Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Index S&P 500 se v roce 2024 vyšplhá na rekordní maxima, vyplývá z průzkumu. Slabý spotřebitel ale bude brzdou v rozletu

Index S&P 500 se v roce 2024 vyšplhá na rekordní maxima, vyplývá z průzkumu. Slabý spotřebitel ale bude brzdou v rozletu

20.12.2023 6:34
Autor: Redakce, Patria.cz

Index S&P 500 se v roce 2024 vyšplhá na rekordní maxima, pokud se USA nepropadnou do recese. Nicméně spotřebitel bude slabší, a tak index poroste o méně než o letošních 20 %, vyplývá z nejnovějšího průzkumu Markets Live Pulse společnosti Bloomberg.

Podle mediánu 518 respondentů se index S&P 500 příští rok vyšplhá na 4 808 bodů, čímž překoná své předchozí maximum 4 797 bodů z v ledna 2022, a 10letý výnos státních dluhopisů klesne na 3,8 % z letošního maxima 5 %. Více než dvě třetiny respondentů uvedly, že tvrdé přistání ekonomiky nevidí jako nejvyšší riziko pro trhy a většina očekává, že Fed začne snižovat úrokové sazby do července.

01

„Výjimečnost USA zůstává pevně na svém místě,“ řekla Aneeka Gupta, ředitelka makroekonomického výzkumu u WisdomTree. "Klíčovými hybateli jsou příznivější ekonomické pozadí ve srovnání s Čínou a Evropou, zlepšující se odhady zisků firem a levnější valuace na indexu S&P 500."

Tento býčí výhled je v příkrém rozporu s loňským očekáváním pro letošní rok, kdy se investoři připravovali na volatilní trhy kvůli obavám z neochvějně jestřábího Fedu a přízraku americké recese. Ekonomika však odolala pesimistickým předpovědím, trh práce zůstává odolný a zisky amerických firem se oživily dříve, než se odhadovalo.

02

Nejlepší stratégové z Wall Street, včetně Deutsche Bank a RBC Capital Markets, také předpovídají americkým akciím v příštím roce historická maxima a říkají, že index S&P 500 se nyní přizpůsobil prostředí vyšších sazeb. Ale ne každý je tak optimistický. Stratég Bank of America Michael Hartnett uvedl, že i když pokles výnosů v posledních měsících podpořil zisky akcií, další pokles na téměř 3 % v příštím roce by signalizoval pro ekonomiku problémy a nakonec by z něj byla naopak brzda pro akcie. Přesto ale asi 33 % účastníků průzkumu uvedlo, že největší riziko pro rally v příštím roce bude představovat vyčerpaný spotřebitel.

03

Je nutné dodat, že medián výhledu na rekordní úroveň indexu S&P 500 znamená růst jen asi o 4 % ze současných úrovní. To je podle dat Bloombergu hluboko pod průměrem 19 % v letech, kdy index roste, a také pod intradenním historickým maximem 4 819 bodů.

"Vidíme tu jakési napětí mezi možným snížením sazeb a akciovými trhy," řekl Richard Flax, investiční ředitel společnosti European Digital Rich Manager Moneyfarm. „V současné době se přikláníme ke scénáři, kdy se růst zpomalí a přijde určité snížení zisků. To nás nutí být v roce 2024 ohledně akcií trochu opatrní.“

Pro stratégy Goldman Sachs Group je ideálním přístupem zůstat prostě zainvestovaní do akcií a vyhnout se nutkání prodávat během období volatility. Účastníci průzkumu MLIV se plánují touto radou řídit, přičemž 26 % z nich uvedlo, že během příštího měsíce svůj holding zvýší.

Podle 43 % respondentů by si USA měly v roce 2024 udržet si svou atraktivitu, když americké akcie budou nadále překonávat své mezinárodní protějšky. Index S&P 500 by si tak měl udržet své postavení, kdy v osmi z posledních 10 let překonával zisky globálních akcií. Ale poté, co sedm velkých technologických akcií, včetně Applu, Tesly a Nvidie, ovládlo trh většinu letošního roku, se investoři při hledání obracejí do drsných koutů trhu sahajících od malých firem až k hodnotovým akciím, aby našli své černé koně.

„Neočekáváme, že se rally mezi jmény Velké sedmičky dlouhodobě udrží,“ domnívá se Shanti Kelemen, investiční ředitelka M&G Wealth. „V jiných částech amerického trhu jsou valuace mnohem atraktivnější. Vzhledem k tomu, že společnosti i v tradičnějších odvětvích nasazují umělou inteligenci, je tu u nich potenciál ke zvýšení produktivity.“

04

Na otázku, jaké části trhu budou příštího rok nejvýhodnější, respondenti MLIV Pulse v drtivé většině poukazovali na rozvíjející se trhy mimo Čínu. Hongkongský index Hang Seng mířící letos k čtvrtému roku ztrát pravděpodobně zůstane i v příštím roce pozadu. U zlata se očekává, že naroste zhruba o 5 %.

Zdroj: Bloomberg

 

Čtěte více:

Trhy v prosinci: Utrhly se ze řetězu?
06.12.2023 6:45
Začátek prosince vyvolává v investorech pocit, že by se měli začít bát...
Bloomberg: Ekonomika eurozóny podle analytiků vstoupí do recese
11.12.2023 9:35
Hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny se ve čtvrtém čtvrtletí sníží o 0,...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data