolem cca 5 %
      abc1
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university